Kulttuuri

Kultatrikoota ylle ja glitteriä naamaan – Folklandia-risteilyllä nähtiin, että kansanmusiikin uudet yhtyeet villitsevät yleisöä myös visuaalisuuden ja somen voimin

Folklandia-risteilyllä katsottiin kansanmusiikin tulevaisuuteen. Enää ei luoteta vain musiikin voimaan. Kävi ilmi, että nykybändit miettivät brändiään, näkyvät somessa – ja pukeutuvat trikooseen.

Helsinki / Tallinna

Hymy nousee huulille jo sillä hetkellä, kun avaa Länsisataman vanhan terminaalin oven.

Aulaan ahtautunut lähes 3 000 kansanmusiikin ja -tanssin ystävää, valmiina astumaan laivaan ja kellumaan Folklandia-risteilyn laineilla Silja Europalla seuraavan vuorokauden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen kyllä kuulee. Tuolla avainviulut soittavat jo suomenruotsalaista polskaa. Jostain kuuluu vänkä soundi, olisiko ruokopilli? Mitään ei näy, sillä ei tässä tungoksessa pysty liikkumaan.

Folklandiaa on vietetty perinteisin menetelmin jo vuodesta 1996. Olennaisena osana risteilyä ovat tuttujen tapaaminen ja spontaani laulaminen ja soittelu yhdessä – kansanmusiikkitermein puskasoitot ja jamittelut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toki laivalla näkee myös bändejä. Niitä saa katsastaa juoksujalkaa, sillä monta hyvää keikkaa osuu aina päällekkäin. Tänä vuonna isoista ja tutuista nimistä keikkoja pitävät muun muassa Frigg, Kalevauva.fi, Pekko Käppi ja huuliharppuyhtye Sväng.

Mutta paljon on esiintymässä myös uusia tuttavuuksia. Saman tien laivalla käy ilmi, että nämä nykykansanmusiikin uudet tulijat eivät vain kuulu.

Ne myös näkyvät. Suorastaan säihkyvät.


Laivan auditoriossa esiintyy perjantaiyönä duo Mammantytöt. Vilma Jääskeläinen ja Laura Petäjä eivät ole laisinkaan duonimensä veroisia (vaikka Vilman äiti istuukin eturivissä fanittamassa). Räiskyvästä kaksikosta pursuilee perinnesävelien lisäksi nasevaa huumoria ja energiaa. Yhden kappaleen nimi on Tyhmä tyttö (”tein sen mun kaksoissiskolle”, esittelee Laura), toinen kappale kertoo etäsuhteesta, kolmannessa lauletaan pokkana ”heippatirallaa, saakeli”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taitava kaksikko vaihtelee suvereenisti rooleja. Laura juoksee kontrabasson ja sellon välillä, Vilma harmoonin ja viulun. Molemmat laulavat ja viheltävät.

Yllään duolla on tälle genrelle epätavallisempi asukokonaisuus: punaiset trikooasut. Rinnuksissa lukee glitterkirjaimin ”mammantytöt”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jalkapallotiimeillä on aina lämmittelyasut, mekin haluttiin verkka-asut. Alun perin ajateltiin, että selässä olisi lukenut vielä PETÄJÄ ja JÄÄSKELÄINEN”, Laura Petäjä kertoo keikan jälkeen.

Asut ovat vaatesuunnittelija Laura Hannulan käsialaa. Hän käytti niihin kuosia, joka saatiin Soja Murron kansallispukujen raitoja mukailevien kankaiden mallistosta. Kuosi on Kuolemanjärven kansallispuvuista.

Mammantytöt on miettinyt hyvin tarkasti visuaalisen ilmeensä. ”Se on tärkeää”, he korostavat. Tämä näkyy niin asuissa, promokuvissa, somepresenssissä kuin makeassa videossakin. Sen tyylikäs kuvakieli ja nopeat leikkaukset ovat kuin suoraan popmusiikin tyylipankista.

Katso Mammantyttöjen Piru-video täältä:”Mulle oli alusta lähtien tärkeätä, ettei vaan haahuilla ja soitella. Oli selkeä juttu että luodaan konsepti”, Vilma Jääskeläinen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silti konsepti tuli kuin itsestään. Kaksikko sanoo edustavansa milleniaaleja, jotka ovat joka tapauksessa ajan hermolla esimerkiksi somessa.

”Musta tuntuu, että me ollaan laitettu tähän bändiin vaan kaikki, mistä me muutenkin tykätään. Glitteristä, musiikkivideoiden tekemisestä, selfieiden ottamisesta”, Petäjä nauraa.

Kaikki tämä palvelee heidän suurta tarkoitustaan: tavoitteena on tuoda suomalainen kansanmusiikki ”edes Suomen kansan tietoisuuteen, mieluiten koko maailman”. Olennaisinta on perinteinen suomalainen kansanmusiikki, perinnehörhöksi itseään tituleeraava Jääskeläinen muistuttaa.

”Glitter tekee siitä vain vähän mediaseksikkäämpää.”

Samoihin aikoihin Sea Pubissa esiintyy Pauanne-niminen yhtye. Se on houkutellut paikalle yleisöä niin, että kiinnostuneista täyttyvät paitsi pubin tuolit ja lattiat, myös viereinen käytävä.

Pauanteesta on sipisty ja supistu jo jonkin aikaa. Torstaina bändi palkittiin Etnogaalassa tulokaspalkinnolla. Nyt moni näkee sen livenä ensi kertaa.

Pauanteessa on kiinnostavaa jo pelkästään sen tausta, muusikot näes ovat nähneet elämää myös kansanmusiikin ulkopuolella. Viulisti Kukka Lehto, kosketinsoittaja Tero Pennanen ja lyömäsoittaja Janne Haavisto ovat soittaneet vuosia Erinin bändissä. Haavisto tunnetaan myös J. Karjalaisen joukoista, Pennasta taas on nähty esimerkiksi Maija Vilkkumaan yhtyeessä.

Sitten on tämä huima musiikki, jolle ei löydy vertailukohtaa. Kansanmusiikkiviulu kohtaa Hammond-urut, folk kohtaa progressiivisen rockin. Se kaikki kohtaa arkistonauhat.

Muusikot todella keskustelevat nauhoilta kuuluvan menneisyyden kanssa. Mukana ovat kansanlaulajat kuten Tiila Ilkka ja Taavi Uutela. On karjankutsuntaa, runolaulua, tuohitorvea. Sitten välillä puhuu jopa itse herra Donald Trump!

Mutta Pauanteen ympärillä on saanut aikaan pöhinää myös heidän visuaalisuutensa. Bändi ammentaa nykyajan ja entisajan uskomuksista, ja se näkyy: promokuvat ja video ovat villiä kamaa!

Katso Pauanteen Siihen laihin eläny -musiikkivideo tästä:Kun bändiä alettiin suunnitella, päätettiin, että visuaaliseen puoleen satsataan. ”Oli ilmiselvää, että sen sijaan, että mun lapsi piirtää levynkannet, mennäänkin vähän liian isosti”, Pennanen sanoo.

Avuksi pyydettiin juuri ne, joiden kädenjälkeä suomalaisten levyjen ja kirjojen kansissa oli porukalla ihasteltu kaikkein eniten: valokuvaaja Aki-Pekka Sinikoski ja graafikko Jussi Karjalainen.

Tero Pennanen on itse myös sisustusarkkitehti, joten hän haluaa yhdistää musiikin ja arkkitehtuurin. Keikoille on haluttu luoda ”arkkitehtonisesti päräyttävä lava”, muutakin kuin musta lakana. Mukana on kulkenut jopa Aimo Katajamäen luomia patsaita.

”Tero yrittää vaan kertoa, miten on mahdollisimman hankalaa tehdä keikkoja”, Janne Haavisto nauraa.

Käy ilmi, että jo pelkästään Hammondin ja neljän lattiatomin raahaamiseen saa kulumaan normaalia enemmän aikaa. Arkkitehtonisten lavaratkaisujen raahaamisesta puhumattakaan.


Someulottuvuuttakin Pauanteessa on yritetty miettiä, mutta se ei tule ihan itsestään – kuten vaikkapa Mammantytöillä.

Laivaan pääsyä odotellessaan Janne Haavisto oli kuitenkin päättänyt ryhdistäytyä. Hän päätti reagoida Facebookissa fanin viestiin. ”Se meni sitten mun seinälle”, Kukka Lehto nauraa.

Haavisto tuotti aikoinaan neljä levyä Värttinälle, Suomen kaikkien aikojen menestyneimmälle kansanmusiikkiyhtyeelle. 1990-luvulla ei vielä mietitty hirveästi somea ja brändiä.

Miten ihmeessä suomalainen kansanmusiikki onnistui silloin läpäisemään koko kansan?

”Ratkaiseva käänne oli varmaan se, kun Värttinään tuli popmuusikoita. Tapahtui fuusio. Musiikki meni yhtäkkiä helpommin läpi. Mutta oli siinä kyse myös onnekkaasta sattumasta: maailmanmusiikki oli niihin aikoihin muutenkin iso juttu”, Haavisto miettii.

Yleisösuhdettaan voi toki lujittaa myös laulattamalla yleisöä. Sen osaa loistavasti Enkel, neljän nuoren naisen muodostama yhtye.

Ollaan jo risteilyn viime metreillä, ja väsymys alkaa painaa risteilyväkeä. Mutta Enkel innostaa Sea Pubissa vielä kerran kunnon loppunousuun. ”Tuu illalla, tuu illalla”, laulattavat bändiläiset. Ja sieltähän lähtee, äänissä.

Iida Savolaisella on yllään päheät kultalegginsit, joita on hyvä esitellä välillä jalkaa monitorin päälle nostaen. Koreografiatkin hallitaan. Ja oheismyynti: tällä ”pelimannityttöbändillä” on supersankariteema, jota on hyödynnetty niin levynkansissa kuin t-paidoissakin.

Myös Enkel on siis niitä nykykansanmusiikkiyhtyeitä, jotka ovat miettineet omaa brändiään alusta asti ja tehneet kaiken ”tarpeeksi isolla liekillä”.

Nyt työ on alkanut kantaa nyt hedelmää. Yhtye on Etno-Emma-ehdokkaana, ja nyt Folklandialla palkintosade vain yltyi: Enkel palkittiin vuoden 2018 kansanmusiikkilevyn tekemisestä, ja se valittiin myös Kaustisen vuoden yhtyeeksi ensi kesäksi.

Taustareferenssi löytyi aikoinaan helposti. ”Spice Girls -ajatus oli vahvana. Se oli välttämätönkin vaikute, sillä kaikki me olemme fanittaneet heitä”, Maija Pokela kertoo.

Enkel on nyt itse monen pikkutytön fanituksen kohde. Se lämmittää, sillä muusikot muistelevat, että heidän ollessaan nuorempia naisesikuvia oli todella vähän.

”Fanitin Snekkaa ja Friggiä ja muita, mutta Friggin Alina Järvelä oli ainoa nainen. Ajattelin, että tämä olisi niin siistiä hommaa – mutta olisi pitänyt syntyä mieheksi”, Leija Lautamaja muistelee.

Nyt on jokin muuttunut ratkaisevasti.

Miia Palomäki kertoo, kuinka hänen alakouluikäiset tyttöoppilaansakin pitävät häntä supertähtenä.

”Ja minä kun olin kuvitellut, ettei tämä voisi olla coolia!”


Sitä aina miettii, että voi kun jokainen musiikista vähänkään innostunut näkisi Folklandian meiningin. Täällä sitä on kuin irtokarkkilaarien äärellä: voi löytää tuttuja merkkareita, mutta sitten käteen saattaa osua uusia kirpeitä ja mielenkiintoisia tuttavuuksia, jotka heilauttavat koko irtokarkkisuhdetta. Vai että tämmöistäkin voi olla!

Olo ei kuitenkaan muutu öklöksi. Kunnon karkkikuurin jälkeen sitä alkaa pikemminkin rakastaa koko maailmaa.

Sellainen olo on lauantaina iltapäivällä, kun vaelletaan taas tuhansien muiden kanssa putkea pitkin poispäin laivasta.

Jonossa joku alkaa laulaa hauskaa rekilaulua, muut yhtyvät lauluun.

Terminaalin vastaanottokomiteassa odottelee joukko nuoren oloista virkavaltaa, kahdeksan poliisia ja kaksi järjestysmiestä. Heidän ilmeensä ovat näkemisen arvoiset. Nuori miespoliisi nostaa peukkua. ”Hyvä meininki.”

Järjestysnainen katsoo silmät lautasen kokoisina. ”Ne laulavat?!”

Jälkisanoista voi ymmärtää, että tämä ei nyt ollut ihan Tallinnan-lautan järjestysmiehen normipäivä.

Kaljakärryissäkin kulkee enemmän kanteleita ja harmooneita kuin kaljalaatikoita.

Yhdeltä juhlijalta kysytään silti varmuuden vuoksi paperit. Hänellä kun on vartalonsa verhona kymmeniä Enkel-yhtyeen fanikortteja. Jatkoon menee, hänkin.

Mammantytöt keikkailee keskiviikkona 16. tammikuuta Helsingin Semifinalissa yhdessä Puhti-duon kanssa. Pauanne kiertää Kansanmusiikkiliiton kiertueella ympäri Suomea 22.–27.1., Helsingin Musiikkitalossa yhtye nähdään 23. tammikuuta. Enkel-yhtye on mukana Espoon Juurijuhlassa huhtikuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  2. 2

   Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  7. 7

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  10. 10

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää