Kulttuuri    |   Näyttelyarvostelu

Yhdysvaltojen nykytaiteen kärkinimi Kiki Smith on Sara Hildénin taidemuseon uusin voimannäyte

Tampereelle saatu Smithin retrospektiivi jatkaa Hildénin näyttelyiden sarjaa, joka valottaa sukupuolta, kehoa ja historiaa.

Nykytaide

Kiki Smith: Procession 12.5. saakka Sara Hildénin taidemuseossa (Särkänniemi, Tampere). Avoinna ti–su 11–18.

Sara Hildénin taidemuseon ulkomaisia taiteilijoita esittelevissä näyttelyissä on viime vuosina ollut selkeä punainen lanka. Ellen Gallagher, Berlinde De Bruyckere ja Anj Smith ovat kaikki käsitelleet teoksissaan sukupuoleen, kehoon ja historiaan liittyviä teemoja.

Tähän linjaan istuu myös Hildénin uusimman näyttelyn tekijä Kiki Smith. Yhdysvaltojen merkittävimpiin kuuluvan nykytaiteilijan retrospektiivin saaminen Suomeen on jälleen yksi voimannäyte Hildénin taidemuseolta.

Kiki Smith (s. 1954) löi itsensä läpi 1980-luvun alussa, jolloin nuori taiteilijasukupolvi alkoi irtaantua aiempien vuosikymmenten abstraktista ekspressionismista, minimalismista ja käsitetaiteesta. Nuoret taiteilijat alkoivat kääntyä kohti esittävyyttä, politiikkaa ja inhimillisen kokemuksen konkreettisuutta.

Smith oli tämän murroksen johto­hahmoja. Aids-kriisin ja Yhdys­valloissa käydyn sukupuoli­keskustelun ahdis­tamana hän alkoi käsitellä teoksissaan kuolemaa, aborttia ja ihmiskehon lihallisuutta.

Smithin varhaiset veistokset tunkeutuvat kirjaimellisesti ihon alle. Hän nylkee Neitsyt Marialta ihon ja kuvaa sisäelimiä, verisuonia ja kohtuja. Jättimäinen maitorauhanen kiipeää seinällä kuin hämähäkki. Rivi purkkeja säilöö ihmisen ruumiineritteitä kyyneleistä ripuliin ja oksennukseen.

Teokset tuovat elävästi mieleen vuosi sitten Hildénillä esiintyneen Berlinde De Bruyckeren, joka Smithin tavoin vie ihmis­kehoa käsittelevää veistotaidetta pois idealisoinnista kohti raakaa todellisuutta.

Kiki Smith luokitellaan usein feministiseksi taiteilijaksi, mutta luokittelun suhteen tulee olla tarkkana. Smith itse korostaa, että hänen teoksensa eivät käsittele yksinomaan naiseutta, vaikka ihmishahmot hänen taiteessaan ovat pääasiassa naisia.

Smithin feminismi tiivistyy ajatukseen, että naisen keho voi edustaa ihmisyyttä siinä missä miehenkin.

Yläkerrassa esitellään Smithin tuotantoa 1990-luvun puolivälistä eteenpäin. Tuolloin Smithin katse kääntyi ihmisen ja luonnon suhteeseen ja mukaan tuli elementtejä mytologioista, saduista, keskiaikaisesta taiteesta ja kansanperinteistä.

Lintuja, mehiläisiä ja susia kuvaavat teokset jatkavat symbolisemmalla tasolla samaa ihmisen eläimellisyyden tutkimusta kuin aiemmat teokset.

Veistoksessa Hurmio (2001) naishahmo nousee suden vatsasta, ja viereisessä teoksessa Syntynyt (2002) peura synnyttää ihmisen. Teokset viittaavat eläimiin liittyvään rikkaaseen kulttuuriperintöön.

Yli 50 teosta kattavassa näyttelyssä tulee hyvin ilmi Smithille ominainen monialaisuus. Hän veistää, maalaa, piirtää, kaivertaa, kutoo ja tekee kollaaseja. Materiaalilistasta löytyy perinteisen pronssin ohella mehiläisvahaa, nepalilaista paperia, terrakottaa, lasia, kipsiä ja ihmisen hiuksia.

Tekstiili- ja keramiikkateoksillaan Smith purkaa eroa taiteen ja perinteisesti naisille kuuluneiden käsitöiden välillä. Näyttelyn hienoimpia teoksia ovat kookkaat seinävaatteet, joissa vuosisatoja vanha eurooppalainen tekstiilitaideperinne yhdistyy mystiikasta ja luonnonuskonnoista ammentaviin elementteihin.

Lopuksi varoituksen sana. Smithin maineeseen nähden etenkin näyttelyn alku voi tehdä varsin vaisun ensivaikutelman, jota väljä ripustus vain edesauttaa. Smithin taide vaatii aikaa ja hieman paneutumista.

Näyttely kuitenkin kerää liikemomenttia sitä mukaa kuin Smithin maailmaan pääsee sisälle.

Kuka?

Kiki Smith


 Syntyi 1954 Nürnbergissä Etelä-Saksassa yhdysvaltalaiseen perheeseen.

  Isä kuvanveistäjä Tony Smith (1912–1980) ja äiti oopperalaulaja Jane Lawrence (1915–2005).

  Taiteilijana itseoppinut.

  Piti läpimurtonäyttelynsä 1982 New Yorkin The Kitchen -galleriassa.

  Lukuisia yksityisnäyttelyjä ympäri maailmaa, mm. MoMAssa 2003, Venetsian biennaalissa 2017 ja Münchenin Haus der Kunstissa 2018.

  Saanut työstään useita palkintoja ja arvo­nimiä, mm. Yhdysvaltain taide- ja kirjallisuusakatemian jäsenyyden 2005 ja Britannian kuninkaallisen taideakatemian kunnia-akateemikon arvo­nimen 2017.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Sinullahan on lapsi” – Kiinan Xinjiangiin on pystytetty käsittämätön kontrolli­koneisto, ja kuulustelu­kopissa HS:n kirjeen­vaihtaja kohtasi totalitarismin koko voiman

   Tilaajille
  2. 2

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Liki 200-vuotias huvila rapistui hylättynä vuosia keskellä vanhinta Helsinkiä, pelastus koitti yllättävältä taholta

  4. 4

   Kurdien SDF-joukot: Isisin ”kalifaatti” on nujerrettu lopullisesti

  5. 5

   Mikko Kautto vahtii suomalaisten eläke­miljardeja ja tietää, mikä suku­polvi on eläkkeiden suhteen voitolla

  6. 6

   Laura Lindstedt kirjoitti hyperseksuaalisen naisen tarinan ja nyt hän kertoo, miksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on perjantai-ilta Suomen keskeisimmällä taksitolpalla: Autojen ylitarjontaa, kuljettajien luotettavuuden arviointia naaman perusteella ja ”Helsinkiä tuntevan kuskin” etsintää

  8. 8

   Oliko erikoissyyttäjä Robert Muellerin pommi sittenkin suutari?

  9. 9

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  10. 10

   Tommi Korpela ja Jani Volanen kävivät ruotsin­laivalla Joakim ”Jocke” Hackmanin juttusilla, ja muutamaa vuotta myöhemmin syntyi suosikki­sarja M/S Romantic

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  4. 4

   Kun mikään ei riitä ja kaikki on aina kesken – Lapsuudessa opittu luonteenpiirre voi tuhota parisuhteen, näin siitä selviää

   Tilaajille
  5. 5

   ”Sinullahan on lapsi” – Kiinan Xinjiangiin on pystytetty käsittämätön kontrolli­koneisto, ja kuulustelu­kopissa HS:n kirjeen­vaihtaja kohtasi totalitarismin koko voiman

   Tilaajille
  6. 6

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  7. 7

   Iäkäs mies aiheutti kotonaan ryöstäjälle sairaalahoitoa vaativat vammat Hartolassa

  8. 8

   Maavoimat aikoo perustaa valmiuspataljoonia yllätyshyökkäyksen varalle

  9. 9

   Nokia ei yleensä koskaan kommentoi huhuja, mutta perjantaina yhtiö joutui sen tekemään osakkeen voimakkaan halpenemisen takia

  10. 10

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  5. 5

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  6. 6

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  7. 7

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  11. Näytä lisää