Kulttuuri

Kun näyttelijä Sanna-June Hyde sai kutsun esittää Aino-Kaisa Saarista, hän painui ladulle – Matka ”Aikuksi” vei huippu-urheilijan psyyken pimeälle puolelle

Aino-Kaisa Saarinen on Suomen menestyneimpiä maastohiihtäjiä ja nyt myös Tahto-näytelmän päähenkilö. Näyttelijä Sanna-June Hyde halusi tietää hahmostaan kaiken ja sukelsi syvään päähän.

Helsingin kaupunginteatterissa tulee ensi-iltaan näytelmä poikkeuksellisesta henkilöstä. Näytelmän nimi on Tahto ja se kertoo Aino-Kaisa ”Aikku” Saarisesta, 39.

Saarinen on menestyneimpiä elossa olevia suomalaisurheilijoita. Urheiluperheessä kasvanut Saarinen aloitti hiihtämisen kuusi­vuo­tiaana ja voitti urallaan neljä maailmanmestaruutta sekä viisi olympiamitalia, yhteensä viisitoista arvo­kisamitalia.


Saarinen on yhä eniten olympiamitaleita 2000-luvulla voittanut suomalaisurheilija.

Se on mahtava saavutus henkilöltä, joka ei koskaan kuulunut kaikkein peruslahjakkaimpiin urheilijoihin. Saarinen saavutti menestyksensä kovalla halulla, jopa jääräpäisyydellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 2016 Saarinen sai lapsen, mutta jatkoi lyhyen ­äitiysloman jälkeen vielä hiihto­uraansa voittaen muun muassa MM-pronssia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tunnetuista suomalaisista laulajista on nähty teatteriesityksiä lukemattomia kertoja, mutta urheilu­aiheisia näytelmiä esitetään teatterissa harvoin. Kansallisteatterin Maaninkavaara kertoi juoksija­tyttärestä ja hänen valmentaja­isästään, ja Turun kaupunginteatterin Paavo – lentävä turkulainen juoksija Paavo Nurmen elämästä.

Muun muassa Kansallisteatterin Kansanhiihto 2012 tarkasteli hiihtomaailmaa tragi­koomisesti ja sen aiheita olivat sankaruus ja suomalaisuus. Hämeenlinnan kaupunginteatterin Riisuttu mestari kertoi hiihtäjä Mika Myllylästä.

Helmikuussa Kansallisteatterissa nähdään jääkiekkoaiheinen näytelmä ja ensi kesänä Ainopuiston teatteri Lahdessa tekee esityksen olympiakultaa hiihdossa voittaneesta Siiri ”Äitee” Rantasesta (s. 1924). Vuonna 2017 Kapsäkissä oli myös musiikkinäytelmä nyrkkeilijä Eva Wahlströmistä, mutta muuten esitykset ammattiurheilijanaisista ovat yhä melkoinen harvinaisuus.

Mutta milloin viimeksi on nähty ammatti­urheilija­naisesta, vieläpä ­yhä elossa ­olevasta, kertova ­esitys?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mä olen just menossa hiihtämään”, kuuluu vastaus, kun soitan ensimmäisen kerran näyttelijä Sanna-June Hydelle. Kolmannella soittokerralla Hyde on juuri tullut ladulta kotiin päällään vielä märät vaatteet.

Tätä Hyden elämä on ollut syksystä asti. Hiihtämistä. Hiihtämistä. Hiihtämistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kilometri toisensa perään Hyde on vain hiihtänyt, sillä hän on tottunut valmistautumaan roolitöihinsä huolella, ja hiihto on Aino-Kaisa Saarisen ytimessä.

Nuoren, menestyneen ja vasta hiljattain uransa lopettaneen moninkertaisen arvokisamitalistin rooli oli mahdollisuus, josta Hyde ei halunnut kieltäytyä. Ei, vaikka hän oli ajatellut tarvitsevansa pienen hengähdystauon näyttelemisestä. Hyde tiesi, ettei samanlaista tilaisuutta osuisi kohdalle usein.

”Siis niin kuumottavaa. Kun kyseessä on vielä koko kansan ihminen, siinä on omat paineensa”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aina Bergroth on kirjoittanut kaupunginteatterin näytelmän Aino-Kaisa Saarisen kanssa käymiinsä keskusteluihin pohjaten sekä vuonna 2016 julkaistun kirjan innoittamana, jonka Saarinen teki yhteistyössä toimittaja Pekka Holopaisen kanssa.

Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot (Teos) herätti ilmestyessään paljon mediahuomiota, sillä Saarinen kertoo siinä hyvin avoimesti urastaan ja elämästään mitään silottelematta ja ketään säästelemättä. Kunniansa saavat kuulla niin joukkuetoverit ja valmentajat kuin aivan lähimmät perheenjäsenetkin.

”Kirja piirtää kuvan äärimmäisen voitontahtoisesta ja pedantista mutta toisaalta epävarmasta urheilijasta, joka viime vuosina on oppinut ottamaan vähän rennommin. Kirjasta löytyy maajoukkueen kulisseista paljastuksia, jotka todennäköisesti nostavat huippuhiihdon sisäpiirissä monen henkilön verenpainetta”, kirjoitti HS:n urheilutoimittaja Jussi-Pekka Reponen tuoreeltaan kirjan ilmestyttyä.

Lukija pääsee kurkistamaan paitsi hiihtomaailman kulissien taakse myös näkemään, mitä Saarisen pään sisällä tapahtuu niillä kaikkein tärkeimmillä hetkillä.

Saarisesta piirtyy kuva urheilijasta, jota ajaa eteenpäin uskomaton tahto ja sinnikkyys. Hän on hiihtäjä, joka on päättänyt voittaa jotain suurta ja on sen vuoksi valmis uhraamaan kaiken.

”Minun kokemukseni mukaan näissä ympyröissä voi pärjätä vain ihminen, joka pahimmillaan on sietämättömän itsekäs omien etujensa tavoittelija”, hän sanoo kirjassaan.

Samassa yhteydessä Saarinen muistuttaa, että hänessä on kaksi puolta. Huippu-urheilijaminä on ­aivan erilainen kuin hänen siviili­minänsä. On se kisoissa esiin tuleva tiuskiva Aikku sekä kotioloissa näkyvä hyväkäytöksinen ja ystävällinen Aino-Kaisa.

Tämän ”huippu-urheilija-Aikun” Sanna-June Hyde on ottanut haltuunsa lähes yhtä intohimoisella heittäytymisellä ja tarmolla kuin esikuvansa hiihdon.

Kun tapaan Sanna-June Hyden tammikuun alussa Helsingin Paloheinän hiihtokeskuksessa – missäs muuallakaan – hän kertoo viettäneensä edeltävän viikonlopun paremmilla laduilla Vierumäen urheiluopistolla.

Samalla reissulla Hyde on tavannut ties monennenko kerran Hollolassa asuvan Saarisen.

Kun Hyde sai tietää roolistaan, hän halusi ottaa kaiken selvää Saarisesta. ”Oikein vaadin, että saan sellaisen hiihtokortin Kivikon halliin ja että pääsen Aino-Kaisan luo. Aloitin tämän prosessin niin, että luin kaiken Aino-Kaisasta ja katsoin kaiket yöt Youtubesta niitä hiihtoja ja haastatteluja”, hän kertoo.

Lisäksi Hyde palkkasi itselleen hiihto-opettajan Helsingistä. Myös Saarinen on antanut näyttelijälleen erilaisia tekniikkavinkkejä sekä lainannut tälle omat hiihtomononsa.

Kaupunginteatterin karnevalistisessa esityksessä ei tosin oikeasti hiihdetä, siinä vain simuloidaan hiihtoa. Mutta sekin täytyy tehdä uskottavasti. Ulkoisen tekemisen kautta Hyde on pyrkinyt pääsemään kiinni hahmonsa mielen­maisemaan.

Millainen on moninkertainen maailmanmestari Aino-Kaisa Saarinen?

”Hän on tosi, tosi herkkä, jonka hän myös hirveän nopeasti minulle näytti. Ja se on aivan mahtavaa.”

Hyden mukaan Saarinen on ihminen, joka ei mielistele ketään.

”Mielestäni hän ei käytä sellaisia perinteisesti ehkä naisilta odotettuja tai naisille suotuja vallankäytön välineitä. Hän ei yritä miellyttää, tehdä itseään tykö tai pyytää anteeksi, ei yhtään sillä tavalla flirtin kautta. Samaan aikaan kokemukseni on, että hän ollut tosi lämmin, herkkä ja yksityinen myös.”

Teatterin lavalla hiihtäjähahmo-Aikku tullaan näkemään kaikkine ominaisuuksineen.

”Se on hirveän epävarma, määräilevä, oikukas, herkkä, rakastava, kunnianhimoinen ja moniulotteinen ihminen. Siinä on ne kaikki erilaiset piirteet.”


Hyden matka Saarisen maailmaan on ollut täynnä oivalluksia. Eniten hän on yllättynyt siitä, miten paljon samaa heissä kahdessa on ja miten paljon yhtäläisyyksiä hiihtourheilun ja teatterin maailman väliltä on löytynyt.

”Meidän kehonkuvamme, se miten meitä arvioidaan jatkuvasti ja miten me omistaudumme vain siihen ensi-iltaan; kilpailuun, esitykseen”, Hyde sanoo.

”Ja mistä kaikesta hän on joutunut luopumaan saadakseen haluamansa. Kaikesta vapaa-ajasta, so­siaalisuudesta, herkuista, vapaudesta. Sitä samaa tunnistan.”

Jos perheessä on huippu-urheilija, muut saavat tottua siihen, että asiat tehdään hänen ehdoillaan.

Hiihdossa pitkää kilpailukautta edeltää hyvin pitkä treenikausi. Vuoden kohokohta on arvokisat, joissa menestymiseen kaikki tekeminen on tähdännyt kuukausien ajan.

Teatterissa vuotta rytmittävät ensi-illat, joihin monen viikon harjoittelujaksot päättyvät. Se on se hetki, jolloin kaiken on oltava täydellistä.

Sanna-June Hyden perhe elää monella tapaa kuin huippu-urheilijan perhe: he joutuvat laittamaan omassa elämässään Hyden elämän ykköseksi.

Se tuntuu hänestä järkyttävältä.

”Kulta, nähdään kuukauden päästä. Sitten sä voit puhua mulle”, Hyde kuvailee tunnelmia, kärjistäen.

Hydellä on kaksi lasta. Hekin tietävät, että äiti ei ole samalla lailla läsnä silloin kun hän valmistautuu rooliinsa.

”He ovat oppineet hyväksymään sen, koska sitten he saavat minut taas niin kokonaisvaltaisesti.”

”Sinä kauniina päivänä kun huomaan, että kaikki hiihtopiirien ihmiset ovat alkaneet pitää minusta, on aika lopettaa.”

Näin Aino-Kaisa Saarinen sanoo kirjassaan. Hän tarkoittaa huippu-urheiluminäänsä. Sitä Aikkua, joka valmistautuu h-hetkellä huippu­suoritukseen.

Hiihtopiireissä opittiin tuntemaan Saarisen tapa vetäytyä omaan hiljaiseen kuplaansa juuri ennen h-hetkeä. Silloin hän kietoi kädet olkapäittensä ympärille ja keskittyi vain itseensä. Ele viesti myös muille, että nyt ei saa häiritä.

Vuonna 2009 Liberecissä tuon kuplan rikkoi täysin yllättäen Saarisen arkkivihollinen Virpi Kuitunen (nyk. Sarasvuo). Kirjan mukaan Kuitunen tarrasi kiinni Saarisesta kriittisellä hetkellä, ravisteli olkapäistä ja tokaisi: ”Aikku hei! Ei tämä noin vakavaa ole.”

Saarinen meni pois tolaltaan. Hän pitää tekoa tietoisesti tehtynä likaisena temppuna, joka jäi kaivelemaan häntä vuosiksi.

Tahallinen temppu tai ei, se ei estä Saarista voittamasta ensimmäistä henkilökohtaista MM-kultaansa.

Voi kuulostaa todella pitkävihaiselta, mutta Sanna-June Hyde ymmärtää Saarista hyvin. On joitain tekoja, jotka saisivat myös Hyden pois tolaltaan juuri ensi-illan h-hetkellä. Yksi esimerkki on läheisen aloittama riita.

”Kerran olin juuri menossa ensi-iltaan, kun käytävällä tuli vastaan työkaveri, joka sanoi, että oli eilen katsomassa ennakon ja kysyi, miksi minä jätän roolini niin valjuksi. Totta kai se vaikutti. Tuommoisia kokemuksia on”, Hyde kertoo.

Lähestyvät ensi-illat sysäävät näyttelijän psyyken vuoristoradalle.

”Se on hirveää, varsinkin jos on epävarma lopputuloksesta. Sitten se kritiikki on niin julmaa.”

Haastattelupäivänä Tahto-näytelmän ensi-iltaan on alle kolme viikkoa. Ollaan siis lähellä h-hetkeä, ihan kuin hiihtokisoihin valmistautuessa. Se on se hetki, kun tyyni ­Aino-Kaisa Saarinen jää taakse ja kierroksilla käyvä Aikku astuu esiin.

Tämäkö on se hetki, jolloin Hydestä tulee ”ihan hirveä”?

”Nyt vielä hymyilen, mutta ylihuomenna alkaa se raskain ja hirvein jakso. Toivottavasti ensi-ilta­viikolla alkaa vapautua sellaista rauhaa kehoon.”

Tahto-näytelmän ensi-ilta Helsingin kaupunginteatterissa torstaina 24.1. Käsikirjoitus Aina Bergroth, ohjaus Sini Pesonen. Lisäys 19.1 klo 15.05: Tekstiin on lisätty maininta Eva Wahlströmiä käsitelleestä musiikkinäytelmästä. Oikaisu 19.1. klo 16.40: Toisin kuin artikkelissa aiemmin luki, näytelmä ei pohjaudu Pekka Holopaisen kirjaan vaan on kaupunginteatterin mukaan ”saanut siitä inspiraationsa”.

Kuka?

Sanna-June Hyde


 Suomalais-englantilainen näyttelijä.

 Syntynyt 1976 Colchesterissa.

 Asuu Helsingissä. Perheeseen kuuluu kaksi tytärtä.

 Työskentelee Helsingin kaupunginteatterissa.

 Opiskellut Lontoossa.

 Opiskellut myös laulua ja on esiintynyt esimerkiksi HIM-yhtyeen levyllä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen valtiolta huijattu mahdollisesti yli neljä miljoonaa euroa Yhdysvalloissa

  5. 5

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  6. 6

   Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin

  10. 10

   Suomalaisten suosima Škoda sähköistää automallistonsa – ja vaikuttaa tekevän autojen tyylissä täyskäännöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  6. 6

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  7. 7

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  8. 8

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venezuela esti neljän europarlamentaarikon maahantulon – Oppositiojohtaja aikoo koota miljoona vapaaehtoista rajalle kuljettamaan avustustarvikkeita
  3. Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa
  4. Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”
  5. Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle
  6. Tutkijoiden kehittämä älykangas osaa lämmittää tai viilentää kehoa tarpeen mukaan
  7. Se oli enemmän kuin suklaarasia ja vaaleanpunaiset neilikat – Valentinen päivän kohtaaminen teki Jazzkeittiön onnelliseksi
  8. Laskettelukeskukset yrittävät lisätä valistusta ja rinnepartioita estääkseen Himoksen kaltaiset onnettomuudet – rinnekäyttäytyminen on silti laskijan vastuulla
  9. Tunti sitten
  10. NBA haluaa luoda liigan Afrikkaan ja hankkeeseen on lähdössä mukaan Barack Obama – ”Tämä voi olla paljon suurempaa kuin se, mitä tapahtuu kentällä”
  11. Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan
  12. Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin
  13. Näytä lisää