Kulttuuri

Fritz Honka kidutti ja murhasi naisia ja yritti peittää ruumiiden hajua Wunderbaumeilla – Tosipohjainen uutuuselokuva on tuomittu niin kuvottavaksi, että sen katsomisen haluaisi unohtaa

Tositapahtumiin perustuva Der Goldene Handschuh (The Golden Glove) sai ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla viikonloppuna.

Berliini

”Inhottava.”

”Kuvottava.”

”Saatat jälkikäteen toivoa, ettet koskaan olisi nähnyt tätä elokuvaa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Berliinin elokuvajuhlien kohutuimmasta ja mielipiteitä jakavimmasta ensi-illasta ei ole epäselvyyttä. Se on Fatih Akinin uusin ohjaus Der Goldene Handschuh (The Golden Glove), tositapahtumiin perustuva saksalainen sarjamurhaajakuvaus.

Elokuva sai ensi-iltansa lauantaina, ja arviot ovat olleet enimmäkseen hyvin negatiivisia. Se on haukuttu vastenmieliseksi esimerkiksi Screen Dailyn, Varietyn, Timen ja Indiewiren arvioissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katsojat on lyönyt ällikällä elokuvan brutaali naisiin kohdistuva väkivalta sekä sen läpitunkeva rujous ja rumuus. Yllättävää on sekin, että tällainen elokuva tulee ohjaaja Fatih Akinilta, joka on tähän asti tullut tunnetuksi kehutuista maahanmuuttoa käsittelevistä draamoistaan. Niistä kuuluisimmat ovat Suoraan seinään (2004) ja Taivaan reunalla (2007) sekä In the Fade – kuin tyhjästä (2018).

Der Goldene Handschuh kertoo yhdestä Saksan tunnetuimmista sarjamurhaajista, Hampurissa 1970-luvun alussa neljä naista murhanneesta Fritz Honkasta. Yksin asuneen ja alkoholisoituneen Honkan uhrit olivat yli 40- ja 50-vuotiaita prostituoituja, joita hän tapasi baareissa ja houkutteli asunnolleen. Asunnossaan Honka pahoinpiteli ja kuristi uhrinsa kuoliaaksi.

Paloitellut ruumiit hän kätki seinän sisään. Kun naapurit valittivat hajusta, Honka yritti peittää sitä heittelemällä ruumiskätköön Wunderbaum-hajusteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Honka jäi kiinni vuonna 1975 ja hänet tuomittiin 15 vuodeksi vankimielisairaalaan: jatkuva juopottelu oli tuhonnut Honkan aivoja sen verran, ettei häntä katsottu täysin syyntakeiseksi. Vapauduttuaan hän vietti viimeiset vuotensa hoitokodissa ja kuoli 1998.

(Sukunimi Honka tuntuu viittavaan suomalaisiin sukujuuriin, mutta asiasta ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa, ainoastaan spekulointeja nettifoorumeilla.)

Heinz Strunkin kirjoittama, Honkasta kertova Der Goldene Handschuh -kirja julkaistiin Saksassa vuonna 2016. ”Kultainen hansikas” -nimi tulee hampurilaisesta baarista, joka oli Honkan kantapaikka. Kirja nousi arvostelumenestykseksi ja Akinin elokuva on tehty sen pohjalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Der Goldene Handschuh -elokuva on huolella tehty: ainakin siinä on todella nähty vaivaa, että jokainen yksityiskohta olisi niin ruma kuin mahdollista. Honkan sottaisen asunnon seinällä roikkuvine haalistuneine pornokuvineen pystyy valkokankaalta melkein haistamaan. Samoin kuin Kultainen hansikas -baarin, jota ankeampaa räkälää on miltei mahdoton kuvitella.

Kaikki paikat on mallinnettu elokuvaan mahdollisimman paljon oikeita vastaaviksi. Niin myös Honkan ulkonäkö. Auto-onnettomuuden jäljiltä hänen silmänsä karsastivat pahasti ja hänen nenänsä oli murskaantunut muodottomaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

35–40-vuotiasta Honkaa esittää hieman reilu parikymppinen Jonas Dassler, erittäin vahvasti maskeerattuna. Dasslerin esittämä Honka on myös kaikin tavoin epäsiisti, kyyryssä kävelevä ja puhevikainen, kuten ilmeisesti tosielämässäkin.

Amerikkalaisesta sarjamurhaaja Ted Bundysta kertova Netflix-dokumenttisarja sekä tuore Zac Efronin tähdittämä draamaelokuva ovat herättäneet keskustelua siitä, onko oikein kuvata julma tappaja komeana ja karismaattisena. Der Goldene Handschuhin yhteydessä tällaisia pohdintoja tuskin tarvitsee käydä.


Voimakkaimpia reaktioita on herättänyt elokuvan äärimmäisen raaka naisiin kohdistuva väkivalta. Murhakohtaukset ovat pitkiä ja inhorealistisia. Ensimmäinen niistä, jolla koko elokuva alkaa, kestää minuuttikaupalla. Honka tekee uhreilleen myös seksuaalista väkivaltaa. Osa uhreista pääsee pakenemaan – kuten Gerda Voss (Margarethe Tiesel), jota Honka pitää kotiorjanaan – mutta ei ennen pahoinpitelyjä ja nöyryytyksiä.

Osa raakuuksista tapahtuu kuvan ulkopuolella, mutta ääniefektit eivät silloinkaan jätä katsojalle epäselväksi, mitä tapahtuu.

Der Goldene Handschuh tuo mieleen Lars von Trierin The House that Jack Built -elokuvan, joka nostatti väkivaltansa vuoksi kohua Cannesin elokuvajuhlilla viime vuonna.

Mutta siinä missä fiktiivinen The House that Jack Built tuntui lähinnä tahalliselta provokaatiolta von Trierin puolelta, Der Goldene Handschuh sen sijaan yrittää kertoa julman tositarinan mahdollisimman todenmukaisesti.

”Jos elokuva kertoo seksuaalisesta väkivallasta, se pitää myös näyttää”, sanoi ohjaaja Fatih Akin Berliinissä elokuvan näytöksen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

”Mutta tämä elokuva ei juhlista väkivaltaa. Sen on tarkoituskin järkyttää.”

Lehdistötilaisuudessa Akin kertoi myös koko elokuvaharrastuksensa alkaneen kauhuelokuvista. Viime vuonna uutisoitiin, että Akin on kiinnitetty Stephen Kingin Tulessa syntynyt -romaanin uuden elokuvaversion ohjaajaksi.

Akinin mukaan häntä kiehtoi Strunkin alkuperäisteoksessa se, kuinka kirja toi Honkalle tietynlaista arvokkuutta tämän hirviömäisyydestä huolimatta. Samaa Akin kertoi yrittäneensä tavoittaa elokuvassakin.

Mutta entä uhrien arvokkuus? Kultainen hansikas -baarin kanta-asiakkaat kuvataan elokuvassa rujoina rapajuoppoina, osin mustan humoristisellakin tavalla. Niin myös uhrit, jotka Honka houkuttelee baarista viinalla mukaansa.

Akin sanoo, että tarkoitus oli kuvata myös Honkan uhrit mahdollisimman todenmukaisesti.

”He olivat yhteiskunnan ulkopuolisia, rikkinäisiä ihmisiä. Honka selvisi jäämättä kiinni niin pitkään, koska heidän kohtalonsa ei kiinnostanut ketään.”

Tämä on totta: Honkan uhreista kolmen katoamista ei edes ilmoitettu poliisille.

”Halusin myös näyttää, että kaikilla näillä uhreilla rikkinäisyydestään huolimatta oli voimakas halu elää. Osin siksi murhakohtauksetkin ovat niin pitkiä – elämänhalu on kaikissa ihmisissä niin vahva.”

#Metoo-aikana elokuva, joka kuvaa äärimmäisen julmaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, herättää silti ymmärrettävästi vahvoja vastareaktioita.

”Halusin vain olla tällä elokuvalla niin rehellinen kuin mahdollista. Toki kannatan #metoo-liikettä ja ajattelin sitä tätä paljon tätä elokuvaa tehdessä. Mutta #metoon ei pitäisi luoda sensuuria”, Akin totesi.

Berliinin elokuvajuhlat käynnistyivät torstaina 7. helmikuuta ja päättyvät 17. helmikuuta. Der Goldene Handschuh on mukana kilpailemassa festivaalin pääpalkinnosta Kultaisesta karhusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn sisäinen kriisi syvenee: Intian-osastolla kastiin perustuvaa nöyryytystä ja syrjintää

  5. 5

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Trump julisti kansallisen hätätilan rahoittaakseen muurin Meksikon rajalle

  8. 8

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  9. 9

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  10. 10

   Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  3. 3

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  4. 4

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää