Kulttuuri

Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

Burberryn sunnuntaisessa näytöksessä mukana ollut malli Liz Kennedy nosti asiasta äläkän, minkä jälkeen Burberry pyysi huppariaan anteeksi.

Luksusmuotimerkki Burberryn toimitusjohtaja ja luova johtaja ovat joutuneet pyytämään anteeksi hupparia, jonka narut oli solmittu hirttosilmukan muotoon. Huppari esiteltiin Lontoon muotiviikoilla viime sunnuntaina. Asiasta kertoo The Guardian -sanomalehti.

Hirttosilmukaksi solmitut nyörit nousivat esiin sen jälkeen kun sunnuntain näytöksessä mukana ollut malli nosti asian esiin. Hän oli puhunut asiasta paikan päällä ennen näytöstä sekä Instagramissa. Malli pelkäsi, että hirttosilmukka saisi aikaan jopa itsemurhia.

Tiistaina Burberryn toimitusjohtaja Marco Gobbetti pyysi hirttosilmukkaa anteeksi tiedotteessa. Hänen mukaansa Burberry on ”syvästi pahoillaan ahdistuksesta”, jonka huppari oli aiheuttanut.

Vaate on poistettu Burberryn syksyn ja talven mallistosta, samoin kaikki siitä otetut kuvat.

Luovan johtajan Riccardo Tiscin mukaan huppari oli saanut innoituksensa merenkulusta, mutta hän ymmärsi nyt vaatteen olevan mauton.

Huppari oli osa nuorille kuluttajille suunnattua Tempest-nimistä mallistoa. Kyseessä on Tiscin toinen mallisto Burberrylle.

Vastaavanlaiset tapaukset ovat muotialalla valitettavan yleisiä.

Vain pari viikkoa sitten Gucci veti markkinoilta pooloneuleen sen jälkeen, kun se oli joutunut sosiaalisessa mediassa arvostelun kohteeksi. Kritiikin kohteena oli Guccin musta poolo, jonka kasvot peittävä korkea kaulus toi mieleen ”blackfacen” eli rasistisen kasvomeikin.

Guccin pahoittelusta huolimatta monet tummaihoiset julkisuuden henkilöt, muun muassa ohjaaja Spike Lee, räppäri T.I. ja musiikkimoguli Russell Simmons ilmoittivat boikotoivansa Guccia tapauksen seurauksena.

Joulukuussa vastaava tapaus oli Pradalla.

Burberryn hupparista ei olisi ehkä tullut uutista ilman malli Liz Kennedyä.

Kennedy laittoi maanantaina Instagramiin kuvan hupparista. Hän oli itse mukana Burberryn sunnuntaisessa näytöksessä, mutta ei esitellyt catwalkilla kiistanalaista hupparia.

Kuvan ohessa oli pitkä, Burberrylle ja Tiscille osoitettu viesti:

”Itsemurha ei ole muotia. Se ei ole lumoava eikä kiehtova. Ja koska show on omistettu nuorille, jotka saavat oman äänensä kuuluville, kirjoitan tämän. Riccardo Tisci ja kaikki muut Burberryllä: en voi käsittää, kuinka sallitte esitellä tällaisen vaatteen, joka muistuttaa kaulasta roikkuvaa hirttoköyttä.”
Kennedyn julkaisu sai runsaasti vastakaikua.

”Burberryn kaltaista suurta merkkiä pidetään tavallisesti kaupallisena ja laadukkaana. Se ei olisi saanut jättää huomioimatta tällaista ilmeistä yhdennäköisyyttä. Lähdin vaatteiden sovituksesta äärimmäisen kiusaantuneena nähtyäni hupparin. Tuntui aivan siltä kuin olisin palannut siihen aikaan, jolloin jouduin käymään läpi itsemurhatapauksen omassa perheessäni”, Kennedy kirjoitti.

Liz Kennedy kertoi pyytäneensä mahdollisuutta keskustella asiasta jonkun kanssa, mutta hänen oli käsketty kirjoittaa kirje.

”Juttelin lyhyesti jonkun kanssa, mutta kaikki, mitä siitä seurasi oli: ’Se on muotia. Ketään ei kiinnosta, mitä sinun henkilökohtaisessa elämässäsi tapahtuu, joten pidä tämä asia itselläsi’.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  2. 2

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  5. 5

   Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

  6. 6

   Game of Thrones -tähti Emilia Clarke paljastaa saaneensa vakavan aivo­veren­vuodon sarjan kuvaus­tauoilla: joutui kolmeen aivoleikkaukseen, jotka salattiin

  7. 7

   Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

  8. 8

   Eduskunnan apulais­oikeusasiamies: Business Finlandin hallinto­malli on perustuslain vastainen

  9. 9

   Työelämän valtasi villitys, jonka jokainen pitkään töitä tehnyt osaa – sen pohja on hyväntahtoisuudessa

  10. 10

   EU:n ilmastolinjaus uhkaa lässähtää: Saksa liittoutui Itä-Euroopan maiden kanssa jarruttamaan ilmastopolitiikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  6. 6

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää