Kulttuuri

Tästä syystä klassisen musiikin konsertit pakkautuvat niin täyteen yleisöä, että kevät on jo lähes loppuunmyyty – HS kokosi 15 tärppiä, joihin mahtuu vielä

Kokosimme 10+5 tärppiä klassisen konserttikevään huippuhetkistä, joihin mahtuu vielä.

Klassisen musiikin lipunmyynnin korkeapaine jatkuu tänäkin keväänä. Heti tammikuussa esimerkiksi Radion sinfoniaorkesterin konserteista Hannu Linnun johtamat Gustav Mahlerin toisen sinfonian konserttipäivät on loppuunmyyty, vaikka kalleimpien lippujen hinnat on korotettu 35,50 eurosta 45,50 euroon. Myös tähtipianisti Yuja Wangin vierailupäivä on jo loppuunmyyty.

Tapiola Sinfonietta myy loppuun ensiksi Klaus Mäkelän johtaman konsertin 11. tammikuuta, koska sinne on jäljellä enää kolmisenkymmentä lippua. Helsingin kaupunginorkesteri myynee ensimmäisenä loppuun Osmo Vänskän johtaman konsertin helmikuun alussa, sillä paikkoja on enää lähinnä lavan takana ja sivuilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun vain varakkailla on rahaa esimerkiksi suuriin rock-konsertteihin tai edm-painotteisille festivaaleille, yhteiskunnan tuki pitää osaltaan sinfoniaorkesterien katsomot avoinna kaikkien tuloluokkien ihmisille.

Helsingin kaupunginorkesteri kauppaa tammikuun viimeisiä lippuja vain kymmenellä eurolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esiintyjilläkin on väliä. Maailmankuulut klassiset tähdet Yuja Wangista Esa-Pekka Saloseen kiertävät Suomessa paljon säännöllisemmin kuin maailmankuulut populaarimusiikin tähdet.

Ja tärkeintä on tietysti itse musiikki. Klassisen musiikin aarreaittaan on kertynyt jo vuosisatojen ajan valtavasti sekä helppotajuisia että kompleksisia mestariteoksia, joista tuntuu löytyvän uusia puolia jokaisella kuuntelukerralla.

Ajoittain on toivottu Sixten Korkmanin tavoin suurempaa hintadifferentaatiota eli ”ohituskaistaa rikkaille”. Se tarkoittaisi pientä määrää kalliita lippuja, joita rikkaat voisivat ostaa vaikka viime hetkilläkin, kun varaa kerran on. Toistaiseksi lipunhintojen produktiokohtaiset korotukset ovat kuitenkin olleet maltillisia, poikkeuksina esimerkiksi Helsingin juhlaviikot ja joskus Savonlinnan oopperajuhlien tähtivierailut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin Musiikkitalossa systeemi on se, että Radion sinfoniaorkesteri ja Helsingin kaupunginorkesteri konsertoivat vuoroviikoin niin, että toisella on kahden konsertin viikko (keskiviikko ja torstai) ja toisella yhden konsertin viikko (perjantai).

Ajoittain yhden konsertin viikostakin tehdään poikkeusjärjestelyin kahden konsertin viikko tai kahden konsertin seuraksi saadaan kolmas, kuten RSO:n tapauksessa, kun Klaus Mäkelän johtama konserttiohjelmisto 13.–14. maaliskuuta toistetaan vielä 16. maaliskuuta.

”Sali sattui olemaan vapaa ja ohjelmalla kysyntää”, RSO:n intendentti Tuula Sarotie kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olisi toivottavaa, että molemmat orkesterit voisivat toistaa ohjelmistonsa joka viikko – varsinkin, kun yleisöä riittää ja tulkinta usein vain syvenee toisena iltana.

Toistonhan ei tarvitse olla aina Musiikkitalossa, sillä vaihtovierailut vaikkapa Lahteen ja Tampereelle monipuolistaisivat kaikkien kaupunkien tarjontaa. Esimerkiksi RSO tekeekin keväällä kiertueen myös Suomessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kahden konsertin viikolla sinfoniaorkesteri kerää 1 704-paikkaisessa Musiikkitalossa jopa 3 408 kuulijaa.

RSO:n tai HKO:n yleisö täyttäisi viikossa siis lähes viisi loppuunmyytyä Tavastia-klubia, kun Tavastian virallinen kapasiteetti on 700 henkeä.

Samaan aikaan Tampereella Santtu-Matias Rouvalin johdolla kerätään vielä vähän Musiikkitaloa isompi Tampere-talo usein täyteen – joskus jopa kahdesti viikossa sielläkin – ja hyvin menee monilla muillakin paikkakunnilla.

Kaikkiaan klassinen musiikki vetää Suomessa enemmän lipunostajia kuin esimerkiksi jalkapallo-ottelut, mutta vähemmän kuin jääkiekko-ottelut. Saksassakin klassisen musiikin konserteissa käy enemmän väkeä kuin Bundesliigan pääsarjan otteluissa, kuten Saksan konserttiyhdistyksen Deutsche Orchestervereinigungin hauska tilastovertailu viime vuonna kertoi.

Seuraava tärppilista ei sisällä loppuunmyytyjä konsertteja, mutta tilanne voi toki muuttua nopeasti ja joihinkin konsertteihin on enää hajapaikkoja.

Loppuunmyytyjen konserttienkin suhteen lohtuna on aina toivo peruutuspaikoista. Lisäksi on lipunkierrätyspisteitä, kuten Viagogo, joka kuitenkin on laittanut rutiininomaisesti klassisenkin musiikin konsertteja sivuilleen ylihintaisin lipuin hajamielisiä klikkaajia houkuttelemaan, vaikka normaalihintaisiakin olisi vielä jäljellä. Viagogo onkin ollut kuluttajaviranomaisten hampaissa ympäri maailmaa ja sen toimista on myös tuore oikeuden päätös.

Täytyy myös muistaa, että RSO:n konsertit välitetään myös esimerkiksi radiossa ja Areenassa ja niiden taltiointeja näkee televisiossa. Helsingin kaupunginorkesterin konsertitkin välitetään verkossa ilahduttavan usein, samoin joidenkin muiden orkesterien konsertit.

Konserttilähetyksiin kuuluu usein myös kiinnostavia ohjelmiston esittelyjä ja väliaikahaastatteluja.

Pääkaupunkiseudun tärpit: esimerkiksi näihin ehtii vielä

1. Armas Järnefelt 150: Laulu tulipunaisesta kukasta. Tänä sunnuntaina Musiikkitalon valkokankaalla pyörii Mauritz Stillerin ohjaama mykkäelokuva Laulu tulipunaisesta kukasta (1919) ja Jaakko Kuusisto johtaa samalla Armas Järnefeltin säveltämän elokuvamusiikin restauroidun partituurin pohjalta. Sunnuntaina avautuu myös Musiikkitalon Armas Järnefelt -näyttely säveltäjän 150-vuotisjuhlien kunniaksi. Huomioi poikkeuksellinen konserttiaika! Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa 6. tammikuuta klo 15.

2. Jukka Tiensuun pasuunakonsertto. Tiensuu oli pelastamassa suomalaisen nykymusiikin asemaa jo 1970-luvulla ja säveltää ahkerasti edelleen. Taatusti kekseliään pasuunakonserton kantaesityksen solistina on RSO:n oma Darren Acosta. Koko orkesterin kuntoa mittaavat myös John Storgårdsin johtama Joseph Haydnin sinfonia nro 96 ja Béla Bartókin Konsertto orkesterillle. Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa 11. tammikuuta klo 19.

3. Jaakko Kuusiston Jää-ooppera. Kansallisoopperan suuren näyttämön tilausteos on säveltäjälle tärkeä näytön paikka. Miten käy musiikin monitoimimiehelle Jaakko Kuusistolle, jonka suuri tehtävä on muuttaa Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittu romaani Is eli Jää musiikiksi? Yleensä Jaakko Kuusisto on isänsä Ilkka Kuusiston tavoin säveltäjänä melodinen, helppotajuinen ja tinkimättömän ammattitaitoinen. Kansallisoopperassa kaksitoista esitystä 25. tammikuuta klo 19 alkaen.

4. Flash Flash -ooppera Musica novassa. Juhani Nuorvalan Flash Flash -ooppera Andy Warholista saa vihdoin kantaesityksensä Musiikkitalon pienemmässä Black Box -salissa osana huippukiinnostavaa Musica nova -festivaalin ohjelmistoa.

Muita festivaalin huippuhetkiä ovat taidemusiikkiin rockin puolelta koukanneiden Battles-taustaisen Tyondai Braxtonin ja The National -yhtyeestä tutun Bryce Dessnerin säveltäjävierailut. Flash Flash Musiikkitalon Black Boxissa 9.–10. helmikuuta klo 17 ja Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa 13.–16. helmikuuta klo 19. Koko Musica nova -festivaalin ohjelmisto 1.–10. helmikuuta löytyy tämän linkin takaa.

5. Tuuli Takala Tapiolassa. Karita Mattila ja Camilla Nylund jättävät Suomen konserttikevään väliin, mutta huippusopraanoistamme Tuuli Takala vierailee Tapiola Sinfoniettan solistina laulamassa Robin Hollowayn sovituksen Claude Debussyn lauluista Paul Verlainen runoihin. Mario Venzago johtaa myös Milhaud’n ja Schubertin teoksia. Tapiola Sinfonietta Tapiolasalissa 5. huhtikuuta.

6. Fagerlundin sellokonserton ensiesitys. Säveltäjä Sebastian Fagerlund on kovassa kansainvälisessä nousussa, ja se voi jatkua, kun sellokonsertto saa kantaesityksen Hampurissa ja Suomen ensiesityksen pian sen jälkeen Musiikkitalossa. Solistina on erinomainen ja väkivahva Nicolas Altstaedt. Hannu Lintu johtaa myös Mahlerin yhdeksännen sinfonian. Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa 10.–11. huhtikuuta.

7. Mirga Gražinytė-Tylan paluu. Liettualainen kapellimestari on kovassa kansainvälisessä nousussa ja tasa-arvoistaa miehistä alaa siinä missä HKO:n ylikapellimestari Susanna Mälkki, joka johtaa orkesterinsa edessä vaikka mitä Pekka ja susi -lastenkonsertista (7.3.) Enno Poppen kantaesitykseen (10.5.). Gražinytė-Tyla puolestaan johtaa loistavan Sibelius-palkitun Unsuk Chinin pianokonserton Suomen ensiesityksen sekä Prokofjevin hitttisarjan Romeo ja Julia -balettimusiikista. Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa 26. huhtikuuta.

8. Salonen johtaa Debussyn oopperan. Kansallisoopperan taiteellinen partneri Esa-Pekka Salonen johtaa neljä esitystä Claude Debussyn oopperasta Pelléas ja Mélisande, kun Marco Arturo Marellin ohjaus palaa näyttämölle. Nimirooleissa Camilla Tilling ja Ville Rusanen. Kansallisooppera 23. toukokuuta alkaen.

9. Mirjam Helin -laulukilpailu ratkeaa. Mirjam Helin -kilpailuista löytyy tähtiä jopa enemmän kuin Sibelius-viulukilpailuista. Käykö niin myös tällä kerralla Musiikkitalossa 20.–29. toukokuuta? Voittajat esittäytyvät myös RSO:n konsertissa Oulussa 31. toukokuuta.

10. Grigori Sokolov Musiikkitalossa. Suuren pianistin jokavuotisen resitaalin liput tulevat myyntiin vasta, kun hän on vahvistanut ohjelmistonsa. Konserttipäivä kuitenkin tiedetään. Grigori Sokolov Musiikkitalossa 12. kesäkuuta.

+ 5 tärppiä muualta Suomesta

11. Segerstam johtaa Straussia Turussa. Leif Segerstam on yleensä parhaimmillaan Richard Straussin musiikin parissa. Miten käy Turussa, kun ylellisessä ohjelmistossa on Kuolema ja kirkastus, Don Juan, Neljä viimeistä laulua solistina Johanna Rusanen-Kartano ja vielä Ruusuritari-sarja? Turun filharmoninen orkesteri Turun konserttitalossa 17.–18. tammikuuta.

12. Lauri Porran kantaesitys Jyväskylässä. Stratovarius-basisti ja monipuolinen säveltäjä Lauri Porra on solistina uuden Memento-teoksensa kantaesityksessä. Ylikapellimestari Ville Matvejeff on myös Savonlinnan oopperajuhlien seuraava taiteellinen johtaja. Jyväskylän teatteritalo 6. helmikuuta.

13. La bohème Tampere-talossa. Kari Heiskasen uusi ohjaus Puccinin suosikkioopperasta saa päärooleihin Helena Juntusen, Jesus Garcian ja esimerkiksi Waltteri Torikan. Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali ehtii Tampere filharmonian eteen keväällä vain neljäksi konserttiviikoksi, joten oopperaproduktion johtaa Alberto Hold-Garrido 9. helmikuuta klo 15 alkaen.

14. Kalevi Aho ja Nelson Freire Lahdessa. Kalevi Ahon 70-vuotiskonsertissa kuullaan sinfonian nro 17 kantaesitys. Ylikapellimestari Dima Slobodeniouk johtaa myös Beethovenin viidennen pianokonserton, ja solistina on itse Nelson Freire. Sinfonia Lahti Lahden Sibelius-talossa 4. huhtikuuta klo 19.

15. Aho-juhlaa myös Lapissa. Ismo Eskelinen soittaa Kalevi Ahon kitarakonserton kantaesityksen Lapissa, ja John Storgårdsin kekseliäässä ohjelmasuunnittelussa soi myös Zappaa, Globokaria ja Schumannia. Lapin kamariorkesteri Rovaniemen Korundi-salissa 10. toukokuuta klo 19 ja Sodankylän valtuustosalissa 11. toukokuuta klo 14.

Tarkemmat tiedot myös kymmenistä muista konserteista ympäri Suomea löydät tämän linkin takaa.

Oikaisu 3. tammikuuta klo 10.45. Verkkoversiossa mainittiin aluksi, että Morton Feldmanin ja Samuel Beckettin harvoin kuullun Neither-antioopperan esitys olisi Musica nova -festivaalilla. Se on jo ennen festivaalia HKO:n konsertissa 18. tammikuuta, kapellimestarina Dima Slobodeniouk ja solistina Anu Komsi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  2. 2

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  3. 3

   ”Sain oluet päälleni ja kävelin kello kahdelta pakkasessa kotiin” – Jasmin Vahtera, 20, kokeili nuoruutta ja se teki selväksi, että hänen paikkansa on kolmen lapsen äitinä

   Tilaajille
  4. 4

   Malmilaiseen keittiöön on etsitty vuoden ajan kokkia tuloksetta – Maahanmuutto voisi ratkaista Suomen ongelmia, mutta tiellä on kaksi estettä

   Tilaajille
  5. 5

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  6. 6

   ”Yritän olla miettimättä Konstantinin tulevaisuutta” – Vaikka joku maksaisikin huippukalliit lääkkeet, niistä ei olisi apua mikkeliläiselle pikkupojalle

   Tilaajille
  7. 7

   HS selvitti Lemmenjoen harjoituksen yksityiskohtia: 33 osanottajaa, ohjelmassa muun muassa tehtävä­rasteja, veneilyä ja vierailu porotilalla

  8. 8

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  9. 9

   Rinteen tuuraajaksi nousi monikärkiohjus, joka saattaa tulevaisuudessa haastaa puheenjohtajan

  10. 10

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  8. 8

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  9. 9

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  10. 10

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Meksikon räjähdysmäisen palon kuolonuhrien määrä nousi 96:een
  3. 2 tuntia sitten
  4. Näitä asioita Helsinki lähtee lobbaamaan hallitusohjelmaan eduskuntavaalien jälkeen: tukea raidehankkeisiin, enemmän valtaa kaupungeille ja lisää kohtuuhintaisia asuntoja
  5. Suursijoittaja George Soros on netin sala­liitto­teorioiden pää­piru, joka saa jotkut suomalaisetkin sekaisin – Näin hyvän­tekijästä tuli populistien vihan symboli Tilaajille
  6. ”Yritän olla miettimättä Konstantinin tulevaisuutta” – Vaikka joku maksaisikin huippukalliit lääkkeet, niistä ei olisi apua mikkeliläiselle pikkupojalle Tilaajille
  7. Malmilaiseen keittiöön on etsitty vuoden ajan kokkia tuloksetta – Maahanmuutto voisi ratkaista Suomen ongelmia, mutta tiellä on kaksi estettä Tilaajille
  8. Espoon Karhusaareen suunnitellaan lasten teema­puistoa, jossa kävisi enemmän ihmisiä kuin Espoon museoissa yhteensä – tämä sai alueen mylläystä vastustavat keräämään nimiä
  9. Hiihtolupaus Eveliina Piippo esiintyy Tuntemattomassa sotilaassa ja edustaa uudenlaista urheilijatyyppiä – ”Suurentunut elämännälkä selittyy ikuisuusprojektilla nimeltään kallon kehitys”
  10. ”Sain oluet päälleni ja kävelin kello kahdelta pakkasessa kotiin” – Jasmin Vahtera, 20, kokeili nuoruutta ja se teki selväksi, että hänen paikkansa on kolmen lapsen äitinä Tilaajille
  11. Timo Hintsanen, 60, johtaa kaupunki­suunnittelua Turussa – Kaupunki­tilan merkitys on nykyään tajuttu aivan uudella tavalla, hän sanoo