Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

SS-kommando, joka epäonnistui lähes kaikessa mihin ryhtyi, kohosi Hitlerin suosikiksi, väisti sotarikostuomion ja kuoli miljonäärinä – Tällainen oli Otto Skorzeny

Brittijournalisti Stuart Smith yrittää elämäkerrassa selvittää arvoitusta nimeltä Otto Skorzeny.

Elämäkerta

Stuart Smith: SS-kommando Otto Skorzeny. Euroopan vaarallisin mies (Otto Skorzeny: The Devil’s Disciple). Suom. Päivä Paju. Minerva. 510 s.

Arpinaamainen SS-Obersturmbannführer Otto Skorzeny oli natsi, joka osasi brändätä maineensa Hitlerin eliittijoukoissa. Hänellä oli suuret suunnitelmat, mutta vain vähän suoranaisia onnistumisia. Silti hän kohosi Hitlerin suosikiksi. Skorzeny selvisi hengissä – ja lopulta myös ilman tuomiota toisen maailmansodan tapahtumista.

Uhkarohkeudestaan tunnettu Otto Skorzeny rakensi paljolti itse oman maineensa.

Brittijourna­listi Stuart Smithin Skorzeny-­elämä­kerrassa esittämä johto­ajatus on, että karismaat­tinen, kommando­iskuihin erikoistunut Otto Skorzeny osasi ottaa uskottavasti kunnian toisten tekemistä urotöistä ja teki näin itsestään kaikissa SS:n salaisissa operaatioissa ja kommandoiskuissa tärkeämmän tekijän kuin oikeasti oli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän oli puhdasverinen propagandisti, SS-mannekiini. Hän tiesi, kuinka hyödyntää julkisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Il Ducen vapauttaminen oli Luftwaffen laskuvarjojoukkojen komentajan, kenraalieversti Kurt Stundentin ja Luftwaffen kapteenin Heinrich Gerlachin operaatio. Skorzeny onnistui tekemään siitä paikan päällä Gran Sassossa oman manööverinsä.

Aluksi hän vapautti improvisoidulla rynnäköllä Il Ducen Campo Imperatoren vuoristohotellista. Sen jälkeen kamerat ikuistivat, kuinka hän hymy kasvoillaan auttoi Benito Mussolinin pieneen yhteyslentokoneena toimivaan Storchiin ja hyppäsi itse kyytiin mukaan.

Myytti oli syntynyt. Eikä se haalistunut. Hän oli natsiaatteen ruutukasvo.


Heti Mussolinin vapauttamisen jälkeen syksyllä 1943 SS:n vahvaan itävaltalaiseen falangiin kuulunut Otto Skorzeny sai Hitleriltä ja sodanjohdolta mitä mielikuvituksellisempia tehtävänantoja. Niistä kaikki epäonnistuivat tavalla tai toisella, mikä ei kuitenkaan rokottanut hänen mainettaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pieleen menivät esimerkiksi marsalkka Pétainin kidnappaus, partisaanijohtaja Josip Broz Titon sieppaus Drvarin alueelta vallatussa Jugoslaviassa ja operaatio Scherhorn, jonka tarkoitus oli pelastaa puna-armeijan rintamalinjojen taakse jäänyt iso saksalainen joukko-osasto.

Liioin niskuroivan Unkarin valtionhoitajan Miklós Horthyn 37-vuotiaan pojan talteenotto ei edennyt käsikirjoituksen mukaan. Kenraali Dwight Eisenhowerin salamurha jäi taas pelkäksi suunnitelmaksi, jota ei ollut todennäköisesti tarkoitus toteuttaa.

Operaatio Greifin yhtenä salaisena tavoitteena oli Ardennien taistelun aikaan liittoutuneiden Euroopan joukkojen ylipäällikön tappaminen. Tätä ainakin väläytettiin käytäväpuheissa.

Silti amerikkalaiset joutuivat reagoimaan tähän uhkaan. Siksi Otto Skorzeny oli heille koko sodan ajan paholaisen kätyri. Hän oli mörkö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puheissa oli myös Josif Stalinin ja Winston Churchillin salamurha Teheranin konferenssissa. Operaation työnimi oli Weit­sprung, pitkä hyppy. Siinä suunnitelmassa Franklin Delano Roosevelt olisi otettu panttivangiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elämäkerta nostaa juuri epäonnistumiset Skorzenyn toiminnan toiseksi kokoavaksi tekijäksi. Ne määrittävät Smithin mukaan myös SS-kommandon sodanjälkeistä elämää, joka ei ollut yhtä näyttävä kuin hänen uransa natsi-Saksassa.

Kakistelematta Smithin näkemystä ei voi niellä, koska kuollessaan 67-vuotiaana keuhkosyöpään Skorzenyllä oli yksin pankkitilillä rahaa nykykurssilla yli 13 miljoonaa dollaria. Kiinteistöjen ja osakkeiden arvo nousi vähintään 70 miljoonaan dollariin.

Aika hyvin epäonnistujalta, joka ei osannut luovia nykyhetkessä – kuten Smith väittää.

Skorzeny toimi kansainvälisenä asekauppiaana ja sotilasneuvontajana diktatuureissa, aluksi kenraali Francon suojeluksessa. Ura alkoi heti sen jälkeen, kun liittoutuneet vapauttivat hänet kaksi vuotta kestäneestä tutkintavankeudesta. Hän ei saanut tuomiota mistään sota-ajan rikoksistaan.

Smith ei elämäkerrassa anna kunnon vastausta siihen, miksi pahamaineista, pesunkestävää natsia ei tuomittu vankilaan. Kenen etuja vapauttaminen palveli?

Skorzenyn mainetta puolusti Dachaun kenttäoikeudessa Britannian salaisen agenttiyksikön, SOE:n kuuluisa everstiluutnantti F. F. E. Yeo-Thomas. Hänen motiiveitaan ei ole selvitetty. Myöhemmin kaksikko jopa ystävystyi.

Niin ikään Skorzenyn asemaa Euroopan uusfasisten johto­hahmona ja vanhojen natsien pakoringin Die Spinnen pääjehuna Stuart Smith pitää myyttinä, jolla ei ole todellisuuspohjaa. Tiedetään kuitenkin, että esimerkiksi Italian keskeisillä uusfasisteilla oli läheiset suhteet Skorzenyyn, joka myös auttoi heitä pakenemaan Espanjaan ja Etelä-Amerikkaan, kun maa alkoi polttaa jalkojen alla.

Italialainen uusfasisti Stefano Delle Chiaie suunnitteli 1970-luvun alussa maailmalaajuista verkostoa, jonka takuumiehinä olisivat juuri Otto Skorzeny ja Juan Perón. Skorzeny ystävystyi Italian uusfasismin keskeiseen teoreetikkoon Julius Evolaan Hitlerin Sudenpesässä jo syksyllä 1943.

Läheisiin ystäviin kuului myös lopulta Espanjaan paennut ruhtinas Junio Valerio Borghese – Italian uusfasismin vanha mies, joka konsultoi mm. Augusto Pinochetia.

Wienissä syntynyt Otto Skorzeny, Mussolinin pelastaja, oli loppuun asti paatunut natsi, joka ei katunut tekemiään rikoksia.

Teos toki kuvaa tarkasti Hitlerin luottomieheksi kohonneen Otto Skorzenyn näyttävän panoksen Italian syrjäytetyn fasisti-diktaattorin Benito Mussolinin vapauttamisessa Gran Sassosta lähellä L’Aquilaa syyskuussa 1943.

Kovin ulkokohtaisesti se kertoo Waffen-SS:n uhkarohkeiden täsmäiskujen suunnittelijan poliittisia jännitteitä synnyttäneestä sodanjälkeisestä toiminnasta, vaikka Stuart Smith sille paljon tilaa antaakin.

Sodan jälkeen liikemieheksi ryhtyneestä Skorzenysta tuli nopeasti poliittinen ongelma sekä lännessä että idässä. Siitä kertoo elämäkerran suomenkielisen laitoksen alaotsikko: Euroopan vaarallisin mies. Miksi näin kävi?

Siihen Smith ei vastaa kunnolla, koska yrittää osoittaa, että koko kysymys on vailla perusteita.

Yllättävää kyllä liittoutuneiden sotasyyllisyysoikeudenkäynnit kuivin jaloin selvittäneen Otto Skorzenyn arvoituksellisessa hahmossa on samoja piirteitä kuin SS-Reichsführerin Heinrich Himmlerin henkilääkärin Felix Kerstenin luonnekuvassa.

Molemmissa tapauksissa menneisyyden rekonstruointi on vaikeaa, koska sekä Skorzeny että Kersten näpelöivät itse todellisuutta ja vetäisivät ylleen sankarin viitan silloinkin, kun siihen ei ollut mitään syytä.

Iso ero piili siinä, että Skorzeny oli henkeen ja vereen natsi, Kersten taas keskitys- ja tuhoamisleireillä kuolemaa odottavien uhrien pelastaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  2. 2

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  4. 4

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  5. 5

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  6. 6

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – ”Optikoiden koulutus tähtää myymiseen, eikä riskeistä välttämättä kerrota”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Keskustelu maahanmuuttajien seksuaali­rikoksista kiihtyi muuallakin Euroopassa, ja lakeja tiukennettiin – Mitä Saksassa ja Ruotsissa on opittu?

  8. 8

   Ruosteen­punainen Kuu pimeni näyttävästi – kuvakooste ja time lapse -video harvinaisesta luonnon­ilmiöstä

  9. 9

   Esikoululaiset uhmasivat hyytävää aamua, sillä ”verikuu” oli nähtävä ihan tähtitornista – ”Vauu”, topatut lapset hihkuivat

  10. 10

   Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  5. 5

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  9. 9

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  10. 10

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää