Kulttuuri

Pidä kiirettä, jos aiot saada liput näihin varmoihin hittiesityksiin – HS esittelee 16 kevään teatteritapausta

HS kävi läpi kevään teatteritapaukset.

Mitä teatteriesityksiä kannattaa laittaa jo kalenteriin? HS kokosi yhteen kevään kiinnostavimmat esitykset ja potentiaalisimmat puheenaiheet.

Voit lukea aiemmat näyttelytärppimme täältä.

1. Medusan huone

Kirjailija Saara Turusen Q-teatterille kirjoittama ja ohjaama Tavallisuuden aave oli pari vuotta sitten tapaus pääkaupungin teatterimaailmassa. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja veikatakseen, että Turusen uusi näytelmä Medusan huone tullaan takuulla myymään loppuun nopeasti.

Loistava Q-teatterin ensemble (muun muassa Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Katja Küttner) tutkii Medusan huoneessa valtaa ja sen sukupuolittuneisuutta sekä mitätöimisen ja hiljentämisen kulttuuria. Esitys on itsenäinen teoksensa, mutta Tavallisuuden aaveen omaperäinen näyttämökieli jatkuu siinä, luvataan Q-teatterista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Q-teatteri, ensi-ilta 21.2.

2. Harriet

Ryhmäteatterin lavalla nähdään aina kiinnostavan näytelmäkirjailijan ja ohjaajan Milja Sarkolan Harriet.

Näytelmän taustalla on vuonna 1918 tapahtunut, epäselväksi jäänyt välikohtaus: nuori jääkärimajuri Olof Lagus lähti hevosajelulle hurmaavan everstinna Harriet Thesleffin kanssa ja palasi takaisin luoti otsassaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koituiko sotaromanssi Harrietin kanssa nuoren miehen kohtaloksi? Ja mitä muuta Harriet oli kuin kaunis? Miehenkipeä? Maailmannainen? Yksinäinen?

Muistia ja muistamista tutkiva teos perustuu kirjallisiin lähteisiin päiväkirjamerkinnöistä, romaaneihin ja elämäkertoihin.

Ryhmäteatteri, ensi-ilta 13.2.

3. Tahto

Onpa virkistävää, että teatterin lavalla nähdään urheilijan, vielä naisurheilijan ja vieläpä elävän sellaisen tarina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kilpaurheilun maailmaan hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen kanssa kurkistavan näytelmän Tahto on kirjoittanut Aina Bergroth.

Näytelmä perustuu olympiamitalisti Saarisen elämänvaiheisiin, mutta siinä liikutaan myös Saarisen ja hänen kilpakumppaninsa Virpin unien maailmassa. Pääroolissa nähdään Sanna-June Hyde ja muissa rooleissa muun muassa Linda Zilliacus ja Rauno Ahonen.

Helsingin kaupunginteatterin Pieni näyttämö, ensi-ilta 24.1.

4. Kaikki hienot jutut ja Parasta elämästä

Näyttelijä Mari Lehtosen ja Ilja Peltosen haave toteutui, kun he saivat suomentaa ja sovittaa Suomen olosuhteisiin Duncan Macmillanin näytelmän Kaikki hienot jutut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähtökohdistaan huolimatta elämänmyönteisessä kasvutarinassa päähenkilö alkaa listata itselleen tärkeitä asioita sen jälkeen, kun hänen äitinsä on yrittänyt itsemurhaa.

Lehtonen ja Peltonen vuorottelevat pääroolissa ja kertovat, että intiimissä esityksessä myös yleisö pääsee mukaan lavalle. Mutta mikään pakko kenenkään ei ole osallistua, jos ei huvita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki hienot jutut uppoaa varmasti kaikkiin heihin, jotka ihastuivat Macmillanin näytelmään Keuhkot Omapohjassa pari vuotta sitten.

Hassu sattuma on, että sama Macmillanin näytelmä ehtii vierailulle Helsingin kaupunginteatteriin vähän aiemmin tänä keväänä nimellä Parasta elämässä. Kaupunginteatterin versiossa pääroolin esittää Martti Suosalo.

Parasta elämässä Helsingin kaupunginteatterissa, ensi-ilta 1.2.

Kaikki hienot jutut Kansallisteatterin Willensaunassa, ensi-ilta 20.3.

5. Minä maalaan teidät kaikki

Pienen huoneteatteri Jurkan esitykset myydään usein loppuun jo ennen ensi-iltoja. Taidemaalari Helene Schjerfbeckin elämää ja työtä valottavan näytelmän Minä maalaan teidät kaikki muutamaan esitykseen on vielä lippuja jäljellä.

Dialogin muotoisessa näytelmässä keskustelua käyvät näyttelijä Kati Outinen ja tanssija Annatuuli Saine.

Teatteri Jurkka, ensi-ilta 22.2.

6. 3 x klovneria

Klovneria tuntuu olevan nyt kovassa nosteessa. Jos laji ei ole entuudestaan tuttu, siihen tutustumiseen avautuu tänä keväänä muutamakin erinomainen tilaisuus.

Teatteriryhmä Red Nose Companyn huippukoomikot Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama vievät teatteri Avoimien Ovien näyttämöllä katsojat Espanjaan seuraamaan Don Quijoten ja hänen aseenkantajansa Sancho Panzan seikkailuja.

Vallankäyttöä naisnäkökulmasta puolestaan tutkivat Minna Puolanto ja Hanna Seppä näytelmässä Babylon, jossa näyttämölle astelevat niin Katariina Suuri, Madonna kuin Trump. Esitys sai ensi-iltansa jo viime vuonna, mutta vierailee nyt Kansallisteatterissa.

Marc Gassot’n ylistettyyn Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show’hun taitaa olla enää peruutuspaikkoja jäljellä.

Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä.

Babylon vierailee Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä 8. ja 9.2.

Don Quijote teatteri Avoimissa Ovissa, ensi-ilta 24.1.

7. Kilari

Amanda ja Olga Palon monologi Kilari vierailee Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä 20.5. ja 21.5.

Amanda Palon omaelämäkerrallinen teos kertoo seksuaalisesta väkivallasta ja sen aiheuttamista mielenterveysongelmista.

Tärkeä ja puhutteleva esitys syntyi, kun Amanda Palo halusi käsitellä seksuaalista väkivaltaa uhriutumatta ja säilyttäen subjektiasemansa. Metoon jälkeen teos on entistä ajankohtaisempi.

Kansallisteatterin pieni näyttämö 20.5. ja 21.5.


8. Kohtauksia eräästä avioliitosta

Ingmar Bergmanin Kohtauksia eräästä avioliitosta puhuttelee yleisöä sukupolvi sukupolvelta, sillä eihän rakastaminen ole muuttunut sen helpommaksi eivätkä parisuhteen ongelmat kadonneet minnekään sitten avioliittodraaman ensimmäisen tv-version, joka tehtiin vuonna 1973.

Kansallisteatterin Omapohjassa päälle päin onnelliselta vaikuttavan parin rooleissa nähdään Kristiina Halttu ja Esa-Matti Long.

Näytelmä sopii kaikille, jotka ovat joskus eläneet tai aikovat elää parisuhteessa, vinkkaa ohjaaja Michael Baran.

Kansallisteatterin Omapohja, ensi-ilta 6.2.


9. Kirsikkatarha

KOM-teatterista Helsingin Kaupunginteatteriin siirtynyt Lauri Maijala tarttuu ensimmäisessä työssään klassikkoon ja ohjaa uudessa pestissään suurelle näyttämölle Anton Tšehovin Kirsikkatarhan. Lavalle nousevat myös ohjaajan äiti Heidi Herala ja isä Seppo Maijala.

Tšehovin viimeiseksi jäänyt näytelmä kertoo aatelisperheen rappiosta, nostalgiasta ja saavuttamattomista unelmista.

Helsingin kaupunginteatteri, ensi-ilta 28.2.

10. Making of Lea

Vuonna 1869 valmistunut Lea oli ensimmäinen teatterilavoilla virallisesti esitetty Aleksis Kiven näytelmä, ja sillä oli suuri merkitys suomenkielisen teatterin synnylle.

Tänä keväänä siitä syntyy kirjailija Juha Hurmeen johdolla uusi versio KOM-teatterin lavalle. Kuten arvata saattaa, kaikki mahdollinen menee näytelmän harjoituksissa pieleen – onhan kyse komediasta. Muuten näytelmästä ei voi ennustaa mitään etukäteen: Hurmeen kaltaisen velhon käsittelyssä teatterissa voi syntyä mitä tahansa.

Making of Lea -näytelmässä lavalla nähdään tuttujen komilaisten lisäksi Jarkko Lahti, Sara Melleri ja Paavo Kinnunen.

KOM-teatteri, ensi-ilta 15.2.

11. Yhdestoista hetki

Kansallisen kevään pääesitys on vastikään pääohjaajaksi nimitetyn Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Yhdestoista hetki. Ajankohtainen teos tutkii suuria teemoja kuten demokratian häviämistä ja markkinavoimien valtaa.

Kansallisteatteri, ensi-ilta 6.3.

Kiinnostavaa teatteria tehdään myös pääkaupungin ulkopuolella. Mitä jos tänä keväänä hyppäisit junaan ja tekisit kulttuuriretken Turkuun, Tampereelle tai Lahteen?

12. Hamlet

Yleisön rakastamaa, Paavo Westerbergin ohjaamaa Kolmea sisarta esitetään koko kevät Kansallisteatterissa, mutta ohjaajan seuraava teos, Shakespearen valtaa käsittelevä näytelmä Hamlet, valmistuu parhaillaan Turussa.

Klassikon ystävän kannattaa tehdä teatterimatka Turkuun, sillä Hamletin pääroolin tulkitsee Suomen suurin Shakespeare-asiantuntija Jussi Nikkilä, joka muistetaan hänen viime vuosien Kansallisteatterin Shakespeare-ohjauksista Rikhard III ja Julia & Romeo.

Mukaan Turkuun lähtee monta hienoa näyttelijä, sillä muissa rooleissa nähdään muun muassa Eero Aho, Pia Andersson ja Carl-Kristian Rundman.

Turun kaupunginteatteri, ensi-ilta 15.2.

13. Myrsky

Shakespearen vetovoimaan luotetaan myös Tampereen Työväen Teatterissa, jonka lavalla nähdään ilmastonmuutoksen aikaan siirretty Myrsky.

Vallanhimon, koston, rakkauden ja hulluuden pyörteisiin syöksyvän näytelmä kuuluu kirjailijan esitetyimpiin näytelmiin. Tampereelle sen on sovittanut ja ohjannut Tiina Puumalainen.

Tampereen Työväen Teatteri, ensi-ilta 23.1.

14. Ikitie

Lahden kaupunginteatterin näyttämöllä esitetään monelle elokuvana tutuksi tullutta Ikitietä.

Antti Tuurin menestyskirjaan perustuva näytelmä kertoo aatteiden repimästä Euroopasta 1930-luvulla.

Sen päähenkilö on Jussi Ketola, jonka Lapuanliikkeen miehet hakevat kotoaan yöllä ja vievät Neuvosto-Karjalaan ja edelleen rakentamaan työläisten paratiisia yhdessä Amerikasta tulleiden siirtolaisten kanssa.

Lahden kaupunginteatteri, ensi-ilta 23.1.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  3. 3

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

  4. 4

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  5. 5

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  6. 6

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  8. 8

   Ihmiset sanovat arvostavansa puhdasta ruokaa, mutta tutkija Helena Siipi ei ymmärrä, mitä se tarkoittaa: ”Mitä on puhdas ruisleipä tai naudanliha?”

   Tilaajille
  9. 9

   Udo Kier on näytellyt maailman arvostetuimmissa elokuvissa ja satoja miljoonia tuottaneissa kassamagneeteissa, ja nyt hän on tykästynyt suomalaiseen Timoon

   Tilaajille
  10. 10

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  3. 3

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  4. 4

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  5. 5

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen miehen muuttumista

  6. 6

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  7. 7

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  10. 10

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää