Kulttuuri    |   Kommentti

Ylen toimittaja muutti tarinaansa ja päätyi pahoittelemaan aiheuttamaansa hämminkiä – näin tapahtumat etenivät Puolustusvoimien vaikuttamisjupakassa

Päivi Happonen antoi ensin ymmärtää Pääesikunnan pyrkivän vaikuttamaan Ylen uutisointiin myös talon sisältä käsin, mutta teki tarinassaan täyskäännöksen keskustelun edetessä.

Ylen oikeus­toimittaja Päivi Happonen kertoi maanan­taina Twitterissä teh­neensä virhe­arvion pui­dessaan toimi­tuksen sisäisiä asioita Oikeus­toimittajien yhdis­tyksen juhla­kirjassa Etusivun rikokset.

”Olen vilpittö­mästi pahoillani kirjoitukseni aiheuttamasta hämmingistä...”, Happonen twiittasi.
Miten tähän on tultu?

Happo­nen hankki pari vuotta sitten Ylelle uutisvoiton, jossa kerrot­tiin Puolustus­voimien salai­sesta ohjeesta liit­tyen kaksois­kansalais­ten rekry­toimiseen. Tapaus aiheutti kohua valtiojohtoa myöten, ja Yle sai puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) hyökkäämään kovin sanoin Yleä vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylen sisällä tapaus aiheutti monenlaista hämmennystä, selviää Happosen Etusivun rikokset -kirjaan kirjoittamasta artikkelista. Kirjan on kustantanut kirjailijaosuuskunta CrimeTime.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapaus nousi uudestaan keskusteluun HS:n julkaistua kirjasta arvostelun 29. joulukuuta. Tuomo Pietiläisen kirjoittaman jutun otsikkona oli: Toimittajien kokemukset kertovat, miten Puolustusvoimat ja poliisi ovat saaneet niskalenkin osasta suomalaisia toimittajia.

Poliisin ja toimittajien suhteista on kerrottu erityisesti HS:n toimittajan Susanna Reinbothin ja ex-toimittajan Minna Passin Keisari Aarnio -kirjassa, ja tapaus selostetaan myös Etusivun rikokset -kirjassa.

Puolustusvoimien ”niskalenkki” puolestaan oli nyt uutta tietoa, ja se tuli laajempaan tietoisuuteen vasta, kun HS kertoi Etusivun rikokset -kirjasta, ja erityisesti Päivi Happosen artikkelista siinä.

Näin HS:n kirja-arvostelussa kirjoitettiin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Molemmat kertovat vaarallisesta ilmiöstä, jossa toimittaja kokee olevansa vastuussa jollekin muulle taholle kuin yleisölle. Päivi Happoseen vaikuttanut toimittaja lähti mukaan Puolustusvoimien vaikuttamisoperaatioon ja Reinbothiin ja Passiin vaikuttaneet toimittajat olivat Jari Aarnion ja muun Helsingin huumepoliisin koukussa.”

Tähän analyysi perustui: Happonen kertoo kirjassa, että hän koki Puolustusvoimien Pääesikunnan pyrkineen pari vuotta sitten vaikuttamaan siihen, mitä tietoja Yle julkaisee kaksoiskansalaisuuskeskusteluun liittyen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Happosen alkuperäisen uutisen jälkeen Yle teki monta jatkojuttua aiheesta. Yhden jatkojutun yhteydessä Happonen kertoo saaneensa Pääesikunnasta puhelun, jossa kysyttiin, ”kuinka kauan Yle aikoo jatkaa tätä”.

”Minulle tulee käsitys, että minua yritetään säikäyttää, että tekemäni uutinen ei pitäisi paikkaansa”, Happonen kirjoittaa kirjassa.

Sen jälkeen tapahtuu ”jotain hyvin erikoista”, Happonen luonnehtii. Toinen Ylen toimittaja oli valjastettu hankkimaan tietoja uutisprosessin jatkona – tämä on sinänsä täysin tavallista – mutta Happonen ei ilmeisesti tiennyt sitä. Happosen kollega lähetti hankkimiaan tietoja Happoselle sähköpostitse ja soitti niistä myös toimitukseen eduskunnasta.


Ilmeisesti Happonen ei tiennyt kollegansa roolista uutisprosessissa kirjaa kirjoittaessaankaan, sillä hän antaa kirjassa ymmärtää, että nimeltä mainitsematon ”Ylen uutistoimittaja” toimi Pääesikunnan lukuun kertoessaan tiedoistaan, jotka olivat ristiriidassa Happosen tietojen kanssa.

”Päättelen sähköpostista, että Pääesikunta ja minulle sähköpostin lähettänyt Ylen uutistoimittaja ovat olleet yhteydessä Jelenasta kertovan uutisjutun julkaisun jälkeen. Tämä ihmetyttää minua suuresti, koska kyseisellä uutistoimittajalla ei ole mitään tekemistä uutisjuttuni kanssa.”


HS:n kirja-arvostelun ilmestymisen jälkeen Ylestä eläkkeelle jäänyt Hilkka Säävälä ilmoittautui sosiaalisessa mediassa Happosen kirjassa kuvatuksi ”Ylen toimittajaksi”. Säävälä oli järkyttynyt siitä, että hänen vihjattiin olleen Puolustusvoimien asialla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Painostusta en millään mittarilla mielestäni kyllä harjoittanut, enkä varsinkaan saanut Pääesikunnalta tai armeijalta mitään ohjeita, miten minun pitäisi toimia tässä”, Säävälä sanoi HS:n haastattelussa viime viikon tiistaina.

Samassa haastattelussa Ylen uutisten ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Riikka Räisänen tuki Happosen alkuperäistä kertomusta.

Pari päivää myöhemmin Ylen viesti muuttui.

Ylen politiikan toimituksen esimiehenä kaksoiskansalaisuutisen tekoaikaan työskennellyt Ari Hakahuhta vahvisti viime torstaina Säävälän toimineen vain annettujen ohjeiden mukaan.

”Minulla tai koko uutistoimituksen johdolla ei ole syytä epäillä, että toimituksessa joku olisi toiminut tai toimisi esimerkiksi Puolustusvoimien tai poliisin vaikutuspyrkimysten jatkeena”, Hakahuhta kirjoitti Facebookissa.Lauantaina Suomen Kuvalehti julkaisi jutun, jossa kerrottiin Hilkka Säävälän harkitsevan kunnianloukkauskannetta asiassa.

Samassa jutussa päätoimittaja Räisänen kertoi, että sekaannus johtuu tiedonkulun puutteesta: ”Tämänhetkisen ymmärrykseni perusteella toimituksessa on tapahtunut tietokatkos, eli Happonen ei tiennyt juuri Säävälän tekevän jatkoja tuona päivänä, ja sellaisista mokista vastaavat tietysti esimiehet ja viime kädessä päätoimittaja eli minä.”

Maanantaina muuttui myös Päivi Happosen tarina tapahtumista.

Hän väitti twiitissään, että ei ole kirjoittanut entisen kollegansa toimineen Puolustusvoimien ohjauksessa.
Täyskäännös on silmiinpistävä. Kirjassaanhan hän kuvaa kollegansa, jolla ”ei ole mitään tekemistä jutun kanssa”, pyrkivän vaikuttamaan siihen, mitä asiasta kerrotaan, ja että tämä on ollut yhteydessä Puolustusvoimien kanssa alkuperäisen jutun julkaisun jälkeen.

HS:n kirja-arvostelun ilmestyessä Happonen twiittasi, että hänen kirjoituksestaan selviää, miten Puolustusvoimat yritti vaikuttaa Ylen uutisointiin, ”viimeisimpänä keinona kollegan kautta yritys estää uutisointia”.
Vielä hämmentävämmäksi Happosen täyskäännöksen tekee se, että ennen kirja-arvostelun julkaisua Tuomo Pietiläinen haastatteli Happosta aiheesta kirjoituksensa taustaksi.

Tuolloin Happonen vahvisti Pietiläiselle myös suullisesti kirjasta välittyvän tulkinnan, että Pääesikunta yritti vaikuttaa uutisointiin Ylen sisältä käsin.

Jutun valmistuttua Pietiläinen pyysi Happosta lukemaan jutun, jotta varmasti vältyttäisiin virheellisen tiedon julkaisemiselta. Aihehan on poikkeuksellisen vakava.

Pääesikunnan rooliin liittyen Happosella ei ollut Pietiläisen juttuun mitään korjattavaa. Maanantaina, viikon kestäneen julkisen keskustelun jälkeen, hän halusi siis kuitenkin sanoutua irti aiemmin antamistaan tiedoista.

Mahdollinen väärinkäsitys liittyen oman kollegan toimintaan ja siihen perustuva julkinen keskustelu ovat harmillisia sivujuonteita tärkeässä asiassa. On selvää, että toimittajiin yritetään vaikuttaa, ja niin tekevät paitsi viranomaiset, myös yritykset ja erilaiset järjestöt.

Toimittaja voi joutua myös tietämättään ja vahingossa vaikuttamisen kohteeksi ja nielaista kritiikittä eri organisaatioiden viestintää. Tämä on itse asiassa hyvin arkinen riski journalismia tehtäessä.

Keskustelu avoimuudesta ja journalismin laadusta on edelleen tärkeää.

Viime vuonna ilmestynyt ansiokas Antto Vihman, Jarno Hartikaisen, Hannu-Pekka Ikäheimon ja Olli Seurin kirjoittama tietokirja Totuuden jälkeen (Teos) ehdottaa, että media lisäisi omaa läpinäkyvyyttään ja itsekritiikkiä, jotta lukijat ymmärtävät, mitä journalismi on.

Vaikuttamisyritysten tuominen julkisuuteen palvelee yleisön mahdollisuuksia voida luottaa median välittämään tietoon.

Ylen tapauksessa kaikkien hämmentävien käänteiden lomassa on tärkeää muistaa se, että Yle mitä ilmeisimmin ei taipunut painostukseen, vaan sai julkaistua uutisensa vastustuksesta huolimatta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen raiteilla ja maanteillä – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona ja pitäkää etätyöpäivä, jos suinkin mahdollista

  6. 6

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  9. 9

   Nainen kätki aitoja susia tuttaviensa luokse, kahta eläintä pidettiin pimeässä saunassa – Helsingin poliisi epäilee naisen kasvattaneen koirasusia

  10. 10

   MTV: Poliisi epäilee, että yksi Oulun seksuaali­rikosten uhreista huumattiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  3. 3

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  4. 4

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää