Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Parikymppinen Etta eli Emmalotta Kanth julistaa itsensä uuden suomalaisen rap-skenen kuningattareksi – HS:n kriitikko antaa levylle neljä tähteä

Etta riimittelee esikoislevyllään kirkasotsaista lähiödokumenttia – ilman ironiaa.

EP: Rap

Etta: 10. PME Records ★★★★

”Päätin tän saada, kun olin kymmenen / tää on se hetki otan sen kruunun, sitä mun päähän sovitan / hetki kun otan aseen ja päätän sotia, hetki kun jokaisen vääräks todistan / jotka väittää et ämmil ei taitoo, tulin henkii riistää / kaikki räppärien vaimot, teen leskii niistä.”

Vantaalaisen Emmalotta Kanthin saattavat monet räppiä seuraamattomatkin muistaa vuosikymmenen takaisesta Talent Suomi -kilpailusta. Nyt hän aloittaa esikoislevynsä muistelemalla noita kymmenen vuoden takaisia tuntemuksiaan väkivaltaisesti kuin nihilistisimmät gangsta-räppärit konsanaan.

Etan anteeksipyytelemätön viesti on: ”Kaikki tiskiin heti tässä ja nyt, olen juuri sellainen kuin räppään olevani, ota tai jätä”.

Jos ironia ja hipsterismi kulkevat käsi kädessä, Etan maailmassa ei ole sen paremmin hipstereitä kuin hyggeilijöitä, tai ainakaan sellaisten olemassaoloa ei noteerata. Mitä sanotaan ääneen, sitä myös tarkoitetaan. Ja kyllä, ainakin Etan suusta kuultuna se on tavattoman virkistävää.

Viisi kappaletta käsittävä esikoislevy 10 paljastaa, että ensimmäisinä Etan tekstillisestä cocktailista on ironian ohella siivilöity pois sellaiset ainesosat kuin nöyryys ja älykköydeksi näytelty tylsistyneisyys. Siis juuri ne elementit, joiden oikeanlaisen annostelun varassa ovat viime vuosina kukoistaneet tai kaatuneet sekä niin sanottu indiemusiikki että vaihtoehtoinen ”mumble-rap”.

Tässä katsannossa Etta asemoituu tekstittäjänä 1980-luvun loppupuoliskolla kehittyneen valtavirran gangsta-tyylin moderniksi, pohjoismaiseksi jatkajaksi. Hänen henkisinä esiäiteinään voisi kenties pitää Foxy Brownin ja Lil’ Kimin kaltaisia suunnannäyttäjiä, mutta nämä tekivät aikoinaan uraansa tyystin toisenlaisessa todellisuudessa kuin Etta.

Sitä paitsi 21-vuotiaalla Etalla on myös pehmeämpi puolensa. Tämä tulee esiin hitaassa Ilman mua -kappaleessa, kirkasotsaisessa teinirakkauslaulussa, joka loistaa PME-levy-yhtiön hovituottajana tunnetun, kansainvälisiäkin kannuksia keränneen, Aleksi Asialan kuulaan tuotannon hehkussa.

Sen sijaan olisi liiankin suuri houkutus nähdä Etta vastakkaisella laidalla sitä ikäpolvitovereidensa hallitsemaa laajempaa suomalaista musiikkikenttää, jonka toisella laidalla seisovat ”vanhanaikaisten sähkökitaroidensa” kanssa muun muassa Maustetytöt ja Litku Klemetti.

Suomen suven alati keskittyvämmältä festarikartalta ei taida enää löytyä montaa tapahtumaa Flow’n lisäksi, jonka lavoille voisi kivuttomasti kuvitella esiintymään kaikki kolme. Kertooko tämä sitten koko 1990-luvulla syntyneen ikäpolven polarisoitumisesta, vai vain tietystä suomalaista musiikkikenttää juuri nyt määrittelevästä ilmiöstä?

Ainakin se kertoo jotain siitä, että se kaksi–kolmekymppisten sukupolvi, joka on valinnut leipälajikseen popmusiikin, ei ole eetokseltaan yhtenäinen joukko. Se, että yhteinen juttu on pop, ei enää riitä yhdistämään kaikkia edes etäisesti saman sateenvarjon alle toisin kuin vielä viime vuosikymmeninä.

Hiphopin, ja laajemminkin afroamerikkalaisen ghetto-kulttuurin, ikiaikaisten perinteiden mukaisesti Etta asemoi artistina itsensä eräänlaiseen kuvitteelliseen nyrkkeily­kehään, tai ainakin battle-rinkiin, jossa haasteita satelee oikealta ja vasemmalta ja jossa muihin kuin perheeseen ja oman possen jäseniin on mahdotonta luottaa.

Tämän Etan tyylin ja asenteen julkilausumana toimii uuden levyn kappaleista parhaiten viimevuotisen Ballerina-singlen hengenheimolaiseksi kirjoitettu klubi-bängeri MayDay, jonka kipinöivän ja kiitoratamaisesti kulkevan tuotannon päällä Etta tulee ovesta sisään raamit kaulassa kuin Rocky Balboa konsanaan:

”Mayday-Mayday / mitä tääl on meneil, mä en pelaa pelei / mä oon sun pahin painajainen, pysy hereil / ensinnäkin, aion tulla seinist läpi / ensinnäkin, mä nään kaiken feikin läpi / et oo mun frendi, et oo mun gängii, et oo mun veli / vihaajat katkerii ne salaa kadehtii / et voi saada mitä mul on tää on lahja vanhemmilt /Skillit ja tää ulkonäkö samas paketis / biiitch! / kultaa mun sydämes, kiiltoo mun huulis / varkait mun frendeis, laita piiloon sun kundi / ja täysille volat, kun soitat Ettaa.”

Etta on maininnut esikuvikseen Draken ja Nicki Minajin. Se on hyvä lähtökohta siinä mielessä, että Draken tuotantoja alati uudistaneelle tavalle tehdä r&b-henkistä räppiä ja Minajin provokaatioiden yhdistelmälle alkaa olla suomalaisessakin popmaisemassa alati laajenevat markkinat. Yleisö on, tyylin kansallistaja on puuttunut.

Minajin röyhkeyden luotijunan itsevarmuudella tavoittava Sun mies antaa olettaa, että Etasta sellainen on saattanut löytyä.

NELJÄ VALINTAA: Mikko Aaltonen suosittelee tänään musiikkia synkähköstä suomalaisesta indiesinglestä erään helsinkiläisyhtyeen neljän tähden albumiin

Synkkä kuin Gotham City

Single: Indie

PUK: Varjokuva ★★★★

Tampere­lais-­oulu­lainen PUK­ on jo parinkym­menen vuoden­ ajan seurannut ­vain omaa kutsuaan. ­Yhtye elää ­kaikenlaisten ”skenejen” ulkopuolella, ja juuri siksi sen yhteydessä voi yhä käyttää inflaatio-vapaasti termiä ”indie”. Säröisenä kitarabändinä aloittaneen PUKin edellisten julkaisujen alati puhtaammaksi konepopiksi taittuneet tummat sävyt ovat synkimmillään kuin Marko Hautalan kauhuromaaneista. Uudella singlellä mennään aavistuksen valoisammin.

Maestro Jussi Ojajärven runollisissa teksteissä ja kylmän säksätyksen sekä kauniiden jousisovitusten yhdistelmässä on silti yhä aimo annos peräpohjanmaalaista pakkasta ja viimaa.

Alansa paras retroilija

Albumi: Rock’n’Roll

Million Dollar Tones: That’s Right! Bluelight.

★★★★

Little Richard on eläköitynyt, kauan eläköön Million Dollar Tones!

Toisella albumillaan helsinki­läisyhtye pitää ­hengissä saksofoni- ­ja pianovetoisen rock’n’rollin vahvasti r&b-vetoista perinnettä, joka kukoisti etenkin New Orleansin seudulla 1950-luvulla.

Tyylilaji on teknis-tempollisesti haastava, mutta Million Dollar Tonesin kovakuntoiset muusikot selättävät haasteen ja tavoittavat kadonneen aikakauden nyanssit jopa levynsä soinnissa. That’s Right! ei keksi pyörää uudestaan, mutta retrotyylien tee-se-itse-mikrouniversumissa ryhmä saattaa olla omalla kapealla sarallaan maailman paras juuri nyt.

Pohdiskelevampi Evelina

Single: Pop, R'n'B

Evelina: Miks. Universal.

★★★

24K-debyytti­albumillaan ­streamaus­ennätyksiä rik­konut Evelina ­on kolmannen ­albuminsa kynnyksellä jännittävässä tilanteessa. Laulajan hovituottaja Henri ”MGI” Lanz kutsuttiin yllättäen Sony Music Finlandin toimitusjohtajaksi ja tuskin ehtii siksi viettää enää ylenpalttisesti luovaa aikaa studiossa.

Debyytillään valtavirran jenkki-r&b:n tuotannollisia konventiota digi-ajan suomi-iskelmään varsin onnistuneesti naittaneen Evelinan ilmaisu hakeutuukin SOS-albumia enteilevällä Miks-singlellä osin uusille taajuuksille. Poissa ovat hektisyys ja hedonismi, tilalla Jenni Vartiaisen mieleen tuova, pohdiskelevampi ja aikuisempi, ote.

Britti-indien kadonnut Graalin malja

Boksi: Garage, Trash

Eri esittäjiä: Just A Bad Dream – 60 British Garage & Trash Nuggets 1981 – 89 Cherry Red.

★★★★

Termi ”trash” yhdistetään Suomessa metalli­musiikkiin, mutta­ 1980-luvun Britanniassa ­termillä tunnettiin kokonainen alakulttuuri, jonka juuret lojuivat 1960-luvun amerikkalaisessa autotallirockissa ja psykedeliassa. Miltä trash kuulostaa 30 vuotta myöhemminnyt?

Vimmaisilta ja säröisiltä kerrostumilta eriskummallisia sävelrihmastoja, joihin sattuvat popmelodiat puhkovat ylimalkaisia reikiä. Tekstit ampuvat puberteettisen vinoja visioita rakkaudesta ja epätoivosta Thatcherin ajan Britanniassa. Just A Bad Dream on pätevä dokumentti aikakaudesta ja alakulttuurista, joka katosi ennen kuin osittain samoista vaikutteista versonut brittipop nousi parrasvaloihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  3. 3

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  4. 4

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  5. 5

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  6. 6

   Puolikuun laulaja Kari Pesonen on kuollut

  7. 7

   Jussi Halla-aho sanoo osan vanhoista kirjoituksistaan olleen ”tyhmiä ja harkitsemattomia” muttei irtisanoudu teksteistä

  8. 8

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  9. 9

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  10. 10

   Via Crucis keräsi tuhansia katsojia Helsingin keskustaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  4. 4

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  5. 5

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  6. 6

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  9. 9

   Cecilia Vuorimaa, 20, on tilausprinsessa

  10. 10

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää