Kulttuuri

Lux Helsinki -tapahtuma keräsi jättiyleisön heti ensimmäisenä iltana – katso tästä reitti ja kuvat kaamosta kaatavista valoteoksista

Kansalaistorille, Töölönlahdelle ja Etu-Töölöön ulottuva tapahtuma sai yleisön ihailemaan muun muassa hollantilaistaiteilijan suurta valopalloheiluria, joka aaltoili suomalaisen Op:l Bastards-yhteen musiikin tahtiin.

Kansalaistorille loimotti lauantaina hätkähdyttävän suuri täysikuu. Kraateritkin erottuivat paljaalla silmällä. Iso joukko ihmisiä oli pysähtynyt valokuvaamaan ja ihailemaan sitä.

Täysikuu, Moonlight, kuuluu valotapahtuma Lux Helsingin teoksiin. Sen on tehnyt italialaisen Marco Brianza. Moonlight paistaa Musiikkitalon julkisivun valotaululta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lux Helsinki käynnistyi eilen jättiyleisön vastaanottamana. Tapahtuman tuottaja Sari Väänänen kertoi, että tapahtuma suosio on kasvanut vuosi vuodelta.

”Meillä ei ole mitään täsmällisiä lukuja vielä tässä vaiheessa, mutta todella paljon on ihmisiä. Olisiko jopa enemmän kuin koskaan aiemmin, saattaa olla”, arvioi Väänänen lauantaina.

Iltakuuden aikaan Oodin ja Musiikkitalon välinen aukio kuhisi ihmisiä, ja lisää kiirehti paikalle Mannerheimintien ja rautatieaseman suunnista.

Kiersimme valoteosreitin lauantaina ja esittelemme parhaat palat:


Reitti lähtee liikkeelle Kansalaistorilta, joka kiinnostaa monia uuden keskustakirjasto Oodin takia.

Oodin pihalla nähdään englantilaisen valotaiteilijan Tim Etchellsin leikkisä ja runollinen valoveistos We Wanted (kartassa numero 3), joka koostuu taiteilijalle tärkeän muusikon Cat Powerin kappaleen tekstistä.


Lux Helsingin töitä nähdään myös Oodin naapureiden Sanomatalon ja Kiasman edustalla. Kansalaistorilta kannattaa jatkaa kiertämään Finlandia-taloa, jonka molemmilta puolilta ja päädystä löytyy Lux-teos.


Pihan puoli hehkuu ultraviolettivalossa: Mimmit peinttaa -kaupunkikulttuuriyhdistyksen rakentamassa Ultraviolet Gallery -kujassa (kartan numero 6) kävellessään yleisö saa ihailla graffiteja, graafisia muotokuvia ja Helsingin historiallisia rakennuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etu-Töölön ytimessä Nervanderin puistikossa aaltoilee hollantilaisen Ivo Schoofsin Large Pendulum Wave, 12-metrinen kineettinen taideteos (numero 10), joka koostuu viidestätoista erimittaisesta, painovoiman avulla toimivasta heilurista.

Värejä, liikettä ja musiikkia lumoavalla tavalla yhdistävä teos tarjoaa valonnälkäisille katsojille juuri sitä, mitä tähän pimeään vuodenaikaan kaivataan.Lux Helsinkiä varten Schoofs on tehnyt erityisen Suomi-ver­sion ja käyttää teoksensa yhtenä musiikkikappaleena Op:l Bastardsin takavuosien hittiä Scorpius.

Kansallismuseon puutarha on monen Lux-kävijän suosikkipaikka. Tänä vuonna siellä nautitaan videomäppäyksestä, eli kovassa nousussa olevasta videomapping-taidemuodosta, jossa arkkitehtuuria manipuloidaan projisoimalla valoa sitä vasten.

Meksikolaisen valotaiteilijan Ghiju Díaz de Léonin teos Shelter Seekers (numero 12) ottaa kantaa ajankohtaisiin ongelmiin: siirtolaisuuteen, epätasa-arvoon, ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuden katoamiseen. Inspiraationa taiteilijalle ovat toimineet Amerikassa elävät uhanalaiset monarkkiperhoset.

Yhdeksi hitiksi muodostuu tänä vuonna luultavasti Taidehallin seinään heijastettava installaatio Reflection Studies (numero 9).Newyorkilaisen taiteilijan Zach Liebermanin valoteokseen kuuluu nimittäin suuri valopöytä, jonka avulla synnytettäviin liikkeisiin ja kuvioihin jokainen katsoja saa osallistua omaa kehoaan käyttäen. Teos sopii niin lapsille kuin aikuisillekin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkiaan reitin varrella nähdään 12 teosta. Virallisten töiden lisäksi Lux Helsinkiin kuuluu neljä satelliittiteosta.

Ensimmäistä kertaa Lux Helsinki ulottuu Espooseen, kun Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen täyttää kolmen taiteilijan töistä muodostuva Lux Hanaholmen.

Suomalaisen valotaiteilijan Alexander Salvesenin Relations of Colour -installaatio tutkii havaintokykyämme, ruotsalais-tanskalaisen Sofia Ivarssonin Timegazing-teos taas valkoista valoa. Jyrki Sinisalon Esteettinen jalanjälki 2 -teoskokonaisuuden inspiraationa on toiminut kierrätys.

Annantalo on varattu erityisesti lapsiperheille. LUX2050-tapahtuman työpajoissa nuoret taiteen ystävät pääsevät pohtimaan muun muassa ilmastonmuutosta, eriarvoisuutta ja tulevaisuutta.

Pääkaupunkiseudulla jo perinteeksi muodostunut valotaidetapahtuma järjestetään jo 11. kerran, ja tänä vuonna se kurottautuu Kansalaistorilta Etu-Töölön kortteleihin.

Lux Helsinki on osoittautunut joka vuosi valtavan suosituksi tapahtumaksi. Mutta mistä se kertoo?

”Uskon, että Lux on suosittu, koska se toteuttaa kirjaimellisesti tuttua slogania siitä, että taide kuuluu kaikille. On mahtavaa, että Luxissa taide, taiteilijat ja yleisö valtaavat katuja ja kaupunkitilaa”, sanoo Lux Helsingin kuraattori Matti Jykylä.

”Toki kaupunkifestivaalin suosiota selittää varmasti sekin, että valo ja pimeys näyttelevät meillä pohjoisessa isompaa roolia kuin muualla maailmassa.”

Jykylä uskoo, että yleisön on helppo lähestyä valotaidetta, koska valo on monelle katsojalle abstrakti väline ja valotaide suhteellisen vapaasti assosioitavissa oleva taidemuoto, joka ei välttämättä vaadi erityistä perehtyneisyyttä.


”Tarjoamme monipuolista sisältöä. Vaikka toivomme yleisön viihtyvän, emme kaihda poliittisia tai surulli­siakaan teoksia. Esimerkiksi Amnestyn kanssa yhteistyössä tehty Immanuel Paxin TRESPASSING-teos (kartassa numero 5) ottaa kantaa Euroopan pakolaiskysymykseen”, Jykylä kertoo.


Lux Helsingin reitti:

1 Sanomatalo. Mikko Kunnari (Suomi): The End of the Digital New Age.

2 Musiikkitalo. Marco Brianza (Italia): Moonlight.

3 Oodi: Tim Etchells (Britannia): We Wanted.

4 Finlandia-talo (Töölönlahden puoleinen puisto). Ramboll Valo­studio: Lux Arkkitehtuuri.

5 Finlandia-talo (Hesperian puiston pääty). Immanuel Pax (Suomi): TRESPASSING.

6 Finlandia-talo (Etupiha). Mimmit peinttaa, Maikki Pekkala & Lari Suominen: Ultraviolet ­Gallery.

7 Hakasalmen huvila. Lyhtypuisto

8 Kiasma. Ann Veronica Janssens (Belgia): Orange Sky Blue

9 Taidehalli. Zach Lieberman (Yhdysvallat): Reflection Studies.

10 Nervanderin puistikko. Ivo Schoofs (Alankomaat): Large Pendulum Wave.

11 Tunturikatu 1. XYZ & Antti Nykyri (Suomi): Grid.

12 Kansallismuseon puutarha. Ghiju Díaz de Léon (Meksiko): Shelter Seekers.

Fakta

Lux Helsinki


  Valofestivaalin teokset ovat nähtävillä 5.–9.1. klo 17–22 sekä 9.1. myös klo 7–9.

  12 teoksen reitti on tarkoitettu kuljettavaksi numerojärjestyksessä.

  Virallisten valoteosten li­säksi tapahtumaan kuuluu neljä satelliittiteosta Vanhalla ylioppilastalolla, Kaapeli­tehtaalla, Annan­talolla, ja Espoon Hanasaaressa.

  Tapahtumaan odotetaan yli puoli miljoonaa kävijää.

  Lux Helsinki järjestetään nyt 11. kerran. Suomessa valofestivaalilla on jo pitkä historia. Jokavuotinen perinne alkoi vuonna 1995 Valon voimat -tapahtu­malla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  2. 2

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  3. 3

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  4. 4

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  5. 5

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  6. 6

   Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen

  7. 7

   Suosittu keikka­paikka Nosturi puretaan, ja luvatusta korvaajasta ei ole tietoakaan – ”Helsingin parhaille paikoille on tulossa hiljaisia mausoleumeja”

  8. 8

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa

  10. 10

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  5. 5

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää