Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Miljoonasateen historiikki paljastaa: uhkarohkea konsertti oli lähellä päätyä koko yhtyeen kuolemaan uima-altaan pohjalla

Uutuuskirja osoittaa Miljoonasateen olleen paljon uskaliaampi kuin monet näennäisesti villimmät aikalaisensa. Samalla se kertoo tarinan siitä, kuinka paljon suomalainen musiikkibisnes on muuttunut 80-luvulta.

Musiikki

Mikko Lundell: Miljoonasade. Like. 412 s.

Läheltä piti, ettei koko Miljoonasade-yhtye päässyt kertaiskulla hengestään kesäkuisena päivänä 1995. Vaara oli todellinen, vaikka uhkarohkeaa hanketta oli suunniteltu tieteellisellä tarkkuudella kuukausien ajan ja kaiken piti olla kunnossa.

Miljoonasade laskeutui sukellusasut päällä uima-altaan pohjalle Turun Samppalinnassa ja soitti tiettävästi maailman ensimmäisenä yhtyeenä keikan veden alla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rocktopus-konsertti päättyi yleisön hurmioituneisiin suosionosoituksiin, mutta yhtyeen teknikko Juha Kokko oli järkytyksen vallassa. Äänentoistolaitteistoa purkaessaan hän havaitsi, että järjestäjien kanssa oli käynyt väärinymmärrys ja yksi kaapeli oli kytketty väärin. Uima-allas oli sittenkin yhteydessä verkkovirtaan.

Jos laitteistoon olisi tullut vika, koko yhtye olisi kuollut sähköiskuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vieläkin oikeastaan itse asiassa hirvittää, että se tehtiin niin kuin tehtiin”, Kokko muistelee konserttia Miljoonasateen uudessa historiikissa.

Turussa mukana oli tuuria, ja Miljoonasateen tarina sai jatkua vielä pitkään. Sille tuli päätepiste vasta kymmenen vuotta sitten, kun loppuun ajettu, toisiinsa turhautunut ja luomiskipinänsä kadottanut viisikko ajautui erilleen.

Onneksi yhtyeen kunniakasta uraa ei niputettu kirjan kansiin tuolloin, vaan vasta nyt. Väljähtäneen loppulaskun sijaan tarjolla on aivan toisenlainen draaman kaari.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuluvalla vuosikymmenellä Miljoonasade yllätti ylösnousemuksellaan ja julkaisi ensimmäisen albuminsa 16 vuoteen. Kirjan sivuilta välittyy uudelleen löytynyt kipinä, ja pian ilmestyvällä Karkumorsian-levyllään yhtye esittelee jälleen uuden puolen itsestään, puoliakustisen luomuversion.

Toimittaja Mikko Lundell pääsee kertomaan Miljoonasateesta, joka elää uutta kukoistuskautta yli kolmekymmentä vuotta perustamisensa jälkeen.

Jyväskyläläinen Miljoonasade nousi suomirockin korkeimmalle huipulle nopeasti 80- ja 90-lukujen taitteessa, kun kappaleilta kuten Lapsuuden sankarille tai Marraskuu oli lähes mahdoton välttyä radioaalloilla. Myöhemmin taival tasaantui ja hittejä tuli vain tipotellen, mutta keikkasuosio säilyi tasaisena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ulkopuolisen silmiin yhtye saattoi näyttäytyä ahkerana ja asiallisena aikuisten miesten rockyhtyeenä, joka ei antautunut ylettömään elämäntapaan, kuten useilla tuon aikakauden yhtyeillä oli tapana. Lundellin kirja on tältä osin kohteensa näköinen ja perkaa tunnollisella tarkkuudella tarinan kaikki käänteet, välillä uuvuttavuuden uhallakin.

Arkisen ulkokuoren takana Miljoonasateessa oli myös toinen puoli, ja sen Lundell nostaa ansiokkaasti esiin. Yhtye paljastuu paljon uskaliaammaksi kuin monet näennäisesti villimmät aikalaisensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vedenalainen konsertti ei ole ainoa esimerkki Miljoonasateen sisällä piilleestä suorastaan uhkarohkeasta kokeilunhalusta. Jo seuraavana kesänä yhtye esiintyi taivaalla, nyt kuumailmapallosta käsin.

Kunnianhimo ja kokeilunhalu näkyivät myös monella muulla tapaa. Laulaja Heikki Salo hioi tekstejään käsityöläisen tarkkuudella, ja yhtye haki jatkuvasti uusia tuotannollisia kulmia musiikkiinsa. Miljoonasade oli aivan ensimmäisiä suomalaisyhtyeitä, jotka eivät arastelleet uusimman teknologian mahdollisuuksia, kuten sekvenssereitä tai luuppeja. Myös internetin mahdollisuudet yhtye omaksui heti tuoreeltaan.

Ennakkoluulottomuudesta kertoo myös se, että suomenkielinen Miljoonasade on keikkaillut ulkomailla enemmän kuin moni maailmalle tosissaan pyrkinyt vientitoivo: Yhdysvaltoja, Neuvostoliittoa ja Libanonia myöten.

Monesti ulkomaanvierailluilla on ollut yhteys paikalliseen suomalaisväestöön, mutta Neuvosto-Virossa Miljoonasade pääsi ensimmäisten länsimaisten yhtyeiden joukossa esiintymään kymmenille tuhansille paikallisille. Ajoitus oli historiallinen, sillä ensimmäiset vierailut osuivat Viron itsenäistymisen kynnykselle.

”Me emme ottaneet kantaa poliittisesti, mutta totta kai me olimme mukana laulavassa vallankumouksessa”, laulaja Salo näkee, kitaristi Matti Nurron toppuutellessa: ”Minusta kyse oli enemmän siitä, että veimme Viroon länsimaista rock-hapatusta.”

Eikä Miljoonasade aina ole ollut niin asiallinen.

Varhaisen kokoonpanon taival päättyi, kun kitaristi vei basistilta vaimon. Levytyssopimuksen yhtye junaili osin vilunkipelillä, kun Jyväskylän ylioppilaskunnan kulttuurisihteerinä työskennellyt Heikki Salo kiinnitti oman yhtyeensä bändikatselmukseen ja maksatti levy-yhtiöväen kestityksen työnantajallaan.

Haapavedellä seurue intoutui suorastaan asiattomaksi, kun kohtelu osoittautui poikkeuksellisen nuivaksi. Yksi kävi kusaisemassa takkaan, toinen kiipesi katolle vääntääkseen antennin sijoiltaan ja loput kävivät tyhjentämässä keikkajärjestäjän auton renkaista ilmat.

Osaltaan Miljoonasateen kirja kertoo siitä, kuinka paljon suomalainen musiikkibisnes on muuttunut 80-luvulta. Levy-yhtiölle Miljoonasateen alkutaival oli uhkapeliä, sillä yhtye kulki omia latujaan niin musiikillisesti kuin ulkoisesti. Silti mahdollisuus päätettiin antaa, ja se kannatti.

Salo haikailee aikoja, jolloin kahden hitin jälkeen soittamisesta saattoi saada itselleen ammatin. Nykyään yhtye kokee lokeroineensa itsensä marginaaliin, koska se ei lähtenyt kolkuttelemaan suurten levy-yhtiöiden ovia.

”En ollut tajunnut aiemmin, kuinka vahvasti esimerkiksi kaupallinen radiomaailma on korporaatioiden blokkaama. Meidän biisit eivät soi isoilla kaupallisilla kanavilla, koska emme tule suuresta levy-yhtiöstä”, hän näkee. ”Ja kun meidän keikkamyyjäkin on independent-ohjelmatoimisto, meiltä on ovi kiinni isoille festareille. Jonkinlainen lasikatto on olemassa. Korporaatiot jyräävät ja me poljemme itse valitsemallamme tiellä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  2. 2

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  6. 6

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  7. 7

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  8. 8

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  6. 6

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää