Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Aino-Kaisa Saarisesta kertova näytelmä on täydellinen ja ansaitsee viisi tähteä – Miksi meillä on niin monta tyhjänpäiväistä näytelmää suurmiehistä, kun voi olla myös tällaista?

Tämän hetken hurmaavin näytelmä kertoo hiihdosta, arvioi HS:n teatterikriitikko Laura Hallamaa.

Draama

Tahto. Ensi-ilta Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Käsikirjoitus Aina Bergroth, ohjaus Sini Pesonen, lavastus, pukusuunnittelu ja videosuunnittelu Tinja Salmi, musiikki ja äänisuunnittelu Aleksi Saura, koreografi Jyrki Karttunen, valosuunnittelu William Iles, dramaturgi Henna Piirto, naamiointi ja kampaukset Taina Tervo, rooleissa Sanna-June Hyde, Mikko Virtanen, Linda Zilliacus, Vappu Nalbantoglu, Rauno Ahonen, Leena Rapola, Risto Kaskilahti, Santeri Kinnunen ja Tatu Mönttinen. ★★★★★

En ole pitkään aikaan poistunut teatterista näin ylitsevuotavan energisenä.

Helsingin kaupunginteatterin Tahto on nimittäin täydellinen esitys. Uusi kotimainen draama puhaltaa raikkaan tuulahduksen päin katsojan näköä. Ja esitys kertoo vieläpä hiihdosta! Uskomatonta!

Yksi syy tähän raikkauteen on se, että näytelmän päähenkilö on periksiantamaton, huipulle tähyävä nainen. Onhan heitä tosielämässä vaikka kuinka, mutta näyttämöillä liian vähän.

Tahto on hiihtodraamaa ja perhedraamaa, mutta hyvin, hyvin vähän parisuhdedraamaa. Oikeastaan aviomiehen rooli on olla tukipilari, hoitaa kotia ja lasta, kun hiihtokuningatar lähtee olympialaisiin.

Niin virkistävää!

Tahto kertoo hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisesta, tuttavallisemmin Aikusta. Näytelmä perustuu suurelta osin vuonna 2016 ilmestyneeseen elämäkertaan. Kun Ilta-Sanomien urheilutoimittajan Pekka Holopaisen kanssa yhteistyössä kirjoitettu Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -kirja ilmestyi, se sohaisi hiihtomaailmaa.

Saarinen kun kuuluu niiden urheilijoiden joukkoon, jotka eivät varo sanomisiaan. Hän on ollut peräänantamaton tavoitteissaan ja valmis uhraamaan ihmissuhteita urheilun tieltä.

Saarinen puhui Holopaisen kirjan ilmestyessä avoimesti ”viha-rakkaus-suhteestaan” Virpi Kuitusen kanssa. HS:n haastattelussa hän kuvasi hiihtomaajoukkueen sisäistä kilpailua näin:

”Tulee konflikteja, mutta siellä on kovia urheilijoita, ja ne on tottuneet sellaiseen. Jos se välillä vähän kirpaisee, niin mitä sitten. Mutta jos sellaiseen ympäristöön heitettäisiin tavallinen perusjamppa, niin sellaiselle se voisi olla liikaa.”

”Minun kokemukseni mukaan näissä ympyröissä voi pärjätä vain ihminen, joka pahimmillaan on sietämättömän itsekäs omien etujensa tavoittelija”, Saarinen sanoo kirjassa.


Hän on siis täydellinen sankari näytelmälle. Miksi tätä ei kukaan aikaisemmin keksinyt?

Onneksi kirjailija Aina Bergroth keksi. Sini Pesosen ohjauksessa Bergrothin teksti muuttuu soljuvaksi kokonaistaideteokseksi, eikä katsojaa päästetä ajautumaan ulos ladulta.

Saa nauraa, saa itkeä ja saa eläytyä.

Tätä sivakointia tukevat linjakas puvustus ja selkeä, hyytävän kaunis lavastus. Esitys hengittää liikkeen, äänien ja valojen tahdissa. Urheilunäytelmässä fyysisyys on suoranainen pakko. Tahdossa sekä näyttämö että ihmiset ovat vähän väliä liikkeessä.

Varsinainen juoni ei etene tiukan kronologisesti. Näytelmä keskittyy pikemminkin tutkimaan laajempaa teemaa kuin kertomaan, mitä hiihtäjälle tapahtui. Ja se laajempi teema on tahto.

Tähän teemaan samaistuu helposti. Tiedämme, miltä tuntuu tavoitella jotain, saavuttaa, kilpailla, hävitä ja voittaa. Yhdet tavoittelevat ankarammin kuin toiset.

Tiedämme myös, miltä tuntuu hiihtää.

Siksi kysynkin, miksi meillä on niin monta tyhjänpäiväistä, itseään toistavaa elämäkertanäytelmää muusikoista ja historian suurmiehistä, kun on muitakin kansakuntaa yhdistäviä aihepiirejä ja hahmoja?

Esimerkiksi tämä Aikku.


Näyttelijöiden välinen kemia ja yhteistyö on saumatonta, suorastaan huumaavaa katsottavaa. Näyttämöllä on vain vahvoja lenkkejä, mutta kaksi nousee ylitse muiden.

Sanna-June Hyde loistaa pääroolissa Aino-Kaisa Saarisena. Hän kykenee sulauttamaan esikuvansa kaksi puolta yhdeksi, olemaan samaan aikaan sekä sietämättömän itsekäs että inhimillinen ja haavoittuva.

HS:n haastattelussa Hyde kertoi näytelmään valmistautuessaan paitsi harjoitelleensa hiihtoa hiihto-opettajan johdolla, myös tavanneensa Aino-Kaisa Saarisen lukuisia kertoja.

”Mielestäni hän ei käytä sellaisia perinteisesti ehkä naisilta odotettuja tai naisille suotuja vallankäytön välineitä. Hän ei yritä miellyttää, tehdä itseään tykö tai pyytää anteeksi, ei yhtään sillä tavalla flirtin kautta. Samaan aikaan kokemukseni on, että hän ollut tosi lämmin, herkkä ja yksityinen myös”, Hyde sanoi Saarisesta.

Videolla Sanna-June Hyde kertoo, miten Aino-Kaisa Saarinen opetti häntä hiihtämään roolia varten:


Koko haastattelun voi lukea tästä linkistä.

Linda Zilliacus onnistuu mainiosti kevein askelin liihottelevana Virpi Kuitusena. Kultahaalarissaan kulkeva ykköshiihtäjä pitää kasvoillaan leikillisen ilki­kurista ilmettä, mutta voitontahto on yhtä kova kuin Aino-Kaisalla.


Ja tässä se on: draaman kannalta äärimmäisen mielenkiintoinen suhde.

Kollegat, saman valmennustiimin jäsenet mutta myös veriset kilpakumppanit, joille molemmille kelpaa vain voitto. Keijukaisen keveä Virpi on kuin luotu hiihtoon. Aino-Kaisan vipuvarret taas ovat niin sanotusti lyhyet ja hiihto pikemminkin runttaamista.

Molemmat paistattelevat maailman kärjessä, molemmilla on sama valmentaja.


Mutta tässäkin tiimissä Aino-Kaisa jää kakkoseksi. Siihen hän on tottunut. Olemaan elämässä toistuvasti se toinen, ainakin tämän tulkinnan mukaan.

Niin, mikä sitten on totta ja mikä tulkintaa? Siitä emme voi olla täysin varmoja. Teoksen ydin kiertyy Saarisen kokemusten ympärille ja välillä käydään mielikuvitusmaailman puolella.

Oman sanansa saavat sanoa myös Kuitunen, kaksossisko, puoliso, vanhemmat ja valmentaja. Esitys ei mustamaalaa ketään. Pahiksia ei ole, erilaisia tahtoja kylläkin.

Myös päähenkilöstä jää hyvä, voimakas ja terveen itsevarma kaiku.

Juttua on muokattu 26.1. klo 10.33: Näyttelijätietoihin on lisätty Tatu Mönttisen nimi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Presidentin kanslia selittää, miksi Sauli Niinistön taskusta pilkotti kahvitilaisuudessa seteli

  2. 2

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  3. 3

   Lomat, ylenpalttiset asuin­neliöt ja kaikki muu luksus verolle – Rikkaiden kuuluukin hävitä ilmasto­toimissa, jyrähtää professori Lassi Linnanen

   Tilaajille
  4. 4

   OP pani ”eräänlaiseksi monumentiksi” kutsutun pääkonttorinsa myyntiin

  5. 5

   Vuosia sitten tyhjäksi jäänyt Kaivopuiston palatsi myytiin kuudella miljoonalla eurolla Helsingissä

  6. 6

   The Washington Post: Pohjois-Korea vaati Yhdysvalloilta kahta miljoonaa dollaria Otto Warmbierin hoidosta

  7. 7

   Sihteeriopisto-sivuston sulkeminen hiljensi Suomen seksikauppaa hetkellisesti, mutta toiminta siirtyi nopeasti muualle

  8. 8

   Suuruudenhullu nettikauppa yritti mullistaa vaatebisneksen 1990-luvulla, mutta päätyi polttamaan alle kahdessa vuodessa 185 miljoonaa dollaria – ”Ei oltu köyhiä eikä kipeitä”

  9. 9

   Yhä useampi haluaa maksaa auton käytöstä, muttei autosta – Yhdysvalloissa tämä sai autokauppiaat raivoihinsa

  10. 10

   Élysée-palatsissa puhui nöyrä Jupiter, mutta riittääkö se?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  2. 2

   Lomat, ylenpalttiset asuin­neliöt ja kaikki muu luksus verolle – Rikkaiden kuuluukin hävitä ilmasto­toimissa, jyrähtää professori Lassi Linnanen

   Tilaajille
  3. 3

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 50 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  4. 4

   Helsingissä yksiöt viedään käsistä, ja nyt ihmisiä houkutellaan muuttamaan ”hotelliin” yksiön hinnalla

  5. 5

   Keksintö 1700-luvulta on parantanut hetkessä miljoonien etiopialaisten elämää, ja se on Suomen ansiota

  6. 6

   Vuosia sitten tyhjäksi jäänyt Kaivopuiston palatsi myytiin kuudella miljoonalla eurolla Helsingissä

  7. 7

   OP pani ”eräänlaiseksi monumentiksi” kutsutun pääkonttorinsa myyntiin

  8. 8

   Annika Saarikon päätös pani miettimään, pitäisikö suomalais­naisten oppia olemaan huonompia äitejä

  9. 9

   Kamera puhelimella – HS testasi markkinoiden parhaat kännykkäkamerat, ja yhdessä asiassa ne päihittivät jopa ammattilaiskamerat

   Tilaajille
  10. 10

   Suuruudenhullu nettikauppa yritti mullistaa vaatebisneksen 1990-luvulla, mutta päätyi polttamaan alle kahdessa vuodessa 185 miljoonaa dollaria – ”Ei oltu köyhiä eikä kipeitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää