Kulttuuri

Suomalainen Petri Luukkainen kokeili, miten vähällä tavaralla ihminen pärjää – hänen ideansa hullaannutti saksalaiset ja seuraavaksi se viedään Amerikkaan

Kahdeksan vuotta sitten Petri Luukkainen kokeili dokumentissaan, kuinka vähällä tavaralla voi olla tulla toimeen vuoden aikana. Sen tuorein muunnelma on saksankielinen kaverikomedia, joka kerännyt kohta puolitoista miljoonaa katsojaa.

Oman kulutusvimmansa ahdistama elokuvantekijä Petri Luukkainen hytisi kahdeksan vuotta sitten Helsingin Hämeentien typötyhjässä vuokrakaksiossaan – yksin ja hämmentyneenä.

Ja ennen kaikkea epätietoisena tulevaisuudestaan. Hän oli vienyt joulukuun lopussa läheiseen varastohotelliin kaikki tavaransa vihoviimeistä vaatekappaletta myöten, sillä halusi selvittää itselleen, mitä todella tarvitsee elämässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta tulisiko hän toimeen, jos hakisi vuoden aikana takaisin vain yhden esineen päivässä, yhteensä 365? Ja mitä tästä eriskummallisesta ihmiskokeesta seuraisi?

”Pääsin tavarasta, mutta en ole päässyt Tavarataivaasta”, tiivistää Luukkainen nyt, kahdeksan vuotta kokeneempana ja 34-vuotiaana. Hänen ohjaamastaan ja tuottamastaan Tavarataivas-dokumentista kehkeytyi odottamaton kansainvälinen menestys, joka jatkaa elämäänsä hänestä riippumatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen tuorein muunnelma on saksankielinen romanttinen kaverikomedia 100 Dinge, joka on kerännyt kuudessa viikossa Saksassa melkein puolitoista miljoonaa katsojaa ja pysytellyt viiden katsotuimman elokuvan kärjessä. Viikko sitten sitä esitettiin 530 salissa, ja se oli listalla viidentenä, edellään ulkomaisista isoista elokuvista vain Aquaman, Bohemian Rhapsody ja Robin Hood.

Elokuvan pääosissa ovat nelikymppiset berliiniläiset Paul ja Toni, tavaroita palvovat startup-yrittäjät ja parhaat ystävät. Molemmat tyhjentävät vedonlyönnin seurauksena asuntonsa ja saavat Tavarataivaan tavoin hakea varastosta takaisin vain yhden esineen päivässä. Tosin heidän ­koettelemuksensa kestää vuoden sijasta sata päivää.

Luukkainen haki Mäkelän­kadun varastohotellista itselleen ensimmäiseksi talvitakin, kuten Tavarataivaan teatterissa tai televisiossa nähneet muistavat. Ja ehkä myös elokuvan näkemättömät – yhdestä kuvasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Dokumenttinsa kuuluisimmassa kohtauksessa Luukkainen juoksee tammikuisessa pakkas­yössä Mäkelänkadun raitiovaunukiskojen välissä ilman vaatteita ja jalkineita, suojanaan kotitalon lehtiroskiksesta nappaamansa Helsingin Sanomat. Ja sekin vain häveliäisyydestä, elokuvauksen takia.

”Minulle oli hirveän tärkeää, että teen kaiken lupaamani ihan kirjaimellisesti”, muistelee Luukkainen terveyttä koetellutta parin kilometrin hyytävää yöjuoksuaan – samalla paikalla kiskojen välissä. Tuuli saa pakkasen tuntumaan jälleen mittarilukemaa purevammalta.

Myös saksalaisessa elokuvassa juostaan alasti lumessa julkisella paikalla. Eikä yhtäläisyys jää yhteen kohtaukseen.

”Elokuvassa on useita samanlaisia kuvia. Puhutaan vähäsen suomeakin. Ja mummo on melkein kuin Tavarataivaasta”, Luukkainen herkistyy. Hän näki 100 Dingen joulukuussa kutsuvierasnäytöksessä Berliinissä ja vietti vielä pitkää iltaa elokuvan pääosanäyttelijöiden, Florian David Fitzin ja Matthias Schweighöferin kanssa. He ovat Saksassa erittäin suosittuja, kymmenistä televisiosarjoista ja elokuvista tunnettuja tähtiä.

”Elokuvan katsominen valkokankaalta oli henkilökohtaisen elämäni absurdein kokemus monin tavoin. Oli todella voimaannuttavaa nähdä, että ideani voivat kantaa näin pitkälle.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luukkainen ei osallistunut 100 Dingen kehittelyyn, mutta kävi konsultoivia keskusteluja sen tekijöiden kanssa. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut toista pääosaa näyttelevä Fitz.

Tavarataivas on ollut minulle tärkeä monessa mielessä. Mutta olen yrittänyt ottaa siihen etäisyyttä ja keskittyä muihin töihin. Sitä paitsi olen aika privaatti persoona ja viihdyn paremmin kameran takana.”

Voi silti olla, että hän ei pääse Tavarataivaasta vielä vähään ­aikaan. Näytelmäelokuvan remake-oikeudet on myyty salaisesta summasta myös Yhdysvaltojen markkinoille, jossa ei tosin ole tehty vielä tuotantopäätöstä.

”Ehkä ostaja katsoo ensin, kuinka paljon 100 Dinge tekee rahaa lippuluukulla.”

Tavarataivaan etenemistä ovat edistäneet myös samaan lähtökohtaan – tavarat varastoon, yksi takaisin päivässä – perustuvat reality-sarjat.

Ensimmäisenä sellaisen esitti Tanskan Ylen kolmoskanava DR3 helmikuussa 2015 nimellä Klædt af, vaikka lupaa kysymättä. Ja huolimatta siitä, että Luukkainen oli käynyt esittelemässä elokuva­ideaa aiemmin samalle kanavalle.

Aluksi tekijät kiistivät sarjan yhteydet Tavarataivaaseen, mutta eivät enää.

Ja nyt tanskalaisella Metronome-yhtiöllä on oikeudet myydä dokumentin reality-formaattia, josta on tehty versiot muun ­muassa Britanniassa, Saksassa Yhdysvalloissa ja Suomessa – nimellä Riisutut. Sarjojen lopussa on maininta Luukkaisesta ja hänen dokumentistaan.

”Tavallaan olen yllättänyt, että Tavarataivas on kantanut näin pitkälle. Ja tavallaan en: idea oli muotoiltu hyvin harkitusti ja se iski ajan hermoon”, sanoo Luukkainen. Häntä ei epäilytä sekään, että Tavarataivaasta on muokkautunut viihteellinen, kaupallinen tuote.

”Päinvastoin, se on ihan parasta. Ydinviesti on edelleen sama: kulutustottumuksia kyseenalaistava, kriittisyyteen kannustava, ilmastonmuutoksesta muistuttava”, sanoo Luukkainen, joka kiersi Tavarataivaan kanssa maailmaa kaksi vuotta.

”Tosiasia on, että dokumentti suomalaisesta ahdistuneesta Petristä ei voi saavuttaa samanlaisia yleisömääriä kuin reality tai komediaelokuva. Eikä edes samoja yleisöjä.”

Luukkainen epäilee myös, että aika on ajanut Tavarataivaan ohi – ainakin pitkäksi dokumentiksi muokattuna, yksilön vastuuta korostavana performanssina.

”Nyt luontevampia lähestymistapoja olisivat tubettaminen, blogaaminen tai jakaminen instagramissa. Pitkä dokumentti on hidas vaikuttamisen väline nykyisessä mediaympäristössä – jos haluaa tarttua ajankohtaisiin ongelmiin.”

Luukkainen on kokeillut muodon tuoreuttamista itse kuusiosaisessa dokumenttisarjassa Just Boysissa, jonka Britannian BBC Three tuotti ja esitti viime keväänä. Hän seurasi siinä viittä englantilaispoikaa, jotka tuntevat toisensa virtuaalisesti ja lähtevät yhdessä interreilaamaan.

”Se oli oma, isotöinen ja henkilökohtainenkin hanke ja yksi Tavarataivaan seurauksia.”

Tavarataivaan seurauksiin kuuluu myös se, että Luukkainen tyhjensi joulukuun lopussa Hämeentien kaksionsa toisen kerran ja joutui arvioimaan, kuinka monella matkalaukullisella tulee toimeen vuonna 2019.

”Kahdella yritän”, hän sanoo. Luukkainen muutti runsas viikko sitten Kaliforniaan valmistelemaan seuraavia ohjaustöitä: yhtä ilmastoaiheista dokumenttisarjaa ja kahta dokumenttielokuvaa. Sarjan hän tekee Suomen Ylelle, mutta ei voi puhua sopimuksellisista syistä elokuvista vielä juuri mitään. Toisen työ­nimi Hot Climate, Wet Dreams ja toisen In Virtual Life .

”Unelmoimani elokuvat eivät ole kovin realistisia, helposti toteutettavia tai edullisia. Tähän etsin nyt ratkaisua ulkomailta”, Luukkainen sanoo.

”Kilpailu on kovaa, ja tulee varmaan koti-ikävä. Onneksi kotimatka ei pitene ainakaan henkisesti.”

Luukkaisen kanssa Yhdysvaltoihin lähti puoliso, kuvataiteilija ja tutkija Maija Lassila. Hän tekee väitöskirjaa Kalifor­nian yliopistossa Santa Cruzissa – ja kuuluu Tavara­taivaan seurauksiin.

Kyllä! Hän on se sama Maija, johon tyhjässä kaksiossa yksin hytissyt Luukkainen tutustuu, ihastuu ja rakastuu dokumenttia tehdessään ja dokumentissaan.

”Olin aika onnekas. Kävi kuin elokuvissa.”

Korjattu 22.1. klo 15:14 jutun keskellä olevan kuvan kuvatekstiä. Vasemmalla on Matthias Schweighöfer.

Kuka?

Petri Luukkainen


 Helsinkiläinen elokuvantekijä, syntynyt 1984 Elimäellä.

 Av-viestinnän perustutkinto 2003 Heltechista, nykyisestä Stadin ammattiopistosta.

 Leikkasi ja ohjasi valmistumisensa jälkeen tv-mainoksia ja nettivideoita.

 Nettisarjan Jazz & Fly Fishing ohjaus ja tuotanto 2010.

 Esikoisdokumentti Tavarataivas 2013, lyhytdokumentti Isojen poikien ilmastopelissä 2013.

 Dokumenttisarja Just Boysin ideointi ja ohjaus, BBC Three 2018.

 Järjestänyt Töpseli-musiikkiklubeja 2005–10, soittanut levyjä dj-nimellä Jatsipetsi.

 Asuu ja työskentelee nyt Kalifornian Santa Cruzissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  2. 2

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  3. 3

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  7. 7

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  8. 8

   Lehti: Japanin pääministeri esitti Trumpia Nobelin saajaksi Yhdys­valtojen pyynnöstä

  9. 9

   Juutalainen akateemikko Alain Finkielkraut joutui rasistien kynsiin Pariisissa, Macron tulistui twitterissä

  10. 10

   Pakettiauto töytäisi suojatietä ylittänyttä naista Vantaalla – aviomies yritti vetää vaimoaan turvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  7. 7

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  8. 8

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  9. 9

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää