Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Pulitzer-palkitun Jennifer Eganin uutta romaania odotettiin seitsemän vuotta, ja nyt kirjailija tarjoaa mojovan yllätyksen

Väkevä historiallinen romaani Manhattan Beach vangitsee uskottavasti 1930-luvun ja 1940-luvun alun monikulttuurisen New Yorkin.

Romaani

Jennifer Egan: Manhattan Beach (Manhattan Beach). Suom. Helene Bützow. Tammi. 564 s.

Aikamoinen yllätys. Tällä kertaa Jennifer Egan on sananmukaisesti upoksissa. Hänen pitkään odotetun romaaninsa päähenkilö Anna Kerrigan nimittäin päätyy Pearl Harbourin hyökkäyksen jälkeen sukeltajaksi Yhdysvaltojen merivoimien telakalle Wallabout Bayssa New Yorkissa.

Rämäpäinen nuori nainen työskentelee sameavetisessä lahdenpoukamassa ja korjaa sodan jälkiä sotalaivoista ja satama-altaasta. Hän seisoo veteen upotettuna raskaassa sukelluspuvussa pettävällä mutapohjalla. Happea hänelle pumpataan satamalaiturilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varustus pitää Anna Kerriganin tukevasti pinnan alla. Koko komeus painaa yhdeksänkymmentä kiloa: kypärä ja kaulus 25 kiloa, kengät kuusitoista kiloa ja vyö kolmekymmentäyhdeksän kiloa. Nuori tyttö painaa itse tuskin 50 kiloa. Hän on telakan ainoa naissukeltaja. Vaativan työn hän saa vasta kestettyään mukisematta päällystön simputusta, vähättelyä ja tytöttelyä.

Hän päättää olla sukeltajana parempi kuin miehet. Siinä on Manhattan Beachin feminismin perusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yllätys on sekin, miten erilainen Manhattan Beach on verrattuna kirjailijan edelliseen romaanin Aika suuri hämäys, joka julkaistiin Yhdysvalloissa jo vuonna 2010. Epäilen, että harva osasi odottaa kuitenkaan näin perusteellista pakan sekoittamista.

Ansaitusti Pulitzerilla palkittu Aika suuri hämäys oli raikas kokeilu ja postmoderni irrottelu, jonka fragmentaarista ja kuritonta kerrontaa ruokki epäjatkuvuus. Se oli kaleidoskooppinen ja huonotapainen aikalaisromaani. Seitsemän vuotta myöhemmin ilmestynyt Manhattan Beach on taas väkevä historiallinen romaani, jonka konstailemattoman epiikan laaja kaari vie kerronnan Charles Dickensin ja Herman Melvillen suurten eheiden kertomusten aikaan.

Dickensin hengessä kova elämä ei tarjoa tavanomaista turvaa, vaan lapset joutuvat kohtaamaan turvattomuuden: nuoren Anna Kerriganin isä Eddie katoaa kuin tuhka tuuleen yhtenä kauniina talvipäivänä vuonna 1934. New Yorkin Brooklynin puoleisessa eteläkärjessä asuvan gangsterin apuriksi päätyvä isä on itse orpo ja kasvanut Van Nestin lastenkodissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oman haasteensa arkeen tuo se, että Anna Kerriganin kaunis sisar Lydia on vaikeasti vammainen.

Äiti odottaa seitsemän vuotta miestään palaavaksi, mutta hän päättää lopulta lähteä sukulaisten luokse Minnesotaan, kun miehestä ei kuulu halaistua sanaa. Vasta 18-vuotias Anna jää yksin New Yorkiin. Hän haluaa osallistua sotaponnisteluihin kotirintamalla.

Samalla Anna tutustuu ja ihastuu gangsteriin, jolle hänen isänsä teki töitä ennen katoamistaan.

Ajan tiheä kudelma näkyy miljöössä, jota Jennifer Egan (s. 1962) kuvaa tarkasti ja antaumuksella. Manhattan Beach vangitsee uskottavasti 1930-luvun ja 1940-luvun alun monikulttuurisen New Yorkin, jossa savuiset kapakat ja varjoisat sivukadut hylkivät jäykkää porvarillisuutta. Rikollisille kapakat merkitsevät laillista julkisivua.

Katukuvaan mahtuvat niin työläiset, onnenonkijat, laitapuolen kulkijat, uhkapelaajat ja merimiehet kuin äkkirikastuneet, kellokkaat ja aristokraatit. Eganin New York on kuin Dickensin Lontoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itsepäinen ja haaveistaan kiinni pitävä Anna Kerrigan työskentelee merivoimien telakalla Brooklynin lounaisrannalla vastapäätä Manhattania East Riverin varrella. Sota tuo telakalle tehdastöihin hitsareiksi ja niittaajiksi ison liudan naisia. Telakan tehtaan ison hallin seinässä näkyy ajan hengen mukainen velvoittava iskulause: ”Täällä uhratut minuutit säästävät kuolinuhreilta rintamalla. Kun et ole töissä, olet vihollisen palveluksessa.”

Myös Anna Kerrigan aloittaa tehdastyön alusten pienosien ja ruuvien mikromittaajana, kunnes näkee sattumalta sukeltajan työssään – ja on heti myyty. Hän tietää, mitä haluaa. Eikä mikään voi estää häntä sitä saavuttamasta.

Merestä kasvaakin Melvillen hengessä Manhattan Beachin yksi keskeinen symboli. Se sekä kiehtoo että pelottaa Anna Kerrigania. Se on oman aikansa internet sekä hyvässä että pahassa. Se tuo maailman kaikkien ulottuville, mutta altistaa maailman myös viruksille. Se on itsessään legendaarinen valkoinen valas Moby Dick.

Huijaus ja petos kuuluvat oleellisesti rikollisten työkalupakkiin. Anna Kerriganin isä Eddie oppii jo lapsena, että huijaus voi tietää suorinta tietä hautuumaalle. Eddien orpovuosien patriarkaalinen suojelija evästää, että ”huijaaminen on kuin tytön neitsyys. Ons sama onko hän tehnyt sen kerran vai sata kertaa; pilalla mikä pilalla.”

Päästessään lähellä Coney Islandia sijaitsevalla Manhattan Beachilla asuvan gangsterin takuumieheksi hän polttaa juuri huijareita ja säästää näin isäntänsä rahoja. Samalla kitka New Yorkin rikollispiirien ja Chicagon gangstereiden välillä kasvaa. Tässä kohdin mieleen nousevat etäisesti William Kennedyn romaanit.

Oman tiensä valitseva Anna Kerrigan haluaa kuitenkin uskoa oikeudenmukaisuuteen. Se joutuu monta kertaa koetukselle kovassa maailmassa, jota määrittää miehinen valta. Itsellisenä naisena sodanaikaisessa New Yorkissa ei ole helppo luovia.

Siinä mielessä hänen sukelluspukunsa nousee naiseuden roolin symboliksi. Se on ulkoapäin annettu kuori, joka kätkee sisäänsä hänen todellisen minänsä, hänen naiseutensa. Tässä mielessä Manhattan Beach on feministinen kehityskertomus.

Viihdyttävä romaani. Kyllä. Viisas kirja. Kyllä, sitäkin. Manhattan Beach on cinemascope-kokoon rakentuva mosaiikkimainen palapeli, jossa kaikki palat loksahtavat lopulta paikalleen. Itse olisin suonut, että paloja olisi ollut reilusti yli tarpeen tai muutama liian vähän. Jäin kaipaamaan epätäydellisyyttä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  5. 5

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

  8. 8

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  9. 9

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  10. 10

   Sote-uudistusta uhkaa nolo loppu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Yhdysvalloissa rakennettiin tekoälyllä toimiva tekstigeneraattori, joka voi olla liian vaarallinen julkaistavaksi, ohjelman kehittäjät sanovat

  8. 8

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  10. 10

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää