Kulttuuri    |   Lauantaiessee

16-vuotiaasta Greta Thunbergistä tuli maailmankuulu esikuva ilmastoasioissa, ja siitä voi kiittää Aspergerin oireyhtymää

Ilmastoaktivistin äiti, oopperalaulaja Malena Ernman, kuvaa kirjassaan erikoislaatuisen tyttärensä tietä koulukiusatusta ihailluksi vaikuttajaksi ja koko perheen elämänmuutosta.

Joka perjantai 16-vuotias koululainen Greta Thunberg istuu Tukholmassa Ruotsin valtiopäivätalon edessä ja pitää omaa hiljaista mielenosoitustaan. Ellei satu olemaan puhumassa maailman johtajille tai medialle. Koululakko ilmaston puolesta, lukee kotikutoisessa kyltissä.

Thunbergin näkyvä aktivismi alkoi viime elokuussa, Ruotsin valtiopäivävaalien alla, ja hänen tarkoituksensa on jatkaa, kunnes Ruotsin ilmastopolitiikka on linjassa Pariisin sopimuksen kanssa.


Muistin virkistykseksi: ”Hallitukset sopivat pitävänsä maapallon keskimääräisen lämpötilan nousun huomattavasti alle 2 celsiusasteessa suhteessa esiteollisella kaudella vallinneeseen tasoon ja pyrkivänsä rajoittamaan sen 1,5 celsiusasteeseen”, kerrotaan sopimuksesta Eurooppa-neuvoston sivuilla.

 

”Tätä kirjoitettaessa meillä on maailman johtavien tutkijoiden mukaan noin viiden prosentin mahdollisuus selvittää kahden asteen haaste.”

Kello käy.

Onneksi Thunbergillä on tukenaan ominaisuus, joka usein virheellisesti tulkitaan negatiiviseksi diagnoosiksi: Aspergerin oireyhtymä. Sen ansiosta hän ei aivan ensimmäisenä anna periksi. Ja hän on saanut seuraajia. Toissa päivänä Belgiassa kymmenet tuhannet nuoret marssivat ilmaston puolesta, Thunbergin inspiroimina.

Viisi vuotta sitten Greta Thunbergillä meni huonosti. Vanhemmat havahtuivat, kun esikoistytär itkeskeli, oli haluton lähtemään kouluun, masentui, lopetti puhumisen. Sitten hän lopetti myös syömisen.

Ruotsalainen terveydenhoitojärjestelmä tarjosi apua, mutta diagnoosin löytyminen vei tuskastuttavan kauan. Koulussa poissaoloihin suhtauduttiin ymmärtämättömästi, vaikka asiantuntijoilta virtasi todistuksia. Onneksi koulussa oli yksi viisas ja kapinallinen opettaja, joka antoi Gretalle salaa yksityistunteja, omien potkujensakin uhalla.

”Olen nähnyt liian monen erityisherkän suorittajatytön menevän rikki. Rajani on tullut vastaan”, opettaja perusteli. Valokuvamuistin omaava Greta sai todistuksensa, mutta vaikeuksia koulujärjestelmän kanssa on tullut vastaan myöhemminkin. Paljastui myös pitkäaikainen koulukiusaaminen, joka on tuttua monelle Asperger-lapselle.

Oireyhtymälle on tyypillistä varovaisuus sosiaalisissa tilanteissa, vetäytyminen omiin oloihin ja usein myös intohimoinen keskittyminen johonkin tärkeäksi koettuun asiaan. ”En halua mitään kavereita. Kaverit ovat lapsia ja kaikki lapset ovat ilkeitä”, Greta kommentoi kerran.


Koulussa kylvettiin kuitenkin myös siemen ilmastotietoisuudelle. Luokalle näytetty dokumentti Tyynenmeren jättimäisistä, kelluvista muovilautoista järkytti Gretaa perusteellisesti. Kun opettaja sen jälkeen kertoi iloisesti olevansa poissa seuraavalla viikolla, koska lentää häihin New Yorkiin, Greta oli täysin ymmällään. Oliko dokumentti edes totta? Miten opettaja saattoi jatkaa kuten ennenkin?

Päähän juuttui ajatus siitä, että maailmassa on jotakin todella pielessä. Ajatus alkoi jalostua toiminnaksi.

 

”Elämme juuri nyt kriisiä, jota koskaan ei ole käsitelty kriisinä.”

Gretasta kerrotaan paljon hätkähdyttävän suorasukaisessa kirjassa Scener ur hjärtat. Sen ovat kirjoittaneet Greta Thunbergin vanhemmat Malena Ernman ja Svante Thunberg, kahden tyttärensä avustuksella, suostumuksella ja osin jopa vaatimuksesta.


Ernman on Ruotsin kansainvälisestikin tunnetuimpia oopperalaulajia, poikkeuksellinen mezzosopraano, joka on uransa ajan loikkinut ennakkoluulottomasti musiikillisten rajojen yli.

Yksi suurista hypyistä oli Ruotsin edustaminen Eurovision laulukilpailuissa vuonna 2009 Moskovassa.

Svante Thunberg on näyttelijä, joka pian Ernmanin tavattuaan ja Gretan synnyttyä jätti oman ammattinsa ja ryhtyi ”kotiäidiksi”, kuten hän kirjan mukaan esitteli itsensä kapellimestari Daniel Barenboimille ja oopperatähti Cecilia Bartolille Wienissä vaimonsa erään keikan yhteydessä.


Ernman tienasi kuten kansainväliset oopperalaulajat tienaavat, ja perhe saattoi viettää unelmavuosia siirtyen lastensa kanssa äidin kiinnitysten mukana paikasta toiseen.

Kunnes kaikki muuttui.

Gretan saatua lopulta diagnoosinsa ja päästyä eroon syömishäiriöstään, pikkusisko Beata alkoi oireilla rajusti. Perhe uupui ja kriisiytyi, sillä voimia ei ollut enää jäljellä. Äänille yliherkällä Beatalla diagnosoitiin muun muassa adhd.

”Ainut yhtäläisyys on ajankohta – puhtaasti ikää ajatellen räjähdykset ajoittuivat täsmälleen samalle kellonlyömälle: kello esipubereteettiin. Kello kymmentä-vaille-yksitoista-ikään”, Ernman kirjoittaa.

Scener ur hjärtat -kirjassa on kaksi tulipunaisena hehkuvaa, toisiinsa kietoutuvaa sytytyslankaa. Ensimmäinen: Ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi ei ole enää yhtään aikaa hukattavaksi. Ja toinen, hyvin henkilökohtaisesti koettu: yltäkylläinen länsimainen kulutuskulttuuri polttaa loppuun paitsi maapallon, myös yhä useamman ihmisen, usein nuoren.

Räjähdysmäisesti lisääntyvät, psyykkisestä pahoinvoinnista kertovat kirjanyhdistelmädiagnoosit juontavat Ernmanin ja tytärten mielestä sopeutumattomuudesta kulttuuriin, jossa kaikki mitataan tehokkuudella, ulkonäöllä ja sosiaalisella kompetenssilla.

”Autismi, adhd ja kaikki muut neuropsykiatriset toiminnalliset häiriöt eivät sinänsä ole mikään vamma”, Ernman kirjoittaa. ”Monissa tapauksissa ne voivat päin vastoin olla se supervoima ja kyky boksin ulkopuoliseen ajatteluun, josta niin usein taiteilijoiden kuulee puhuvan. Itseni kaltaisten taiteilijoiden, esimerkiksi.”

Ernmanin oma adhd diagnosoitiin, kun hän oli 45-vuotias. (Yhdessä kirjan 92:sta ”näytöksestä” Ernman kertoo loppuunpalamisestaan; yhtäkkiä hänen poikkeuksellinen musikaalisuutensa kääntyi häntä vastaan. Kyky erottaa orkesterin jokainen stemma ja nähdä se nuotteina muuttui sietämättömäksi arjen yliherkkyydeksi. Kadulla ajavan moottoripyörän matalan soinnun pohjasävel oli epäpuhdas, farmaseutin puhe rasittavalla korkeudella, pieninkin kilinä hermoihin käyvää.)

Greta Thunbergin aktivismi mullisti Ernman-Thunbergin perheen elämän. Malena Ernman esimerkiksi lopetti lentämistä vaativan kansainvälisen uransa.

 

”WWF:n Living Planet -raportin mukaan ekologinen jalanjälkemme on kymmenen suurimman joukossa maailmassa. Jos kaikki eläisivät kuten me, tarvittaisiin 4,2 maapalloa.”

(Suomen tilanne ei ole yhtään parempi, päin vastoin.)

”Olette juuri tehneet selvää 2,7 tonnista hiilidioksidia”, mumisee Greta, kun isä palaa nuoremman tyttären kanssa lomamatkalta. ”Se vastaa viiden ihmisen vuosipäästöä Senegalissa.”

Svantekin pysyy nykyään maankamaralla. Koko perhe on vegaaneja.

Gretan toiminta sai nopeasti globaalia kannatusta Australiaa myöten ja ylitti kansainvälisen median uutiskynnyksen. Joulukuussa hän puhui Katowicen ilmastokokouksessa Puolassa ja tapasi YK:n pääsihteerin António Guterresin. Samoihin aikoihin yhdysvaltalainen Time valitsi Greta Thunbergin maailman 25 vaikutusvaltaisimman teini-ikäisen listalleen. Tammikuussa 2019 Thunberg puhui maailman huippujohtajille Davosissa.


Viikko sitten hän vieraili Christiane Amanpourin tv-show’ssa CNN-kanavalla.

Englanninkielisellä käännöksellä varustettu Youtube-klippi norjalaisen Fredrik Skavlanin talk show’sta tammikuussa levisi myös laajalle.Gretan faneihin lukeutuva Linda Andersson loi artbyneva-tililleen Instagramissa hienon kuvan, jossa Thunberg rinnastetaan hiukan kauemman maailmanmainetta nauttineeseen ruotsalaiseen voimanpesään, Peppi Pitkätossuun. 

”Tietämättömyytemme ilmastokriisistä ja kestävyysvajeesta on muodostunut yhdeksi maailman suurimmista taloudellisista resursseista. Tuo tietämättömyys on nimittäin jatkuvan kasvun ehdoton edellytys. Tietämättömyys on uusi valuuttamme.”

Toki myös vastareaktio on ilmaantunut. Viikko sitten Thunberg julkaisi Facebook-sivuillaan pitkän puolustuspuheen, jossa hän ampui alas internetissä levitettyä virheellisiä tietoja esimerkiksi oletetuista taustajoukoistaan.

”Olen ehdottoman riippumaton ja edustan vain itseäni”, hän kirjoitti. ”En ole vastaanottanut rahaa keneltäkään, tai lupauksia tulevista korvauksista minkäänlaisissa muodoissa.”

”Ja tällaisena tilanne jatkuu. En ole tavannut ainuttakaan ilmastoaktivistia, joka taistelisi ilmaston puolesta rahan takia. Sellainen ajatus on täysin absurdi”, hän jatkaa.

Thunbergin Facebook-päivitys:
Haluan niin uskoa häntä.

 

”Jos juuri nyt tuntuu hiukan raskaalta ja toivottomalta, muista, että tarvitaan ehkä vain yksi suuri idoli tai vaikuttaja, jotta kartta voidaan piirtää uusiksi.”

Belgialaisnuorten tuoreista mielenosoituksista puhutaan jo uutena kansanliikkeenä.

Kursivoidut sitaatit: Malena Ernman & Svante Thunberg: Scener ur hjärtat, Bokförlaget Polaris, 2018.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  5. 5

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Suurin osa ihmisistä ei tiedä pituuttaan ja jokaisen pitäisi mitata se

  10. 10

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  9. 9

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  8. 8

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  9. 9

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  10. 10

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  11. Näytä lisää