Kulttuuri

Mitä tehdä, kun vaarilta menee muisti? Piereskelevätkö käärmeet? HS kokosi 24 uutta lasten- ja nuortenkirjaa, jotka kannattaa ottaa lukulistalle

Tämän kevään lastenkirjoissa pohditaan tunteita. Nuortenkirjoissa puolestaan dystooppiset fantasiamaailmat tekevät tilaa arjen kuvauksille.

Mitä tehdä kun pelottaa tai suututtaa, miten olla rohkea, miten ymmärtää toista ihmistä – näitä pohditaan tämän kevään lastenkirjoissa. Kaikki kysymyksiä, jotka aikuinenkin tunnistaa ja joita on mukava miettiä myös yhdessä.

Nuortenkirjoissa pitkään hallinneet dystooppiset fantasiamaailmat näyttävät siirtyneen hieman sivummaksi, ja esille nousee nyt pikemminkin tavallisten nuorten tavallisen arjen kuvaaminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinnostavia lasten- ja nuortenkirjoja on jälleen ilmestymässä useita kappaleita lähes jokaiselta kustantamolta. Valitsimme kevään katalogeista täydet kaksi tusinaa lupaavan oloista teosta sekä pienille lapsille että ala- ja yläkouluikäisille.

Kuvakirjat

1. Kaisa Happonen, Anne Vasko: Mur ja tähti (Tammi)


Mur-sarjan kolman­nessa osassa lempeän filoso­finen karhu tarkastelee elämän kiertokulkua. Ensimmäinen osa, lokakuussa 2016 julkaistu Mur, eli karhu on noussut suosituksi myös Suomen ulkopuolella, ja sen käännösoikeudet on myyty kymmenelle kielialueelle. Kirjan maailmaa syventää lisäksi Anne Vaskon kuvittama ja tanskalaisen Step In Booksin toteuttama sovellus, joka palkittiin vuoden parhaana laajennetun todellisuuden digituotteena Bolognan kirjamessuilla 2017. Ilmestyy maaliskuussa.

2. Katri Kirkkopelto: Lintu sininen (Lasten keskus)

Katri Kirkkopelto on kuvittanut ja uudelleen kertonut Zacharias Topeliuksen klassikko­sadun rohkeasta ja hyväsydämisestä prinsessa Florinnasta ja linnuksi muutetusta prinssi Amunduksesta. Teos sisältää levyn, jolla sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian tulkitsevat Jonne Valtosen sävellyksen Vaasan kaupunginorkesterin solisteina. Orkesteria johtaa James Lowe. Ilmestyy helmikuussa.

3. Eppu Nuotio, Liisa Kallio: Minä tykkään nyt (Wsoy)

Millaista on kun ilahtuu? Entä silloin kun ihastuu, tai on surullinen, tai ujostuttaa? Minä tykkään nyt on koottu lasten omista, tunteita koskevista ajatuksista, joita rytmittävät Eppu Nuotion runot ja Liisa Kallion värikkään herttaiset kuvat. Lisäksi mukana on sanataideopettajien Anna Anttosen ja Kati Inkalan laatimia tunnetaitotehtäviä, joiden kautta tunteita lähestytään ja sanallistetaan. Ilmestyy huhtikuussa.

4. Veera Salmi ja Matti Pikkujämsä: Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet (Otava)

Sorsa Aaltonen on siitä erikoi­nen lintu, että se kärsii lento­pelosta. Siinä missä toiset linnut liitelevät taivaan sinessä seisoo Sorsa pullajonossa, tai Töölönlahden rannalla ihailemassa joutsenten tanssia. Salaa puun takana Sorsa pukeutuu tyllihameeseen ja matkii joutsenten uljaita liikkeitä. Mutta pääseekö se koskaan irti pelostaan? Voiko tavallinen pullasorsa nousta arjen vaikeuksien yläpuolelle? Matti Pikkujämsän herkullisen oivaltavat kuvat tukevat Veera Salmen kiehtovaa tarinaa. Ilmestyy maaliskuussa.

5. Richard Scarry: Mato Matalan onnenpäivät (Tammi)

Lasten­kirjalli­suuden suur­suosikki Richard Scarryn syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Sen kunniaksi julkaistava kirja kokoaa yhteen Scarryn suurimpia suosikkihahmoja, syntymäpäiväsankari Mato Matalasta Kissalan Hessuun, urheisiin palomiehiin ja muihin Touhulan asukkaisiin. Johdannot eri aihepiireihin on laatinut Richard Scarryn poika Huck Scarry, joka vierailee huhtikuun lopussa keskustakirjasto Oodissa yhdessä Mauri Kunnaksen kanssa. Ilmestyy huhtikuussa.

6. Clare Helen Welsh, Ashling Lindsay: Päivä rannalla (Mäkelä, suom. Raija Rintamäki)


Monen lapsen lähi­piiriin kuuluu muisti­sairas omainen, rakas mummo tai vaari, joka ei enää välttämättä muista kuka kukin on, mihin oltiin menossa ja mistä juuri juteltiin. Nämä muutokset voivat olla paitsi ihmettelyn, myös surun ja pelon aiheita. Päivä rannalla pyrkii auttamaan näiden tunteiden käsittelyssä ja ymmärtämisessä – lasta, mutta miksei aikuistakin. Ilmestyy helmikuussa.

Lastenromaanit

7. Lena Frölander-Ulf: Nelson Tiikeritassu (Teos, suom. Jaana Nikula)

Lena Frölander-Ulfin kirjat eivät koskaan petä, ja erittäin lupaavalta vaikuttaa myös eläin­hahmoja ja ihmisten maailmaa yhdistävä Nelson Tiikeritassu. Kirjassa Nelson viettää kesää isoisänsä luona, mutta joutuukin kesken kaiken lähtemään yksin junalla takaisin kohti kotikaupunkia. Ilmestyy maaliskuussa.

8. Anu Holopainen: Kauhukännykkä (Myllylahti)

Viides­luokka­lainen Saku löytää maasta kännykän, mutta luokan häijyin poika Ville nappaa sen itselleen. Pian käy kuitenkin selväksi, että olisi ollut parempi olla löytämättä puhelinta ensinkään: Ville nimittäin katoaa mystisesti, eikä suinkaan jää kammottavan kännykän ainoaksi uhriksi. Saku ryhtyy selvittämään tapausta yhdessä kaksossiskonsa Sussan kanssa. Kirja aloittaa alakouluikäisille suunnattujen kauhuromaanien Iik!-sarjan. Ilmestyy helmikuussa.

9. Riina ja Sami Kaarla: Täältä tullaan, lemmikit! (Tammi)


Uuden Pet Agents -sarjan avaus yhdistää scifiä ja pörröisiä lemmikki­eläimiä. Päähen­kilönä seikkaileva Kati-e on itsenäinen nörtti­tyttö, joka rakastaa sekä eläimiä että koodaamista. Hän rakentaa itselleen lentävän robottiapulaisen, jotta pystyisi paremmin ratkomaan naapuruston lemmikkipulmia. Ilmestyy maaliskuussa.

10. Malin Klingenberg, Tanja Konttinen: Patrik ja superseniorit (S&S, suom. Outi Menna)

Patrik joutuu koulussa kiusatuksi ja karkaa. Hän nousee vahingossa väärään bussiin, joka onkin täynnä eläkeläisiä ryhmämatkalla. Alkuun tylsältä vaikuttanut matka muuttuu kuitenkin mahtavaksi seikkailuksi, kun Patrik pääsee mukaan supersenioreiden salaiseen tapaamiseen. Teoksen kuvittaja on vaihtunut käännöksen myötä: 2013 julkaistun ruotsinkielisen kirjan kuvitti Joanna Vikström Eklöv, mutta nyt tilalla ovat Tiina Konttilan hivenen pelkistetymmät, mutta yhtä lailla humoristiset kuvat. Patrik ja superseniorit on ensimmäinen suomennettu teos Runeberg Junior -palkitulta Malin Klingenbergiltä, ja se aloittaa kuusiosaisen sarjan rikollisuutta vastaan taistelevista eläkeläisistä. Ilmestyy maaliskuussa.

11. Petja Lähde, Roosa Hepomäki: Taneli ja FC Mörlökit (Karisto)

Kariston Kirja­kärpänen -sarja houkuttelee juuri lukemaan oppineita tarinoiden pariin. Petja Lähteen kirjoittamassa ja Roosa Hepomäen kuvittamassa kirjassa jalkapallo-ottelut käydään maailmankaikkeuden mittakaavassa. Kahdeksanjalkaiset ja kuusitoistakätiset Mörlökit haastavat Superpallot jalkapallo-otteluun. Lisämausteen otteluun tuo se, että jos Mörlökit voittavat, he puhkaisevat Superpallot. Koko universumissa on vain yksi henkilö, joka voi voittaa pelottavat Mörlökit: suomalainen Taneli. Ilmestyy maaliskuussa.

12. Mila Teräs: Kadonnut kaupunki (Otava)

Muutama vuosi sitten ilmes­tyneestä Noitapeilistä tutut Hugo ja Lydia lähtevät tällä kertaa seikkailulle vedenalaiseen Marepolin kaupunkiin. Jännittävien käänteiden lisäksi syvempinä teemoina ovat ajankohtaisesti pakolaisuus ja merten saastuminen. Ilmestyy helmikuussa.

13. Heidi Viherjuuri, Nadja Sarell: Haloo, täällä Hilja (Mäkelä)

Hilja-sarjan kolmannessa osassa tomera Hilja on ensimmäisellä luokalla ja osaa jo lukea aika hyvin. Touhuk­kaaseen syksyyn sisältyy myös mökin siivoamista, agenttityylisen sisäpuhelimen rakentamista ja mini-Venetsian pystyttämistä olohuoneeseen kun äiti lähtee viikonloppumatkalle Italiaan. Nadja Sarellin mustavalkoinen kuvitus ja Heidi Viherjuuren teksti rakentavat yhdessä kodikkaan seikkailun maailman. Ilmestyy huhtikuussa.

Nuoret

14. Elizabeth Acevedo: Runoilija X (Karisto, suom. Leena Ojalatva)

Harlemin kadut sykkivät elämää, kun teini­tyttö Xiomara Batista astelee niitä pitkin tarkkaillen, tuntien, analysoiden. Hieno esikoisromaani nostaa esiin rasismin, sukupuolten ja tasa-arvon kaltaisia ajankohtaisia teemoja – ja tekee sen kaiken hämmentävän hyvin soljuvassa säemuodossa. Ilmestyy tammikuussa.

15. Vilja-Tuulia Huotarinen, Riikka Sormunen: Heistä tuli taiteilijoita (Wsoy)

Historian voima­naisia esittelevät lasten­kirjat ovat olleet muodissa jo muutaman vuoden ajan, siitä asti kun Iltasatuja kapinallisille tytöille ilmestyi ja valloitti maailman. Joukossa on ollut sekä enemmän että vähemmän onnistuneita versiointeja samasta ideasta, mutta Vilja-Tuulia Huotarisen kirjoittama ja Riikka Sormusen kuvittama Heistä tuli taiteilijoita tuo muotivirtaukseen uutta raikkautta ja kunnianhimoa. Kirja on suunnattu pikemminkin nuorille ja nuorille aikuisille kuin lapsille, ja tiiviiden faktalaatikoiden sijaan Huotarinen on kirjoittanut kustakin kirjan kahdestatoista naisesta kauniin fiktiotekstin, joko proosan, lyriikan tai draaman muodossa. Ilmestyy tammikuussa.

16. Jyri Paretskoi: K15: Vahinkoja (Otava)


Jyri Paretskoi on paitsi kirjailija myös äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, joka lienee tunneillaan toisinaan tuskaillut ikuisuusaiheen parissa: miten saada nuoret lukemaan? K15-sarjaa voi pitää yhtenä vastauksena tähän ongelmaan. Sarjan kirjat ovat lyhyitä, humoristisia ja dialogivetoisia, eli juuri sopivaa luettavaa sellaisellekin, joka ei kirjaan niin usein tartu. Vahinkoja on suositun sarjan kolmas osa, joka kertoo yläasteikäisten poikien ja tyttöjen elämän suurista kysymyksistä. Ilmestyy helmikuussa.

17. Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli (Wsoy)

16-vuotias Emilia asuu iso­isänsä kanssa Kaivoksen kaupungin suljetussa yhteisössä. Kun Emilia murtautuu lukittuun kesähuoneeseen alkaa seikkailu paitsi kaivoksen salaisuuksien äärelle myös Emilian omaan menneisyyteen. Scifin rajoilla leikittelevä mysteeriromaani on Marisha Rasi-Koskisen ensimmäinen nuortenkirja. Ilmestyy tammikuussa.

18. Heidi Silvan: Tytti Seckelinin elämä ja esikoisteos (Myllylahti)

Seitsemättä luokkaa käyvä Tytti Seckelin haaveilee oman kirjan kirjoit­tamisesta. Haaveena sen sijaan ei ole ollut, että hänen muistitikkunsa joutuu vääriin käsiin ja otteita Tytin tekstistä luetaan aamunavauksessa koko koululle. Teemoina ovat luottaminen, rohkeus ja teinitytön tunteiden koko kirjo. Ilmestyy maaliskuussa.

19. Harri Veistinen: Kotitekoisen poikabändin vaiheet (S&S)

Koti­tekoisen poika­bändin tarina käynnistyi Harri Veistisen kolme vuotta sitten ilmestyneessä esikoisromaanissa. Nyt bändin jäsenet ovat päättäneet peruskoulun ja edessä on pitkä kesä, jota ei voi pilata mikään. Paitsi että tietenkin vähän kaikki menee pieleen. Kommelluksia, ystävyyttä, ihastumisia ja musiikkia yhdistävä romaani ilmestyy helmikuussa.

Lasten ja nuorten tietokirjoja

20. Ruth Brocklehurst, Henry Brook, Adam Larkum: Murunen maailmanhistoriaa (Lasten keskus, suom. Anna-Reetta Sipilä)

Historian tutkai­lemisen ja siitä innos­tumisen voi hyvin aloittaa reippaasti tiivis­tävästä yleiskat­sauksesta. Juuri tällaisen tarjoaa Murunen maailmanhistoriaa, joka suuntaa maapallon jokaiseen kolkkaan piristävin täsmäiskuin, sodista rakentamiseen ja keksinnöistä löytöretkiin. Ilmestyy tammikuussa.

21. Nick Caruso, Dani Rabaiotti, Ethan Kocak: Piereskeleekö se? Kaikki eläinten suolikaasuista (Aula & Co, suom. Anna Tuomikoski)

Teini-ikäinen veli kysyi vuonna 2017 eläin­tieteilijä Dani Rabaiottilta piereske­levätkö käärmeet. Rabaiotti ei tiennyt, mutta kääntyi internetin puoleen, ja pian Twitterissä levisi kulovalkean lailla #doesitfart, eli #piereskeleeköse. Kymmenet asiantuntijat ryhtyivät pohtimaan visaista kysymystä siitä, mitkä eläimet piereskelevät ja jos, niin kuinka usein, millaista kaasua ne tuottavat ja miksi. Tästä syntyi kirja Piereskeleekö se, jossa käydään läpi 80 eri eläinlajin pierut, haisevine yksityiskohtineen kaikkineen. Ilmestyy maaliskuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

22. Inti Chavez Perez: Respektiä – Seksikirja pojille (Gummerus, suom. Juha Hurme)

Seksikirja pojille opastaa poikia seksuaa­lisuuden, suku­puolen ja oman kehon viidakossa, tarjoten tietoa vehkeistä, flirttailusta, suostumisesta ja kieltäytymisestä, tasa-arvosta ja miehenä olemiseen liittyvistä myyteistä. Göteborgilainen Inti Chavez Perez on entinen journalisti, joka jätti työnsä keskittyäkseen täyspäiväisesti juuri näihin kysymyksiin, ja asiantuntemus on vankkaa. Ilmestyy tammikuussa.

23. Elina Lappalainen, Ilona Partanen: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset (Tammi)


Minna Canthin syntymästä on tänä vuonna kulunut 175 vuotta, ja juhlan kunniaksi julkaistaan useita Canthin elämää ja teoksia valottavia kirjoja. Elina Lappalaisen ja Ilona Partasen alakouluikäisille suunnatussa kirjassa sisarukset Elli ja Hanna tutustuvat suomalaisnaisiin, jotka ovat tehneet merkittäviä asioita taiteen, tieteen ja politiikan alueilla. Ilmestyy tammikuussa.

24. Karoliina Pertamo: Lintunaapurini (S&S)

Onko se varis vai harakka? Rastas vai varpunen? Mitkä linnut vierailevat juuri tässä pihassa, entä mitkä asustavat metsässä tai meren rannassa? Lapsille suunnatussa lintuoppaassa tutustutaan noin viiteenkymmeneen lintuun, jotka on helppo nähdä ja tunnistaa Suomessa. Ilmestyy maaliskuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  2. 2

   Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  6. 6

   Seitsemän saman perheen lasta kuoli tulipalossa Kanadassa

  7. 7

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  9. 9

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  10. 10

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  10. 10

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää