Kulttuuri

Aki Kaurismäki sanoo luopuvansa akateemikon arvonimestä vastalauseena hallituksen toimille – Ministeriö selvittää nyt, voiko arvonimestään luopua

Ministeriö selvittää, onko taiteilijan oma ilmoitus riittävä hänen poistamisekseen akateemikkojen listasta.

Suomen kaikkien aikojen kansainvälisesti arvostetuin elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, 61, luopuu taiteen akateemikon arvonimestään vastalauseena Suomen nykyisen hallituksen metsä- ja kaivospolitiikalle.

Kaurismäki on ilmoittanut asiasta kirjeessään presidentti Sauli Niinistölle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hallitus on kymmenien asiantuntijoiden varoituksista huolimatta nostanut Suomen vuotuiset metsähakkuut kestämättömälle tasolle, joka toteutuessaan pienentää metsien hiilinielut kuudesosaan nykyisestä”, Kaurismäki kertoo Sputnik-yhtiönsä välittämässä tiedotteessa.

Tutkijat ovat eri mieltä siitä, miten hiilinielu ja sen hupeneminen hakkuissa tulisi laskea ja Kaurismäen käyttämät luvut on ehditty myös kiistää. Aiheeseen liittyvistä kiistoista voi lukea lisää HS:n perusteellisesta artikkelista tämän linkin takaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaurismäen mukaan hallitus kiihdyttää Suomen metsäluonnon ja sen eläin- ja eliölajien sekä kasvien jatkuvasti pahenevaa sukupuuttoa ja ”viittaa kintaalla” matkailuelinkeinolle ja kansalaisten mahdollisuudelle sienestää, marjastaa, retkeillä tai yksinkertaisesti nauttia luonnosta.

”Samalla hallitus antaa selkeästi ymmärtää vähät välittävänsä ilmastonmuutoksesta ja tulevista sukupolvista”, Kaurismäki kirjoittaa.

Kaurismäen mukaan vanhentunut kaivoslaki pitäisi jo uudistaa. Nyt se sallii ”minkä tahansa ulkomaisen kaivosjätin tehdä valtauksen mihin tahansa Suomen maaperällä ja luvan saatuaan hyödyntää kaivamiaan malmeja ja mineraaleja ilman minkäänlaista verotusta Suomen valtion taholta ja sen tehtyään halutessaan käytännössä jättää pilatun maiseman ja saastuneet järvet veronmaksajien hoidettavaksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaurismäki katsoo myös, että nykyinen hallitus ajaa ”ainoastaan kasvottoman pääoman etua” ja ennakoi, että ministerit tullaan siitä erinäisin järjestelyin runsaskätisesti palkitsemaan.

Lehdistötiedote jatkuu yhä satiirisemmin: ohjaaja ehdottaa, että ministerien palkat maksettaisiin jo nyt yksityisistä varoista. ”Näin saadut säästöt voitaisiin käyttää esimerkiksi koulutukseen ja vanhustenhoitoon”, ohjaaja näkee.

Yhteiskunnallisia ehdotuksia satelee ohjaajalta lisääkin. Hän vaatii, että kansallisvarallisuuden – johon hän laskee myös julkisen terveydenhoidon – ”tuhoaminen, haaskaaminen ja vastikkeeton luovuttaminen yksityisiin käsiin määriteltäisiin rikokseksi, joka käsitellään valtakunnanoikeudessa”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopuksi Kaurismäki ilmoittaa, ettei ole käytettävissä metsäteollisuuden tulevia hallituspaikkoja täytettäessä.

Kaurismäki on saanut useita merkittäviä elokuvapalkintoja uransa aikana. Hän sai viime vuonna Medalla de Oro -kunniapalkinnon Espanjassa. Vuonna 2017 hän sai Berliinin elokuvajuhlilla Hopeinen karhu -ohjaajapalkinnon. Vuonna 2002 Kaurismäki sai Cannesin elokuvajuhlilla juhlien toiseksi arvostetuimman palkinnon eli Grand prix -palkinnon elokuvasta Mies vailla menneisyyttä. Sama elokuva oli parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkaana. Kansainvälisiä tunnustuksia on useita muitakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaurismäki on ollut myös valikoiva saamiensa tunnustusten vastaanotossa. Hän on boikotoinut Oscar-kilpailuja useana vuonna ja vuonna 2002 hän ei osallistunut Oscar-gaalaan, koska piti Yhdysvaltojen hyökkäystä Irakiin tuomittavana.

Vuonna 2003 hän boikotoi New Yorkin elokuvafestivaaleja osoittaakseen solidaarisuutta iranilaisohjaaja Abbas Kiarostamille, joka ei saanut viisumia Yhdysvaltoihin. Vuonna 2001 Kaurismäki kieltäytyi Taideteollisen korkeakoulun kunniatohtorin arvosta vastalauseeksi turkiskauppaakin tehneen Marimekon silloisen toimitusjohtajan Kirsti Paakkasen saamalle kunniatohtorin arvolle.

Linnan juhlien kutsuihin hän on vastannut ajoittain taattuun tyyliinsä. Presidentti Mauno Koiviston kutsusta hän kieltäytyi vastaamalla, että ”olen matkoilla Mellunmäessä, enkä pääse tulemaan”. Presidentti Martti Ahtisaaren kutsuun hän vastasi: ”Taitaa tulla samaan aikaan joku jääkiekkomatsi”.

Mutta voiko akateemikon arvonimen saanut noin vain luopua arvosta?

Akateemikko on arvonimi, jonka tasavallan presidentti myöntää erityisen ansioituneille tieteen- ja taiteenharjoittajille. Vuosina 1947–1969 vanhassa Suomen Akatemiassa oli kaksitoista akateemikon virkaa, joista kolme myönnettiin taiteellisin perustein. Silloisia varhaisia akateemikkoja olivat esimerkiksi Wäinö Aaltonen, V. A. Koskenniemi ja Yrjö Kilpinen.

Vanha akatemia lakkautettiin vuoden 1970 alussa, joskin silloiset akateemikot saivat pitää virkansa ja palkkaetunsa vanhan lain mukaiseen 70 vuoden eroamisikään saakka.

Vuodesta 1972 akateemikko on ollut valtiollinen arvonimi. Taiteen akateemikkoja voi olla kerrallaan yksitoista. Nykyisiä akateemikkoja ovat Kaurismäen lisäksi esimerkiksi runoilija Kirsi Kunnas, kuvataiteilija Eija-Liisa Ahtila, kapellimestari ja säveltäjä Jorma Panula sekä valokuvaaja Caj Bremer.

Nykyiseen akateemikon arvonimeen ei liity taloudellisia etuuksia tai minkäänlaisia velvoitteita. Suomen Akatemia esittää tieteen akateemikkojen nimittämistä, kun taiteen akateemikoiden nimittämistä pohtii ensiksi Taiteen edistämiskeskus, joka tekee esityksen opetus- ja kulttuuriministeriölle. Ministeriö puolestaan valmistelee esityksen valtioneuvoston yleisistuntoon ja sen jälkeen presidentille arvonimen myöntämisestä.

”Laki ei sano mitään akateemikon arvonimestä luopumisesta, mutta jos Kaurismäki itse näin sanoo, se on tietenkin vahva tahdonilmaus. Ministeriön täytyy nyt selvittää, onko taiteilijan oma ilmoitus riittävä akateemikon poistamiseksi akateemikkojen listalta”, opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja pohtii.

”Meillä ei ole muistissa, että tällaista olisi aikaisemmin tapahtunut eikä meillä ole tähän mitään proseduuria. Taiteen edistämiskeskus miettinee seuraavaksi, esittääkö se uutta akateemikkoa Kaurismäen tilalle.”

Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovisen mukaan taiteilijan oma ilmoitus ei vielä riitä siihen, että edistämiskeskus poistaisi listoistaan presidentin myöntämän arvonimen.

”Ministeriön ja presidentin kanslian on nyt käytävä pohdinta, miten asiassa menetellään. Taiteen edistämiskeskus on tietysti valmis esittämään toimikuntien ehdotusten mukaisesti uutta akateemikkoa, jos yksi yhdestätoista taiteen akateemikon paikasta näin vapautuu.”

Oikaisu 15. helmikuuta klo 10: kirjoituksessa mainittiin aiemmin Kaurismäen saaneen Euroopan elokuva-akatemian European Film Awards -palkintoja. Kyseessä ovat European Film Awards -ehdokkuudet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  2. 2

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  3. 3

   Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä

  4. 4

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosikymmenien kiista Chagosin paratiisisaarista ratkeamassa: Toimiko Britannia väärin, kun se vei saaret Mauritiukselta ja pakkosiirsi asukkaat USA:n tukikohdan tieltä?

  6. 6

   Politiikan kulisseissa on käyty jo pitkään näkymätöntä taistelua: Valinta tunnin junan ja Lentoradan välillä määrää Suomen kasvun suunnan vuosikymmeniksi

  7. 7

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  8. 8

   Laskettelija loukkaantui vakavasti Häkärinteillä Hankasalmella

  9. 9

   Iivo Niskanen on arvokisoissa ääripäitten mies – yksi asia kävi selväksi uuden epäonnen keskellä

  10. 10

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  4. 4

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  5. 5

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  6. 6

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  8. 8

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  9. 9

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  10. 10

   Sipilän lausunnot Bernerin siirtymisestä ruotsalaispankin hallitukseen ihmetyttävät: ”Berner sanoi, että Sipilä on tiennyt ehdokkuudesta alusta asti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  9. 9

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Harry Kane palasi pitkältä sairauslomalta, mutta Tottenham kärsi yllätystappion Burnleylle – valmentaja Mauricio Pochettino raivosi tuomarille
  3. MM-paikasta pelaava Susijengi pääsi Permiin perjantaina ja matkatavarat lauantaina – ”Onneksi oli treenivälineet käsimatkatavaroissa”
  4. Vuosikymmenien kiista Chagosin paratiisisaarista ratkeamassa: Toimiko Britannia väärin, kun se vei saaret Mauritiukselta ja pakkosiirsi asukkaat USA:n tukikohdan tieltä?
  5. IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä
  6. Laskettelija loukkaantui vakavasti Häkärinteillä Hankasalmella
  7. Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön Tilaajille
  8. Diego Simeone pyysi anteeksi erikoista haarovälituuletustaan Mestarien liigan ottelussa
  9. 40 vuotta sitten feministit julistivat ryhmäseksistä ja muistuttivat sukkahousujen kätevyydestä – nämä ovat ainoat asiat erona nykyaikaan, sillä naisia vastaan hyökätään edelleen
  10. Iivo Niskanen on arvokisoissa ääripäitten mies – yksi asia kävi selväksi uuden epäonnen keskellä
  11. Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä
  12. Näytä lisää