Kulttuuri

Niklas Natt och Dag kirjoitti dekkarin 1700-luvun Tukholmasta, ja vie nyt HS:n lukijat kirjan tapahtuma­paikoille: kaupunkiin keskelle rikollisuutta, sairauksia, juonittelua ja likaa

Niklas Natt och Dag kuuluu yhteen Ruotsin vanhimmista aatelissuvuista. Vuoden 1793 Tukholmasta kertovassa romaanissa ei kuitenkaan liikuta ylimysten palatseissa, vaan kaupungin saastaisimmissa loukoissa.

Niklas Natt och Dag on herännyt siihen, että 2-vuotias lapsi aivasti hänen kasvoilleen. Sen jälkeen hän on avannut tukkoon menneen viemärin, ennen kuin on kiiruhtanut metrolla tapaamiseen.

Ruotsin yhden vanhimman aatelissuvun jäsenen elämä kuulostaa hämmentävän arkiselta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tunnen kyllä ihmisiä, jotka kasvoivat kaupunkipalatseissa ja leikkivät siellä keskiaikaisten haarniskojen keskellä”, Natt och Dag kertoo. Hänen suvullaan ei kuitenkaan ole ollut rahaa palatseihin sitten 1500-luvun, jolloin ”joku mies” pelasi ja ryyppäsi koko omaisuuden.

Rahaa tai ei, Ruotsin pääkaupungista Niklas Natt och Dag tietää enemmän kuin useimmat. Eikä vain syntyperänsä takia: häneltä on juuri käännetty suomeksi esikoisteos 1793 (suom. Kari Koski, Johnny Kniga), joka kertoo elämästä poliittisen juonittelun kyllästämässä Tukholmassa vuosi kuningas Kustaa III:n kuoleman jälkeen.


Nyt Natt och Dag vie meidät kierrokselle tuohon 1700-luvun lopun kaupunkiin. Keskelle rikollisuutta, sairauksia, juonittelua ja likaa. Vanhaankaupunkiin, jossa kaduilla eivät joulun alla tuoksuneet paahdetut kastanjat ja kahvi, vaan ihmisten ja eläinten jätökset.

Tapaamme keskellä Vanhaakaupunkia Stortorgetilla (kartassa numero 1), jota reunustavat jouluisen somat pienet punaiset torikojut. Torin vieressä kohoaa Tukholman pörssitalo, jossa sijaitsee Nobel-museo ja jossa Ruotsin akatemia pitää kokouksiaan.


Torilta Natt och Dag johdattaa meidät Slottsbackenille (2), ja sen myötä vuoteen 1793. Täällä, vastapäätä kuninkaallista linnaa ja pienen, okranvärisen Suomalaisen kirkon vieressä, seisoi 1700-luvulla Indebetoun taloksi kutsuttu rakennus, joka on Natt och Dagin kirjan avainpaikkoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1793 on romaani murhasta, jota ryhtyy selvittämään kaksi toisilleen entuudestaan tuntematonta miestä. Toinen on suunnattoman älykäs mutta sosiaalisesti kömpelö Cecil Winge, toinen hyväsydäminen mutta sodassa traumatisoitunut veteraani Jean Michael Cardell.

Kuulostaako tutulta?

Niklas Natt och Dag myöntää parivaljakkonsa olevan paljosta velkaa Arthur Conan Doylen Sherlockille ja Watsonille. Mutta myös Umberto Econ Ruusun nimelle, jota Natt och Dag pitää yhtenä kaikkien aikojen parhaista romaaneista.

Vuonna 1793 Indebetoun talossa toimi poliisikamari, ja siellä Natt och Dagin etsiväkaksikko koittaa luovia läpi sijaishallituksen synnyttämän juonittelun verkoston.

Yllättävä joulukuun aurinko paistaa merenlahdelle, ja Natt och Dag osoittaa kohti vastarannan Skeppsholmenia. Siellä romaanin keuhkotautinen sankari Cecil Winge kirjailijan mielikuvituksessa asuu, talossa joka oli pystyssä jo 1700-luvun lopulla ja joka on siellä edelleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vasta kirjaa kirjoittaessaan Natt och Dagille selvisi, miten paljon 1700-luvun Tukholmasta on vielä jäljellä. ”Suhteeni Tukholmaan on nykyään paljon rikkaampi ja haluan kirjoittaa siitä lisää.”

Onneksi 1793 on vasta trilogian ensimmäinen osa, joten kirjailija pääsee viettämään valitsemassaan maailmassa vielä ainakin muutaman vuoden.


Slottsbackenilta kierrämme kuninkaanlinnan toiselle puolelle Lejonbackenille (3). Täältä avautuu näkymä yli Tukholman ennen Natt och Dagin kirjan alkua: kuningas Kustaa III:n kaupungin. Norrbron toisella puolella näkyy Tukholman oopperatalo. Ei tosin sama, jonka naamiaisissa kapteeni Jacob Johan Anckarström ampui Kustaa III:n vuonna 1792, mutta samalle paikalle rakennettu.

Natt och Dag osoittaa sen ohi: ”Tuolla oli kaunis pieni järvi, jonka rannalla saivat käyskennellä vain hovin jäsenet. Kuten kaikki muutkin Tukholman järvet, siitäkin tuli suo täynnä paskaa.”


Romaanissa pyykkärit pesevät pyykkejään tässä rannassa, ”vaikka vesi aaltoilee kullanruskeana”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän saastan täyttämän kaupunkikuvauksen innoittamana Natt och Dagin kustannustoimittaja keksi nimittää 1793:a Bellman noiriksi Carl Michael Bellmanin mukaan. Ruotsin kansallisrunoilijaksi kutsuttu Bellman (1740–1795) yhdisti humoristisissa runoissaan ylevän tyylin kuvauksiin Tukholman kapakoista, juopoista, ilotaloista ja prostituoiduista.

Natt och Dagin romaanissa Bellmania näkyy eniten ensimmäisessä sen kahdesta tärkeästä sivuhenkilöstä, nuoressa ja naiivissa Kristofer Blixissä.

”Olen miettinyt paljon sitä, missä määrin kirjailija on yhtä kuin luomansa henkilöhahmot”, Natt och Dag sanoo. ”Kristofer on erittäin samanlainen kuin minä 18–19-vuotiaana: olin typerä, join liikaa, tein tyhmiä asioita.”


Kirjailija löytää itsensä myös romaanin muista hahmoista. Traaginen Cecil Winge on se ”coolein minä, joka en ole koskaan ollut ja jota minusta ei koskaan tule”; hirviömäinen sadisti Johannes Balke puolestaan kaikkia Natt och Dagin itsestään tunnistamia huonoimpia puolia. ”Vihaa ja itsekkyyttä, saatanan isoa egoani.”

Eniten hankaluuksia Natt och Dag koki kirjoittaessaan kirjan toisesta tärkeästä sivuhenkilöstä, nuoresta, orvosta ja köyhästä Anna Stinasta.

”Mietin kovasti sitä, voinko kirjoittaa nuoren naisen henkilöhahmon, kun itse olen keski-ikäinen mies.”

Hän kuitenkin päätyi siihen, että kirjailijan on voitava kirjoittaa myös muita kuin itsensä näköisiä ihmisiä kirjoihinsa.

”Minun on kirjailijana toivottava, että on olemassa niin paljon yleisinhimillisiä kokemuksia ja tunteita, että pystyn tekemään myös erilaisesta ihmisestä uskottavan.”

Hänelle kaikki henkilöhahmot edustavat kuitenkin aina jotain osaa kirjailijasta itsestään.

”Se, mitä hahmolle kirjassa sitten tapahtuu ehkä kertoo jotain siitä, miten suhtautuu siihen puoleen itsestään.”

Kierrämme Brantingintorin ja ohitamme Ritarihuoneen. Sen seinien sisäpuolella roikkuu Natt och Daginkin suvun vaakuna, joka on jaettu tummansiniseen alaosaan ja keltaiseen yläosaan. Suvun juuret on onnistuttu kartoittamaan ainakin 1200-luvulle asti, mutta Niklas Natt och Dagin mielestä aatelisarvo ei ole mikään ylpeilyn aihe.


”Aateluus ei ole mitään, minkä kukaan olisi ansainnut. Se saadaan syntymässä, eikä se kerro mitään siitä millainen ihminen on.”

Kornhamnstorgetilla (4) Natt och Dag pysähtyy. Hän haluaa puhua valtavasta lantakasasta, joka hallitsi toria 1700-luvulla ja joka esiintyy romaanissakin.

Kasa oli niin vaikuttava, että sillä oli oma nimi: Flugmötet eli kärpästen kohtaaminen. Siihen kerättiin kaikki kaupungin jätökset, niin eläinten kuin ihmistenkin, sillä ne olivat kuninkaan omaisuutta. Tämän omaisuutensa kuningas sitten käytti paitsi peltojensa lannoitteeksi myös salpietarin tekoon, jota sitten puolestaan käytettiin ruudin valmistukseen.


Jätteet, jätökset ja saasta yhdistyvät Natt och Dagin kirjassa välillä hyvinkin eksplisiittiseen väkivaltaan. Kirjailija perustelee sitä ajankuvalla: ”Halusin tuoda esille ajan, jossa valtio teki kansalaisilleen hirveitä asioita, ja nämä sitten tekivät niitä edelleen toisilleen.”

Pelkkää väkivaltaa sen itsensä takia hän ei kuitenkaan halua kirjoittaa. Väkivallalla ja kauheilla teoilla pitää olla jokin syy ja tausta.

Natt och Dagin mielestä jokaisesta ihmisestä löytyy sekä hyvää että pahaa. Kuvaamalla pahoja tekoja hän asettaa lukijan vastakkain tämän oman pimeän puolen kanssa. Se taas ei onnistu jos tekojen takana ei ole mitään.

”Jos väkivallasta tulee splatteria on kirjailijan syytä kyseenalaistaa motiivinsa.”

Toisaalta pahoista ja pelottavista teoista kirjoittaminen on Natt och Dagille terapeuttista. Hän kuvaa olleensa hyvin pelokas lapsi, huolimatta hyvin tavallisesta ja turvallisesta kasvuympäristöstä. Tätä pelkoaan hän sitten käsitteli lukemalla valtavat määrät kauhukirjallisuutta.

”Kauhun kautta pystyn kokemaan pelon tunteen turvallisesti. Paljon siitä lukemisesta on mukana tässä kirjassa.”


Kierros päättyy Brända tomtenille (5). Viereisellä Baggensgatanilla Natt och Dagin traaginen sankari Cecil Winge käy ilotalossa. Ei tosin harrastamassa seksiä, vaan nukkumassa mahdollisimman paljon vaimoaan muistuttavan prostituoidun vieressä.

Naista kutsutaan Suomen kukkaseksi, ja hän on 1793:n toinen viittaus Suomeen. Ensimmäinen ja isompaa roolia esittävä on Siuntiossa syntynyt vapaaherra Gustaf Adolf Reuterholm, joka hallitsi Ruotsin valtakuntaa Kustaa IV Aadolfin holhoojahallituksen aikana 1792–1796.

Reuterholm oli lopulta se, joka innosti Natt och Dagin kirjoittamaan juuri 1793:n. Kirjassa Reuterholmista muodostuu vallanhimoinen ja juonitteleva taustahahmo, kaupungin poliittisten pelien alku ja loppu.

Tästä Natt och Dag on hänelle kiitollinen. Reuterholmin kautta hän on vihdoin päässyt toteuttamaan elämänmittaisen unelmansa: tulla kirjailijaksi. Lapsena Natt och Dag oli todella paljon yksin, usein kirjat ainoana seuranaan. Hänestä lukeminen oli fantastista, ja kirjailijan ammatti hienoin kuviteltavissa oleva asia.

Niklas Natt och Dag vetää pipon päähänsä ja suuntaa kohti metroa ja kotiaan Vasastanissa. Siellä odottavat kipeän kaksivuotiaan lisäksi myös viimeiset viilaukset seuraavaan romaaniin.

Sen nimeksi tulee 1794.

Kuka?

Niklas Natt och Dag


  Syntynyt Tukholmassa lokakuussa 1979.

  Miesten aikakauslehti Slitzin päätoimittaja 2006–2008, jonka jälkeen työskennellyt freelance-toimittajana.

  Esikoisromaani 1793 palkittiin Ruotsin Dekkariakatemian toimesta vuoden parhaana esikoisena ilmestymisvuonnaan 2017, ja äänestettiin vuoden kirjaksi Bonnierin kirjakerhon kilpailussa.

  1793:n käännösoikeudet on myyty kolmeenkymmeneen maahan, mukaan lukien Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Japaniin, Espanjaan ja Venäjälle.

  Asuu Tukholman Vasa­stanin kaupunginosassa ­vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Samsung esitteli odotetun taittuvan älypuhelimensa

  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Färsaaret hakee sataa vapaaehtoista kunnostustalkoisiin – saaret suljetaan huhtikuussa turisteilta

  4. 4

   Pienestä ruskeasta rotasta tuli ensimmäinen ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia sukupuuttoon kuollut nisäkäs

  5. 5

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Anne Bernerin jatko ministerinä saattaa mennä uuteen harkintaan – oikeuskansleri kertoo saaneensa uutta tietoa SEB-pankin hallituksen kokousaikatauluista

  8. 8

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  9. 9

   Karl Lagerfeld jätti jälkeensä 170 miljoonaa – Menevätkö rahat Choupette-kissalle?

  10. 10

   Päävalmentaja kertoi Patrik Laineen onnistumisista: ”Se toi hymyn kaikkien kasvoille, jopa maalivahtien”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  5. 5

   Suomi antoi 50 vuotta sitten itselleen lahjan, jonka piti valaa miljoonilla uskoa tulevaisuuteen – Nyt aarre­arkku halutaan ryöstää, koska tulokset jäävät ”uskon asiaksi”

   Tilaajille
  6. 6

   Isis-morsiameksi vuonna 2015 lähtenyt teini menettää Britannian kansalaisuutensa – Bangladesh kiistää kaksoiskansalaisuuden

  7. 7

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  8. 8

   Lisätietoa Ison Omenan osittaisesta evakuoinnista: Rokottamattoman lapsen epäillään saaneen tuhkarokon Espoossa

  9. 9

   Tutkijat imuroivat 64 kodin sijaus­patjat ja yllättyivät: Pöly­punkkeja elää yhä tavallisissa suomalais­kodeissa

  10. 10

   Karl Lagerfeld jätti jälkeensä 170 miljoonaa – Menevätkö rahat Choupette-kissalle?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  8. 8

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  9. 9

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää