Kulttuuri

Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

Palauteryöpyistä ja lokakampanjoinnista huolimatta Ville Ranta ei ole huolissaan länsimaisesta sananvapaudesta.

”Istu miekkaan!”

”Olet sairas!”

”Oksennan päällesi!”

Pilapiirtäjä Ville Ranta on marinoitu monenlaisessa palauteliemessä, mutta keskiviikkona Demokraatti-lehdessä julkaistu piirros sai sappinesteet todella roiskumaan.

Kyseessä oli Rannan viimeinen pilapiirros demarilehdelle. Miesten rinki -niminen piirros käsittelee nykyhetken tulenarinta yhteiskunnallista keskustelua Suomessa: turvapaikanhakijoiden seksuaalirikoksia ja laajemmin miesten naisiin kohdistamaa seksuaalista väkivaltaa.

Piirros on alla:


Ranta oli toki varautunut siihen, että maahanmuuttoa käsittelevä aihe saisi ennalta arvatut piirit täyttämään hänen sähköpostinsa kuralla.

Mutta tällä kertaa tapahtui jotakin ennen kokematonta: Ensin Facebook piilotti piirroksen kuvavirrasta, tämän jälkeen somejätti jäädytti Rannan tilin ”yhteisönormien rikkomisen” vuoksi. Piirroksesta oli todennäköisesti tehty ilmiantoja.

”Se oli tavallaan yllätys”, Ranta kertoo puhelimessa.

”Kuvan piilottamisen jälkeen menin saunaan ja ajattelin kirjoittavani sen jälkeen Facebookille, että ilmianto on tehty poliittisin syin. Mutta saunan jälkeen myös tilini oli jäädytetty – kiitos!”

Tilin jäädytys on väliaikainen ja tavallisesti se kestää vuorokauden.

Tänä vuonna tulee täyteen 13 vuotta siitä, kun oululainen taiteilija nostatti kohun julkaisemalla sarjakuvan profeetta Muhammedista kulttuurilehti Kaltiossa.

Tämä tapahtui ennen sosiaalisen median nousua. Rannan mukaan sananvapausympäristössä on tapahtunut sen jälkeen täydellinen mullistus. Muutoksissa on sekä valo- että varjopuolet.

Aloitetaan pimeältä puolelta.

Ranta tuli uransa alkuvaiheessa tunnetuksi töistä, jotka syntyivät tunteellisesta räiskinnästä. Hän halusi sanoa ääneen sen, mitä kukaan muu ei uskaltanut sanoa.

”Olen menettänyt kiinnostukseni tähän tyylilajiin, koska some on nykyään täynnä tunteellista räiskintää. Pilapiirtäjän tehtävä ei enää ole sanoa ääneen sitä, mitä kukaan ei uskalla sanoa, koska Twitterissä kaikki uskaltavat sanoa ääneen kaiken ja heti.”

Nykyään hän sanoo pyrkivänsä tekemään tulkinnanvaraisempia analyysejä, joissa nostetaan esille asioiden vaikeasti käsiteltäviä puolia. Tyyli on toki yhä räväkkä.

Tunnemyrskyjen ohjaamat palauteryöpyt ovat johtaneet siihen, että pilapiirtäjien ja myös kolumnistien työ on nykyään haastavampaa, Ranta sanoo. Varsinkin arat aiheet, kuten maahanmuutto, synnyttävät nopeasti kampanjoita, jossa taiteilijaa pilkataan ja häiritään.

Rannan mukaan esimerkiksi Kirkko & Kaupunki -lehdessä julkaistut pilapiirrokset aiheuttivat ennen ainoastaan paheksuntaa. Nykyään mielensä pahoittaneet tägäävät sosiaalisessa mediassa kirkon vallankäyttäjät piispoja myöten vastaamaan kysymykseen, miksi Rannan piirroksia julkaistaan.

Järjestelmällisellä kampanjoinnilla on vaikutuksia sananvapauteen.

”Kyllä se nostaa kynnystä tarttua tabuaiheisiin, kun tietää sen, että digitaalinen nyrkki läsähtää omalle naamalle. Tavallaan tämä myös synnyttää tabuaiheita.”

Maahanmuuton vastustajien lisäksi Ranta mainitsee poliittisen korrektiuden vahtijat sosiaalisessa mediassa. He valvovat sormeaan heristellen, että esimerkiksi naisista, seksuaalivähemmistöistä tai etnisistä vähemmistöistä käytetään juuri oikeaoppisia sanoja, ja että asiat piirretään korrektilla tavalla.

Kaikesta huolimatta Ranta sanoo päässeensä vähällä verrattuna moniin toimittajiin, erityisesti naispuolisiin ja vähemmistöjen edustajiin.

”Rasismi kytkeytyy naisvihaan. Jos on nainen tai kuuluu seksuaaliseen- tai etniseen vähemmistöön, se tulkitaan helposti heikkoudeksi. He hakevat heikkoja kohtia. En kuulu näihin ryhmiin, joten pääsen oikeastaan aika helpolla.”

Entä sitten sananvapausympäristön muuttumisen valoisammat puolet?

Vielä vuosituhannen alussa isot mediat hallitsivat suomalaista sananvapausilmastoa, Ranta sanoo. Sosiaalisen median myötä ihmiset ovat päässeet parhaimmillaan aitoon keskusteluun toistensa kanssa.

Ranta kertoo sananvapausympäristön muuttuneen terveempään suuntaan siinäkin mielessä, että nykyään hän on hyvin perillä siitä, mitä yleisö ajattelee hänen töistään. Jos aiemmin joku kirosi Rannan pilapiirrosta yksinään aamukahvipöydässä, sitä ei oikeastaan tapahtunut, koska kukaan ei ollut kuulemassa. Nyt palaute tulee varmasti perille.

”Yleisöllä on nyt paljon isompi ääni kuin ennen”, Ranta sanoo. ”En ole huolissani länsimaisesta sananvapaudesta. Näen tämän mediaympäristön kertakaikkisena muuttumisena, johon täytyy sopeutua.”

Mutta helpommaksi asiat eivät ole muuttuneet – eivät varsinkaan sananvapauden ammattilaisille.

”Väittäisin, että nykyään pilapiirtäjällä pitää olla enemmän palleja kuin vielä kymmenen vuotta sitten.”

Edit: 17.1. 2019 klo: 14:30 Lause ”Piirroksesta oli tehty niin paljon ilmiantoja” muutettu muotoon ”piirroksesta oli todennäköisesti tehty ilmiantoja”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  2. 2

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  3. 3

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  4. 4

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  5. 5

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  6. 6

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  7. 7

   Jenni Janakka järjestää naisille Röyhkeyskouluja, koska kyllästyi kuuntelemaan jatkuvaa itsensä vähättelyä ja arkailua

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  10. 10

   Tutkimus: Suhtautuminen rikollisuuteen tiukkeni eduskunnassa 1990-luvulla, Sulo Aittoniemi erottui tilastoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää