Kulttuuri

Queen-elokuva Bohemian Rhapsody yllätti kaikki Golden Globeissa – tekijätiimi otti selvän hajuraon elokuvasta potkut saaneeseen ohjaajaan

Killing Eve -sarjan päätähti Sandra Oh teki historiaa. Jasper Pääkkösen tähdittämä BlackKkKlansman jäi harmittavasti palkinnoitta.

Näyttelijä Sandra Oh teki moninkertaisesti historiaa Golden Globeissa.

Greyn anatomiasta tunnettu näyttelijä juonsi Kultainen maapallo- eli Golden Globe -gaalaa yhdessä koomikko Andy Sambergin kanssa. Los Angelesissa sunnuntaiyönä jaetut palkinnot valitsee Hollywoodin ulkomaisten toimittajien yhdistys ja ne ovat toiseksi tärkein elokuva- ja televisioalan palkitsemisjuhla sitten Oscar-gaalan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oh otti heti illan aluksi esille sen, että hän on historian ensimmäinen aasialaistaustainen näyttelijä tehtävässään.

”Sanoin kyllä tälle pelolle saada seistä tällä lavalla tänään koska halusin voida katsoa yleisöön ja todistaa tätä muutoksen hetkeä”, Oh sanoi ääni väristen.

”Enkä huijaa itseäni – ensi vuonna asiat ovat taas eri tavalla, hyvin luultavasti, mutta juuri nyt tämä hetki on totta. Luottakaa minuun, se on totta. Koska näen teidät. Ja teidät. Kaikki muutoksen kasvot.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ja niin näkevät kaikki muutkin.”

Tilanteen tunnelatausta lisäsi se, että Oh’n korealaiset vanhemmat istuivat yleisössä. Kamera kuvasi ylpeänä taputtavia vanhempia osana alkujuontoa.

Useita palkintokategorioita myöhemmin Oh teki uudelleen historiaa: hänestä tuli paitsi ensimmäinen Golden Globe -gaalaa juontanut aasialaisnäyttelijä, joka palkittiin samanaikaisesti, myös ensimmäinen aasialaisnäyttelijä, joka on voittanut useita Golden Globe -palkintoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oh palkittiin nyt roolistaan etsivä Evenä brittiläisessä draamasarjassa Killing Eve, joka on saanut suitsutusta kriitikoilta. Edellinen palkinto oli vuodelta 2006 Cristina Yangin roolista draamasarjassa Greyn anatomia.

Voit lukea HS:n arvion Killing Eve -sarjasta täältä.

Syyskuussa Oh sai Emmy-ehdokkuuden samasta roolistaan Killing Evessä ja oli samalla historiansa ensimmäinen aasialaistaustainen Emmyissä parhaasta naispääosasta ehdolla ollut näyttelijä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se todistaa, että Hollywood muuttuu, hitaasti mutta muuttuu kuitenkin.Ilta sujui palkintojen osalta tasapuolisesti: mikään yksittäinen elokuva tai sarja ei onnistunut kahmimaan enempää kuin kolme palkintoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eniten veivät tosielämään pohjaavat elokuvat: kolme palkintoa sai tie-elokuva Green Book (paras komediaelokuva, paras miessivuosa Mahershala Ali). Hieman yllättäen kaksi Golden Globea sai laulaja Freddie Mercuryn elämästä kertova Queen-elokuva Bohemian Rhapsody (Paras draamaelokuva, paras miesnäyttelijä Rami Malek). Tarina jätti maailman kriitikot kylmiksi, mutta elokuvasta on tullut valtaisa kassamagneetti.

Voit lukea HS:n arvion elokuvasta täältä.


Yleisön suosikki Malek kiitteli lavalla vuolaasti elokuvan tuotantotiimiä, mutta jätti mainitsematta elokuvan ohjaajan Bryan Singerin. Singer sai potkut kun elokuvan kuvauksia oli vielä jäljellä viikkoja. Hollywood Reporterin tietojen mukaan ohjaaja jätti saapumatta kuvauksiin perhettä kohdanneeseen sairauteen vedoten. Elokuvan ohjasi loppuun Dexter Fletcher, vaikka elokuvan lopulliseksi ohjaajaksi onkin merkitty ainoastaan Singer.

Myöskään muut tuotantotiimin jäsenet eivät maininneet Singerin nimeä kun elokuva palkittiin parhaan draamaelokuvana hetkeä myöhemmin.

Singer kuuluu Hollywoodin tähtiohjaajiin, joiden nimi on noussut toistuvasti esiin #metoo-liikehdinnän yhteydessä. Häntä vastaan nostettiin syyte seksuaalisesta häirinnästä ja raiskauksesta reilu vuosi sitten.


Illan palkintomagneetti Green Book on herättänyt viime aikoina kritiikkiä. Elokuva kertoo mustasta muusikosta Don Shirleystä (Ali) ja tämän italianamerikkalaisesta kuskista (Viggo Mortensen), jotka ajavat halki Yhdysvaltojen rasistisen etelän 1960-luvulla. Elokuvan nimi tulee kirjasta, johon 1930-luvulta lähtien oli kerätty turvallisia pysähdyspaikkoja ja huoltoasemia, joissa mustat saisivat korjattua ja tankattua autonsa.

Muun muassa Don Shirleyn perikunta on arvostellut elokuvaa siitä, ettei se kerro todenmukaisesti päähenkilön ja tämän perheen väleistä. Sivuosaa näyttelevä Mortensen taas aiheutti pahennusta mainitsemalla rasistisen negro-sanan ääneen lehdistökonferenssissa.

Green Book saa Suomen ensi-illan 18. tammikuuta.


Suomalaisittain ilta oli pettymys: Jasper Pääkkösen tähdittämä BlacKkKlansman jäi palkinnoitta siitä huolimatta, että se oli ehdolla peräti neljässä kategoriassa. Pääkkönen ei ollut itse henkilökohtaisesti ehdolla.

Voit lukea HS:n arvion elokuvasta täältä.

Myös hieman yllättäen valtavasti huomiota kerännyt musiikkielokuva A Star is Born ei saanut kuin yhden palkinnon. Se tuli odotetusti parhaasta laulusta, pääosia näyttelevän Lady Gagan ja Bradley Cooperin Shallow’sta.

Voit lukea HS:n arvion elokuvasta täältä.

Television puolella ikääntyneen näyttelijän näyttelijäopetuskeikkailusta kertova The Kominsky Method nappasi kaksi palkintoa. Glee-musikaalisarjalla nimensä tehnyt televisiontekijä Ryan Murphy taas voi onnitella itseään: muotisuunnittelija Gianni Versacen salamurhasta kertova draamasarja American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace sai kaksi palkintoa.

Tänä vuonna päättynyt The Americans nappasi odotetusti parhaan draamasarjan palkinnon. Keri Russellin ja Mathew Rhysin tähdittämä sarja sijoittu kylmän sodan aikaan ja kertoo Yhdysvaltoihin soluttautuneista neuvostoliittolaisista vakoojista.

Kaikki edellämainitut sarjat on Suomessa katsottavissa Netflixissä lukuunottamatta Greyn anatomiaa, joka on katsottavissa Viaplayssa.

Kaikki voittajat löydät alta:

Paras draamaelokuva:

Bohemian Rhapsody

Paras musikaali- tai komediaelokuva:

Green Book

Paras vieraskielinen elokuva:

Roma

Paras elokuvaohjaaja:

Alfonso Cuarón

Paras miesnäyttelijä, draamaelokuva:

Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Paras naisnäyttelijä, draamaelokuva

Glenn Close (The Wife)

Paras miesnäyttelijä, musikaali- tai komediaelokuva:

Christian Bale (Vice)

Paras naisnäyttelijä, musikaali- tai komediaelokuva:

Olivia Colman (The Favourite)

Paras miessivuosa:

Mahershala Ali (Green Book)

Paras naissivuosa:

Regina King (If Beale Street Could Talk)

Paras elokuvakäsikirjoitus:

Green Book

Paras laulu:

Shallow (A Star is Born)

Paras musiikki:

Ensimmäisenä Kuussa

Paras draamasarja:

The Americans

Paras musikaali- tai komediasarja:

The Kominsky Method

Paras minisarja:

American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace

Paras miesnäyttelijä, draamasarja:

Richard Madden (The Bodyguard)

Paras naisnäyttelijä, draamasarja:

Sandra Oh (Killing Eve)

Paras miesnäyttelijä, musikaali- tai komediasarja:

Michael Douglas (The Kominsky Method)

Paras naisnäyttelijä, musikaali- tai komediasarja:

Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel)

Paras miessivuosa, minisarja tai tv-elokuva:

Ben Whishaw (Perienglantilainen skandaali)

Paras naissivuosa, minisarja tai tv-elokuva:

Patricia Clarkson (Sharp Objects)

Paras miespääosa, minisarja tai tv-elokuva:

Darren Criss (American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace)

Paras naispääosa, minisarja tai tv-elokuva:

Patricia Arquette (Escape from Dannemora)

Oikaisu 11.36: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Bohemian Rhapsodyn ohjasi loppuun Dexter Fletcher. Greyn anatomia on katsottavissa Viaplayssa, ei Netflixissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuolemaan johtanut onnettomuus Himoksen laskettelu­keskuksen rinteiden ulkopuolella Jämsässä

  2. 2

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  3. 3

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  4. 4

   Suomalainen Jenny Gyllander nousi kansainvälisten vaikuttajien listalle yhdistettyään huvin ja pääomasijoittajan työn Instagramissa

  5. 5

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  6. 6

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  7. 7

   Suomeenkin tuotavien tomaatti­säilykkeiden tuotanto rikkoo ihmisoikeuksia – kansalaisjärjestö pitää S-ryhmän teettämää selvitystä harvinaisena

  8. 8

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  7. 7

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  8. 8

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  9. 9

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  10. 10

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää