Kulttuuri

Pekka Mattila perui uhkauksensa viedä professorikohu poliisin tutkittavaksi – pitää silti kiinni siitä, että joutui kiusatuksi

Twitter-keskustelu professorin tittelin käytöstä sai yllättävän käänteen, kun työelämäprofessori Pekka Mattila ilmoitti tekevänsä tutkintapyynnön kunniansa loukkaamisesta. Nyt Mattila on perunut uhkauksensa.

Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pekka Mattila on sopinut Twitter-kiistansa Turun yliopiston yliopistonlehtori Jukka-Pekka Puron kanssa.

Pekka Mattila vahvisti asian HS:lle tekstiviestillä. Tapaus liittyy Twitter-keskusteluun Mattilan käyttämästä tittelistä.

Sen johdosta Mattila kertoi HS:n haastattelussa maanantaina pitävänsä itseään ”akateemisen nettikiusaamisen” uhrina ja haluavansa poliisin selvittävän asian.

Mattila myönsi HS:lle tiistaina, ettei aikonut todellisuudessa tehdä tutkintapyyntöä vaan kyse oli pelotteesta: ”Sillä mahdollisuudella oli toivottu vaikutus, ja kiusaaminen hellitti – ainakin vähän”.

Puro twiittasi sovinnosta myöhään maanantai-iltana:
”Minulla ja @pekkamattila:lla oli erimielisyytemme. Keskustelu jyrkkeni, ja päätyi lopulta mm. HS:n ja SK:n uutisiin. Olemme keskustelleet asian suoraan keskenämme ja lyöneet kättä päälle. Asia ei etene poliisille, asianajajille, eikä yliopistoillakaan.”

Puro tuomitsi jyrkästi kaiken vihapostin, jota Mattila oli hänen mukaansa saanut ja totesi, ettei minkään erimielisyyden seuraus saa koskaan olla ”tappouhkaukset”:
Puro twiittasi myös toimivansa sopimuksessa ”kummankin puhemiehenä”:

”Asia on osaltamme loppuun käsitelty.”
Kina alkoi kehkeytyä lauantaina, kun Kauppalehti julkaisi Twitterissä linkin Mattilan kirjoittamaan kolumniin. Mattilan vakiopalstan päätteeksi kirjoittaja esiteltiin ”toimitusjohtajana ja professorina”.

Julkaisu käynnisti kommenttiketjun, jossa kirjoittajat kyseenalaistivat Mattilan aseman professorina. Heidän mukaansa professorina tulisi esiintyä vain yliopistolaissa määritellyillä tavoilla professoriksi valittu henkilö.

Mattila on niin sanottu työelämäprofessori, englanniksi professor of practice. Yliopistolaissa ei ole virkanimikkeestä ei ole mainintaa. Professori on ainoa laissa mainittu yliopiston työntekijän tehtävänimike, Professoriliitosta kerrotaan. Liitto pitää työelämäprofessoria epäonnistuneena nimikkeenä, koska se hämärtää professorin käsitettä.
Mattila vastasi Twitterissä epäilijöille, että hänen nimityksessään työelämäprofessoriksi edettiin vertaisarvioinnin eli akateemisen pätevyyden selvittämisen kautta.

Yksi Mattilan kriitikoista oli yliopistonlehtori, dosentti Jukka-Pekka Puro Turun yliopistosta.

Keskustelu sai poikkeuksellisen käänteen maanantaina, kun Puro lähetti Twitteriin kuvakaappauksen Pekka Mattilalta keskustelun aikana saamastaan sähköpostiviestistä, joka oli lähetetty Turun yliopiston rehtorille Kalervo Väänäselle ja kopiona Purolle itselleen.

”Kohteliaimmin ilmoitan, että henkilöstöönne lukeutuvan Jukka-Pekka Puron kommentit sosiaalisessa mediassa – erityisesti Twitterissä – ovat omiaan johtamaan tutkintapyyntöön kunnianloukkauksesta”, Mattila kirjoittaa viestissä.
Puro kirjoitti muun muassa, että muualla Suomessa työelämäprofessorit eivät ole professoreita, ja kertoi kummastelunsa kummunneen tästä.

”Aallossa siis on. Hyvä tietää”, hän twiittasi sunnuntaina.

Mattilan esittelysivulla Aalto-yliopiston sivulla lukee: ”Professori (Professor of Practice)”.

HS pyysi maanantaina Mattilalta kommenttia tutkintapyynnöstä. Mattila vastasi työkiireidensä lomasta HS:lle tekstiviestitse. HS kysyi Mattilalta, mikä antoi aiheen tutkintapyyntöön kunnianloukkauksesta.

”Törkeintä oli viitata siihen, ettei minulla ole ansioita”, Mattila vastasi.

Hän kertoo tehneensä tutkintapyynnön, koska katsoi joutuneensa nettikiusaamisen kohteeksi.

Hän ei usko kovinkaan vahvasti, että tutkintapyyntö johtaa mihinkään, mutta hänen mielestään tietoisuus poliisitutkinnan mahdollisuudesta ”karsii pahimpia asiattomuuksia”.

”Olen ollut aika paljon yliopistoväen hampaissa sen jälkeen, kun liki ainoana osoitin ymmärrystä yliopistoleikkauksille pari vuotta sitten. Muut professor of practicet eivät juurikaan joudu tällaisen nettikiusaamisen kohteeksi.”

Viestissään Mattila kertoi HS:lle haluavansa tutkintapyynnöllä hillitä ”akateemista nettikiusaamista, jossa ovat kaikki faktat vähän pielessä”.

Jukka-Pekka Puron työnantajan eli yliopiston rehtorin hän kertoi vetäneensä mukaan viestirinkiin ilmiantaakseen kiusaajan.

”Ainakin minun työnantajani olisi kiinnostunut siitä, että en selvästi työtehtäväni puitteissa kiusaa ketään”, hän kirjoittaa.

Rikoslaki määrittelee kunnianloukkauksen ensisijaisesti valheellisen tiedon tai vihjauksen esittämiseksi siten, että teko on omiaan aiheuttamaan loukatulle vahinkoa, kärsimystä tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Tutkintapyynnöt kunnianloukkauksista johtavat syytteeseen harvoin.

Mattila on itsekin ollut julkisuudessa arvostelun kohteena käytöksensä vuoksi. Suomen Kuvalehti julkaisi vuosi sitten jutun, jossa Mattilan alaiset kertoivat ”pelon ilmapiiristä” työpaikalla.

Noin kuukautta myöhemmin Mattila kommentoi arvostelua HS:n haastattelussa ja sanoi tiedostavansa, että on vaativa johtaja.

”Olen sanonut suoraan, kun menee huonosti, ja sanonut suoraan, kun menee hyvin. Ehkä se rehellisyys on ollut joillekin pelolla johtamista.”

Mediassa hänen tituleerauksensa vaihtelee. Anna-lehti on kutsunut häntä ”käytäntöön suuntautuneeksi professoriksi”. HS on kirjoittanut hänen olevan ”työelämäprofessori” ja myös ”markkinoinnin ja johtamisen professori”.

Professoriliiton toiminnanjohtaja Tarja Niemelä pitää työelämäprofessori-nimikettä epäonnistuneena, koska esimerkiksi media sekoittaa heidät toisinaan yliopistolain tarkoittamiin professoreihin.

”Tai sitten henkilöt itse eivät käytä nimikettään kokonaisuudessaan”, hän sanoo.

Työelämä-liite vie Niemelän mukaan merkitystä harhaan.

”Se antaa kuvan, että yliopiston varsinaiset professorit eivät olisi tekemisissä työelämän kanssa. Sehän on väärä olettamus.”

Työelämäprofessorit ilmestyivät suomalaiseen yliopistomaailmaan liiton mukaan vuonna 2013, kun ensimmäiset professor of practicet nimitettiin Aalto-yliopistoon ja Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon. Nyt heitä on Suomen yliopistoissa noin sata.

”Tarkoituksena on ilmeisestikin ollut saada yliopistoihin akateemisen, elinkeinoelämän ja julkisen sektorin johtohenkilöitä, jotka vahvistavat esimerkiksi yhteiskuntasuhteita”, Niemelä kertoo.

Työelämäprofessorien kirjo on laaja. Osalla heistä ei ole tohtorin tutkintoa.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun mukaan Pekka Mattila työskentelee markkinoinnin laitoksella määräaikaisena muun muassa strategisen johtamisen, bisnesmallien innovoinnin, muutosjohtamisen ja markkinoinnin parissa.

Oikaisu 25.2.2019 kello 18.58: Jutun ingressissä väitettiin aiemmin, että professori olisi arvonimi. Tässä tapauksessa se ei ole arvonimi vaan titteli.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  5. 5

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurin osa ihmisistä ei tiedä pituuttaan ja jokaisen pitäisi mitata se

  9. 9

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  10. 10

   Trump: Isisin viimeinen linnake Syyriassa kaatuu vielä tämän päivän aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  9. 9

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  8. 8

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  9. 9

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  10. 10

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  11. Näytä lisää