Kulttuuri

Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

Ronja Stanley oli 16-vuotias kun hän solmi levytyssopimuksen Ronya-nimellä. Hän sai valtavasti suitsutusta ja katosi. Nyt Almaan ja Robyniin vertautuva laulaja tekee biisejä traumaattisista kokemuksistaan.

Slut, pop-artisti New Ro eli Ronja Stanley on kirjoittanut eye­liner-kynällä silmäkulmaansa. Lutka.

Uudessa biisissään hän laulaa laukeamisesta. Biisin nimi on I Cum.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pussy power”, hän tiivistää ideologiansa. Stanley haluaa vallata käyttöön sanat, joilla naisia väheksytään.

Englannin pussy on paitsi alatyylinen ilmaus vaginalle myös haukkumasana, jonka voisi kääntää nössöksi. Stanleyn mielestä se on väärin. Hänestä pussy ei ole heikkoutta tai huonoutta vaan voimaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun näkee jonkun tekevän jotain siistiä, pitäisi sanoa, että ’vitsi mikä pussy!’. Kielen muuttaminen on tärkeää. Siitä voi alkaa ketjureaktio.”

Stanley laulaa laukeamisesta, koska naisten seksuaalisuuteen liittyy niin paljon tabuja. Avoimen seksuaalisia naisia nöyryytetään.

”Yksi exäni oli sitä mieltä, että olen huora, koska minulla oli ollut seksikumppaneita ennen häntä”, Stanley sanoo.

I Cum kertoo suhteesta, jossa kaikki muu kuin seksi on kamalaa. Seksi saa palaamaan toisen luokse, vaikka olisi viisaampaa lopettaa koko kuvio.

Videon voit katsoa alta:Kappale on omakohtainen. Stanleylla on takanaan hajottavia ihmissuhteita. Mennään niihin hetken kuluttua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensin muistellaan New Ron edeltäjää, Ronyaa.

Ronya syntyi vuonna 2008, kun Ronja Stanley oli 16-vuotias. Hän solmi levytyssopimuksen Warner Musicin kanssa. Teatraalista popia sisältävä debyyttilevy The Key Is the Key julkaistiin vuonna 2012. Radiosoittoa saivat erityisesti singlet Annoying ja Hyperventilating.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ronyasta puhuttiin lehtijutuissa vientilupauksena.

Kakkosalbumi Tides ilmestyi kolmen vuoden päästä Cocoa Music -yhtiön kautta. YleX ja Radio Helsinki nostivat sen viikon albumikseen. Sinkuille Flame, The Great Escape, Work Harder ja Gtfo sateli kehuja. Jälleen ennustettiin kansainvälistä menestystä.

Brittilehti The Guardian jopa nimesi Ronyan yhdeksi pohjoismaisen popin tulevista tähdistä.

Läpimurtoa ei kuitenkaan tullut. Tidesin jälkeen Stanley vetäytyi julkisuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Miesvaltaisella musa-alalla minua ei ole aina otettu vakavasti.”

Hän oli hiljalleen toipumassa tuhoisista ihmissuhteista ja niiden aiheuttamista traumoista. Ja ahdistavasta työelämästä, niin sanotuista musa-alan sedistä.

”Parisuhteessa olen kokenut fyysistä ja henkistä väkivaltaa, manipulointia, sellaista jatkuvaa scheissea”, Stanley sanoo.

”Miesvaltaisella musa-alalla minua ei ole aina otettu vakavasti. Ideoilleni on naurettu. Välillä oli tosi raskasta, kun tuntui, että tilanne oli sama sekä himassa että töissä. Koko ympäristö vahvisti viestiä siitä, etten ole minkään arvoinen.”

Muun muassa näistä kokemuksista Stanley on kolmen vuoden ajan kirjoittanut. Valmiina on kasa biisejä, joita hän on jo esittänyt muutamalla keikalla.

Vaikka lauluja olisi määrällisesti levyllinen, pitkää albumia ei ole lähiaikoina tulossa. Stanley on suunnitellut ep:n kokoamista.

”Olen levoton ihminen, ja biisini ovat hyvin erityylisiä keskenään. Nyt mennään sinkut edellä. En halua tehdä hirveästi duunia, julkaista pitkää albumia ja olla sitten taas ihan kuollut.”

Stanleylla on kansainvälinen kustannussopimus Saksan Sony/ATV:n kanssa. Levydiiliä sen sijaan ei ole. Itsenäisyys tuntuu toistaiseksi paremmalta vaihtoehdolta.

”Otin vallan takaisin itselleni”, Stanley perustelee.

Siitä myös uusi alter ego, New Ro. Ronyana jatkaminen olisi ollut outoa, kun niin paljon on muuttunut.

Vain genre, pop, ja laulukieli, englanti, ovat pysyneet samoina. Brittiläisen musiikkituottaja­isän (Richard Stanley) ja suomenruotsalaisen kirjailijaäidin (Anna Gullichsen) tyttärelle, jota angloamerikkalaiset musiikkimarkkinat kiinnostavat, vaihtoehtoja ei oikeastaan ole.

Stanley ei voisi kuvitella esiintyvänsä suomeksi, koska se on vasta hänen kolmas kielensä, ­aikuisena opittu.

”Mutta yhdessä uudessa biisissäni on säkeistö suomenruotsiksi!”

New Ron musiikki on modernia elektronista popia. Suomessa häntä voisi verrata Almaan, maailmalla vaikkapa Robyniin, Veronica Maggioon ja Charli XCX:ään.

Erona moniin New Ron ote on häpeilemätön. Seksiä ei leivota sanoituksiin monen kerroksen alle, vaan siitä puhutaan suoraan.

Samoin kuin epätasa-arvosta. Stanley saarnaa intersektionaalisen feminismin ilosanomaa niin suositulla Instagram-tilillään kuin I säng med Ronja & Taika -podcastissa, jota hän tekee yhdessä taiteilija-dj Taika Mannilan kanssa.

Instagramissa Stanley vaikuttaa melkein stand up -koomikolta. Hän esittää yläluokkaisella brittiaksentilla puhuvia itseriittoisia hahmoja, tanssii, pelleilee ja vitsailee.
”Huumorintajuni on tosi härski ja ällöttävä”, Stanley sanoo.

”Minulle on sanottu, että pitäisi olla coolimpi.”

Aiemmin se vaivasi häntä: että hän on liian nolo ja kummallinen. Mutta nyt hän on New Ro. Komiikkapuoli on esillä keikoillakin.

Itsevarmuus ja uskallus lisääntyivät, kun Stanley rupesi rikkomaan muotteja. Hän on mielellään androgyyni ja sekoittelee sukupuolirooleja olemuksessaan.

”Se auttoi, kun ymmärsin, ettei minun tarvitse olla mikään perinteinen mimmi, jota heterojäbät diggaisivat.”

Stanley toivoo, että miehetkin uskaltaisivat kokeilla naisellisiksi miellettyjä asioita. Laittaa vaikka vähän huulipunaa.

”Edes kotona yksin. He voisivat huomata, että ovat ihan yhtä seksikkäitä niin.”

Häirintää vastustavaa #metoo-liikettä Stanley on kommentoinut Instagramissa tiuhaan. Hän on kiitollinen muutoksesta, joka parin viime vuoden aikana on käynnistynyt. Yhtäkkiä epäasiallisesta kohtelusta on ruvettu puhumaan ääneen.

”Vähän aikaa sitten istuin palaverissa, jossa valkoinen heteromies sanoi, että se #metoo on jo vanha juttu. Ajattelin, että en jaksa tehdä töitä tällaisen tyypin kanssa.”


Stanleylla on unelmia. Hänen feministisessä uto­piassaan ihmiset saisivat olla sellaisia kuin ovat. Naisia, miehiä, muunsukupuolisia, mitä vain.

”Me ei voida lokeroida ihmisiä niin helvetin rajusti.”

Stanley antaa esimerkin: kun nainen kertoo vaikkapa olevansa biseksuaali, häneltä aletaan kysellä, monenko tytön kanssa hän on ollut.

”Se on sellainen freak show mindset. Niin kuin se tieto muka kuuluisi kaikille.”

Koulujen seksivalistus on Ronja Stanleyn mielestä tärkeässä asemassa. Koululaisille pitäisi kertoa, mitä masturbaatio on ja miten voi löytää oman seksuaalisuutensa.

”Mitä esimerkiksi mimminä voi tehdä.”

Kuukautisista voisi puhua avoimemmin.

”Ettei enää vuonna 2019 tarvitsisi piilottaa tamponia hihaan, kun on menkat ja menee vessaan.”

Seksivalistuksen lisäksi Stanley toivoo lapsille ja aikuisille empatiakoulutusta. Hän haluaisi ihmisten opettelevan toisen asemaan asettumista.

Ja jos Stanley saisi säätää yhden lain, hän tekisi psykotera­piasta pakollista. Ammattilaisten avulla hän itse pääsi eteenpäin väkivallan kokemuksista.

Jos kaikki kävisivät terapiassa, moni ongelma ratkeaisi, Stanley uskoo.

”Kenenkään ei tarvitsisi enää kiusata toisia vain siksi, että voi itse huonosti.”

Kuka?

New Ro eli Ronja Stanley


 Aiemmalta sukunimeltään Gullichsen äitinsä mukaan. Stanley on isältä.

 Syntynyt vuonna 1991.

 Kotoisin Siuntiosta, asuu Helsingissä.

 Julkaisi marraskuussa tuottaja Jurekin kanssa kirjoittamansa I Cum -singlen.

 Seuraava biisi ilmestyy helmikuussa. Se on tehty yhteistyössä dj Rony Rexin kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  6. 6

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  7. 7

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  8. 8

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Vladimir Putin heitteli judon olympiavoittajaa ja loukkasi sormensa – naisjudokan kanssa selvästi tiukempaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  9. 9

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  10. 10

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää