Kulttuuri

”Tuntuu, että kaikki suosituimmat jutut ovat syntyneet kohdallani hieman vahingossa”, muusikko Timo Turpeinen, 60, sanoo

Laulaja, säveltäjä ja sanoittaja Timo Turpeinen on tehnyt pitkän uran kotimaisen kevyen musiikin parissa. Aina ei suosio ole hänestä tuntunut ansaitulta.

Joskus menestys tulee kohdalle silloin, kun sitä osaa kaikkein vähiten odottaa. Laulaja-muusikko Timo Turpeiselle näin on käynyt peräti kahdesti.

”Tuntuu, että kaikki suosituimmat jutut ovat syntyneet kohdallani hieman vahingossa”, hän sanoo ja naurahtaa.

Ammattimuusikon ura oli Lieksassa nuoruutensa viettäneelle Turpeiselle täysi selviö teinivuosista lähtien. Opinnot Oulunkylän Pop & Jazz konservatoriossa hän aloitti heti täysi-ikäisyyden saavutettuaan.

1980-luvun alussa Turpeinen liittyi Bluesshakers-yhtyeeseen. Soulpainotteinen kokoonpano voitti Mainostelevision Kevään sävel -kilpailun 1987 ja alkoi haalia itselleen julkisuutta varsinkin pääkaupunkiseudun musiikkipiireissä. Ulkomaanmenestystä haettiin aina Ruotsista ja Sveitsistä asti.

Yhtye jäi silti auttamatta marginaaliin. ”Elin silloin harhaluulossa, että englannin kieli svengaa paremmin sen kaltaisessa musiikissa. Ja kyllähän se silloin svengasikin, kun ei osannut vielä sanoittaa suomeksi.”

”Auts-töks-töks”. Sketsiviihdesarja Hymyhuulissa esiintyneen imbesillikaksikon Akin ja Turon lanseeraamaa hokemaa oli mahdotonta olla kuulematta vuosina 1987–1988. Parivaljakko herätti suurta ihastusta etenkin nuorison keskuudessa, ja pian Antti Raivion ja Ville Virtasen esittämien roolihahmojen ympärille alettiin kasata musiikkialbumia.

Taustalle tarvittiin bändi. Musiikkituottaja Ralf Örn ja sanoittaja Jaana Rinne päättivät tarjota pestiä Turpeisen johtamalle Bluesshakersille. Aki & Turo and the Hepamamasin nauhoittama Lievä kantrihuijaus ilmestyi keväällä 1988.

Seuraavaksi vuorossa oli koko Suomen kattava kesäkiertue.

”Silloin alkoivat välähdellä dollarin kuvat ensimmäistä kertaa silmissä. Että hetkinen, musiikistahan voi saada rahaakin. Siihen asti olimme pyörineet ihan nakkipalkalla”, Turpeinen kertoo.

Vastaavaa suosiota Turpeinen ei ole nähnyt sen koommin missään. ”Saatettiin mennä keskelle korpea, ja äkkiä paikalle pölähtää tuhansia skidejä ihmettelemään. Villeä ja Anttia kävi melkein sääliksi. On kovaa hommaa olla teinitähti.”

Muutaman kuukauden kestänyttä hulabaloota Turpeinen muistelee osin ristiriitaisin tuntein. Hän oli itse yrittänyt saavuttaa vastaavaa menestystä kunnianhimoisesti tehdyn musiikin kautta. Nyt suosio hyppäsi syliin kieli poskessa roiskaistun vitsin muodossa.

Tuntuiko epäreilulta? ”Tuntui se siltäkin. Mutta ennen kaikkea se oli outoa. Kun minkään eteen ei tarvinnut tehdä mitään ja kaikki ovet aukesivat. Mutta sellaista on showbisnes.”

Aki ja Turo -huuman laannuttua Turpeiselle avautui mahdollisuus suomenkielisen soololevyn tekemiseen. Ei hän tältäkään projektilta suurempia odottanut, mutta perheellisenä miehenä päätti toki tarttua tilaisuuteen.

Jälleen onni potkaisi häntä.

Vuonna 1991 ilmestynyt Liehuva liekinvarsi osoittautui menestykseksi. Näyttelijä Markku Blomqvistin alun perin vuonna 1977 levyttämästä albumin nimikappaleesta tuli hitti, ja pian täysille saleille esiintyvästä Turpeisesta kuoriutui pesunkestävä iskelmätähti.

”Se oli hämmentävää. Mutta hyvin nopeasti siihenkin tottui”, Turpeinen kuvailee. ”Lisäksi jos tekee jotain vähän puolihuolimattomasti ja tulee hirveän suosituksi, niin ei se tunnu omalta ansiolta. Sitä väkisinkin ajattelee, että ei tämä ole minua, eikä menestyksestä pysty silloin todella nauttimaan. Seuraaville levyille halusinkin entistä enemmän omia lauluja. No, suosio hiipui saman tien.”

1990-luvun alun menestysvuosien jälkeen Turpeinen on jatkanut soolouraansa pienemmässä mittakaavassa. Samalla hän on säveltänyt ja sanoittanut kappaleita monille muille artisteille. Lauluja on syntynyt muun ­muassa Virve Rostille, Kake Randelinille, Tarja Ylitalolle ja Matti Eskolle.

Viimeisimpänä projektinaan hän kertoo kirjoittaneensa sanoitukset iskelmälaulaja Joel Hallikaisen tulevalle levylle.

Turpeinen kehaisee kappaleista tulleen ”aika helvetin hyviä”. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei itse haluaisi identifioitua pelkäksi iskelmälaulajaksi.

Mitä ajattelet iskelmämusiikista?

”Tämä onkin paha paikka”, Turpeinen huokaa.

”Rehellisesti sanottuna sanoitukset ovat pääosin kehnoja. Jos vertaa vanhan liiton tekijöihin, Vainioon, Helismaahan tai Vexi Salmeen, niin nykyisin ollaan tasollisesti hyvin kaukana. Nykysanoittajilla tuntuu olevan monesti epäselvää, miten riimit toimivat. Siksi kappaleet eivät svengaa ollenkaan. Silloin ei auta, vaikka laittaisi minkälaisia härpäkkeitä taustalle.”

Kuka?

Timo Turpeinen


 Syntyi 1959 Lieksassa. Asuu Helsingin Malminkartanossa.

 Opiskeli laulamista ja pia­nonsoittoa Oulunkylän Pop & Jazz konservatoriossa.

 Lauloi 1970­–1980-luvuilla englanninkielisissä yh­tyeis­sä Bluesshakers ja Funky President. Kirjoittanut lauluja monille kotimaisille iskelmäartisteille.

 Sooloura käsittää seitsemän suomenkielistä albu­mia. Suosituin Liehuva liekinvarsi vuodelta 1991.

 Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi aikuista poikaa.

 Täyttää 60 vuotta perjantaina 8. helmikuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Osa euro­vaali­ehdokkaista ei aio parlamenttiin, vaikka tulisi valituksi – Näin poliitikot selittävät erikoista asetelmaa

  4. 4

   Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

  5. 5

   Älä etsi täydellistä psykoterapeuttia, mutta kiinnitä huomiota näihin seikkoihin

  6. 6

   Kiinteistönvälittäjä: Hoito­kotia pelkäävät varakkaat ikä­ihmiset etsivät asuntoja hoitajilleen – ”Palvelijan­huoneella on uusi elämä”

  7. 7

   Ylivireä mieli yrittää hallita kaaosta tekemällä sitä, tätä ja tuota – miksi emme lepää silloin, kun sitä eniten tarvitsemme?

   Tilaajille
  8. 8

   CNN: Intia sai ennakkotiedon Sri Lankan iskuista, kuolleita jo 359

  9. 9

   YK:n päätöslauselma sotien seksuaalisesta väkivallasta vesittyi, kun Yhdysvallat uhkasi aborttikammossaan kaataa sen kokonaan

  10. 10

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  3. 3

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  4. 4

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  5. 5

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  6. 6

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  7. 7

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  8. 8

   Tutkimus toi hurjaa tietoa suomalaisten lihomisesta: Lähes puolet parikymppisistä miehistä on ylipainoisia tai lihavia

  9. 9

   Oulun seksuaali­rikoksesta syytetty peitti kasvonsa huivilla – ensimmäinen oikeus­käsittely laajassa vyyhdissä alkoi

  10. 10

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää