Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Silmät kuin mustat kuopat – Nicole Kidman on lähes tunnistamaton rähjäisenä poliisina erinomaisessa rikosdraamassa

Erinomaisen taitavasti kerrotussa tarinassa losangelesilainen poliisi penkoo menneisyyttään peitetehtävissä pankkiryöstökoplan jäsenenä.

Draama

Destroyer, ohjaus Karyn Kusama, pääosissa Nicole Kidman, Toby Kebbell, Tatiana Maslany, Sebastian Stan. 121 min. K16. ★★★★

Piti tämäkin nähdä. Onneksi.

Destroyer sijoittuu Los Angelesin alamaailmaan, ja sen pääosassa esiintyy ryvettynyt poliisi, joka kaiken lisäksi ajautuu selvittelemään omaa menneisyyttään.

Kuulostaa erittäin kuluneelta, mutta niin vain on tapahtunut luovuuden ihme. Aineksista on kehkeytynyt omaperäinen ja pysäyttävä kuvaus poliisityön ankaruudesta, syyllisyyden taakasta ja hitaasta kuolemasta. Se jäi nävertämään mieltäni päiväkausiksi.

Kyllä, Destroyer on synkkä elokuva, mutta suoranainen vastenmielisyys on karsittu, ja karun kuoren alla lymyää viimeisen päälle viilattu viihdetuote.

Ensimmäisen ihastuksen tarjoaa pääosaa näyttelevä Nicole Kidman. Häntä ei meinaa tunnistaa.

Alkukohtauksessa Kidmanin esittämä LAPD:n poliisi Erin Bell herää sillan alta autostaan. Hän näyttää elävältä kuolleelta, kirjaimellisesti. Bell kampeaa itsensä ajoneuvosta ja raahustaa vaivalloisesti rikospaikalle. Kollegat häpeävät hänen kuntoaan ja suosittelevat lepopäivää.

Erin Bellin silmät ovat mustat kuopat, ohut iho ryppyilee ja suu vaikuttaa viruneen vedettä viikon. Kalifornian auringon raaka valo paljastaa kaiken armotta.

Rikospaikalta löytyy ihminen ammuttuna, vierellään ryöstössä värjäytyneitä seteleitä. Tekijä on kateissa, mutta Bell ilmoittaa tietävänsä syyllisen ja häipyy keskisormea kohottaen.

Saamme kuulla, että Silas-niminen roisto on palannut. Silas (Toby Kebbell) johti rikollisryhmää, johon Bell itsekin kuului 16 vuotta aiemmin, peitetehtävässä koplan jäseneksi tekeytyneenä.

Australialaislähtöinen Kidman (s. 1967) teki läpimurtonsa 30 vuotta sitten ja nousi nopeasti Hollywoodin eturivin näyttelijäksi. Viime vuosina hän on työllistänyt itsensä näyttävästi niin Hollywood-hiteissä kuin independent-elokuvissa ja maksu-tv:n sarjoissa.

Destroyerissa Kidman vie äärimmilleen sen häiriintyneisyyden ja rikkinäisyyden, joita hän ruumiillisti jo aikoinaan auteur-elokuvissa Hinnalla millä hyvänsä (1995) ja Eyes Wide Shut (1999).

Toki muodonmuutosta voi syyttää laskelmoiduksi. Veteraaninäyttelijät tapaavat kasvattaa mahdollisuuksiaan Oscar-palkintoon möyrimällä maakuopassa (Leonardo DiCaprio The Revenantissa) tai lihottamalla itsensä soikioksi (Christian Bale Vicessa).

Kidmanin suoritus tuo mieleen Charlize Theronin esittämän sarjamurhaajan Monsterissa (2003), josta Theron palkittiin Oscarilla. Kidman lienee pettynyt jäätyään tällä kertaa ilman edes ehdokkuutta.

Golden Globe -pystin puolestaan nappasi hänen nenänsä edestä Glenn Close (The Wife).

Takaumajaksoissa nähdään otteita Erin Bellin vuosista peitetehtävissä. Niissä esiintyy siloposkinen, lapsenkasvoinen Kidman – sellainen kuin 90-luvun valtavirtarooleissa. Kontrasti nykyhetken Erin Bellin rähjäisyyteen hätkähdyttää.

Mysteerejä on siis kaksi: missä Silas-roisto luuraa, ja mitä Bellille taannoin tapahtui? Jotainhan on mennyt pahasti ojaan. Bellillä on teini-ikäinen tytär Shelby (Jade Pettyjohn), mutta perhe viruu rikkinäisenä, eikä puhuminen enää auta.

Moni valkokangastarina on päättynyt näistä asetelmista jonkinlaisiin sovintoharjoituksiin tai siihen kaikkein pyhimpään ja hienoimpaan lopputulemaan, jollaista elokuvantekijät niin usein tuputtavat – ydinperheen jälleenyhtymään.


Ei tällä kertaa. Juonesta enää vain sen verran, että Destroyerin nimi viittaa itse aiheutettuun tuhoon. Bell kärsii, koska häntä rangaistaan. Katsojan punnittavaksi jää, onko sanktio ylimitoitettu.

Avainlauseen sanoo yksi Silasin kätyreistä, mulkero miljoonatalossa: ”Tiedätkö, mitä menestyvät ihmiset tekevät? He jatkavat elämäänsä.” Onhan siinä totuuttakin, vaikkei sitä verirahalla rikastuneelta konnalta haluaisi kuulla.

Erin Bellin arvoitus uhkaa syödä tehoa pääroiston jahdilta. Mutta onneksi tarinan rakenne pitää huolen siitä, ettei näin käy. Käsikirjoittajat Phil Hay ja Matt Manfredi ovat nimittäin rikkoneet aikajanan erinomaisen taitavasti.

Hajotettu rakenne tukee päähahmoa, ja palapelin koko kuvaa pihdataan viimeisiin sekunteihin. Manfredi ja Hay muodostivat kolmikon ohjaaja Karyn Kusaman kanssa jo tämän edellisessä elokuvassa, kauhu-draamassa The Invitationissa (2015).

En katsoessani ajatellut Erin Bellin sukupuolen kantavan mitään erityistä merkitystä.

Jälkikäteen tuli mieleen, että onkohan valkokankaalla koskaan nähty näin rujoa ja epäonnista naispoliisia. Eriasteisin tahroin liattuja miespoliiseja kylläkin pilvin pimein. Usein näiden omapäisten machojen ylle sytytellään sankarin auraa.

Destroyerista ei voi sanoa samaa. Erin Bell esimerkiksi tyydyttää erään roiston kädellään saadakseen tietoja. USA:ssa elokuva sallittiin alle 17-vuotiaille vain aikuisen seurassa. Lieneekö tässä syitä siihen, että Yhdysvaltain lippuluukuilla Destroyer kävi kaupaksi huonosti.

Kierolla tavalla samassa soinnussa teoksen kanssa.

 

Nicole Kidmanin monet kasvot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin saksalaiset ratkaisisivat turvapaikan­hakijoiden palautukset

  2. 2

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  3. 3

   Monia suomalaisia odottaa eläkkeellä ikävä yllätys – Katso HS:n laskurista, millainen eläke sinulle on tulossa

   Tilaajille
  4. 4

   Liian palelemisen syy voi löytyä suolistobakteereista, tutkijat arvelevat

  5. 5

   Päättäjät väistelevät karua totuutta: Suomen eläke­järjestelmä on kriisissä

  6. 6

   Mies raiskasi 15-vuotiaan tytön Helsingissä ja käytti kahta muuta seksuaalisesti hyväkseen – Käräjäoikeus tuomitsi vajaan neljän vuoden vankeuteen

  7. 7

   Maailman tunnetuimpiin pop-tähtiin lukeutuva Sam Smith kertoi viimein, ettei ole mies eikä nainen vaan muunsukupuolinen

  8. 8

   Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

  9. 9

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko: Kartta näyttää tulokset kunnittain ja posti­numeroittain

   Tilaajille
  10. 10

   Tilanne Mosambikissa on katastrofaalinen, kertoo Punaisen Ristin suomalainen työntekijä HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  2. 2

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko: Kartta näyttää tulokset kunnittain ja posti­numeroittain

   Tilaajille
  3. 3

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  4. 4

   Yhdestä huoneesta tuli sote-kaaoksen julma taistelu­tanner, ja nyt HS kertoo, mitä oven takana tapahtui – ”En ole koskaan nähnyt niin huonoa käytöstä”

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Vessahädän kourissa kipristelevät turistilaumat piinaavat Helsingin kaupungintalolla: Kaupunki sanoo kahdeksalla kielellä ei

  7. 7

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  11. Näytä lisää