Kulttuuri    |   Levyarvostelu

Ibe oli Emma-gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi – 20-vuotiaan uusi levy on ihastuttavan raikasta nuorisomusiikkia, kirjoittaa kriitikko Oskari Onninen

Ibelius on taidokas valtavirtalevy, joka löytänee yleisönsä, kirjoittaa kriitikko Oskari Onninen levyarvostelussaan.

Hiphop/r&b

Ibe: Ibelius. Skorpioni. ★★★★

Viime viikon tiistaina Ilmari Kärki täytti 20 vuotta. Juhlapäivän kunniaksi hän julkaisi levyn: Ibelius.

Onnea sankarille!

Onnea kuulijoille!

Ibelius on sukupolvensa tuote, nuorisomusiikkia, jonka sanasto muovaa suomea ja englantia lähes saumattomaksi hybridikieleksi. Silkkaa hepreaa varmasti monille.

Ihmettelyn sijaan kannattaa kuitenkin ihastella.

Tulkinnanvaraiseksi jää sekin, mitä albumi enää tarkoittaa muotona. Ibe on julkaissut kaksi parikymmenminuuttista biisikokoelmaa. Perinteisesti määriteltynä 34-minuuttista Ibeliusta voi pitää varsinaisena debyyttilevynä. Siihen verrattuna edelliset julkaisut Ibe (2017) ja Nonsense (2018) olivat linjan hakemista.

Jälkimmäinen jakautui trap-sävyisiin räppibiiseihin ja modernin r&b:hin, jossa epä- ja itsevarmuuden annettiin sekoittua toisiinsa.

Ibelius edustaa alusta loppuun jälkimmäistä. Hyvä niin, sillä suomiräpin Z-sukupolven toiset suuruudet Cledos ja Melo huolehtivat tahoillaan iskusanaölinät ja angstailut kunniakkaasti.

Räppibuumista huolimatta suomalainen r&b-tarjonta on aina ollut verraten niukkaa. Se korostaa Ibeliuksen poikkeusarvoa ja on riittävä syy pyöristää tähdet ylöspäin.

Kyse on ennen kaikkea sukupolvipäivityksestä. Levy on täysin parikymppisten maailmasta, mutta silti kiinni elämän iisiyttä korostavan viihtymis-r&b:n traditiossa.

Kuin Karri Koiraa nuorisolle, jonka mielestä Karri Koira on turhan orgaanista faijamusaa. Ibeliusta kuunnellessa ei pääse pakoon kanadalaisen Draken monoliittimaista vaikutusta nykymusiikille. Eikä Ibe yritä piilotellakaan sitä.

Hän kuvaa itseään ”Auto-Tune-enkeliksi” ja laulaa Draken tavoin kuin säännöstelisi riimittelyihinsä mahdollisimman vähän itse laulua.

Tuotanto on samalla tavalla ilmastoitua. Sauceboy-kappaleen dancehall tuntuu jopa viitteeltä Draken Passionfruit-hittiin.

Draken vallankumous oli hänen ”aitoutensa” ja ”rehellisyytensä” vastineena hiphopin ”jäbä­lesoilun” täyteisille fantasioille. Mutta lopulta näistäkin määreistä katosi todellisuuspohja.

Aitous on laskelmoitua, ja rehellisyys supertähden brändivaluuttaa. Ibe on samalla tavoin läpeensä pehmo, mutta häntä haluaa uskoa. Ibeliuksen tunneskaala elää ambivalenttiudestaan.

Suomiräpin yllättävän jumahtaneen kuvaston puitteissa ilmeisetkin vaikutteet tuntuvat raikkailta. Uutta ei ole sisältö, vaan sävy.

Ibe laulaa merkkivaatteista ja rakkaudesta kuten moni muukin, mutta onnistuu olemaan kumman haavoittuvainen kautta linjan.

Samalla sanavalinnat avaavat vieraita maailmoja ja saavat alle kolmekymppisenkin tuntemaan olonsa hyvällä tavalla hieman vanhaksi. Parhaana esimerkkinä Edgy-kappaleen kertosäe: ”Kukaan ei rakasta mua / paitsi minä / koska edgy on uus swag”. (Aikuisille tiedoksi: edgy on englantia ja tarkoittaa rajua, swag tyyliä.)

Nerokkaimmin nuorisokieli ja perinne kohtaavat siinä, kuinka Ibe puhuu toistuvasti ”beibistään” – käännösrokkisana, jossa on juuri sopivan naiivi ja romanttinen kaiku.

Cudi-kappaleen esimerkki yhdistää jäljittelemättömäksi ajankuvaksi vielä Tavastian lauantaidiskon ja räppäri Kid Cudin: ”Meen mun beibin kaa Ladin / Kid Cudi, mä mumisen niinku Kid Cudi.”

Ibelius on korostetun helsinkiläinen levy. Esimerkiksi Stadi on kylmä -kappale käy läpi listakaupalla maamerkkejä ja katuja kuin paraskin Dumari – ja julkeaa mainita esimerkiksi Redin, sillä tuskin Helsingistä voisi tehdä 2010-luvun lopulla kappaletta muuten.

Mustavalkoistukset ovat tyypillisiä popille. Iben musiikki sen sijaan on harmaata ja epämääräistä, hitikkäimmilläänkin raukeaa, mutta hieman turhan kohokohdatonta.

Levyn kaikki kappaleet nousivat ilmestyessään Spotifyn top 50:n haminoille. Viikonloppuna Ibe oli ehdokkaana Emma-gaalan vuoden tulokkaan kategoriassa ja esiintyi tilaisuudessa potpurissa yhdessä Vestan, Lukas Leonin, Mikko Harjun ja Ollien kanssa. Voit katsoa koosteen tästä:Kaikki tämä on saavutettu jo nyt, vaikka varsinainen läpimurto lienee vasta tuloillaan.

Ibelius on taidokas valtavirtalevy, joka löytänee yleisönsä. Tähän asti Ibe tuntuu olleen yllättävän monelle täysin tuntematon. Se kertoo omaa kieltään sukupolvien välisestä kuilusta ja siitä, kuinka pirstaleina suomalainen popkenttä on megatähtien yhtenäiskulttuurin varjossa.

Neljä valintaa: Oskari Onninen suosittelee tällä viikolla musiikkia Almasta Gettomasan teknisesti taidokkaaseen räppiin

Single: Pop

Alma: When I Die. Pop. PME. ★★★

Alman läpimurto osui hyvään saumaan: jättihitti toisensa perään oli edm-vaikutteinen bängeri. Nyt on monimutkaisempaa. Esteettiset arvot kalibroidaan striimausmieltymysten mukaan, ja puhutaan jopa ”Spotify-coresta”. Eikä se ole välttämättä huono juttu, sillä listoille kelpaa nyt esimerkiksi Billie Eilishin kokeellinen angstisuus. Alman When I Die kuulostaa juuri tältä maailmalta. Se on lyhyt, tarkoituksellisen epäkesko ja monella mittapuulla epätyypillinen. Striimilukujen kanssa käy todennäköisesti kuin edellissingle Cow­boylle – siis huonosti – mutta odotukset huhtikuulle aikataulutetulle debyyttilevylle tuskin ovat olleet tätä korkeammalla.

Albumi: Indierock

Girlpool: What Chaos Is Imaginary? ANTI-. ★★★★

Losangelesilainen Girlpool tapasi olla yksi nykyindien pienistä hiljaisista. Kahdella edellisellä levyllään se ei juuri tuhlaillut sointuja. Kolmas levy What Chaos Is Imaginary on suurempi soundeiltaan ja aiheiltaan. Niitä yhdistävä mullistus on, että edellislevyn jälkeen duon toinen jäsen Cleo Tucker on käynyt hormonihoidoissa ja laulaa nyt uudella äänellä. Sävellyksissä ja teksteissä kuulee edesmenneen lauluntekijän Elliott Smithin vaikutuksen. Albumin nimi olisi sopinut kuvaukseksi myös Smithin urasta. Girlpool toteuttaa samaa melankolista tehtävää: jos maailmasta ei saa otetta, lohtu on tarpeen.

Albumi: Indierock

Henna Emilia ja Houreet: Lauluja ihmisistä ja eläimistä. Stupido. ★★★★

Alkuvuoden ehdotonta kappaleparhaimmistoa on helsinkiläisen Henna Hietamäen johtaman Henna Emilia ja Houreet -yhtyeen Hätäuloskäynti. Se on Deerhunterin mieleen tuova liki kuusiminuuttinen junnaus, jossa on särömyrskyjä ja mitä hienoin laulukoukku. Houreiden debyyttilevyn muut kappaleet eivät ole sen veroisia, mutta löysän ja intensiivisen sekä melun ja pehmeyden väliset tasapainot on löydetty onnistuneesti. Lauluja ihmisistä ja eläimistä on niitä kotimaisen indiekentän pieniäsuuria osumia, joilla on aktiivinen vaara tulla jopa asiaan vihkiytyneiden sivuuttamaksi. Se jos jokin olisi sääli.

Single: Rap

Gettomasa: Muijii stadis. PME. ★★★★

Jyväskyläläinen Gettomasa on ollut todiste siitä, kuinka kompromissittömästi räppiä voi nykyään tehdä ja menestyä silti striimauslistoilla. Muijii stadis -single on ollut nyt viikon verran Spotifyn toiseksi kuunnelluin. Silti se on tyyliltään jopa 1990-lukulaisen perinteinen ja teknisenä suoritteena selvästi taitavinta suomiräppiä, mitä tässä maassa tällä hetkellä tehdään. Lyriikoissa Gettomasa laittaa maakuntavaatimattomuuden ja stadilaisen boustailun riemukkaasti sekaisin. Lopputulos tuntuu paikoin uudelta luennalta Kemmurun Landespede-klassikosta.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  2. 2

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  3. 3

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  4. 4

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  5. 5

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  6. 6

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  7. 7

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  8. 8

   Jenni Janakka järjestää naisille Röyhkeyskouluja, koska kyllästyi kuuntelemaan jatkuvaa itsensä vähättelyä ja arkailua

  9. 9

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  10. 10

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää