Kulttuuri

Uskonnollisessa yhteisössä kasvanut kitaristi Marzi Nyman pääsi jo alaikäisenä sedän mukana rokki­keikoille – innostus musiikkiin on vienyt Nylon Beatiin, urkuriksi ja aina ”taian­omaiseen kohtaamiseen” Juicen kanssa

Nyt Marzi Nyman opiskelee Sibelius-Akatemiassa sävellystä ja julkaisee pian urkulevyn yhdessä sopraano Anu Komsin kanssa. Kriisin jälkeen Nyman on oppinut, ettei hänestä vain ole yhden musiikinlajin mieheksi. ”Profiloituminen ei liity oikeaan luomiseen.”

Oletko nähnyt viime aikoina Marzi Nymania?

Hyvin suurella todennäköisyydellä olet. Vaikkapa jonkin televisioshow’n bändissä kitaristina ja laulajana (viimeksi hän soitti Linna juhlien jatkoilla), Steve Vain kanssa Huvilan lavalla, Tavastialla trionsa kanssa, tulitaiteilijoiden tai Juha Tapion kera Tapiola Sinfoniettan kotilavalla, alppitorven ja Harley-Davidsonin säestyksellä urkufestivaalilla...
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa ei sellaista musiikin kulmausta olekaan, jossa tänään 40 vuotta täyttävää kitaristi ja säveltäjä Markus ”Marzi” Nymania ei olisi viimeisten parin vuosikymmenen aikana näkynyt.

Mistä se sitten johtuu? Siitä, että Nyman tykkää tunkea naamaansa näytille? Että hänellä on paljon verkostoja? Että hän on niin sairaan kova soittaja?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nymanin kohdalla on kyse ennen kaikkea siitä, että hän on tolkuttoman innostunut musiikista. Aivan kaikesta siinä.

Se käy ilmi haastattelussakin. Tapaamme Nymanin kodin vieressä Helsingin Kalliossa, ravintola Rytmissä. Nyman oikein hykertelee, kun hän tipauttelee tietoja siitä, mitä kaikkea on työn alla.

Juuri nyt hän on viehättynyt esimerkiksi urkujensoitosta. Ja sävellyksestä. ”Mä aloin ottaa toissa vuonna sävellyskursseja.”


Kieltämättä on niinkin, että Nyman on varsin hyvä sosiaalisissa suhteissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rennolla ja joviaalilla kaverilla riittää ystäviä jazzista poppiin, nykymusiikkiin tai vaikka nykysirkukseen. Facebook-kavereiden määräkin paljastaa jotain: heitä on yli 4 000.

Yhteisöllisyys on se vankka tuki, johon Nyman nojaa musiikkia tehdessäänkin. Hän korostaa, että musiikki on yhteispeliä. Se syntyy kontaktissa toisiin, oli sitten kyse muusikkojen keskinäisistä suhteista tai artistin ja yleisön välisestä kontaktista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän ajatuksen hän oppi jo lapsena, kodin peruina.

Marzi Nymanin tausta on uskonnollisessa yhteisössä. Kun hän syntyi vuonna 1979 syntyi Lohjalla, vanhemmat olivat mukana Kansan Raamattuseurassa. Isä oli rovasti, äiti kirjailija.

Siinä tiiviissä sosiaalisessa yhteisössä pieni Markuskin oppi varhain, kuinka kivaa on hengata yhdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mutta vielä kivempaa oli, kun joku meni soittamaan pianoa ja sitten laulettiin. Musiikin kimppaannuttava teho tuli intuitiivisesti tutuksi. Sitä yhteyttä olen hakenut siitä asti.”

Nymanin koti oli musikaalinen. Ukki oli ollut aikoinaan Esko Linnavallin bändin pasunisti. Kotona äiti lauloi, gospelyhtye Pro Fiden perustajiin kuulunut isä opetti pojalle pianonsoittoa ja kitarasointujen alkeet. Levyhyllyssä oli gospellevyjen lisäksi niin Chuck Berryä kuin Rollareitakin.

Todellinen kitaraherätys tuli kuitenkin yllättävältä taholta. Nyman näki kerran perhetutun laulamassa ja soittamassa Landolallaan Katri Helenan Joulumaata. Jokin siinä teki lähtemättömän vaikutuksen. ”Olin varmaan myös kateellinen hänen saamastaan suosiosta”, Nyman epäilee.

Säännöllisten pianotuntien ohella hän alkoi opiskella itsekseen raivoisasti kitaransoittoa. Löytämisen riemu oli valtava. Mitään pakkoa ei opiskeluun ollut, kaikki tietämys oli palasina siellä täällä.

”Anttilan hyllystä sai kitarapornolehtiä, niitä yritin lukea sanakirjan kanssa. Lohjalla oli pari kitaristia, heiltä pyysin vähän vinkkejä.”

Tie Suomen sähkökitaristijumalaksi kuulostaa kiviseltä, mutta Nymanin mukaan tämä on tavallinen reitti.

”Jokainen tuntemani sähkökitaristi on itseoppinut. Siksi jokainen myös kuulostaa erilaiselta, vaikka kamat olisivat samanlaiset.”

Bändisoiton makuun Nyman pääsi setänsä Juhan lohjalaisessa coverbändissä. Sen bändin kanssa hän teki ensimmäisen keikkansakin. Paikka oli Lohjan Roadhouse, ”vanhan liiton rokkibaari”.

Muistijäljet ovat ikuiset. ”Lavan edessä oli kanaverkko siltä varalta, että joku heittää pullon lavalle.”


Räjäyttävin musiikillinen käännekohta elämässä oli kuitenkin se, kun Marzi Nyman lähti kouluun Espooseen, tuohon ”superkulttuurimyönteiseen” ja yhdessä tekemisen meininkiä tihkuvaan kaupunkiin, kuten hän Espoota nimittää.

Nyman aloitti opinnot Tapiolan lukion musiikkilinjalla ja tutustui siellä oitis esimerkiksi pianisti Lenni-Kalle Taipaleeseen sekä ihmisiin, joiden kautta hän päätyi klassisen musiikin pariin, perinteisille Oriveden orkesterileireille lyömäsoittajaksi.


Espoossa hän aloitti kitaristi Jarmo Saaren johdolla opinnot Ebelissä, Espoon musiikkiopiston jazzlinjalla, ja tutustui myös siellä vaikuttaneen Trio Töykeät -yhtyeen jäseniin, eritoten rumpali Rami Eskeliseen. Tämä pyysi omaan bändiinsä – jossa soitti myös Zarkus Poussa, tuleva tärkeä kollega hänkin.

Nymanin ympärille alkoi muodostua loputon muusikkojen ja musiikin verkosto. Ei ihme, että hän huomasi pian jäävänsä yhä useammin bileiden jälkeen yöksi ystävien luokse Espooseen ja Helsinkiin. Kotiin Lohjalle ei tahtonut ehtiä enää lainkaan.

”Tuntui, että joka päivä oli seikkailu. Myös musiikillisesti.”

Espoon-tuttujen kautta Marzi Nyman päätyi myös vuosituhannen vaihteen superbändiin Nylon Beatiin. Tosin vähän vahingossa.

Nyman oli soittamassa ihan toiselle ihmiselle, mutta puhelimeen vastasikin rumpali Anssi Nykänen, joka siltä istumalta kysyi Nymania Nylon Beatin keikalle.


Yhtäkkiä nuori lukiolainen löysi itsensä keskeltä oikeaa kiertue-elämää. Keikkoja oli jopa 200 vuodessa, palkkiot säännöllisiä. Elämä oli ihmeellistä.

”Oli pakko soittaa frendeille heti ekalta keikalta, että meillä on täällä oikeat hotellihuoneetkin. Ei tarvitse nukkua bussissa.”

Jokaisesta uudesta kaupungista löytyi muulle, jo kokeneelle bändille tuttuja muusikoita.

”Tampereella mentiin Aulabaariin, jossa mut esiteltiin Juice Leskiselle. Se oli taianomaista.”

Mitä Juice sanoi?

”Ne oli semmoiset hyväksyvät kolme sekuntia.”

Marzi Nyman puhuu paljon leikkimisestä. Kitaran opettelu oli hänelle kuin leikkiä. Etsimistä ja löytämistä.

Leikkimisestä hän puhuu myös esiintymisen yhteydessä. Hän on nimittäin oppinut, että pieni hölmöily lavalla vapauttaa usein myös yleisöä. ”Se valkeni minulle meidän hölmöilybändissämme Hemma Beastissa, nykyisessä Borta Beastissa. Olemme lavalla esihönöjä, törppöjä itsejämme. Silloin yleisön kanssa alkaa virrata yhteinen fiilis.”


Samankaltainen leikkimielinen ”hölmöily” on vienyt Nymanin kirkkourkujenkin pariin.

”Viulisti Minna Pensola oli joskus kuullut, kun soitin vitsillä urkuja. Hän keksi pyytää meidät esiintymään johtamaansa Sysmän suvisoittoon yhdessä sopraano Anu Komsin kanssa.”

Vitsistä tuli totta. Nyman on etsiskellyt ”komentosillasta” yhä uusia ulottuvuuksia ja saanut myös vinkkejä urkuri Kalevi Kiviniemeltä.

Nyt Anu Komsin kanssa on nauhoitettu uutta materiaalia koko levyllinen. ”Se on kovaa kamaa!”


Säveltäminen on saanut Nymanin elämässä koko ajan suuremman osan. Jossain vaiheessa hän alkoi kuitenkin kaivata enemmän työkaluja siihen.

”Kuuntelin jotain älyttömän innostavaa nykymusiikkia, mutta en ymmärtänyt, miten se oli rakennettu.”

Musiikin arkkitehtuuria ja tekniikkaa löytääkseen Sibelius-Akatemian jazzosaston kasvatti alkoi ottaa kursseja sävellysosaston puolelta.

Nyman ei ole yksin. Monet muutkin jazzmuusikot ovat innostuneet säveltämään isoille kokoonpanoille ja yhdistämään musiikkiin improvisaatiota. ”Duke Ellingtonista alkaen. Suomessa sitä ovat tehneet esimerkiksi Esa Pietilä ja Arttu Takalo. Itse näin Wynton Marsaliksen viulukonserton kantaesityksen Lontoossa”, Nyman kertoo.

”Tuntuu, että nykyään kaikki yhdistelevät. Elämme yhdistelmien aikakautta.”

Aina tällainen genrejen yhdistely ei kuitenkaan innosta yleisöä, radioita ja levy-yhtiöitä. Nyman kertoo, että hänelle oma periaate, genrerajattomuus, aiheutti joskus jopa kriisin.

Niin kävi ensimmäisen soololevyn Marzin aikaan vuonna 2006. Monipuolista levyä kehuttiin laajasti, se voitti Teosto-palkinnonkin. Mutta ei se Nymanista koko kansan tähteä tehnyt.


Hän alkoi kehitellä itselleen asiasta paineita. ”Mietin, pitäisikö tässä sitten profiloitua.”

Ei hän pystynyt. Se ei tuntunut omalta.

”Profiloituminen on markkinavoimien kieltä. Se ei liity oikeaan luomiseen, musiikin tekemiseen. Ihmisten väliseen yhteyteen”, Nyman miettii, mutta lisää samaan hengenvetoon, ettei halua arvottaa kenenkään toisen tarkoitusperiä.

”Joillekin selkeä linja on intohimo. Onhan se hyvä identiteetinkin kannalta. Se on tosi hienoa, kun se tulee luonnostaan.”

Nyman ei ole yhden linjan mies. Sen tajuaa jo lähiaikojen töiden listastakin:

Helmikuussa julkaistaan Espoo Big Bandin levy, jolle Nyman on säveltänyt kokonaisen big band -sarjan. Toukokuussa hän siivittää 50 vuotta täyttävän animaatiosankari Kössi Kengurun matkaa valkokankaalla Kuopion kaupunginorkesterin kanssa. ”Menen myös Ilmavoimien big bandin solistiksi. Ja sitten on jotain ihan perusjuttujakin, telkkaria ja muuta.”

Muita kuin muusikon töitä Nyman on ehtinyt kokeilla vain kerran. Työt olivat ohi kuukaudessa.

”Myin puhelinmyyjänä Disneyn kirjakerhon kovakantisia kirjoja. En päässyt provikkaosastolle.”


Toisin kuin Nymanin puheista ja teoista voisi ehkä päätellä, elämään kuuluu muutakin kuin musiikkia. Oman osansa saa perhe eli vaimo ja lapset.

”Minulla on kaksi tyttöä, 2- ja 5-vuotiaat. Siinähän onkin jo aika paljon”, hän nauraa.

Yksi suuri rakkaus on teatteri. Nyman on tehnyt urallaan musiikkia esimerkiksi KOM-teatteriin ja Espoon teatteriin, ja nyt hän haluaa oppia lisää teatterin maailmasta.

Johdattajana toimii oma vaimo Hanna Vahtikari, joka on näyttelijä. Tänä keväänä he tekevät ensi kertaa yhdessä esityksen.

”Vaimo kirjoittaa Kapsäkkiin monologia nimeltä Kuin raivo äiti. Se tarttuu äitimyyttiin suoraan ja rohkeasti. Minä teen siihen musiikin.”

Nyman ei vielä tiedä, meneekö hän itsekin lavalle. Saattaa hyvin mennäkin. Se sopisi hänen periaatteisiinsa.

Nyman puhuu pitkään siitä, kuinka tärkeä elementti rohkeus hänelle, sittenkin pikkuisen ujolle tai ainakin tarkkailevalle luonteelle, on. Mutta rohkeus kannattaa.

”Siinä on salattua vaikutusta, että uskaltaa paljastaa valoon jotain, jonka kokee tärkeäksi. Tekee vaikka laulun tai esiintyy. Se tuo ihmiset lähemmäksi toisiaan ja auttaa näkemään eri näkökulmia. Sillä ihmisen suhde ihmiseen on perusyksikkö. Siitä alkaa valtava mahdollisuuksien kirjo.”

”Helposti kuulostaa haihattelulta, mutta minä uskon, että tällä kaikella mitä me taiteilijat teemme, on merkitystä.”

Kuka?

Marzi Nyman


 Kitaristi, pianisti, säveltäjä, kapellimestari.

 Ura lähti liikkeelle Nylon Beatin sekä Joonas Hytönen Show’n taustayhtyeistä.

 Musiikin kandidaatti Sibelius-Akatemian jazzosastolta. Jatkaa opintoja, mutta nyt painopiste vahvasti säveltämisessä.

 Julkaissut kaksi soololevyä Marzi Nyman trionsa kanssa, johon kuuluvat basisti Harri Rantanen ja rumpali Anssi Nykänen. Marzi (2006) voitti Teosto-palkinnon. Kelluva katedraali julkaistiin lokakuussa 2018.

 Espoo Big Bandin kapellimestari. Tapiola Sinfoniettan taiteellinen partneri.

 Naimisissa, kaksi tytärtä.

 Täyttää 40 vuotta tänään lauantaina 12. tammikuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  3. 3

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  4. 4

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  5. 5

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  6. 6

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  7. 7

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  8. 8

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  9. 9

   Liian moni uskoo maailman menevän koko ajan huonompaan suuntaan – totuus on päinvastainen

  10. 10

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää