Kulttuuri

Kun nuoruudenrakastettu löytyy bordellista, Armas Järnefeltin elokuvamusiikki sadan vuoden takaa syttyy syntiseen kiihkoon – ”tulipunakukan Ola” viettelee elokuvakonsertin jälkeen myös uudella levyllä

Säveltäjä-kapellimestari Armas Järnefeltin 150-vuotisjuhla alkoi näyttävästi.

Elokuvakonsertti. Mauritz Stillerin Laulu tulipunaisesta kukasta -elokuva (1919) Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa Jaakko Kuusiston johdolla Musiikkitalossa sunnuntaina Armas Järnefeltin alkuperäismusiikin kanssa.

Nuoruudenrakastettu täällä – bordellissa? Olavi Koskela ryntää kauhuissaan ulos ilotalosta, saapuu kapakkaan ja katsoo peiliin. Vastaan katsoo turmelus itse.

Olemme Musiikkitalossa loppiaispäivänä, ja Helsingin kaupunginorkesteri soittaa syntistä ja dekadenttia musiikkia elokuvakonsertissa, jossa yleisö voi seurata kolmelta jättinäytöltä Mauritz Stillerin sata vuotta täyttävää elokuvaa Laulu tulipunaisesta kukasta (1919).

Musiikki on Armas Järnefeltin alkuperäistä elokuvamusiikkia Jani Kyllösen ja Jaakko Kuusiston restauroimana ja illan hätkähdyttävin hetki.

Yleensä Järnefeltin elokuvamusiikista muistetaan komea Koskenlasku-musiikki sekä Oskar Merikanto- ja kansanlaulusovitukset, joissa niitä honkia humisee ja minun kultani kaunis on täällä pohjantähden alla.

Mutta kaupunkikohtauksessa on myös dekadenttia, ekspressionistista särmää! Se soi yllättävän tehokkaasti alkuperäisversiona, jossa kamariorkesteria tukevat flyygeli ja polkuharmoni.

Säveltäjä-kapellimestari Armas Järnefeltin 150-vuotisjuhla alkoi loppiaisena näyttävästi. Elokuvakonsertin yhteydessä myytiin ennakkokappaleita perjantaina ilmestyvästä cd-levystä, joka sisältää elokuvamusiikin alkuperäisversion ensilevytyksen Kuusiston ja Gävlen orkesteri voimin Ondine-yhtiölle.

Lisäksi Musiikkitalon aulaan avautui pieni Järnefelt-näyttely valokuvin ja taustatekstein.

Laulu tulipunaisesta kukasta perustuu tietysti Johannes Linnakosken kansainväliseen bestselleriin vuodelta 1905. Se käännettiin parillekymmenelle kielelle, ja Ranskassa tästä pohjoisesta Don Juan -muunnoksesta on otettu jo yli 50 painosta.

Suomessa tarina on niin tunnettu, että ”tulipunakukan Ola” vilahtaa jopa Hassisen koneen rock-klassikossa Muoviruusuja omenapuissa.

Helsingissä syntynyt ohjaaja Stiller karsi päähenkilön viettelemien naisten määrää, mutta Ruotsissa kesällä 1918 kuvattu elokuva oli silti yli kahden tunnin pituinen. Kunnianhimoltaankaan tämä mykkäelokuva ei häviä neljälle myöhemmälle elokuvalle, joiden ohjaajina olivat esimerkiksi Teuvo Tulio ja Mikko Niskanen.

Järnefelt oli alkuperäisen elokuvamusiikin tehdessään viisikymppinen ja uransa huipulla. Hän johti Tukholman kuninkaallista oopperaa ja sai myöhemmin ensimmäisen hovikapellimestarin arvon. Hän vieraili säännöllisesti Suomessa ja Pohjoismaissa sekä ajoittain muualla Euroopassa johtamisvierailuilla. Hänellä oli jo laaja sävellystuotanto, joista Berceuse eli Kehtolaulu oli kansainvälinen hitti.

”Svenska biografteatern pyysi minua joulun alla säveltämään musiikin elokuvaan. Sain nähdä sen ja – – työ vei aikaa kolmisen kuukautta”, Järnefelt muisteli myöhemmin.

”Sain tukipisteikseni luettelon elokuvan tärkeimmistä kohtauksista sekä tiedon niiden kestosta. Tuo tieto osoittautui kuitenkin täysin vääräksi, sillä elokuva esitettiin paljon nopeammin, ja olin kauhuissani huomatessani, miten naurettavan huonosti musiikki ja kuvat sopivat yhteen, ja minun oli lyhennettävä partituuria. Ikinä eläessäni en ollut säveltänyt tuollaisella menetelmällä, jossa minun oli sopeuduttava tapahtumien tempoon – minä, joka olen tottunut määräämään tempon itse!”

Elokuvastakin tuli jättimenestys. Järnefelt johti kantaesityksen ja Suomen ensiesityksen, jonka jälkeen elokuva levisi yli 40 maahan Etelä-Amerikkaa myöten. Vuonna 1931 Järnefelt myös kaksi savikiekollista elokuvamusiikkiaan Odeon-yhtiölle. Koskenlasku-kohtausta hän esitti mielellään myös konserttikäytössä sovitettuaan sen isommalle orkesterille.

Alkuperäinen partituuri unohtui ja kaivettiin esiin vasta 1980-luvulla erään väitöskirjatyön yhteydessä. Ruotsissa sitä on esitetty vuodesta 1988 lähtien ainakin kapellimestari Johan Åkessonin restaurointina ja Suomessa kuultiin vuonna 2005 RSO-konsertissa Robert Israelin muhkeampi sovitus, joka Kyllösen ja Kuusiston mielestä erkanee liiankin kauaksi Järnefeltin alkuperäismusiikista.

Kyllösen ja Kuusiston restaurointi hyötyy myös siitä, että he ovat käyttäneet alkuperäiskäsikirjoituksen lisäksi stemmoja, joista osassa on materiaalia, jota Järnefelt ei alkuperäiskäsikirjoitukseensa merkinnyt.

Elokuva on restauroitu monista kopioista, ja yli kaksituntisesta teoksesta on jäljellä noin sata minuuttia, kuitenkin loogisine alku- ja loppukohtauksineen. Partituuria on siis pitänyt entisestään tiivistää, mutta toisaalta joihinkin kohtauksiin on pitänyt lisätä kertauksia, jotta musiikki ja elävä kuva ovat Jaakko Kuusiston makuun riittävästi synkronoituja.

Ensin Kyllösen ja Kuusiston restaurointia kokeiltiin Oulussa vuonna 2017 ja nyt parin tuumaus- ja tuunauskierroksen jälkeen ensimmäistä kertaa Helsingissä.

Ja se toimii!

Stillerin maine pohjoisen valon vangitsijana osoittautui taas aiheelliseksi. Pohjoisen Don Juanin kasvaminen kriisin kautta vastuulliseksi aikuiseksi toteutuu yllättävän uskottavasti.

Järnefeltin sujuva musiikki elävöittää viettelyt ja sydänsurut, koskenlaskun, tanssit ja tappelut sekä syntisen kaupunkikohtauksen.

Kansanlaulujen luonteva liittäminen juonenkuljetukseen saattoi vaikuttaa Leevi Madetojaan, joka teki osin kansanlaulujen pohjalta Pohjalaisia-oopperahittinsä vuosina 1920–1923.

Pienehkö kokoonpano soi Jaakko Kuusiston johtaessa Musiikkitalon akustiikassa yllättävän rehevästi ja upeasti. Konserttimestarit pääsivät välillä väläyttämään myös kansanmuusikon taitojaan.

Suunnitteilla on myös projektin yhteydessä tehdyn levytyksen ja mykkäelokuvaklassikon yhdistäminen Yleisradion käyttöön.

Kaikkiaan projekti voi kasvattaa Järnefeltin mainetta elokuvamusiikin kansainvälisestikin tärkeänä säveltäjäpioneerina entisestään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  2. 2

   14-vuotiaan raiskannut tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen Oulussa

  3. 3

   Stam1na esiintyy Casino Helsingissä, HS näyttää keikan suorana tilaajilleen ja ilmaisen näyte­tilauksen ottajille alkaen kello 19

   Tilaajille
  4. 4

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  5. 5

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  6. 6

   Antti Rinne myönsi Ylen tentissä olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän syrjäytti Jutta Urpilaisen

  7. 7

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  8. 8

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  9. 9

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  10. 10

   Tutkimus: Tasa-arvo ei muuta sitä, mistä naiset ja miehet pitävät toisissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  2. 2

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  5. 5

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  6. 6

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  7. 7

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  8. 8

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  9. 9

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  10. 10

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää