Seksitanssi sekoitti Suomen

Vuonna 1989 Suomen ja koko Euroopan valtasi Lambada-laulu ja lambada-tanssi. Nyt ne kuuluisiksi tehnyt Kaoma-yhtye lupailee 30-vuotismaailmankiertuetta.

Seksi oli kaikkialla vuonna 1989 eli 30 vuotta sitten.

Seksiä tihkui uuden laulajatulokkaan Kikan esiintymisestä ja laulunsanoista, ulkomaisten verrokkiensa Samantha Foxin ja Sabrinan tyyliin. Kata Kärkkäinen oli juuri riisuutunut Playboy-lehdelle ja julkaissut nyt ensi albuminsa Your Love. Cliftersin uutuuslevy sai nimekseen Sexi on in, ja Eurooppakin oli yhtymässä niin hirmuisella höngällä, että jo pääministeri Harri Holkerikin puhui, kuinka EY:ssä on ”sex-appealia”.

Mutta yksi oli syksyllä 1989 kuumuudessaan yli kaiken. Se oli suomalaisille uusi tanssityyli nimeltä lambada.

Lambadasta Suomi ja koko Eurooppa saivat yhtäkkiä himoitsemansa muotitanssin, jollaista oli odoteltu jo 1980-luvun alun tiputanssista asti. Tämä uusi oli tiputanssia paljon kiehtovampi, se kun oli vähän tuhma.

Tai sellaisena se meille ainakin markkinoitiin – todellisuudessahan tanssi oli brasilialainen ”kansantanssi”, eikä sinänsä sen tuhmempi kuin samba tai mikään muukaan lattaritanssi. Eroottista latausta ja paljasta pintaa toki riitti, lambadassakin.

Lehdistössä lambada sai nimekseen heti alussa ”seksitanssi”.

”Seksitanssi on kuumaa”, otsikoi Ilta-Sanomat syyskuussa 1989 julkaistessaan ensimmäisen juttunsa lambadan voittokulusta.

Jutussa kuvailtiin, mistä tanssissa oli kyse: Siinä ”pari liimautuu toisiinsa kiinni jostain navan seudulta ja sitten hangataan, pyörähdellään ja taas hankaillaan”.

Mukana oli kuva tanssiparista, mutta kuvan pääosaan nousivat – suomalaisittain verraten rohkeasti – naisen pakarat.


Lambada-huuma pyyhkäisi Euroopan yli hetkessä.

Ilta-Sanomien artikkelin mukaan Kaoma-yhtyeen kappale Lambada kuultiin ensi kertaa toukokuussa 1989 Ranskassa Orangina-appelsiinijuoman mainoksessa. Kesäkuussa se oli mukana televisiouutisissa.

Suomessa Kaoman Lambada-video näytettiin Levyraadissa. Tarttuva melodia, auringonpaiste, minimaalisten helmojen heilahdukset ja paljaiden takalistojen vilahdukset purivat suomalaisiinkin.

Se oli menoa.

IS haastatteli lokakuussa 1989 Kaoman videolla ja mainoksessa tanssinutta nuorta brasilialaista Roberta de Britonia, joka oli harrastanut lambadan tanssimista jo kolmivuotiaasta asti ja päätynyt keinuttelemaan brasilialaiselle uimarannalle ja videolle saman ikäisen pojan Chicon kanssa. Kuuluksi noussut kaksikko julkaisi myöhemmin omaakin materiaalia.

Katso huuman aloittanut Lambada-video alta:Yhtäkkiä Lambada oli aivan kaikkialla, monien mielestä jo liiaksi. Pääministeri Harri Holkerikin joutui tahtomattaan ottamaan kantaa uuteen muotitanssiin.

”Lambada. Mitä pirua se oikein on ja minun vielä väitetään osaavan. En osaa. Kuulemma se on jokin lähitanssi”, Holkeri vastasi Helsingin Sanomien mukaan, kun häneltä oli kysytty eduskunnassa, osaako hän uuden tanssin askeleet.


Lambada-kappaleen ja lambada-tanssityylin tarina on kiharainen. Täyttä varmuutta historiasta ei ole, rajojen yli liikkuvista sävelistä ja rytmeistä kun on kyse.

Kaoman Lambada ei nimittäin suinkaan ollut saman laulun ensimmäinen levytys.

Saman kappaleen oli levyttänyt jo vuonna 1981 Bolivian suosituimpiin yhtyeisiin lukeutuva Los K’jarkas.

Llorando se fué -niminen, tyypillistä Andien alueen perinnemusiikkityyliä edustava kappale oli ollut Etelä-Amerikassa hitti ja siitä oli tehty sittemmin useita versioita pitkin Etelä-Amerikkaa, ainakin 15.

Laulun melodia perustuu ilmeisesti vanhaan Andien alueen kansansävelmään. Los K’jarkasin versiossa laulun aloittava instrumentti on Andien oma panhuilu siku. Surumielinen kappale kertoo pariskunnan erosta.

Kuuntele Los K’jarkasin hätkähdyttävä versio täältä.

Ensimmäisen kerran kappaleessa käytti haitaria perulainen yhtye Cuarteto Continental. Sen vuonna 1984 levytetty versio oli kolumbialaisen cumbian tyylinen.

Portugaliksi laulun lauloi ensi kerran vuonna 1986 brasilialainen laulaja Márcia Ferreira. Laulu sai nimen Chorando se foi, suomeksi ”hän lähti itkien”. Kuuntele versio täältä.

Perulaisyhtyeen sovituksen ja brasilialaislaulajan tekstien pohjalta kappaleesta teki sitten oman versionsa Kaoma-yhtye vuonna 1989.

Kaoma oli ranskalaisten tuottajien luomus. Brasiliassa vierailleet miehet olivat haistaneet Etelä-Amerikassa suositun laulun mahdollisuudet.

Yhtye koottiin pikavauhtia Pariisissa majaansa pitäneen Touré Kunda -yhtyeen ympärille. Muusikot olivat Senegalista ja Karibialta, laulaja Loalwa Braz sekä nuoret tanssijat Chico & Roberta Brasiliasta.

Kaoman ja sen perustajien virhe oli, että vanha laulu otettiin omiin nimiin, vaikka uutta oli vain sovitus.

Laulun uusi, Euroopan markkinoille suunnattu Lambada-nimi tuli pohjoisbrasilialaisesta tanssityylistä, ja musiikillisestikin Kaoman versio pohjasi lambadaan.

Lambada oli köyhän kansan keskuudessa 1970-luvulla syntynyttä tanssimusiikkia, jossa sekoittuivat niin ikivanhat brasilialaiset kuin karibialaisetkin rytmit, esimerkiksi carimbó. Sensuellissa lambadassa tanssijoiden vatsat koskettivat toisiaan.

Brasiliassa Kaomankin versio tunnetaan silti edelleen nimellä Chorando se foi, ei Lambadana.


Kun Lambadasta tuli vuonna 1989 maailmanlaajuinen hitti, originaaliversion kirjoittaneet bolivialaisveljekset Gonzalo ja Ulises Hermosa nostivat äläkän. Hermosat olivat aikoinaan älynneet rekisteröidä laulun omiin nimiinsä, joten heitä ei sopinut sivuuttaa nytkään.

Suomessa lokakuussa 1989 vieraillut Kaoman perustaja Jean Karakos oli vielä tuolloin luottavainen.

”Totuus on, että Lambada perustuu perinnemusiikkiin, jonka ranskalais-brasilialainen ryhmä on sovittanut yhdessä”, Karakos sanoi Ilta-Sanomille.


Seuraavana vuonna oikeus kuitenkin päätti, että bolivialaisveljekset saavat osan Lambadan keräämistä tekijänoikeusmaksuista.

Rahaa eittämättä tulikin, sillä Kaoman etnoiskelmä nousi useimpien Euroopan maiden listojen kärkeen ja siitä tuli vuoden 1989 myydyin single maailmanlaajuisesti.

Yhtye julkaisi 1989 myös Worldbeat-nimisen levyn, jolla kuuluu lisää 80-luvun syntetisaattorien säihkettä ja eri latinalaistyylejä lambadasta salsaan ja cha cha chaan.

Suomessa oltiin mukana Lambada-huumassa heti alkumetreillä. Ensimmäisten joukossa tämän ”seksitanssin” mahdollisuudet haistoivat muotitanssien suomalaiset erikoisasiantuntijat, diplomitanssinopettajat Åke ja Leena Blomqvist.

Kaksikko ilmoitti HS:n sivuilla 25. syyskuuta tuoneensa Pariisin tanssinopettajakongressista mukanaan Pariisin uuden muotivillityksen, brasilialaisen kansantanssin lambadan.

Blomqvistit selvästi tiesivät, että tähän tanssiin kannatti panostaa. He lupasivat opettaa lambadaa ”kaikilla kursseilla ja yksityistunneilla”.


Pikkujoulukauden lähestyessä pariskunnan lambada-ilmoittelu vain tiivistyi. Lokakuussa lambadan nuorina mannekiineina saivat Ilta-Sanomissa toimia jopa pariskunnan 7- ja 8-vuotiaat lapset Clara ja Claus.

Blomqvistit olivat hoksanneet myös sen, että ”liian seksikkäästi tanssiminen vieraan partnerin kanssa” ujostutti suomalaisia. Siksi pariskunta lupasi: lambadaa ei ole pakko tanssia partneriin liimautuneena.

Hittibändi Kaoma saatiin Suomeen jo lokakuussa, hurmion ollessa huipussaan.

Yhtye oli hankittu vetonaulaksi uuden Cinderella-laivan neitsytristeilylle, mutta laiva oli jämähtänyt telakalle. Ilta-Sanomissa kuvailtiin jopa hivenen inhorealistiseen sävyyn, kuinka bändin työkomennus oli muuttunut Mariella-risteilyksi ja Tapiola Gardenin keikaksi.

Tapiolassa paikalla olleen toimittajan mukaan tanssin ”visuaalinen ilme tuotti mielikuvia pornosta urheilusaleihin ja 50-luvun koulutansseihin”.


Mutta miten sitä lambadaa oikeasti tanssittiin?

Sen kaikille suomalaisille opettivat Ylen Käyntikortti-ohjelmassa marraskuussa 1989 tanssijat Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen. Anna Hanski lauloi, ja bändi yritti pistää parastaan. Jälkikeskusteluun maailmanmusiikin silottelusta osallistui jopa laulaja Anita Hirvonen (– jolla ei muuten ollut mitään tätä seksitanssia vastaan).

Tunnelma ei kuitenkaan kiehahtanut niin kuumaksi kuin oli ehkä ajateltu, ainakaan yleisön puolella.

Katso tunnelmat Ylen Elävästä arkistosta:Lambada-kuume alkoi laantua jo vuoden 1990 puolella, yhtä pian kuin se oli alkanutkin.

Erilaisia oheistuotteita, esimerkiksi vhs-tanssivideota, yritettiin silti kaupitella.

Ainakaan Helsingin Sanomien kriitikko ei tästä innostunut.

”Ensin lambadalla rahastettiin levymarkkinoilla, nyt on lambada-videon vuoro. Kaoman puhki jauhetun videopätkän lisäksi reilun puolen tunnin nauhalle on ympätty seitsemän vastaavanlaista hölkkää tanssikuvilla säestettynä. ’Sokerina pohjalla’ opetetaan videolla (tosi huonosti) hytkyttämään jalkoja ja veivaamaan lantiota lambadan tahdissa. Kivaa.”

Lambadan elämä alkoi totisesti olla ohi täällä. Kaoma oli leimattu yhden hitin ihmeeksi, Lambada kitsihitiksi. Seuraavaksi Kaoman CBS-levy-yhtiö suuntasi katseet Pohjois-Amerikan valloittamattomille tantereille.

Mutta ei Kaoman ainokaiseksi jäänyt jättihitti ole jäänyt silti unholaan. Laulun tie on jatkanut yhä uusiin versioihin.

Suomessa sen esitti heti tuoreeltaan Anna Hanski Turkka Malin suomenkielisin sanoituksin. Nyt eivät vatsat enää hieroneet toisiaan, vaan pääosassa oli lanteiden jatkuva ja kiihottava liike.

Punatähdet-yhtye on tehnyt siitä coverin nimellä Kansandemokratiaa.

Omat konemusiikkiversionsa laulusta tekivät 2010-luvun alussa Don Omar (Taboo) sekä Jennifer Lopez ja Pitbull (On The Floor).

Lambada poiki kovimman kuumeen aikaan myös kaksi hyvin juustoista ja hyvin huonoksi haukuttua elokuvaa: Lambada sekä Lambada – Kielletty tanssi.

Kaoma kiersi näkyvästi vielä 1990-luvulla ja julkaisi pari levyä, mutta sen jälkeen iso yleisö ei ole siitä kuullut.

Ennen kuin nyt. Tiistaina 5. helmikuuta 2019 sähköpostilaatikkoon tipahtaa yllättävä viesti. Tulossa on Kaoman maailmankiertue Lambadan ja yhtyeen 30-vuotisen taipaleen kunniaksi!

Mukana viestissä on kuva tutun näköisistä mutta 30 vuotta vanhemmista Kaoman muusikoista.


Kaoman manageri kertoo, että yhtye on jatkanut kaikki nämä vuodet, vain lyhyttä 2000-luvun alun taukoa lukuun ottamatta. Kierretty on kaikkialla muualla ”paitsi Etelämantereella”.

Yhtyeessä on mukana vielä viisi jäsentä, heistä kaksi yhtyeen perustajajäseniä. Yksi on kuitenkin poissa: laulaja Loalwa Braz kuoli vuonna 2017. Hänen murhattu ruumiinsa löydettiin palaneesta autosta Brasiliassa.

Managerin mukaan maailmankiertueen päivämäärät ja paikat julkaistaan helmikuun lopussa. Käänteitä voi seurata heidän FB-sivuillaan.

Suomeenkin ollaan ”ehdottomasti” tulossa – tosin mitään tietoa ei keikasta ole. Manageri toivoo, että HS:n toimittaja auttaisi saamaan keikan.

Vaan mistä sitä tietää. Jos Lambadan ja sen edeltäjien on onnistunut hurmata kansaa maanosasta ja vuosikymmenestä toiseen, niin miksei uusi Lambada-huuma voisi iskeä maailmaan nytkin.

Ehkä me vielä loppuvuodesta 2019 tanssimme taas onnessamme tätä ”seksitanssia”. Tanssikoulut pullistelisivat väkeä, pääministeri kommentoisi, pakara vilahtaisi.Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  4. 4

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  5. 5

   Iivo Niskanen kaatui mutta pinnisti takaisin kärkiryhmään – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua

  6. 6

   Donald Trump palkittiin huonoimpien elokuvien Razzie-palkinnoilla – huomiota sai myös Trumpin ”loputon pikkumaisuus”

  7. 7

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  8. 8

   Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön

   Tilaajille
  9. 9

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

  10. 10

   Udo Kier on näytellyt maailman arvostetuimmissa elokuvissa ja satoja miljoonia tuottaneissa kassamagneeteissa, ja nyt hän on tykästynyt suomalaiseen Timoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  5. 5

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  6. 6

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  8. 8

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  9. 9

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  10. 10

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ajokeli on parantunut aamuisesta liukkaudesta
  3. Iivo Niskanen kaatui mutta pinnisti takaisin kärkiryhmään – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua
  4. Jaakko Yli-Juonikas järjesti palkintoraadeille mietittävää: liitti tulevan romaaninsa ensimmäisen luvun novellikokoelmaansa
  5. Jaakko Yli-Juonikkaan sysimustan huumorin täyttämä novellikokoelma täytyy lopussa kääntää toisin päin, sillä sieltä löytyy tulevan romaanisarjan ensimmäinen luku
  6. Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön Tilaajille
  7. Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre
  8. Krista Pärmäkosken taistelu ei riittänyt mitalisijaan: kahdeksas – Therese Johaug oli ylivoimainen yhdistelmäkilpailussa: ”Sukset suorastaan lensivät”
  9. ”Vaimo on joskus saattanut sanoa, ettei kotiimme enää mahdu soittimia” – toisen polven lyömäsoittaja Keijo Puumalainen tahtoo rummuttaa joka päivä
  10. Yli 90 kuollut ja satoja joutunut sairaalaan Intiassa myrkkyviinan takia
  11. HS tuo erimieliset suomalaiset yhteen, jotta ymmärtäisimme toisiamme paremmin: Tule mukaan Suomi puhuu -tapahtumaan ja tapaa vastakohtasi
  12. Näytä lisää