Kulttuuri

Miksi koulussa on tärkeää lukea myös rasismia sisältäviä vanhoja kirjoja? Oppilaat huomauttavat usein opettajille arveluttavasta sisällöstä

Mark Twainin Huckleberry Finnin seikkailut suomennettiin jälleen, vaikka kirjan kuvaama maailma sekä kieli ovat rasistisia. Suomessa tämä ei estä teoksen lukemista kouluissa, toisin kuin monin paikoin Yhdysvalloissa.

Nuortenkirjallisuuden klassikkoteoksiin lukeutuvaa Huckleberry Finnin seikkailut -romaania luetaan yhä myös suomalaisissa kouluissa. Vastausta siihen, kuinka paljon sitä luetaan, on vaikea tietää, koska opettajilla on täysi vapaus valita, mitä kirjoja he oppilaillaan luettavat.

Kysymys heräsi maanantaina kun Helsingin Sanomat julkaisi arvion amerikkalaiseen kirjakaanoniin kuuluvan klassikkoteoksen uudesta suomennoksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltalaisen Mark Twainin vuonna 1885 ilmestynyttä romaania on kritisoitu siitä, että se käsittelee rasismia liiaksi valkoisen henkilöhahmon tunteiden kautta. Kyösti Niemelä kirjoittaa, miten kirja on täynnä ”tekopyhää ja väkivaltaista rasismia”. Lisäksi kirjassa käytetään toistuvasti rasistista ja loukkaavaa sanaa nigger.

Sen takia esimerkiksi joissain kouluissa Yhdysvalloissa romaania ei lueta lainkaan tai on vaadittu, että sitä ei opetettaisi. Teoksen uudessa suomennoksessa nigger-sanaa ei ole sensuroitu, vaan siitä on käytetty suomennosta neekeri.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Opetussuunnitelma ei määrittele mitään kirjanimikkeitä, mitä koulussa luetaan. Nuortenkirjaklassikoita täytyy myös lukea peruskoulussa ja Huckleberry Finn on yksi vaihtoehto tällaisesta nuortenkirjaklassikosta, jos opettaja haluaa sellaisen valita”, kertoo Äidinkielenopettajien liiton toiminnanjohtaja Anne Helttunen.

Suomessa opettajat joutuvat osittain valitsemaan oppilailleen luettavaa sen mukaan, mitä heillä on koulussa tarjolla. Joillakin kouluilla on omia kirjasarjoja tai jopa oma koulukirjasto.

”Opettajat tekevät myös yhteistyötä kirjastojen kanssa, jolloin suurimmissa kaupungeissa on mahdollista koota vaikka joku kirjasarja kirjastosta, jos haluaa luetuttaa saman kirjan kaikilla yhtä aikaa”, Helttunen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lahtelaisen Mukkulan peruskoulun äidinkielen opettaja, tietokirjailija Annamari Saure kertoo, että kouluissa opettajat valitsevat kirjat oman harkintansa mukaan. Yleensä oppilailla halutaan luetuttaa joku nuortenkirjaklassikko, ja usein heille tarjotaan vaihtoehtoja, joista he valitsevat haluamansa kirjan luettavaksi.

”Ymmärtääkseni Tom Sawyerin seikkailuja ja Huckleberry Finniä käytetään siinä valikoimassa, ja tiedän joitakin kouluja, joissa on vanhoja sarjoja tallella. Saatetaan siis käyttää Huckleberry Finniä, ja totta kai silloin keskustellaan siitä ajankuvasta. Juuri n-sanan käyttö on hirveän mielenkiintoinen näkökulma.”

Yksi paljon luettu kirja on Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut, joka tunnettiin Suomessa ennen nimellä Kymmenen pientä neekeripoikaa. Suomennos oli käytössä vuosina 1968–2003.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saure sanoo aina kertovansa oppilailleen kirjan nimeen liittyvästä taustasta.

”Tulee keskustelua, ja se on hirveän hyvä konsti opettaa, miten sanat muuttavat merkityksiä, kun aika kuluu. On hauska pohtia sitä, koska oppilaat siitä aina valppaana huomauttavat, jos on jotain tällaista. Juuri neekeri-sana on sellainen, että he aina huomauttavat siitä, jos se kirjassa mainitaan”, Saure sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuoret ovat Sauren mukaan nykyään hyvin valveutuneita.

 

”Ja tietysti se, että meillä on kaikissa kouluissa monennäköisiä lapsia, joten se voi konkretisoitua omassa luokassa.”

”He ovat fiksuja ihmisiä, ja juuri tämä sanasto kiinnostaa heitä. ’Miksi tässä on tällainen, saako tätä käyttää vielä?’ he kyselevät. Keskustelu on todella hedelmällistä. Kyllä he ovat tällaisissa asioissa valveutuneita, että sillä tavalla kyllä seuraavat maailmaa”, Saure sanoo.

”Ja tietysti se, että meillä on kaikissa kouluissa monennäköisiä lapsia, joten se voi konkretisoitua omassa luokassa. Että totta kai se herättää pohdiskelua.”

Rasistisen neekeri-sanan käytöstä fiktiossa keskusteltiin julkisuudessa esimerkiksi viime marraskuussa, kun sanaa käytettiin Ylen Doctor Who -sarjassa. Sarjan jaksossa kerrottiin Rosa Parks -nimisestä naisesta, joka tuli kuuluisaksi kieltäydyttyään luovuttamasta istumapaikkaansa bussissa valkoihoiselle miehelle 1. joulukuuta 1955, josta hänet vangittiin. Jaksossa on kohtaus, jossa tarjoilija ei suostu tarjoilemaan tummaihoisille henkilöille, ja suomentaja käytti siinä yhteydessä heistä rasistisesti värittynyttä ilmaisua.

”Tässä tapauksessa, kun kuvattiin tätä 1950-luvun härskiä, tosi rumaa rasismia ja rotuerottelua, oli minun mielestäni asianmukaista käyttää tätä loukkaavaa sanaa”, kääntäjä Tatu Tiihonen kommentoi tuolloin Helsingin Sanomille.

Nuortenkirjaklassikkoja luetaan Sauren mukaan enimmäkseen seitsemännellä ja kahdeksannella luokalla, muun muassa sellaisia kuin Baskervillen koira, Häräntappoase, Sieppari ruispellossa, Me kolme ja jengi ja Keskuspuiston yksinäinen.

Minna Canthin Anna Liisa -näytelmää luetaan yläkouluissa myös paljon, Saure sanoo.

”Tosi monet luetuttavat sitä yhdeksännen luokan kotimaisen kirjallisuuden kurssilla. Sitä käsitellään monesta näkökulmasta, se on aika sopiva.”

Sauren mieleen ei tule äkkiseltään sellaista luetettavaa kirjaa, jonka maailma olisi läpeensä rasistinen.

”Tosiaan se, jota paljon luetetaan, on Christien Eikä yksikään pelastunut. Ja siinähän on se pieni neekeripoikaruno, siitä oppilaat ainakin aina huomauttavat. Luemmehan me tietysti sellaisia kirjoja, jotka käsittelevät rasismia, mutta se on vähän eri asia.

Ja jokaisella opettajalla on myös omia lemmikkejä.

”On tärkeää myös, että teos on opettajalle tärkeä, että hän saa hyvin avattua sitä lapsille silloin, kun on klassikoista kyse. Siksikin on hyvä, että on valikoimaa. Aikuisten innostus on merkittävä asia kirjallisuuden opiskelussa.”

Sauren mukaan kouluissa luetaan kuitenkin pääosin nykykirjallisuutta, eikä niin paljon klassikoita. Nykyään kouluissa pyritään myös siihen, että yritetään löytää sopiva kirja kullekin oppilaalle. Aina kaikkien ei tarvitse lukea samaan aikaan samaa kirjaa.

”Nuorten houkutteleminen lukemaan on nykyään muutenkin aika kovaa. Osalle oppilaista se on vaikeaa, ja osa on mahtavia lukemaan”, Saure sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  2. 2

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  3. 3

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Juutalainen akateemikko Alain Finkielkraut joutui rasistien kynsiin Pariisissa, Macron tulistui twitterissä

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Pakettiauto töytäisi suojatietä ylittänyttä naista Vantaalla – aviomies yritti vetää vaimoaan turvaan

  9. 9

   Lehti: Japanin pääministeri esitti Trumpia Nobelin saajaksi Yhdys­valtojen pyynnöstä

  10. 10

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  7. 7

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  8. 8

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  9. 9

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää