Kulttuuri

Vauvattomuus, Kittilän suhmurointi ja Minna Canth – HS poimi odotetuimmat kevään uutuuskirjat

Kirjoissa käydään myös huhtikuun eduskuntavaaleja.

Kun Minna Canthin 175-vuotisjuhlan toimikunta aloitti työnsä, #metoo-liikettä ei ollut vielä olemassakaan. Aiemmin suuren yleisön jo paljolti unohtama Canth ja tasa-arvokysymykset näkyvät nyt keskeisinä teemoina kevätkauden uutuuskirjatarjonnassa.

Ensimmäisenä Canthin pariin ehtii tutkija Minna Maijala, jonka teos Punaiset kengät – Minna Canthista, rakkaudesta ja vallasta (Otava) ilmestyy tänään torstaina. Canth-kirjojen virta käynnistyi jo viime vuoden puolella, ja voimistuu myöhemmin.

Viimein presidentti­puolison varjosta esiin nousee myös Sylvi Kekkonen. Asialla on toinen kirjailija, ennen muuta runoilijana tunnettu Johanna Venho. Hänen teoksensa nimi on Ensimmäinen nainen. Sylvin tarina Kekkosen rinnalla (WSOY).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuorempia naisia askar­ruttaa koko ajan enemmän ajatus lasten hankki­misesta maailmaan, joka on täynnä uhkia ja ongelmia. Aihetta pohtii useampikin kevään aikana ilmestyvä teos.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heini Maksimaisen Vauvattomuusbuumiin (Atena) on kerätty vapaaehtoisesti lapsettomien tarinoita. Mikä vei tähän ratkaisuun, mitä lapsettomien elämästä sanovat tutkimukset ja mitä heidän elämäänsä kuuluu?

Toisenlaisen näkökulman tarjoaa Helmi Kekkosen runollinen proosateos Olipa kerran äiti (Siltala), joka kertoo nykypäivän nuoren äidin kokemuksista, samalla kertaa ainutlaatuisista ja ikiaikaiseen naisten ketjuun liittyvistä.

Myös huhtikuun eduskuntavaalit näkyvät kustantajien ohjelmistossa. Ainakin Harry Harkimo, Mikko Kärnä, Jussi Niinistö ja Juhana Vartiainen pääsevät myyntitiskeille – perinteisen miehinen joukko siis.

Poliitikko­kuntaan kuuluvan Maria Ohisalon yhdessä Arno Kotron kanssa laatima Sinua on petetty (Like) sisältää kirjoituksia sukupuolten tasa-arvosta. Anni Tsokkisen toimittaman teoksen mukaan suuntaus ei välttämättä ole hyvä: Taantuvan tasa-arvon kirkko (S&S).

Steve Jobsin tyttären Lisa Brennan-Jobsin muistelma Näkymätön tyttö (WSOY) osoittaa, miten sankarillisessa maailmanmaineessa paistatellut isä ohitti hänet tyystin.

Kansallis­opuksemme päivittyy Tiina Piilolan teoksessa Kalevalan naiset (S&S). Amerikka­laisille kustantajille sarjakuvia piirtänyt Sami Makkonen tuoreuttaa eeposta omalla tavallaan sarjakuvateoksessa Kalevala (Otava).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotimainen kaunokirjallisuus

Pirkko Saision keväistä 70-vuotispäivää juhlistaa proosakokoelma Epäröintejä (Siltala), jossa omaelämäkerrallisuus ja fiktio limittyvät. Alaotsikkona on ”ajatuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä”.

Märta Tikkasen romaani Miestä ei voi raiskata (1975, suom. Kyllikki Villa) on ollut loppuunmyyty kaksikymmentä vuotta, mutta nyt S&S ja Tammi julkaisevat sen uudelleen, ruotsiksi ja suomeksi.

Näin tarina perheenäidin raiskauksesta ja hänen toteuttamastaan kostosta osallistuu juuri nyt käytävään keskusteluun seksuaalisesta ahdistelusta ja suomalaisesta väkivaltakulttuurista. Onko mikään muuttunut sitten 1970-luvun?

Laura Lindstedtin Ystäväni Natalia (Teos) kertoo naisesta, joka menee terapiaan ratkaistakseen seksuaaliset ongelmansa. Lindstedtin kolmas romaani tutkii kustantajan tiedotteen mukaan vallankäyttöä, identiteetin rakentumista ja kertomusten voimaa.

Miki Liukkonen tekee taas jotakin ihan muuta kuin aiemmin. Uutuus, romaani Hiljaisuuden mestari (WSOY), on tällä kertaa vain 280-sivuinen, kertoo riivatuista ihmisistä, kommunikaa­tion vaikeudesta sekä siitä miten asioiden kiinnostavuus piilee ­aina asioiden vieressä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Runoilija Markku Paasosen Suurenmoinen huviretki (Teos) kulkee halki maailmanhistorian, näytekatkelmasta päätellen proosarunon keinoin. Aki Salmelan kokoelma Eläimen varjo (Tammi) ilmestyi juuri.

Myös kauden ensimmäinen esikoisteos, Johanna Laitilan romaani Lilium regale (Gummerus), ilmestyi alkuviikosta. Yleensä debyyttejä ilmestyy seitsemisenkymmentä, joista hieman alle puolet keväällä.

Ulkomainen kaunokirjallisuus

Seitsemän­toista­vuotiaan Elion ja filosofian­opiskelija Oliverin rakkaus­tarina kesäisen Italian a­uringon alla hurmasi viime vuonna elokuvana. Nyt elokuvan takana oleva romaani saadaan suomeksi. André Acimanin Kutsu minua nimelläsi (suom. Antero Tiittula, Tammi) tuo uutta näkökulmaa ensirakkauden ihanuuteen ja tuskaan.

Jos haluaa piehta­roida ongel­missa ja selvittää, miksi epä­onnis­tunut runoilija päätyy kavaltajaksi, kannattaa tarttua amerikkalaisen Jeffrey Eugenidesin riemukkaaseen novellikokoelmaan Oikukkaat puutarhat (suom. Arto Schroderus, Otava). Hän kuvaa mitä ihmeellisimpiä ongelmia, joita nykyihmiset onnistuvat itselleen kehittämään. Eihän elämän sovi sentään helppoa olla.

Elizabeth Stroutin edellinen suomeksi käännetty teos Nimeni on Lucy Barton oli pieni helmi, joka kosketti jossain syvällä sielussa. Maaliskuussa ilmestyvän tarinakokoelman Kaikki on mahdollista (suom. Kristiina Rikman, Tammi) sivuilla saamme jälleen tavata vilaukselta Lucy Bartonin ja muutaman muun samasta romaanista tutun hahmon. Usein Alice Munroon verrattu Strout kuvaa tarkkanäköiseen ja herkkään tyyliinsä pikkukaupungin asukkaiden iloja ja suruja.

Saksalaisen Jenny Erpenbeckin uusin romaani Mennä, meni, mennyt (suom. Jukka-Pekka Pajunen, Tammi) pureutuu ki­peään aiheeseen, joka on monille tuttu päivittäisistä uutisotsikoista. Myös oopperaohjaajana tunnettu kirjailija tarkastelee ­Euroopan pakolaiskriisiä. Päähenkilö on juuri eläkkeelle jäänyt berliiniläinen professori, joka on pudonnut elämässään tyhjän päälle. Kaikki muuttuu, kun hän törmää afrikkalaisiin turvapaikanhakijoihin.

Maaliskuussa ilmestyvä Siirtymä on toinen osa Englannissa asuvan kanadalaisen Rachel Cuskin romaanitrilogiaa. Viime vuonna suomeksi käännetty avausosa Ääriviivat ihastutti episodimaisella rakenteellaan. Siirtymässä (suom. Kaisa Kattelus, S&S) juuri eronnut kirjailija ­Faye muuttaa poikiensa kanssa Lontooseen ja alkaa rakentaa identiteettiään uudelleen, kohtaamiensa ihmisten kautta. Cuskin kirjoittamisen keskiössä ovat parisuhteet, perheet ja muutoksen vääjäämättömyys.

Feministinen tieteisfantasia näyttäytyy #metoo-keskustelujen myötä erityisen tärkeänä. Toisin kuin useimmissa feministisissä tieteis- tai fantasiateoksissa Naomi Aldermanin Voimassa (suom. Marianna Kurtto, Gummerus) ei olla ajauduttu patriarkaaliseen dystopiaan, vaan todellisuus on jokaisen arjesta tuttu – kunnes tytöt ympäri maailman saavat voiman, joka keikauttaa valta-asetelmat päälaelleen.

Tarinan kertominen eläimen näkökulmasta voi joko epäonnistua surkeasti tai tuoda kiehtovaa näkökulman muutosta. Ehdottomasti jälkimmäiseen kuuluu Hiro Arikawan Matkakissan muistelmia (suom. Raisa Porrasmaa, S&S), jossa itsenäinen kollikissa Nana matkaa kissarakkaan Satorun matkassa halki Japanin.

Myös tv-sarjaksi kääntyvä Pascal Engmanin esikois­dekkari Patriootit (suom. Pekka Marjamäki, WSOY) on tiukasti kiinni ajan ikävissä ilmiöissä. Entinen Expressen-lehden toimittaja kehii kiihkeärytmisen rikos­tarinan maahanmuutosta, viharikoksista ja sananvapaudesta. Realistinen dekkari tiivistyy hetkeen, jolloin vihapuhe muuttuu todeksi. Se tuo perinteisen yhteiskuntakriittisen otteen takaisin Nodic noiriin.

Tietokirjat

Ilmastonmuutokset epäilijät ovat viime aikoina olleet huomattavan hiljaa, Donald Trumpia lukuun ottamatta. Marcus Rosenlundin Sää joka muutti maailmaa (suom. Ulla Lempinen, S&S) kertoo, miten ilmasto ja sääolosuhteet ovat vaikuttaneet historian kulkuun aina muinaisajoista lähtien. Erityisen painavasti tiedetoimittajan puheenvuoro osuu ihmiskunnan vaikeuksiin nyt.

Kittilän laki (Otava) on Pekka Viljasen ja Eeva-Liisa Hynysen kuvaus siitä, miten kunnallinen itsehallinto ajautui haaksirikkoon. Kustantajan määritelmän mukaan kyseessä on ”hyytävä kuntatrilleri suomalaisesta korruptiosta”. Hiihtoturistin sopii ottaa silmiä avaava kirja mukaan Levin pääsiäislumille.

Yksi kevään koskettavimmista teoksista on varmasti muusikko Astrid Swanin Viimeinen kirjani (Nemo), jossa hän käsittelee päiväkirjojensa kautta turvatonta lapsuuttaan, taiteilijaksi kas­vuaan ja sekä sairastumistaan parantumattomaan syöpään. Swan on laulanut kuolemasta ja kuolemanpelosta upealla ja palkitulla levyllään From the Bed and Beyond, ja on mielenkiintoista tutustua häneen nyt kirjailijana.

Kapinaa, päihteitä, autovarkauksia ja lopulta sijoitus kasvatuskotiin. Suosittu artisti Mikael Gabriel on vielä alle kolmekymppinen, mutta elänyt elämän, jossa riittää tarinaa elämäkerraksi asti. Miten menestys on muuttanut nuorta miestä ihmisenä? Se selviää monen fanin toivekirjasta Mikael Gabriel – Alasti (WSOY), jonka ovat kirjoittaneet musiikkiin erikoistuneet Anton Vanha-Majamaa ja Laura Friman.

Miksi kansallissosialistien nousua ei pysäytetty ajoissa? Tämän kysymyksen esittää amerikkalainen historiantutkija Benjamin Carter Hett teoksessa Demokratian kuolema. Kuinka Hitler nousi valtaan? (suom. Tommi Uschanov, WSOY). Hitler ei olisi päässyt valtaan ilman muiden apua. Weimarin tasavallan poliitikot uskoivat käyttävänsä Hitleriä hyväkseen poliittisessa pelissä. Todellisuudessa kävi kuitenkin päinvastoin.

Kulttuurin karnevali­soitumista tutkineesta Mihail Bahtininista tohtoriksi väitelleen Wolfram Eilen­bergerin teos Taikurien aika – Filosofian suuri vuosikymmen 1919–1929 (suom. Tommi Uschanov, Siltala) näkökulman neljän merkittävän filosofin elämäntarinoihin ja heidän ajattelunsa perusteisiin. Ludwig Wittgenstein, Walter Benjamin, Ernst Cassirer ja Martin Heidegger huipensivat saksankielisen filosofian hetkeä ennen toisen maailmansodan suurta katastrofia. Heihin ruumiillistuvat maailmansotien välisen ajan aatevirtaukset ja kuohunta.

HS-työryhmä: Suvi Ahola, Arla Kanerva, Susanna Laari, Antti Majander, Jukka Petäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  2. 2

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  3. 3

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  7. 7

   Juutalainen akateemikko Alain Finkielkraut joutui rasistien kynsiin Pariisissa, Macron tulistui twitterissä

  8. 8

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  9. 9

   Lehti: Japanin pääministeri esitti Trumpia Nobelin saajaksi Yhdys­valtojen pyynnöstä

  10. 10

   Pakettiauto töytäisi suojatietä ylittänyttä naista Vantaalla – aviomies yritti vetää vaimoaan turvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  7. 7

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  8. 8

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  9. 9

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää