Kulttuuri    |   Ooppera-arvostelu

Jää-ooppera mystifioi Finlandia-palkitun romaanin tarinaa tarpeettomasti

Jaakko Kuusisto hallitsee ammattitaitoisesti, joskin hieman kliseemäisesti, perinteiset keinovaransa, arvioi Hannu-Ilari Lampila.

Klassinen

Jaakko Kuusiston Jää Suomen kansallisoopperassa. Libretto Juhani Koivisto Ulla-Lena Lundbergin romaanin mu­kaan. Musiikinjohto Jaakko Kuusisto, ohjaus Anna Kelo, lavastus Kati Lukka, puvut Marja Uusitalo, valaistus ja videosuunnittelu Thomas Hase, äänisuunnittelu Antti Murto, koreografia Ari Numminen, kuoron valmennus Marge Mehilane, Marco Ozbic. Pääosissa Ville Rusanen ja Marjukka Tepponen.

Nuori pappi Petter saapuu Mona-vaimonsa ja pienen Sanna-tyttärensä kanssa ulkosaaristossa sijaitsevaan seurakuntaan, ensimmäiseen papinvirkaansa. Sota on juuri päättynyt. Petter lumoutuu paikan karusta, merellisestä kauneudesta ja laulavasta seurakunnastaan.

Hyvyyttä ja intoa säteilevä Petter ymmärtää pian, että seurakuntalaisten hyväntahtoisen ja iloisen ulkokuoren alla piilee monia inhimillisiä heikkouksia. Hän ei halua kuitenkaan olla uskontapoliisi: hän julistaa ilon ja rakkauden sanomaa.

Jaakko Kuusiston ooppera perustuu Ulla-Lena Lundbergin samannimiseen romaaniin, joka voitti Finlandia-palkinnon 2012. Romaanin kieli on niin visuaalista, että sitä lukiessaan tuntee katselevansa elokuvaa. Ihmiskuvat todistavat suuresta psykologisesta herkkyydestä ja viisaudesta. Arjen askareiden havainnollinen kuvaus kiehtoo kansantieteellisellä tarkkuudellaan.


Ooppera pystyy tarjoamaan vain kapean näkymän papin perheen ja ulkosaaristolaisen työntäyteiseen elämään. Oopperadramaturgian kannalta tarinassa on suuri ongelma: se ei ole draama ennen Petterin sattumanvaraista, puhtaasta varomattomuudesta johtuvaa hukkumista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eikä tarinassa ole varsinaista juontakaan. Petter ja Mona tavoittelevat vain arkista onnea ahkeraan työntekoon ja Jumalan arvaamattomaan armoon luottaen ja elävät muiden saarelaisten lailla päivästä toiseen, vuodenaikojen ja säiden rytmien mukaan.

Juhani Koivisto on tiivistänyt librettoon romaanista joukon avainkohtauksia. Yleisö tutustuu Petteriin, hänen vaimoonsa, Petterin työtovereihin ja lähipiiriin ja näkee tärkeimmät tapahtumat, kuten kirkonmenot saarnoineen ja virrenveisuineen, kahvikekkerit, ja kunnanvaltuuston riitelyt ja joulujumalanpalveluksen haaksirikkouutisineen.

Katastrofaalinen, hyytävän epätoivoinen huipennus on Petterin vajoaminen jäihin, musiikin inspiroitunein kohta.

Romaanissa päärooli on ihmisillä, jotka elävät meren ehdoilla ja armoilla. Kuusisto on rakentanut oopperaansa dramaattisen jännitteen antamalla pääroolin itse asiassa merelle, joka vähän väliä uhkaa raivoavana ja jyrisevänä voimana kuin Petterin kuolemaa ennustaen. Perinteisin keinoin toimiva efekti on tehokas, mutta se alkaa menettää hurjuuttaan, kun myrskyn arvaa taas nousevan.


Oopperan lähes mielenkiintoisin hahmo on näyttelijä Pekka Strangin esittämä Anton, puherooli. Anton kertoo veneessään karhealla merenkulkijan äänellä muinaisilta ajoilta periytyvistä uskomuksista, henkiolennoista, jotka opastavat merellä liikkuvia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansanusko eli kristinuskon rinnalla maaseutu- ja saaristoyhteisöissä vielä 1900-luvulla, mikä oli aivan luonnollista. Nuo mystiset oppaat todistavat, että ihmiset kokivat ikiaikaisesti luonnon kumppaninaan – joka saattoi tietysti suuttuakin. Saarelaiset osaavat lukea luonnon ennusmerkkejä, mantereelta tullut Petter sen sijaan ei.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta pitääkö noita henkiolentoja, kummituksia ja vedenneitoja näyttää näyttämöllä kuin lasten satunäytelmässä ikään? Olisi ollut parempi jättää ne pelkästään musiikin taikakeinojen suggeroitaviksi.

Ylipäätään musiikki ja näyttämöesitys mystifioivat Lundbergin tarinaa tarpeettomasti. Mystistä viritystä lisää vielä pillereitä nappaileva lääkäri Irina Gyllen, joka jää oopperassa oudoksi, irralliseksi hahmoksi.


Jää-ooppera on tehty vanhan romanttisen kaavan mukaan. Siinä on kaikki peruselementit: aariat, kuorokohtaukset ja orkesterin välisoitot. Kuusisto hallitsee ammattitaitoisesti, joskin hieman kliseemäisesti, perinteiset keinovaransa.

Jään kummeja vaikuttaisivat olevan erityisesti kaksi kuuluisaa ”karvalakkioopperaa” Aulis Sallisen Punainen viiva ja Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset. Jää jää kuitenkin kauaksi niiden värikkäästä ilmaisuvoimasta, hengen palosta ja dramaattisesta vaikutuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Musiikilliset yhteydet Kokkoseen ja Salliseen voivat olla tahattomiakin, merkki kansallisen oopperaperinteen sitkeästä jatkuvuudesta. Kellopelin kilkatus tuo kuitenkin kummasti mieleen Punaisen viivan.

Anna Kelon ohjaus koostuu sarjasta melko staattisia, seuranäyttämömäisiä kuvaelmia, joissa avautuvat Thomas Hasen suunnittelemat upeat videonäkymät ulkosaariston merimaisemiin. Joskus kylmänä kimaltelevä jää peittää näyttämön.

Kati Lukkan konkreettinen, avara lavastus mahdollistaa suurten kuorokohtausten asemoinnit. Marja Uusitalon puvut ovat käytännöllisiä ja lämpimiä saaristolaisasuja ja 1940-luvun jälkipuolen muotia.

Karaktäärit eivät ole erityisen vahvoja, ja voi olla aina vaikea tietää, kuka on kuka suuressa henkilögalleriassa. Ville Rusasen komeaääninen Petter-pappi yrittää parhaansa mukaan olla onnellinen ja iloinen saarnamies ja perheenisä. Marjukka Tepposen tiukan Monan äksyily ei ole niin vaikuttavaa kuin romaanin tomeran huusholli-ihmisen Monan kiukunpurkaukset.

Kuoro kajahtelee mahtavasti, hartaasti, iloisesti, kauhistuneena. Jaakko Kuusisto pitää musiikkinsa langat vakaasti käsissään.

 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  5. 5

   Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn sisäinen kriisi syvenee: Intian-osastolla kastiin perustuvaa nöyryytystä ja syrjintää

  6. 6

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  7. 7

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  8. 8

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  9. 9

   Trump julisti kansallisen hätätilan rahoittaakseen muurin Meksikon rajalle

  10. 10

   Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  3. 3

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  4. 4

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää