Kulttuuri

Tällainen on keskustakirjasto Oodin uusi elokuvateatteri – Eerikinkadun perinteikkään Orionin korvannut Kino Regina avattiin vihdoin yleisölle

Perjantaina Helsingin Oodi-kirjastossa vietettiin Kansallisen audiovisuaalisen instituutin pitkään puuhatun uuden elokuvateatterin avajaisia.

”Historiallinen hetki”, sanovat Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kavin apulaisjohtajat Kirsi Raitaranta ja Mikko Kuutti keskustakirjasto Oodin uudessa elokuvateatterissa.

Teatteri on nimeltään Kino Regina – edesmenneen elokuvatähden Regina Linnanheimon mukaan – ja se toimii tästedes Kavin (entinen Elokuva-arkisto) esityspaikkana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensi-iltateatterista ei siis ole kyse. Kino Reginassa esitetään vanhoja klassikoita ja kulttiteoksia eri aikakausilta, samalla tavalla kuin Helsingin Orionissa aiemmin.

Kino Regina korvaa nyt Eerikinkadulla sijaitsevan perinteikkään Orionin, jonka viimeiset näytökset pidettiin joulukuun lopussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perjantaina 11. tammikuuta aamupäivällä Kino Reginassa on pyörähtämässä käyntiin lehdistönäytös Věra Chytilován elokuvasta Tuhatkaunokit (1966). Surrealistinen ja feministinen tšekkoslovakialaisen uuden aallon klassikko on ensimmäinen kokonainen elokuva, joka Reginassa valkokankaalla nähdään.

”Viikko sitten tämä oli vielä työmaa”, Mikko Kuutti sanoo.

Orion ehti toimia Kavin elokuvateatterina yli 30 vuotta, vuodesta 1984. Esitystoiminnan siirtämistä pois Eerikinkadulta alettiin Kavin oman sivuston mukaan suunnitella 2009. Ensimmäisen kerran siitä uutisoitiin Helsingin Sanomissa 2014, ja asia varmistui seuraavana vuonna, kun päätös kirjaston rakentamisesta tehtiin Helsingin kaupunginvaltuustossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monet Orionin vakikävijät suhtautuivat muuttosuunnitelmiin alusta saakka nihkeästi. Facebookin Pelastakaa elokuvateatteri Orion -ryhmäkin keräsi ajan mittaan yli tuhat jäsentä.

Elokuva-alan aktiivit olivat huolissaan esimerkiksi siitä, mitä vanhalle ja upealle art deco -teatteri Orionille ylipäätään kävisi Kavin sieltä lähdettyä.

Syksyllä kuitenkin uutisoitiin, että Orion tulee jatkamaan elokuvateatterina vastakin: sen otti haltuunsa uusi Elävän kuvan yhdistys Elke ry, ja näytösten pitäisi yhdistyksen mukaan alkaa helmikuussa. Tarkempaa tietoa ohjelmistosta tai avajaispäivästä ei vielä ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Millainen Oodin uusi Regina sitten on?

Kuten kuvista näkee, ulkoasultaan moderni ja pelkistetty. Koko sali on harmaansävyinen lattiaa ja penkkejä myöten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikea Reginaa on klassiseen Orioniin edes verrata, tyyli ja tunnelma ovat niin erilaisia. Täydessä valaistuksessa sali on hieman auditoriomainen, mutta toisaalta kaikessa yksinkertaisuudessaan myös tyylikäs.

Kuutin mukaan lehdistötilaisuudessa salissa oli vahingossa päällä tavallista kirkkaammat ”siivousvalot” ennen elokuvan käynnistymistä. Normaalisti valaistuksen on tarkoitus olla tunnelmallisempi.

Arkki­tehti­toimisto Alan suunnit­tele­massa Regi­nas­sa on kiinni­tetty huomio­ta erityi­sesti katselu­kulmiin, eli että jokaiselta paikalta olisi hyvä näkyvyys kankaalle.

Regina on esteetön eli sinne pääsevät myös liikuntarajoitteiset. Salissa on kaksi kiinteää pyörätuolipaikkaa ja katsomon edessä on lisää tilaa pyörätuoleille.

Kun valot sammuvat, huomio on tietysti itse elokuvassa eikä salissa.

Esitystekniikka on Reginassa monipuolisempi ja parempi kuin Orionissa, Kuutti kertoo.

Valkokangas on 11 metriä leveä eli Orionin vastaavaa suurempi.

Reginan konehuoneesta löytyy myös kaksi 70 millimetrin projektoria, jollaisia ei Orionissa ollut. Sama projektori pyörittää myös 35 millimetrin filmiä, yleisintä filmiformaattia.

Lisäksi teatterissa on kaksi pelkästään 35 millimetrin filmille tarkoitettua projektoria sekä vielä erillinen projektori 16 millin filmille.


Suuren yleisön elokuvateattereissa projektorit ovat nykyään digitaalisia. Reginastakin löytyy 4K-tasoinen digiprojektori, ja Kuutin mukaan uusien 3D-elokuvien esittäminenkin on mahdollista.

Reginan kaltaiselle teatterille on kuitenkin ehdottoman tärkeää, että elokuvia voidaan esittää perinteiseen tyyliin filmikopioilta.

Raitaranta sanoo, että filmi tulee säilymään Reginassakin pääesitysformaattina, vaikka ajanmukainen digikalustokin löytyy. Lehdistötilaisuudessa nähdystä Tuhatkaunokeista esitettiin digitaalikopio.

Äänentoistossa käytetään Kuutin mukaan Dolby Atmos -järjestelmää, jollainen löytyy Suomesta vain suurimmista premium-elokuvateatterisaleista, kuten Tennispalatsin Scapesta.


Teatterisali on osittain myös Oodi-kirjaston käytössä. Kavin elokuvateatterina se toimii tiistaista sunnuntaihin ja ”iltapäivästä yöhön”. Maanantaisin ja päiväsaikaan se on Oodilla auditoriokäytössä.

Raitarannan ja Kuutin mukaan nämä aikataulut eivät ole niin kiveen hakattuja, etteikö esimerkiksi Kavin päivänäytöksiä voisi Reginassa joskus järjestää. Säännöllisiä päivänäytöksiä ei kuitenkaan ole luvassa.

Oodi on auki iltakymmeneen, mutta elokuvateatterin toiminta ei ole riippuvainen kirjaston aukioloajoista, sillä Reginalle on rakennettu oma uloskäynti.


Oma ensikokemukseni Kino Reginasta oli miellyttävä. Toki Orionia jää ikävä, mutta kyllä Reginassakin on nähty vaivaa ja käytetty resursseja sen eteen, että elokuvat pääsevät siellä oikeuksiinsa.

Itse ohjelmisto lopulta ratkaisee, ja se ei näytä ratkaisevasti muuttuneen Orionin ajoilta ainakaan huonompaan suuntaan. Reginan huhtikuun loppuun asti julkistettu ohjelmisto eri esityssarjoineen esittelee elokuvahistoriaa monipuolisesti, kuten Kavin teatterin kuuluukin.

Buster Keatonia, Luis Buñuelia, Pier Paolo Pasolinia, eri maailmankolkkien klassikoita Andrei Tarkovskista Jafar Panahiin esittelevät Elokuvan historia 1–3 -sarjat, vanhoja kotimaisia, Audrey Hepburnin tähdittämiä elokuvia, Michel Ocelotin animaatioita ja paljon muuta.

Elokuvataivas-esityssarja hyödyntää Reginan uusia esitystekniikoita: siellä voin nähdä muun muassa Alfred Hitchcockin Vertigon 70 millimetrin versiona sekä Victor Flemingin Tuulen viemää digitaalisena 4K-restaurointina.

Orionista tutut säestetyt Kinokonsertit jatkuvat, ja koululaisnäytöksiäkin tullaan Raitarannan mukaan järjestämään Reginassa.

”Esitystoiminnassa ei ole menty tekniikka edellä”, Kuutti sanoo.

Kino Reginan ohjelmisto löytyy netistä osoitteesta kinoregina.fi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Aikuinen mies pahoinpiteli 13-vuotiaan pojan kirjastossa Helsingin Oulunkylässä – ”Löi maassa makaavaa poikaa useita kertoja”

  3. 3

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  4. 4

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  5. 5

   Muissa maissa EU-eron tunaroinut pää­ministeri olisi pantu jo vaihtoon, mutta May jatkaa yhä – kiitos muiden vallan­halun ja sosialismin pelon

  6. 6

   Luottohäiriön siemen kylvetään jo lapsena – Fiksuun rahan­käyttöön täytyy kasvattaa, ja näillä viidellä ohjeella se onnistuu

   Tilaajille
  7. 7

   Miksi arvovaltainen Otava julkaisi Antti Heikkilän kirjan, vaikka lääkärikunnan mukaan hänen neuvonsa ovat hengenvaarallisia?

  8. 8

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  9. 9

   Kokkaa jotain ihan uutta jauhelihasta – Tässä viisi helppoa ja nopeaa reseptiä, joista yksikään ei ole makaronilaatikko

  10. 10

   EU-parlamentaarikot vaativat selvyyttä Britannialta – Brexitiä ajanut Farage: ”Meistä tulee leijona, joka karjuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  3. 3

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  4. 4

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  5. 5

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  6. 6

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  7. 7

   Vantaa nostaa kädet pystyyn: Kaupunki sakottaa omia sosiaalityöntekijöitään, koska on pakko

  8. 8

   ”Kun asiaan liittyy ulkomaalaisia, keskustelu muuttuu kuin taikaiskusta” – HS kysyi tutkijoilta, miten media on hoitanut Oulun seksuaali­rikoksista uutisoinnin

  9. 9

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  10. 10

   ”Älä mene alaikäisen lähelle edes puhumaan” – Poliisi on jo antanut turvapaikan­hakijoille tiukkoja ohjeita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat