Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Ville Valon, Agentsin ja Rauli ”Badding” Somerjoen kolmiyhteys koskettaa suomalaisten muistihermoja, ja mukana on uusia kappaleita Somerjoen arkistoista

Ville Valon ja Agentsin yhteistyö toimii, mutta levyn mitta saadaan täyteen monesti versioiduilla Badding-hiteillä.

Iskelmä, rock

Ville Valo & Agents: Ville Valo & Agents. Vallila Music House/Universal Music Finland. ★★★★

Harvan levyn synty on ollut yhtä väistämätöntä kuin tämän.

Ville Valon, Agentsin ja Rauli ”Badding” Somerjoen pyhä kolmiyhteys on muhinut yli kaksikymmentä vuotta ja odottanut vain oikeaa ajoitusta. Se aika on nyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esa Pulliaisen johtama Agents on viime vuosina kerännyt hieman pölyä kansakunnan kaapin päällä ja kaivannut uralleen uutta nostetta. Toisaalta Ville Valon luotsaama Him ajoi itsensä luovaan umpikujaan ja päätti päivänsä reilu vuosi sitten. On helppo kuvitella, mitä Pulliainen on miettinyt näpytellessään Valon numeron luuristaan: Nyt tai ei koskaan.

Maailmalla marinoituneen metallilaulajan ja supisuomalaisen iskelmäyhtyeen epätodennäköiseltä näyttävä liitto on oikeasti mitä ilmeisin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valon laulurekisteriin kuuluva herkkyys on peruja Somerjoelta, eikä hän ole koskaan kierrellyt velkaansa. Yhtä kauan hän on vihjaillut yhteistyöstä Agentsin kanssa. Esimakua tulevasta saatiin jo vuonna 1999, kun Valo ja Agents tulkitsivat Somerjokea Laulava sydän -televisiosarjassa.

Ville Valon ja Agentsin yhteisalbumilla taivaankappaleet eivät törmää vaan asettuvat järjestykseen.

Sehän tiedetään, kuinka hienoon vireeseen Pulliainen on kitaransa ja yhtyeensä vuosien varrella säätänyt. Aivan poikkeuksellista on se, kuinka upeasti Valon tulkinta solahtaa Agentsin soiton keskelle.

Ääni on riisuttu puhtaaksi maneereista, eikä Valo edes vahingossa väläytä rankempaa puoltaan. Laulu etenee täysin sävellysten ehdoilla: hauraan herkkänä, koskettavan kauniina ja vain kevyen vibraton värittämänä. Samaan aikaan Valo kuulostaa itseltään eikä yritä imitoida Somerjoen lähes lapsenomaista viattomuutta.

Levyn lähtö­kohtana ovat levyttä­mättä jääneet Somer­joen laulut, jotka Pul­liainen on huolella konservoinut kaseteilta valmiiksi sävellyksiksi. Tässä kohtaa tulee vastaan myös suurin heikkous: Graalin malja ei ole pohjaton.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Orpolapsi kiurun ei valikoitunut sattumalta ensisingleksi, sillä se on selkeästi kirkkain helmi. Agentsin soitto rullaa eteenpäin sävykkäänä, Valon tulkinta suorastaan hehkuu ja Somerjoen kappale on yksinkertaisuudessaan nerokas. Kun melodia on riittävän vahva, laulu ei kaipaa edes varsinaista kertosäettä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hittejä voidaan tehdä tiimityönä ja laskelmoiden, mutta ikivihreisiin tarvitaan jotain taianomaista. Tässä sitä on. Kokonaisuuden kruunaa Somerjoen ilmeisen omakohtainen teksti, jossa murehditaan kauniisti sirkuttavan laululinnun paikkaa maailmassa.

Karumpi totuus on se, että Valon tulkittavaksi on löytynyt kaikkiaan vain kolme ennenkuulumatonta laulua. Syksyn lapsia ei herätä suuria tunteita mutta Tuutulaulu lunastaa paikkansa raukean kauniina päätöskappaleena.

Niiden lisäksi Somerjoki itse pääsee ääneen kahdessa englanninkielisessä rokkirenkutuksessa, jotka ovat historiallisesti merkittäviä mutta sävellyksinä eivät niinkään. Kaksi instrumentaalikappaletta toimii alku- ja välisoittoina.

Ja siinäkö se? Ei sentään.

Tässä kohden alkaa kansallisen yhtenäisyyden eheytys. Albumin mitta on saatu täyteen Somerjoen kaikkein suurimmilla hiteillä, joten on vaikea kuvitella levyä, joka tänä vuonna koskettaisi yhtä monen suomalaisen sukupolven muistihermoja.

Samasta sammiosta Agents on ammentanut koko uransa, joten ratkaisua ei voi pitää vallankumouksellisena. Levyn menestyksen se kyllä sinetöi. Myös uusilla versioilla on ansionsa ja ne tulevat soimaan radioaalloilla, kun koivunlehdet väreilevät kesäauringossa, laineet liplattavat järvenrantaan ja savu nousee piipusta saunan lämpiämisen merkiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Agents esiintyi osalla kappaleista jo alun perin, mutta nyt Pulliainen sovittaa omia sovituksiaan uusiksi. Esimerkiksi Ikkunaprinsessan alkuperäistulkinta kuulostaa melkein kömpelöltä virtaviivaistetun ja vauhdikkaamman beat-version rinnalla. Toisaalta Tähdet, tähdet on viety aivan toiseen suuntaan, ja reipas iskelmä on nyt levollisempi tunnelmapala.

On todennäköistä, että Ville Valon ja Agentsin pitkään odoteltu yhteislevy jää myös yhteistyön ainoaksi. Mikä sääli se olisikaan. Nyt kun pöytä on putsattu Somerjoki-tribuutista, Valo ja Agents olisivat vapaita tekemään ihan mitä vaan.

Kuinka huikeaa olisikaan todistaa, miten Agents iskee kiinni esimerkiksi Valon uusiin sävellyksiin. Toivottavasti kevään keikoilla kuullaan edes yhden kappaleen verran, miltä Him kuulostaisi suomenkielisenä ja Pulliaisen sulosointuisella soitolla silattuna.

Tälle ryhmälle mikään ei ole mahdotonta. Tuota tutkimatonta maaperää sietäisi pöyhäistä vielä enemmän.

Ville Valo & Agents -albumi ilmestyy perjantaina 15. helmikuuta. Kiertue käynnistyy Jämsän Himos-areenasta 2. maaliskuuta.

Neljä valintaa: Jarkko Jokelainen suosittelee tänään musiikkia loistavasta r’n’b-singlestä juurevaan americanaan

Single: R’n’b

Jesse Markin: Jericho. Vild Music. ★★★★★

Vuosi­kymmen sitten räppäri Ekow nousi esille Megaphone Staten toisena osakkaana, mutta kolme albumia ei nostanut uraa lentoon. Englanninkielinen hiphop on suomalaisräppärille yhä umpikuja, vaikka kieli taittuisi. Nyt Ekow eli Jesse Markin tekee uutta tulemista, ja tyylilaji on aivan toinen.

Menneisyys kuuluu laulun rytmityksessä, mutta muuten äänessä on sielukas r’n’b-tulkki. Jericho on Markinin kolmas single ja toistaiseksi tyrmäävin: harras tutkielma päänsisäisten muurien murtamisesta. Mikä laulaja, mikä kappale ja mikä tuotanto! Jos tälle vuodelle lupailtu esikoisalbumi ei herätä kiinnostusta Suomessa, toivottavasti muualla ollaan hereillä.

Single: Pop

Maustetytöt: Tein kai lottorivini väärin. This Is Art! ★★★★

Vaala­laisten sisa­rusten yhtye joutuu varmasti kantamaan ”uuden PMMP:n” manttelia niskassaan, vaikka jäljet johtavat paljon kauemmas yhteiselle alkulähteelle. Maustetyttöjen esikoissingle on yhdistelmä Gösta Sundqvistilta perittyä kaihomielistä synapoppia ja korutonta arkirealismia: Viimeisiä kolikoita laskeskellaan pienen oluen ääressä, mutta omat huolet tuntuvat pieniltä, kun päälle iskee maailmantuska sisällissodasta kärsivien afrikkalaisten puolesta.

Sisarusten keikoilta tuttua kotikutoisuutta on studiossa virtaviivaistettu, mutta onneksi ei kokonaan häivytetty. Maustetyttöjen pelinavaus kuulostaa vallattomalta ja vilpittömältä.

Albumi: Funk, disco

Nicole Willis & Banda Palomita: My Soul Sensation. Persephone Records. ★★★★

Helsinkiin asettunut newyorkilais­laulaja Nicole Willis teki vuosi­kymmenen ajan vakuuttavaa jälkeä Soul Investigatorsin keulilla, mutta yhteistyö näyttää toistaiseksi tyrehtyneen. Nyt hän esittelee uuden taustaryhmänsä Banda Palomitan, joka operoi laajemmalla skaalalla: puhdas retrosoul on vaihtunut funkimpaan leikittelyyn ja koukkaa 70–80-lukujen kautta lähemmäs tätä päivää. Willisin tulkinta on taatun sensuellia, ja uusien kappaleiden sävykkäästi sovitettu groove toimii yhtä lailla omassa rauhassa kotisohvalla kuin discon tanssilattialla, kuten singleinä jo julkaistut I Call Your Name ja Reparate todistavat. Koko albumi ilmestyy ensi viikolla.

Albumi: Rock

Night Beats: Myth of a Man. Heavenly Recordings.★★★★

Black Keys näyttää luopu­neen paikastaan amerikka­laisen rockin huipulla, joten Dan Auerbachilla riittää aikaa muiden tekosten sorkkimiseen. Nyt hänen tuotantomankelinsa puristukseen joutuu seattlelainen Night Beats, mistä johtuen laulaja Danny Lee Blackwellin taustalla soittavat Nashvillen studioketut.

Yhtyeen vanhoille kuulijoille tämä voi tulla järkytyksenä, sillä rosoisin psykedelia on siivottu pois ja tilalla kuullaan juurevaa americanaa. Se on myös hyvä asia. Auerbach on kaivanut Blackwellin sävellyksistä ytimen esiin ja tuloksensa on joukko hänen viekoittelevimpia kappaleitaan, Her Cold Cold Heartin länkkärisoulista One Thingin riffirockiin.

Oikaistu 12.2. kello 20:02: Levyn tiedoista puuttui Vallila Music House -levy-yhtiö.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  7. 7

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  8. 8

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  9. 9

   Vain kaksi edustajaa uskaltautui puolustamaan ministereiden kanssa aktiivimallia oppositiota vastaan – ”Se on tieteellinen!” Juhana Vartiainen puolusti mallia

  10. 10

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää