Kulttuuri    |   Kommentti

Darude yrittää ottaa viimeisellä viisuehdokkaallaan rohkeasti kantaa – Tulos on kolme minuuttia masentunutta ulinaa

Look Away on Daruden ja Sebastian Rejmanin kolmas UMK-ehdokas. Tämänkään takia ei paita repeä, kirjoittaa HS:n musiikkitoimittaja Mari Koppinen.

Eipä pelasta kolmas ja viimeinenkään ehdokaskappale Daruden euroviisupanostusta.

Kolmas UMK-ehdokas on nimeltään Look Away, ja se on yhtä puolivillainen, ponneton ja vanhahtava yritelmä kuin kaksi edellistä kappalettakin.

Toki sillä erotuksella, että kappale on sanomaltaan ja myös musiikillisesti entistäkin synkempi.

Se on ”hätähuuto maailman tilasta”, ja aika hädissään siinä kappaleen laulava Sebastian Rejman huuteleekin.

Kappaleen tarkoituksena on saada meidät länsimaiset etuoikeutetut tajuamaan globaalit ongelmat ja tarttumaan niihin riuskalla otteella.

Ongelmiahan tunnetusti riittää:

”Maailmassa tapahtuu kamalia asioita. On luonnonmullistuksia, sairautta, sotaa ja pakolaisuutta. On helpompaa katsoa muualle kuin nähdä tai ajatella näitä asioita”, Darude kertoo tiedotteessa.

Daruden ja Rejmanin yhdessä säveltämästä ja sanoittamasta Look Awaysta tulee mieleen Varrella virran -tyyppinen dystopiakuvaus, tosin tässä ei ole valkoisia pääkalloja, vihreää vettä eikä kellastuvia puita. Sanat lilluvat kaukana konkretian tasosta.

Vapaa suomennos:

”Jotain on ilmassa tänään / tuntuu niin erilaiselta / en ymmärrä / en arvannut tämän tapahtuvan.

Kuinka voimme nukkua / maata sängyissämme. / Kun tiedämme mitä tapahtuu / mitä maailmassa nyt tapahtuu.”

Kertosäkeessä Rejman voivottelee loputtomasti: ”We look away, look away, look away. No-o-o!”

No jopas. Nyt ollaan euroviisusanoitusten ytimessä kaikessa kliseisyydessään ja pateettisuudessaan.

On sinänsä hienoa että Darude ja kumppanit ovat lähteneet rohkeasti yhteiskunnalliselle linjalle; ottamaan kantaa, jopa syyllistämään.

Mutta näin vakavia ja isoja asioita pitäisi käsitellä tosissaan ja mahdollisimman konkreettisesti. Ei tällä tavalla ylätasolla huhuillen.

Pitäisi olla oikeasti sanottavaa.

Musiikillisestikin Look Awayta vaivaa sama ponnettomuus kuin kahta edellistä kappaletta, Release Metä ja Supermania. Kaikki etenevät tismalleen samalla laiskanpulskealla tempolla ja samalla volyymilla ja jättävät saman haljun maun.

Yritystä toki on.

Kaikki alkaa laululla, pianosta lyödyt soinnut luovat uhkaavaa tunnelmaa. Rytmitausta tihenee ja tihenee darudemaisesti, kunnes päädytään kertosäkeeseen ja jonkin sortin kliimaksiin. Mutta harmittavan puolinaisesti.

Melodioita kaksikko Rejman ja Ville Virtanen osaavat tehdä. Niin Look Awayssa kuin kahdessa edellisessäkin on kertosäkeessä valtavan tarttuva melodia. Se on niin simppeli ja tehokas, että se jää kaaliin heti.

Mutta sekin on jopa liian simppeli. Look Away on kertokäyttötavaraa ja sopisi pikemminkin jonnekin Itä-Eurooppaan mukamuodikkaaseen vitivalkoiseen kesäloungeen taustamusiikiksi kuin aidosti kansaa kiihottavaksi kolmeminuuttiseksi. Tämän takia ei tee mieli paitaansa repäistä.

Niin Look Awayta kuin muistakin kappaleista puuttuu kunnon vimma, energia ja imu. Ollaan vain mukamas vimmaisia, vaikka oikeasti katsellaan kellosta, koska päästäisiin kotiin syömään makaronilaatikkoa ja katsomaan Huutokauppakeisaria.

Sandstormille ominaisia isoja nousuja ja laskuja ei kuulla. Feel the Beat sai virtaa rytminvaihdoksista, nyt ei ole ratsastettu edes niillä.

Tarttuvien melodioiden lisäksi Daruden viisuyrityksessä on ollut positiivista ja yllättävääkin se, että Sebastian Rejman on niin hyvä laulaja. Minä ainakaan en tiennyt hänen taidoistaan, sillä vaikka The Giant Leapia mediassa nimitetään aina ”suosikkibändiksi”, harva ihminen on yhtyeen musiikkia tai Rejmanin laulua kuullut.

Nyt on parin viikon aikana kuultu. Rejman on saanut UMK-kappaleissa valtavasti tilaa. Look Awayssakin hän laulaa alusta loppuun, vieläpä koko ajan täysillä.

No, eipä nyt kelpaa sekään. Olisin toivonut, että osat olisivat olleet toisin päin: pääosa olisi Darudella ja edm-tykityksellä, Rejman olisi vain sivuosassa.

Olisin kaivannut Darudelta kappaleisiin niitä elementtejä, joilla hänen on onnistunut valloittaa koko maailma ja yhä uudet sukupolvet.

Daruden paras puoli on draamankaaren ymmärtäminen. Mietitään vaikka sitä ilmeisintä, Sandstormia. Kihelmöivän odotuksen luominen tahti kerrallaan, piinaavan hidasta kasvatusta... kunnes: mieletön räjähdys. Ekstaasi.

Ei Sandstormia suotta käytetä aerobictuntien sykebiisinä, tunnin loppukirinä, joka vielä kerran nostattaa kuoleman kielissä tarpovan ihmisen elämään ja vie lopulta äärimmäisiin suorituksiin asti.

Samaa asennetta olisin kaivannut UMK-kappaleisiinkin. Suvantoja, räjähdyksiä, infernaalista konemusiikin tykitystä.

Mutta ei. Nyt meillä on kolme minuuttia Rejmanin masentunutta ulinaa.

Laulua on euroviisussa pakko olla, se sanotaan säännöissä. Mutta säännöissä ei sanota, kuinka paljon laulua on oltava.

Rajaa on vuosien aikana kyllä haeskeltu. Esimerkiksi vuonna 1995 Norjan Secret Garden toi lavalle äärimmäisen kauniin Nocturnen, joka on oikeastaan instrumentaali. Melodia hoitui pääasiassa yksinäisen viulun ja tinapillin voimin.

Laulajakin oli, mutta hän lauloi vaivaiset 22 sanaa. Se kelpasi, ja sillä voitettiin.

Samanlaisen roolin olisin suonut Rejmanillekin. Pari sanaa alussa ja lopussa, siinä välissä sellaiset syntetisoidut trance-jytkeet ja pyrotekniikat, ettei ikinä viisuissa.

Olen pettynyt.

Toivottavasti kappaleiden lavashow’t pelastavat tilannetta. Ne voi nähdä suorassa lähetyksessä lauantaina 2. maaliskuuta Ylellä.

Tel Avivin Euroviisuihin lähtevän viisun valitsevat kolmesta ehdokkaasta yleisö sekä kansainvälinen kutsuraati.

Voit kuunnella Look Away -kappaleen tästä.Mikäli video ei näy mobiililaitteellasi, voit kuunnella sen tästä linkistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  3. 3

   Mies tuomittiin yli kolmen vuoden vankeus­rangaistukseen nuoren tytön raiskauksesta Oulussa

  4. 4

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  5. 5

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  7. 7

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  8. 8

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  9. 9

   Suurin osa ihmisistä ei tiedä pituuttaan ja jokaisen pitäisi mitata se

  10. 10

   Trump: Isisin viimeinen linnake Syyriassa kaatuu vielä tämän päivän aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  8. 8

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  8. 8

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  11. Näytä lisää