Kulttuuri

Museojohtaja Saila Linnahalmeen ura alkoi arkeologisesta löydöksestä – osoittautui jogurttipurkiksi

Linnahalmen vetämästä Päivälehden museosta on tullut sananvapauden keskus Suomessa.

Saila Linnahalme on sanan­vapausvaikuttaja, joka ei ole taatusti tuttu suurelle yleisölle.

Hänellä ei ole tosin edes mitään syytä olla julkisuudessa, sillä hän työskentelee taustalla kahdessa keskeisessä viestintä­alan lähellä toimivassa instituu­tiossa.

Linnahalme on asiamies ja kehitysjohtaja eli kakkosjohtaja Helsingin Sanomain Säätiössä, joka on kansainvälisesti merkittävä viestintäalan tutkimuksen rahoittaja.

Lisäksi hän johtaa Päivälehden museota, jonka hän on yhdessä museon työntekijöiden kanssa uusinut moderniksi ja ilmaiseksi kaikenikäisten museoksi. Samalla museosta on tullut toimittajien, tutkijoiden ja mielipidevaikuttajien kokoontumispaikka ja eräänlainen sanan­vapauden keskus Suomessa.

Juuri haastatteluhetkellä museossa on meneillään Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon ehdokkaiden julkaisutilaisuus.

”Ainahan mediahistoriassa sananvapauskysymykset ovat olleet keskeisellä sijalla, mutta maailman tapahtumat kertovat, ettei huoli sananvapaudesta ole ainakaan pienenemään päin. Ennen Päivälehden museota Suomessa ei ole oikeastaan ollut sellaista paikkaa, jossa sanan­vapauskysymyksiä on voinut vaikkapa ihan itsekseen tulla pohtimaan”, Linnahalme sanoo.

”Haluan saada ihmiset lukemaan ja ajattelemaan. Päivälehden museon keskeisiä tavoitteita on edistää medianlukutaitoa ja lukuharrastusta laajemminkin. Antaa asioille ja ilmiöille perspektiiviä.”

Päivälehden museota kuten sen yhteydessä olevaa Päivälehden arkistoa rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö.

Säätiö perustettiin 2005, jonka jälkeen se on rahoittanut viestintäalan tutkimusta yhteensä noin 40 miljoonalla eurolla ja lähettänyt 140 toimittajaa jatkokoulutukseen ulkomaalaisiin huippuyliopistoihin.

”Maailmalta ei ole löytynyt vastaavaa yhdistelmää, jossa yhdistyy museotoiminta, suuri tutkimusarkisto sekä tulevaisuutta pohtiva uusin mediatutkimus”, Linnahalme sanoo.

Suurelle yleisölle museo on tullut tutuksi erityisesti noin 80:sta erikoisnäyttelystä, joista suosituin on ollut Muumi-näyttely vuonna 2010. Tänä vuonna museo muun muassa ottaa kantaa erilaisuuden hyväksymiseen Pekka Töpöhäntä -näyttelyllä ja esittelee lappilaisen kirjailijan Timo K. Mukan elämää.

Linnahalme sanoo, ettei ole määrätietoisesti pyrkinyt museoalalle, mutta hänen elämässään on ollut monta hetkeä, jotka ovat johdattaneet tähän pisteeseen.

”Varhaisin museaalinen muistoni on se, kun joskus kolmen ikäisenä tein arkeologisia kaivauksia ja löysin taloyhtiön hiekkalaatikosta jogurttipurkin. Olin varma, että se on kivikaudelta. Vanhempieni analyysin mukaan näin ei kuitenkaan ollut, josta olin sangen pettynyt.”

Hiukan myöhemmin hänen tärkein museokokemuksensa oli rullaluistelu Ateneumissa, jolloin hän huomasi, kuinka paljon hän rakastaakaan tiloja. ”Ateneumin tilan tunnelma lumosi enemmän kuin rullaluistelu.”

”Kouluikäisenä karkasin aina koulun museokäynneiltä, koska minua niin inhotti ryhmäkuri.”

Silti kävi niin, että kun koulu ei useinkaan maistunut, hän päätyi hengailemaan museoihin, useimmiten Kansallismuseoon. Lähinnä tilatunnelman takia.

Kyllä hän ainakin yhteen esineeseenkin ihastui. Se oli Kansallismuseon Aleksanteri 1:n valtaistuin.

”Siinä oli jotain maagista, johon tosin varmasti vaikutti se, että pidin kovasti Mika Waltarin Tanssi yli hautojen -romaanista.” Siinä kuvataan Aleksanterin ja mäntsäläläisen Ulla Möllersvärdin romanssia.

Kesätyö Seurasaaren ulkomu­seossa johti opiskelemaan Suomen historiaa Helsingin yliopistoon. Opinnot venyivät, koska välillä hän vietti talvia tulevan miehensä ja siskonsa kanssa Costa Ricassa, jossa he ostivat viidakosta maatilkun ja rakensivat sinne talon.

”Tai ehkei se ollut suomalaisittain katsoen ihan talo, vaan enemmänkin suoja sääolosuhteita vastaan.”

Yliopistolla Linnahalme teki lopputyön Ulla Möllersvärdistä.

”Kyllähän hänellä ja Aleksanterilla huhutaan olleen läheistäkin yhteisymmärrystä, mutta kuka siitä nyt enää oikein tolkkua saa.”

Linnahalme suunnitteli suuntautuvansa arkistopuuhiin, mutta todellinen museorakkaus iski sillä hetkellä, kun hän käveli ensi kertaa työpaikkahaastatteluun Linnanmäen leikki- ja lelu­museoon. Siellä vierähti jonkin aikaa vakihommissa.

”Sitten kuulin, että Päivälehden arkistosäätiö suunnittelee museota. Hain innoissani, koska nyt pääsisi rakentamaan museota ihan alusta saakka.”

Ensitöikseen hän luki Päivälehden eli Helsingin Sanomien edeltäjän vuosikerrat ja hurahti täysin mediahistoriaan.

”Iltaisin kerroin kavereille innoissani, kuin Juhani Aho tai ­Eero Erkko olivat töissä kertoneet sitä ja tota. Kaverit kysyivät, eikö siellä ole ketään elävää ihmistä töissä. En pitänyt kysymystä lainkaan relevanttina.”

Tästä on pian kulunut parikymmentä vuotta ja Linnahalme saattaa katsoa tyytyväisenä, kuinka museoala on kehittynyt.

”Nyt on museoiden kukoistuskausi. Museoita uudistetaan kävijäystävällisiksi, on tullut mu­seokortti, ovat Amos Rex ja Helsingin kaupunginmuseon upea uudistus. Toivottavasti rahoittajat antavat kukoistuksen jatkua, koska nyt ilmassa on todellista uutta rohkeutta ja iloisuutta. Pöly todellakin on laskeutunut museoista.”

Kuka?

Saila Linnahalme


 Syntyi 1969 Helsingissä.

 Filosofian maisteri Helsingin yliopistosta.

 Työskennellyt Päivälehden museossa vuodesta 2000 lähtien.

 Harrastaa 1800-luvun kirjallisuutta ja purjehdusta.

 Naimisissa, yksi lapsi.

 Täyttää 50 vuotta sunnuntaina 17. helmikuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  2. 2

   Ulkoministeri Soiniin kohdistuneesta hyökkäysyrityksestä epäillään vuonna 1967 syntynyttä miestä, poliisilla ei näyttöä teon suunnitelmallisuudesta

  3. 3

   Harvinainen rikosten sarja Espoossa toi tuomion: Mies varasti lapsilta reput ja uhkasi tappaa viimeisillään raskaana olevan naisen

  4. 4

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  5. 5

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  8. 8

   Virolainen Asta Tikerpäe kyyditettiin neljä­vuotiaana Siperiaan ”isänmaan vihollisen” lapsena: ”Luulin, että menemme kylään tädin luokse Tallinnaan”

  9. 9

   Alle kymmenen vuotta vanhassa asunnossa voi olla rakennusvirheitä, ja jos tärkeä vakuutus puuttuu, ostaja saattaa joutua maksamaan korjaukset itse

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  4. 4

   Suku istui iltaa Espoossa, kun sedän kysymys Auschwitzista muutti Orna Kollmann-Grinbergin käsityksen isästään täysin

   Tilaajille
  5. 5

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  8. 8

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  9. 9

   Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään

  10. 10

   Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  8. 8

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  9. 9

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää