Kulttuuri

Säveltäjä Jaakko Kuusisto muutti ulkosaaristoon ja koki luonnon kauneuden ja uhkaavan voiman – nyt hän tuo samat tunteet oopperan lavalle

Kansallisoopperassa kantaesitetään perjantaina Jaakko Kuusiston säveltämä ooppera Jää, joka perustuu Ulla-Lena Lundbergin romaaniin. Kuusiston musiikki kuvittaa ihmisten arkisen aherruksen ohella luonnon ja tuonpuoleisen voimaa.

Nuori pappi saapuu vaimonsa ja tyttärensä kanssa Ahvenanmaan ulkosaariston luodoille ja voittaa nopeasti seurakunnan puolelleen. Elämä etenee sotien jälkeisessä Suomessa, perhe kasvaa ja kasvattaa juuret luotojen kituliaaseen maaperään.

Elämä ulkosaaristossa ei kuitenkaan ole helppoa, vaan ihminen on siellä jatkuvasti luonnon armoilla. Sen uhka väijyy jatkuvasti taustalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tästä kertoo Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittu romaani Jää (2012), ja nyt siitä kertoo myös Jaakko Kuusiston säveltämä uusi samanniminen ooppera, joka perustuu Lundbergin kirjaan. Ensi-ilta on Suomen kansallisoopperassa perjantaina 25. tammikuuta.

”Tässä teoksessa on sellaisia ­asioita, joita ei puheella voi ilmaista. Tarvitaan musiikkia”, Jaakko Kuusisto kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaa sanoo kirjailija Ulla-Lena Lundberg. ”Jo kirjoittaessani kirjaa ajattelin, että sen tunnelma ja siinä esiintyvät yliluonnolliset ilmiöt voisi kuvittaa musiikilla.”

Myös monet teatterit ovat olleet kiinnostuneita tekemään teoksesta puhenäytelmän, mutta Lundberg on toistaiseksi kieltäytynyt siitä. ”Silloin kun niitä kysyttiin, oli vielä liian aikaista. Olen hyvin tyytyväinen siitä, että tästä tulee ooppera”, Lundberg sanoo.

Jaakko Kuusisto ja Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi innostuivat Jäästä neuvotellessaan uuden oopperan tilaamisesta vuoden 2016 alussa.

”En ollut vielä lukenut kirjaa, mutta aihepiiri kiehtoi minua”, Kuusisto sanoo. ”Heti luettuani sen minulle oli melko selvää, että haluan säveltää oopperan tästä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jää-oopperan libretistiksi kiinnitettiin Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koivisto ja ohjaajaksi Anna Kelo, joiden kanssa Kuusisto oli tehnyt aiemmin yhteistyötä muutaman vuoden takaisessa Elämälle-oopperassa.

Jään kieleksi valikoitui suomi, vaikka Lundbergin alkuperäisteksti on ruotsinkielinen. Lundberg sanoo, että tämä ei haittaa lainkaan, vaikka hän olisi toisaalta mielellään nähnyt teoksen ruotsinkielisenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tässä ei ole mitään kieli­konfliktia eikä draamaa”, Lundberg sanoo.

”Kirjani suomenkielisellä versiolla on ollut enemmän lukijoita kuin ruotsinkielisellä, joten ymmärrän että tämä ooppera haluttiin tehdä suomeksi. Minullahan oli jo omakin ruotsin­kielinen librettoversio olemassa, mutta puhuimme Juhani Koiviston kanssa ennen projektin aloittamista ja hyväksyin hänen librettonsa ennen sopimuksen allekirjoittamista.”

Teoksen aihepiiri kiehtoi Jaakko Kuusistoa siksi, että hän itsekin on viettänyt aikaa ulkosaaristossa. Loppukesällä 2014 hän muutti noin vuodeksi Utöhön ja näki silloin saaristoluonnon kauneuden ja ankaruuden.

”Siellä opin sään ja luonnon totaalisuuden, sen kuinka paljon se vaikuttaa elämään. Siellä kun tuulee, se on jotakin aivan muuta kuin mantereella”, Kuusisto sanoo. ”Seisoin tuntikausia katselemassa ja kuuntelemassa myrskyjä – siis silloin, kun oli mahdollista pysyä pystyssä. Kuljin lukemattomia päiviä rannoilla kameran kanssa ja otin satoja kuvia. Ja täyttä hiljaisuuttahan siellä ei ole koskaan, aina kuuluu jostakin maininkien ääni.”

Luettuaan Lundbergin kirjan Kuusisto sävelsi ensimmäiseksi papin vaimon Monan aarian, joka kuullaan aivan teoksen lopussa, dramaattisten ja järkyttävien tarinankäänteiden jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Uhka on pohjavireenä koko teoksen ajan”, Kuusisto kertoo. ”Jo alkusoitossa kuullaan viittauksia Monan aariaan.”

Ihmisten välinen kanssakäyminen ankarissa olosuhteissa, luonnon armoilla tuo teokseen inhimillistä lämpöä, tiedon siitä että on pakko pärjätä yhdessä ja toisten apuun turvaten. Siihen Kuusistokin tottui asuessaan itse saaristossa.

”Olihan se yhteisö hyvin pieni, vain muutamia kymmeniä ihmisiä. Lääkäri on tuntien matkan päässä. Kauppa on auki vain muutamia tunteja päivässä. Kaikki tietävät olevansa riippuvaisia toisistaan. Jos jokin elintarvike loppuu, niin mennään koputtamaan naapurin oveen. Kaupassa ei ole kymmenien metrien hyllyä jotain tiettyä tuotetta, ja se on ihan ok. Se on hämmentävää, miten nopeasti huomaa useimpien asioiden tarpeettomuuden, silloin kun niitä ei ole.”

Jää on Kuusiston laajin teos tähän mennessä. Teosluettelossa on jo useita oopperoita, esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlille sävelletty lastenooppera Koirien Kalevala ja Ilmajoen musiikkijuhlille sävelletty, Oskar Merikannon elämään liittyvä Elämälle. Niissä kuuluu Kuusiston sävellystyyli, jossa on sopusuhtainen ja suhteellisen konsonoiva yleisilme.

”Minähän olen melodikko, ilman muuta”, Jaakko Kuusisto sanoo. ”Koen että minulla on oma tapa ja tyyli hahmottaa melodiaa ja harmoniaa. Liikun niillä alueilla missä tonaalisuus alkaa hämärtyä.”

Jäässäkin Kuusiston sävellystyylin tunnistaa hänen musiikikseen.

”Jään musiikissa on kaksi peruselementtiä”, Kuusisto sanoo. ”Ensimmäinen niistä liittyy luonnon, sään ja tuonpuoleisen kuvaamiseen. Niiden kohdalla ooppera on väkevimmillään, silloin ollaan irti arjesta. Toisaalta tavataan arkista ihmisten kanssakäymistä. Silloin musiikki toimii pienemmällä kitkalla.”

Jaakko Kuusisto (s. 1974) on monialainen muusikko. Hän tuli tunnetuksi viulistina, ja menestyi 1990-luvulla kansallisissa ja merkittävissä kansainvälisissäkin viulukilpailuissa, aivan kuten hänen nuorempi veljensä Pekka Kuusisto.

Vuonna 1997 Jaakko Kuusisto soitti arvostetun Queen Elisabeth -viulukilpailun finaalissa Brysselissä yhdentoista muun finalistin kanssa. Palkintosijoille hän ei päässyt, mutta finaalin jälkeisenä päivänä hänelle soitti Lahden kaupunginorkesterin tuolloinen ylikapellimestari Osmo Vänskä. Orkesterin konserttimestari oli jäämässä virkavapaalle, ja Vänskä pyysi Kuusistoa tuuraamaan.

Siitä alkoi Kuusiston 14 vuoden mittainen orkesteriura, kun hänet tuurauskeikkojen jälkeen valittiin vakituisesti konsertti­mestariksi.

”En minä koskaan erityisesti hakeutunut orkesterimuusikoksi, mutta sellainen tilaisuus sattui tulemaan”, Kuusisto sanoo. Hän jäi pois orkesterista vuonna 2012 saadakseen aikaa kapellimestarin töille ja säveltämiselle.

Jo orkesterivuosiensa aikana Kuusisto alkoi tehdä töitä kapellimestarina, paikattuaan vuonna 2002 lyhyellä varoitusajalla konsertin perunutta Peter Schreieriä. Hän on toiminut Oulu Sinfonian päävierailijana vuosina 2005–2009 ja syksystä 2018 Kuopion kaupunginorkesterin yli­kapellimestarina.

Kolmas tärkeä juonne on säveltäminen. Vuosien varrella on syntynyt noin 40 teosta, useimmiten tilauksista: ”En usko, että säveltäisin mitään pöytälaatikkoon”, hän sanoo.

Monipuolinen muusikkous on varmasti peräisin kotoa. Jaakko Kuusiston isä Ilkka Kuusisto on tuottelias säveltäjä ja työskenteli 1980- ja 1990-luvuilla Suomen kansallisoopperan pääjohtajana.

”Niin, on hauska ja jollakin tavalla ennalta-arvattavakin ilmiö – että kun meillä on ollut ooppera läsnä minun kasvaessani, niin ehkä tämä ei ole pelkkää sattumaa”, Jaakko Kuusisto pohtii.

”Isällähän on melkein 20 oopperaa syntilistallaan. En tiedä riittääkö minulla paukut sellaisiin määriin, eikä se määrä sinänsä olekaan tärkeää.”

Uutta oopperaa kuitenkin on luvassa, Kuusisto kertoo, vaikka Jään säveltäminen oli raskas prosessi. ”Olen tehnyt töitä kuin mielipuoli”, hän sanoo.

Aikaa oopperan säveltämiselle jäi lopulta vain alle vuosi, sillä hän pääsi aloittamaan vasta kesän 2017 jälkeen. Sitä ennen muut työt vaativat osansa. Kesällä 2016 hän aloitti valtionosuusjärjestelmän uudistamiseen tähtäävän asiantuntijatyöryhmän puheenjohtajana, vaikka aikaa ei olisi oikein ollut.

”Olin jossakin tavatessamme sanonut [silloiselle kulttuuri­ministerille] Sanni Grahn-Laasoselle, että VOS pitäisi perata. Sitten minut pyydettiinkin työ­ryhmän puheenjohtajaksi. Kyllähän se laittoi elämän sekaisin pitkäksi aikaa.”

Lisäksi Suomi 100 -juhlavuosi 2017 teetti töitä säveltäjänä ja kapellimestarina.

”Valtava kivi vierähti sydämeltä kun toukokuussa 2018 luovutin Jään partituurin Kansallis­oopperalle – ja vielä deadlinen puitteissa!”

Jään ensi-ilta on perjantaina 25. tammikuuta kello 19 Suomen kansallisoopperan päänäyttämöllä. Yhteensä 12 esitystä, viimeinen 9. maaliskuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  2. 2

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  3. 3

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  7. 7

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  8. 8

   Lehti: Japanin pääministeri esitti Trumpia Nobelin saajaksi Yhdys­valtojen pyynnöstä

  9. 9

   Juutalainen akateemikko Alain Finkielkraut joutui rasistien kynsiin Pariisissa, Macron tulistui twitterissä

  10. 10

   Pakettiauto töytäisi suojatietä ylittänyttä naista Vantaalla – aviomies yritti vetää vaimoaan turvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  7. 7

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  8. 8

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  9. 9

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää