Naiset ovat kirjoittaneet ajatuksistaan ja tunteistaan vuosisatojen ajan, mutta tekstejä pidettiin pitkään vääränlaisina – Espanjalaistutkija sai EU:lta puolitoista miljoonaa ”naiskirjoituksen” pelastamiseksi - Kulttuuri | HS.fi

Naiset ovat kirjoittaneet ajatuksistaan ja tunteistaan vuosisatojen ajan, mutta tekstejä pidettiin pitkään vääränlaisina – Espanjalaistutkija sai EU:lta puolitoista miljoonaa ”naiskirjoituksen” pelastamiseksi

Projektin aikana tutkijat etsivät kirjastoista, arkistoista ja yksityiskokoelmista naisten kirjoittamia tekstejä aikaväliltä 1550–1750.

Frans van Mieris vanhempi maalasi teoksen Kirjettä kirjoittava nainen vuonna 1680.­

27.12.2018 13:28

Siitä ei pääse mihinkään: kirjallisuuden historia on valtavan miehinen. Eikä tämä johdu pelkästään siitä, että naiset eivät ole saaneet koulutusta tai mahdollisuutta mittavien romaanien tai runokokoelmien kirjoittamiseen.

Yksi tärkeä syy sille, miksi naisten äänet ovat kirjallisuudessa jääneet paitsioon on se, että heidän tekstinsä ovat usein olleet muodoltaan erilaisia kuin miesten. Kun naiset ovat kirjoittaneet, heidän kirjoituksensa eivät ole istuneet kirjallisuuden kaanonin sääntöihin ja muotteihin vaan rönsynneet, puhuneet katkelmissa: kertoneet liikaa arjesta, tunteista ja pienistä asioista.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri