Kulttuuri    |   Kommentti

”Ette voi olla tosissanne”: Green Book voitti parhaan elokuvan Oscarin, ja valinta nostatti ennennäkemättömän vastareaktion – se kertoo, kuinka ajat ovat muuttuneet

Rasismista kertovan Green Bookin valinta parhaan elokuvan Oscar-voittajaksi herätti sekä elokuvantekijöissä että yleisössä harvinaisen rankkaa kritiikkiä.

Muistatte varmaan vuoden 2017 Oscareiden palkintomokan, josta tuli yksi gaalan historian kohutuimmista hetkistä? Eli sen, kun parhaan elokuvan Oscarin voittajaksi ilmoitettiin virheellisesti La La Land, vaikka oikea voittaja oli Moonlight.

Ei se mikään kovin vakava juttu ollut. Sekaannus korjattiin lavalla nopeasti, ja sähläykseen suhtauduttiin lopulta hyvällä huumorilla.

No, tämän vuoden Oscar-gaalassa parhaan elokuvan kuulutus nostatti taas kohua.

Erona parin vuoden takaiseen skandaaliin oli vain se, ettei lavalla kuulutettu vahingossa väärää voittajaa vaan se, mikä oli tarkoituskin palkita: Peter Farrellyn ohjaama Green Book. Sekä se että tällä kertaa reaktiot Twitterissä ja gaalayleisössä ovat olleet monin paikoin aidosti vihaisia.

”Are you fucking kidding me” (”ette vittu voi olla tosissanne”), twiittasi esimerkiksi arvostettu amerikkalainen elokuvakriitikko Matt Zoller Seitz ensireaktionaan Green Bookin valinnasta.

Tässä muutamia muita reaktioita:
Harvinaisen tyrmistynyttä oli myös gaalayleisö paikan päällä Los Angelesin Dolby Theatressa. Esimerkiksi ohjaaja Spike Lee – jonka BlacKkKlansman oli ehdolla muun muassa parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen kategorioissa – näytti vastalauseensa avoimesti.

AP:n toimittajan mukaan Lee heilutti käsiään vihaisena ja lähti marssimaan kohti ovea, kun Green Book kuulutettiin voittajaksi. Lee ei kuitenkaan päässyt poistumaan heti paikalla, vaan hänet istutettiin alas kuuntelemaan kiitospuheet loppuun. Jälkeen päin hän kutsui suoraan Green Bookia ”huonoksi valinnaksi” (”bad call”).

Viime vuonna kauhuelokuva Get Outista parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin voittanut Jordan Peele taas ei lehtitietojen mukaan taputtanut Green Bookille lainkaan – tällaisetkin mielenilmaukset ovat Oscar-gaalassa aika harvinaisia.

Green Book sijoittuu 1960-luvun Yhdysvaltoihin ja kertoo italianamerikkalaisen Tony Vallelongan (Viggo Mortensen) ja tummaihoisen muusikon Don Shirleyn (roolistaan sivuosa-Oscarin voittanut Mahershala Ali) tarinan.

Työtön portsari Tony palkataan menestyvän jazz-muusikko Donin autonkuljettajaksi. He lähtevät ajomatkalle Yhdysvaltojen eteläisiin osavaltoihin, joissa rasismi ja ennakkoluulot ovat kaikkein voimakkaimmillaan. Don Shirley haluaa nimenomaan mennä esiintymään konserttipaikkoihin, jotka ovat valkoisten omistuksessa ja suosiossa, vaikka se olisi kuinka vaarallista. Matkan aikana kaksikko oppii arvostamaan toisiaan ja Tonysta tulee paitsi Donin kuski, myös suojelija.

Nimi Green Book viittaa Yhdysvalloissa 1936–66 ilmestyneeseen oppaaseen, johon kirjattiin afroamerikkalaisille autoilijalle turvalliset huoltoasemat, ravintolat ja yöpaikat.

Elokuva perustuu myös todellisiin henkilöihin. Yksi Green Bookin käsikirjoittajista, Nick Vallelonga, on Tonyn poika. (Shirleyn jälkeläiset ovat tosin väittäneet, ettei elokuvassa kuvattu Tony Vallelongan ja Don Shirleyn ystävyys ole todenmukainen.)

Eli kyseessä on lämminhenkinen tarina kahden erilaisen ihmisen ystävyydestä, jossa pannaan kampoihin rasismille ja voitetaan vaikeudet ja ennakkoluulot.

Jonain menneenä vuonna tällainen elokuva olisi ollut mitä tyypillisin Oscar-voittaja.

Miksi vastareaktio oli nyt niin voimakas?

Vaikka Green Bookia ei ole arvioissa varsinaisesti tyrmätty, elokuva on saanut ensi-illastaan lähtien kritiikkiä siitä, että se on hyvin vakavaan aiheeseensa nähden liian löysä ja kiltti.

The New York Timesin arviossa kritisoidaan elokuvan kliseisyyttä, helppoutta ja Tonyn ”valkoisen pelastajan” hahmoa.

Monissa elokuvasta kirjoitetuissa artikkeleissa todetaan, että on ylipäätään väärä ratkaisu tehdä tällaisesta aiheesta, Yhdysvaltain rasistisesta historiasta, komediallista hyvän mielen elokuvaa. Myös HS:n Green Book -arviossa Miska Rantanen kirjoittaa elokuvan ongelmana olevan vakavan aiheen käsittely silkkihansikkailla.

Jenni Miller kirjoittaa NBC-kanavan nettisivuilla julkaistussa kolumnissaan, että ”valkoisten tekemä ja valkoisille suunnattu elokuva rasismista” on jo lähtökohdaltaan ongelmallinen.

Tuskin kukaan Green Bookia kritisoiva on sitä mieltä, että tällaista elokuvaa ei saisi tehdä ollenkaan.

Suuttumus johtuu ennen muuta Green Bookin kaltaisen elokuvan palkitsemisesta parhaan elokuvan Oscarilla – edelleen sillä suurimmalla palkinnolla, minkä elokuva voi ylipäätään saada.

Oscareita on viime vuosina syytetty siitä, ettei ehdokasvalinnoissa ole huomioitu monimuotoisuutta. Vuoden 2015 gaalan jälkeen Twitterissä #OscarsSoWhite-tunnisteiset viestit levisivät laajalti, kun muun muassa kaikki pää- ja sivuosapalkintojen ehdokkaat olivat valkoihoisia.

Sittemmin tilanne on sentään hieman parantunut. Tämän vuoden gaalaa myös iloittiin siksi, että voittajien joukossa oli enemmän rodullistettuja ihmisiä kuin koskaan aiemmin: esimerkiksi näyttelijöistä palkitut Rami Malek, Regina King ja Ali, parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscarin saanut Lee, ohjaaja Alfonso Cuarón ja pukusuunnittelija Ruth Carter.

Parhaan elokuvan ehdokkaiksikin oli valittu ”Oscar-elokuviksi” epätavallisen raikkaita teoksia, kuten espanjankielinen Roma ja The Favourite, joiden molempien päärooleja hallitsevat naiset. Tai raivokkaan poliittiset BlacKkKlansman sekä Vice, molemmat menneille vuosikymmenille sijoittuvista tapahtumistaan huolimatta myös polttavan ajankohtaisia.

Ja sitten kaikkien näiden edelle menee valkoisten tekemä hyväntuulinen elokuva rasismista.

Se ei vain ole tätä päivää.

Oikaisu 26.2. klo 14.35: Spike Lee sai Oscarin parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta (yhdessä Charlie Wachtelin, David Rabinowitzin ja Kevin Willmottin kanssa), ei alkuperäiskäsikirjoituksesta, kuten tekstissä aiemmin luki.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  2. 2

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   ”Pyöräviha” hämmentää Tiina Raninia, joka kulkee liki kaikki matkansa polkupyörällä – ”Välillä tuntuu, ettei fillarilla saa olla missään”

  5. 5

   Kilogramman uusi määritelmä astui voimaan

  6. 6

   Entinen F1-kuljettaja Niki Lauda on kuollut

  7. 7

   Kokoomus suosituin puolue euro­vaaleissa, vihreät ja perus­suomalaiset kamppailevat lisä­paikasta

  8. 8

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  9. 9

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  10. 10

   Laura selaa ja somea ja hyväilee samalla puolisoaan – ”Kuulostaa kauhealta”, hän sanoo, muttei tiedä mitä tehdä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  7. 7

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  8. 8

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää