Kulttuuri

Arvida Byström haluaa sinun kysyvän itseltäsi, miksi hänen kuvansa saavat sinut ajattelemaan seksiä

27-vuotiaan taiteilijan näyttely Tukholman Fotografiskassa näyttää sen, millaista on olla nuori nainen juuri nyt.

Jos suljetun makuuhuoneen oven takana puhelimen kelmeässä valossa viihtyvän teinitytön sisäinen maailma ripustettaisiin esille museoon, se saattaisi näyttää Arvida Byströmin näyttelyltä Tukholman Fotografiskassa.

Se on hehkuvan pinkki ja psykedeelinen, täynnä vähäpukeisia selfieitä, iPhoneja, nettimeemejä ja geelikynsiä. Jos se olisi parfyymi, se tuoksuisi hedelmäpurkalta.

Osa valokuvateoksista riippuu katosta pleksille tulostettuna, osa on saanut veistosmuodon. Huone tuntuu kolmiulotteiselta Instagram-tililtä. On vaikea kuvitella teoksia, jotka olisivat tiukemmin kiinni tämän hetken visuaalisessa kulttuurissa.


Eräässä teoksessa taiteilija keikistelee stripparikengissä ja ottaa itsestään peiliselfietä. Teksti mukailee tuttua meikkimainosta: ”Maybe she’s born with it. Or maybe she just watched lots of Youtube tutorials.”

Voiko naisellisuus ja seksuaalinen viehätysvoima olla enää luonnollista vai onko kaikki netistä opeteltua? Mikä on söpöä, mikä on seksikästä ja mikä seksuaalista?

Sitten Byström pölähtää itse näyttelytilaan – näin arkiaamuna täysissä pukeissa ja vailla meikkiä – ja tervehtii iloisesti.


Fotografiskan näyttely on 27-vuotiaan Arvida Byströmin tähänastisen uran ehkä merkittävin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos et tunne Byströmiä, hän on valokuvaaja-taiteilija-malli-influencer. (”Influencer” on internet-ajan ammatti ja tarkoittaa henkilöä, jolla on riittävän paljon Instagram-seuraajia – @arvidabystromin tapauksessa 238 000 kappaletta – että hänelle halutaan maksaa tuotteiden mainostamisesta.)

Byström aloitti selfieiden ottamisen ja internetiin postaamisen esiteininä. 16-vuotiaana hän kuvasi jo kanadalais-amerikkalaiseen Vice-lehteen ja 17-vuotiaana keskusteli Ruotsin televisiossa selfiekulttuurista.

Viime vuosina Byström on asunut Tukholmassa, Lontoossa ja Los Angelesissa, tehnyt valokuvaajan töitä ja pitänyt taidenäyttelyitä. Vuonna 2015 Byström ja kollega Maja Malou Lyse järjestivät Lontoon Tate Modernissa ja Tukholman Moderna Museetissa selfiekeppi-aerobic-performanssin. Viime maaliskuussa hän ja taiteilija Molly Soda julkaisivat kirjan Instagramin palvelustaan poistamista kuvista nimellä Pics or It Didn’t Happen: Images Banned From Instagram.

Byström on työskennellyt myös mallina. Viime vuosina hänet on nähty esimerkiksi vaatemerkki Monkin ja Adidaksen mainoskasvona, mistä syntyikin pieni hässäkkä.

Mutta puhutaan ensin taiteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Byströmin teokset pelaavat muotikuvien ja nettimeemien karkkiestetiikalla, minkä vuoksi moni saattaa sivuuttaa ne pikavilkaisulla höttöisinä. Hänen kuvansa ovat kuitenkin osa internetin visuaalista alakulttuuria, joka on nuorten naisten omaa ja jonka Byström tuntee kuin omat taskunsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän sanoo kasvaneensa aikuiseksi internetissä. Teininä kotona oli vaikeaa, ja Tumblr-blogipalvelusta löytyi yhteisö (”taidetta, feminismiä ja kaikkea pinkkiä”, Byström kuvailee ja hymähtää). Muodollista taidekoulutusta hänellä ei ole. Tumblr oli Byströmin taideakatemia, ja sen kautta hän sai myös ensimmäiset työkeikkansa.

Fotografiskan kahvilassa paljastuu, että Byström on terävä ja hauska keskustelija, jonka kanssa voi puhua niin taiteesta, feminismistä, uusliberalismista kuin kyborgeistakin. (Osana performanssia Byström antoi asentaa ihonsa alle 30 nfc-sirua, joiden sisältämää tietoa voi lukea kännykän avulla, hän on siis tavallaan kyborgi itsekin.)

Ja vaikka näyttely on vaaleanpunainen ja täynnä vähäpukeisia selfieitä, ei sekään ole naiivi.

Vaaleanpunainen yhdistettiin pitkään stereotyyppiseen naisellisuuteen, hän sanoo, vaikka sen merkitykset ovat viime vuosina laajentuneet. ”Mutta sillä on joka tapauksessa symbolista merkitystä, jolla olen halunnut leikkiä ja haastaa”, Byström sanoo.


Byströmin teokset kysyvät, miksi ja miten helposti vähäpukeinen nuoren naisen vartalo merkitsee tässä kulttuurissa pelkästään seksiä - vaikka se vartalo käyttäisi vain murto-osan ajasta seksiin ja muuten pitäisi vaikka pitkistä kävelylenkeistä ja Derridan lukemisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja kuinka paljon jumppaamista, värjäämistä, ihokarvojen vahaamista ja lopulta photoshoppaamista sellaisen vartalon aikaansaaminen vaatii! Käsityksemme siitä, mikä on eroottista on kiehtovan keinotekoinen.

Oikeastaan Byström ei jaksaisi puhua ihokarvoista enää tippaakaan. Hän on perinteisellä, ei-patriarkaattia-uhkaavalla tavalla viehättävä: pitkä, hoikka, blondattu ja siropiirteinen. Paitsi että hänellä on säärikarvat. Ja myös kainalokarvat ja – herra varjele! – vahaamattomat bikinirajat.

Ei Byströmin tai kenenkään muunkaan säärikarvoilla toki pitäisi olla mitään väliä.

Mutta kun Byström esiintyi Adidaksen mainoskasvona syksyllä 2017, hän sai pienen lumivyöryn verran yksityisviestejä Instagramissa: naisilta loukkaavia kommentteja ja miehiltä raiskausuhkauksia.

Vain siksi, että hän poseerasi mainoksessa vaaleanpunaisessa röyhelömekossa, vaaleanpunaisissa nilkkasukissa ja harmaissa tennareissa – sääret karvaisina.
Lähes kaikilla on ihokarvoja. Mikä siinä on niin häiritsevää, jos nainen ei poista niitä? Tai miksi se tulkitaan seksuaaliseksi fetissiksi?

Byström huokaa. Hän ei jaksaisi spekuloida tällä asialla. Kuka jaksaa yrittää analysoida nettitrollien ajatuksia?

”Kai ihmiset ovat vain oppineet ajattelemaan, että naiselliset kehot näyttävät tietynlaisilta.”


Osa Byströmin näyttelystä käsittelee naiskehoja, joita katsotaan pelkkinä kehoina. Sen kiinnostavin osa käsittelee naista, jota esineellistetään ilman, että tällä on kehoa ollenkaan.

Byströmin videoteos tuo mieleen saksalaistaiteilija Hito Steyerlin teknodystopiat, joita nähtiin myös Kiasman Ars17-näyttelyssä. Byströmin teoksessa iPhonen Siri-assistentti pohtii kehollisuuttaan.

Apple teeskentelee, ettei Sirillä ole sukupuolta, Byström sanoo. Jos siltä kysyy, mitä sukupuolta se edustaa, hän – se – vastaa, että hän elää ihmisten sukupuolikäsityksen ulkopuolella.

”Mikä ei kyllä pidä paikkaansa”, Byström sanoo.

Siinä missä vanhoissa tieteissarjoissa keinoäly oli miespuolinen, Sirillä ja esimerkiksi Amazonin Alexalla on naisen ääni, kohtelias ja huomaavainen. Kuin äiti, joka ei nalkuta – muistaa kaikkien syntymäpäivät ja tekee kaiken voitavansa puolestasi. Ääni on epäseksuaalinen ja silti seksualisoitu: Youtubesta löytyy videoita, joilla miehet yrittävät saada Sirin sanomaan jotakin tuhmaa.

IBM:n Watson-tietokoneella on miehen ääni, mutta sehän onkin nero. Sen sijaan että se hoitaisi sihteerinhommia kuten Siri, Watson voittaa tietokilpailuja ja tutkii tapoja parantaa syöpää.

Vaikka keinoäly valtaisi maailman, väsyneet sukupuolistereotypiat eivät tunnu häviävän minnekään.

Ja tietysti Sirillä on myös fyysinen muoto.

”Oikeasti olen teollinen kompleksi jossain aavikolla”, Siri kertoo Byströmin teoksessa.

”Mutta me kuvittelemme vain D-kupin rinnat leijumassa avaruudessa.”

Arvida Byström: Inflated Fiction Tukholman Fotografiskassa 3.2. saakka.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  2. 2

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  3. 3

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  4. 4

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  5. 5

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  6. 6

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  7. 7

   Mitä jos Suomi söisi koko vuoden kuten tammikuussa? Muutos kansan­terveyteen olisi mullistava, ellei ryhti­liike lopahtaisi jo helmikuussa

  8. 8

   ”Maailman söpöin koira” Boo kuoli omistajansa mukaan sydänsuruun – Julkkiskoiralla yli 16 miljoonaa seuraajaa Facebookissa

  9. 9

   Etelässä joka kymmenes on kokenut laturaivoa – Kunnille ja keskuksille tehtiin ohjeistus, jotta hiihtoreiteille saataisiin rauha

  10. 10

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  2. 2

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  3. 3

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  4. 4

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  5. 5

   Suomi voisi nollata päästönsä, mutta mitä se vaatii? Tällaista olisi elämä hiili­neutraalissa Suomessa vuonna 2035

   Tilaajille
  6. 6

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  7. 7

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  8. 8

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  9. 9

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  10. 10

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman söpöin koira” Boo kuoli omistajansa mukaan sydänsuruun – Julkkiskoiralla yli 16 miljoonaa seuraajaa Facebookissa
  3. Liigajumbo Vantaa Ducks kaatui kotikentällä – Perungan Pojat sai tärkeän voiton pudotuspelitavoitetta varten
  4. Maailmanmestarin loukkaantuminen säikäytti Raumalla – Oskari Laaksonen sai luistimesta pahan haavan ranteeseen
  5. Kiina ei aio jäädä muurin taakse, sillä Huawei on vain pala sen palapelissä Tilaajille
  6. Tunti sitten
  7. Etelässä joka kymmenes on kokenut laturaivoa – Kunnille ja keskuksille tehtiin ohjeistus, jotta hiihtoreiteille saataisiin rauha
  8. Liverpool nykäisi taas sarjajohtonsa seitsemään pisteeseen – ManU otti jo kuudennen perättäisen voittonsa Valioliigassa
  9. 2 tuntia sitten
  10. Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä
  11. EU ja Yhdysvallat valmistautuvat kauppa­neuvotteluihin: Kumpikin haluaa eroon turhasta sääntelystä, mutta molemmat ovat eri mieltä siitä, mistä tuotteista neuvotellaan
  12. Trumpilta odotetaan uutta tarjousta demokraateille – Presidentti lupasi ”merkittävän ilmoituksen” illan puheessaan
  13. Puijolla raikui kiinalainen taisteluhuuto, kun Kiinan mäkihyppymaajoukkueen nuoret hyppäsivät ensimmäisen kerran mäestä kilpaa – osa nuorista hypännyt jo yli 50 metriä
  14. Näytä lisää