Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Murakamin lyhyestä novellista syntyi laaja elokuva, jossa rakkaus ajaa maalaispojan epätoivoon

Eteläkorealaisen Chang-dong Leen Burning-elokuva kertoo verkkaisesti luokkaeroista, vainoharhoista ja väkivallan perinnöstä.

Draama

Burning (Beoning), ohjaus Chang-dong Lee, pääosissa Ah-in Yoo, Jong-seo Jun, Steven Yeun. 148 min. K16. ★★★★

Eteläkorealaisen ohjaajan Chang-dong Leen elokuva Burning perustuu japanilaisen kirjailijan Haruki Murakamin 1983 ilmestyneeseen novelliin, joka on julkaistu englanniksi nimellä Barn Burning. Vaikka elokuvaan sisältyvät kaikki novellin olennaiset ainekset ja kohtaukset, kyseessä on kuitenkin kaksi ­aivan erilaista saman aiheen tulkintaa.

Murakamin novellissa kolmikymppinen kirjailija tutustuu kaksikymppiseen naiseen, joka tekee töitä mallina ja opiskelee pantomiimia.

Heidän välilleen ei kehity rakkaussuhdetta, mutta he käyvät yhdessä syömässä ja harrastavat pitkiä keskusteluja.

Nainen lähtee matkalle Pohjois-Afrikkaan ja palaa sieltä mukanaan uusi poikaystävä, nuori, varakas ja salaperäinen japanilaismies. Illanistujaisissa mies paljastaa kirjailijalle polttavansa aika ajoin hylättyjä latoja, tai ­oikeastaan vajoja. Seuraavan poltettavan ladon pitäisi sijaita kirjailijan naapurustossa.

Kirjailija yrittää miettiä ja etsiä, minkä vajan mies polttaisi, mutta mitään niistä ei sytytetä. Nainen katoaa jälkiä jättämättä, eikä kumpikaan miehistä saa enää tietää hänestä mitään. Vuodet vaihtuvat, kirjailija vanhenee.

Siinä se. Muutaman sivun novellin pohjalta on syntynyt kaksi ja puoli tuntia kestävä elokuva, joka käsittelee paljon useampia teemoja kuin pikku novelli. Käsikirjoittajina ovat olleet Chang-dong Lee itse sekä Jung-mi Oh.

Elokuvassa Jongsu (Ah-in Yoo) on vasta kirjailijan urasta haaveileva, vähän ujo ja saamaton nuorukainen. Hänen äitinsä ja siskonsa ovat vuosia sitten lähteneet kotoa väkivaltaista isää pakoon.

Jongsusta on isänsä hoivissa kasvanut yhtä juro kuin isä. He kohtaavat elokuvassa vain isän oikeudenkäynneissä, eikä sanaakaan vaihdeta isän ja pojan välillä. Kanssakäyminen on pelkkää sanatonta tuijottelua.

Soulissa hanttihommia tekevä Jongsu kohtaa sattumalta lapsuudentoverinsa Haemin (Jong-seo Jun), johon ei ole heidän kotikylässään juurikaan kiinnittänyt huomiota. Nyt Haemi on sievä nuori nainen, johon Jongsu alkaa rakastua.

Isänsä jouduttua vankilaan virkamiehen pahoinpitelystä Jongsun on muutettava koti­taloonsa Pajun maaseutukaupunkiin karjaa hoitamaan.

Haemi löytää Kenian matkaltaan Benin (Steven Yeun), sivistyneen ja varakkaan nuoren miehen, jolla on hieno koti ja upea Porsche. Jongsu on hämmentynyt, mutta kulkeutuu Haemin mukana ystävyyssuhteeseen Benin kanssa.

Marijuanan ja oluen täyteisen illan päätteeksi Ben kertoo Jongsulle harrastuksestaan polttaa ränsistyneitä kasvihuoneita, mikä lienee rikkaan miehen keino torjua ikävystymistä. Ja kuten novellissa, Ben on jo valinnut Jongsun talon lähettyviltä seuraavan poltettavan kasvihuoneen.

Jongsu alkaa seurata, milloin joku hänen lähiseutunsa kasvihuone palaa, eikä niistä mikään pala. Sitten Haemi katoaa, luultavasti maksamattomia luottokorttilaskuja pakoon. Esiin nousee myös kysymys siitä, onko monikaan Haemin hänen ja Jongsun yhteistä lapsuutta koskeva muisto totta vai pelkkää tarinaa.

Tähän asti Burning noudattaa Murakamin novellin pääpiirteitä. Sitten kertomusta aletaan viedä pitemmälle.

Urbaani novelli, jossa kuunnellaan Miles Davisia ja Straussin valsseja, venyy tarinaksi luokkaeroista, mustasukkaisuudesta ja kotoa peritystä, tukahdutetusta aggressiosta. Murakamille olennainen katoavan naisen teema muodostaa toki senkin selkärangan.

Jongsu on pohjimmiltaan köyhä ja osaton maalaispoika, joka ei keksi mistä alkaisi kirjoittaa, ja jolle Benin edustama tyylikäs ja varakas kaupunkilainen elämäntyyli on täysin outo.

Yhtä outo on Benille Jongsun elämänpiiri: kun Ben ja Haemi käyvät kylässä Jongsun kotitalossa, Ben ihmettelee outoja ääniä. Ne ovat rajan takaa kuuluvia Pohjois-Korean propagandalähetyksiä, selittää Jongsu. Länsimaisuuden kuplassa elelevä Ben ei tunnu tietävän tällaisesta mitään.

Haemi on tyttö kahden erilaisen miehen välissä, lopulta pelkkä väkivaltaisten tapahtumien katalysaattori, sellaisena ehkä jopa hieman esineellistetty kaunis objekti, johon Jongsu suhtautuu patriarkaattisen omistavasti ja Ben lähinnä ystävällisen välinpitämättömästi.

Burning-elokuvan teemoista yksi on se, että kaikki päähenkilöt tuntuvat olevan hieman eksyksissä. Jongsu ja Haemi eivät saa oikein otetta elämästään ja Ben polttaa pitkästyksissään kasvihuoneita ja haukottelee itse järjestämissään illanistujaisissa.

Kirjalliset viitteet, amerikkalaiset sellaiset, kuuluvat elokuvan henkeen. Ben-hahmoa verrataan jo Murakamin novellissa F. Scott Fitzgeraldin Kultahattu-romaanin päähenkilöön Jay Gatsbyyn, salaperäiseen nuoren mieheen, jonka varakkuuden lähde on tuntematon. Myös Haemi on hahmona yhtä ailahteleva kuin Kultahatun Daisy Buchanan.

Jongsu mainitsee lempikirjailijakseen William Faulknerin. Ben lukee elokuvan yhdessä kohtauksessa Jongsun innoittamana Faulknerin koottuja novelleja, joista yksi on nimeltään juuri Barn Burning. Vuonna 1939 julkaistu novelli käsittelee sekin luokkaristiriitoja, isäsuhdetta ja koston teemaa.

On lisäksi luontevaa, että pieneltä maaseutupaikkakunnalta kotoisin oleva Jongsu kokisi läheisiksi Faulknerin kuvaukset Yhdysvaltojen syvän Etelän maaseudusta.

Vajojen, tai elokuvassa siis kasvihuoneiden, polttamisen tuloksettomasta kyttäämisestä tulee metafora maailmasta, jota Jongsu ei saavuta tai ymmärrä. Raja köyhyyden ja rikkauden, maaseudun ja kaupungin välillä.

Burning ei ole trilleri, vaikka se loppuaan kohti saakin trillerimäisiä piirteitä kaipuun, ahdistuksen ja paranoian kasvaessa Haemia ikävöivän Jongsun mielessä. Tärkeiksi elementeiksi nousevat myös urheilukello ja muuan kissa, joita novellissa ei ole. Elokuvan lopun voi mieltää jopa ironiseksi: vasta väkivaltainen katharsis saa Jongsun tarttumaan kirjoitustyöhön.

Burning on hyvin tasapainoinen, hallittu ja monitasoinen elokuva, mutta verkkaisuudessaan kieltämättä paikoin hieman uuvuttava. Ehkä tarinan kertomiseen ja sen painotuksiin ei olisi tarvinnut käyttää näin pitkää kestoa.

Mainittakoon vielä, että Chang-dong Lee ei ole mikään nuori lupaus, vaan 1954 syntynyt kirjailija ja entinen opettaja, joka teki ensimmäisen elokuvansa vuonna 1997, siis yli nelikymppisenä. Burning on hänen ensimmäinen elokuvansa kahdeksaan vuoteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  3. 3

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  4. 4

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  5. 5

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  6. 6

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Cecilia Vuorimaa, 20, on tilausprinsessa

  8. 8

   Poliisi julkisti videon naamiomiehestä, jota epäillään nuoren toimittajan murhasta Pohjois-Irlannissa

  9. 9

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  10. 10

   Uudet kansanedustajat häkeltyvät Helsingin asunto­markkinoista: ”Ei sitä yksiötä noin vaan napata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  2. 2

   Uudet kansanedustajat häkeltyvät Helsingin asunto­markkinoista: ”Ei sitä yksiötä noin vaan napata”

  3. 3

   Yhdysvaltalais­mies rakensi kodin tolpan nokkaan avomerelle, ja nyt häntä uhkaa kuoleman­tuomio Thaimaassa

  4. 4

   Nämä ovat Helsingin upeimmat työpaikat

  5. 5

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  6. 6

   Opettajaansa seksuaalisesta häirinnästä syyttänyt nuori nainen poltettiin elävältä Bangladeshissa

  7. 7

   Matti Nykänen varoitti suomalaisia haalimasta omaisuutta, ja suomalaiset uskoivat: osakkeisiin ja rahastoihin sijoitettiin keski­määrin 42 euroa henkeä kohti, raha­peleihin 570 euroa

  8. 8

   Miltä kuulostaisi viiden euron neliö­vuokra pää­kaupungin keskustassa? Wien keksi, miten asuminen pysyy halpana

  9. 9

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  10. 10

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää