Kulttuuri

Hämmentävä venäläisväite: Elias Lönnrot palkattiin viemään Kalevala karjalaisilta ja nyt se pitää antaa takaisin

Viime vuoden lopussa Pietarissa ilmestyi karjalankielinen Kalevala-aiheinen runoelma. Sen tekijät yrittävät ”korjata vuosikymmenten vääryyksiä siitä, miten suomalaiset veivät karjalaisilta heidän eepoksensa”.

Itärajan takana Kalevalaa nimitetään karjalais-suomalaiseksi kansaneepokseksi, Suomessa kansalliseepokseksi.

”Karjalan tasavallassa Kalevala on tosi tärkeä karjalaisille niin identiteetin, kulttuurin kuin karjalaisen kirjallisuudenkin kannalta”, Helsingin tutkijakollegiumin yliopistotutkija Eila Stepanova sanoo.

Hän on kasvanut Petroskoissa, josta muutti Suomeen vuonna 1992. Suhteet synnyinseudulle ovat edelleen vahvat.

”Nyt Kalevalan merkitys on vain korostunut siellä, koska karjalaiset yrittävät nostaa omaa kieltään ja kulttuuriaan näkyviksi”, Stepanova kertoo.

Kummastusta hänessä on kuitenkin herättänyt viime vuoden lopussa Pietarissa ilmestynyt karjalankielinen runoelma ”Sampo. Pohjolan runot”, jonka venäjänkielisessä esipuheessa veljekset Dmitri ja Aleksei Bakulin ilmoittavat yrittävänsä korjata vuosikymmenten vääryyksiä siitä, miten suomalaiset veivät karjalaisilta heidän eepoksensa. Omivat, kuten muotitermi kuuluu.

Veljekset tähtäävät aidon, alkuperäisen karjalaisen kansaneepoksen rekonstruointiin. Heidän teoksensa sisältää myös venäjännökset kaikista runoista.

”He antavat Elias Lönnrotille tunnustusta runojen keräämisestä, mutta syyttävät häntä karjalaisen mytologian vääristelystä.”

Kaikkein erikoisin Stepanovan mielestä on johdannon kohta, jossa Bakulinit esittävät, että Lönnrot toimi poliittisen ja ideologisen tilauksen tähden.

”Tuo tosiaan kuulostaa pikkuisen hassulta”, Stepanova muotoilee, ”Venäjän nykytilannetta mukailevalta ilmaisulta.”

”Se, miksi juuri Lönnrot sai tilauksen, johtuu veljesten mukaan siitä, että hän oli köyhälistön edustaja. Jos tilauksen olisi saanut joku oikea arvostettu, taloudellisesti ja siten samalla myös ajattelultaan riippumaton tiedemies, niin tällainen henkilö olisi veljesten mukaan vahingossa unohtanut sosiaalis-poliittisen toimeksiannon ja samalla myös mahdollisesti jättänyt vääristelemättä karjalaisten runoutta.”

Vääristelystä Lönnrotia ja vohkimisesta Suomea syytti jo Otto Wille Kuusinen (1881–1964), punaisesta Suomesta Neuvostoliiton kommunistisen puolueen korkeimpaan johtoon kohonnut kirjaviisas.

Kuusisen katsannossa Lönnrotilla oli porvarillisia, uskonnollisia ja ideologisia päämääriä – jotka myös näkyvät hänen Kalevalassaan. Kyseiset jäljet Kuusinen halusi siivota pois.

”Kuusinen korosti, että valkoisella Suomella on kansalliseepos Kalevala, mutta Neuvostoliitolla ja punaisilla on kansaneepos”, Stepanova kertaa. ”Ja että Kalevalan kehto on Karjala, siis silloinen Neuvosto-Karjala.”

Bakulinien eepoksen johdannossa hän kuulee kuusislaisen retoriikan kaikua, vaikka veljekset eivät mainitsekaan Kuusista.

Veljeksillä on sukujuuret Karjalassa, mutta kansanrunouden tutkijoita he eivät Stepanovan mukaan ole.

Sampo-eepos on herättänyt kosolti keskustelua Karjalassa.

”Yhdet ylistävät sitä”, Eila Stepanova kertoo. ”Toiset ovat sitä mieltä, että kyse ei ole kansaneepoksesta vaan taas vain yhdestä runoelmasta.”

Helsingin yliopiston folkloristiikan professori Lotte Tarkka näkee Bakulinien Sammossa klassisen projektin, joka ammentaa nationalismista ja romantiikasta.

”Ajatellaan, että autenttinen vanha kerrostuma olisi löydettävissä, ja se sitten heijastaisi ehjästi ja täydellisesti jotain muinaista menneisyyttä”, Tarkka sanoo. ”Ja voisi siksi edustaa parhaiten jonkun maan tai kansan olemusta.”

Stepanova kertoo, että Vladimir Putinin kaudella tällaisia teoksia on ilmestynyt tasaiseen tahtiin eri puolilla Venäjää. Suomalaisugrilaisista kansoista esimerkiksi inkeriläiset, vepsäläiset ja mordvalaiset ovat saaneet omansa.

Mitään alkuperäistä eeposta ei tietenkään ole olemassa, joten ei sellaista voi palauttaakaan.

”Ihmiset lauloivat, ja sitten Lönnrot kutoi niistä lauluista oman kokonaisuutensa”, Tarkka luonnehtii.

Kalevalan aineisto on sellaista kulttuuria, ettei se tunnista tai kuuntele rajoja”, Tarkka sanoo. ”Se on itämerensuomalaista kulttuuria, ei mitenkään erityisesti suomalaista, eikä pelkästään karjalaistakaan, vaan samanlaista runoa on laulettu hyvin laajalla alueella.”

Suomalaiset kokosivat ja arkistoivat Kalevalan aineiston – itärajan molemmilta puolilta.

”Mutta ennen muuta se on eurooppalainen eepos”, Lotte Tarkka sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  2. 2

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä sinä näet tässä kuvassa? Omituisen muotoinen puu riemastuttaa vääräleukoja Vuosaaressa

  4. 4

   Stockmann antoi tulos­varoituksen, yhtiön osake syöksyy pörssissä

  5. 5

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  6. 6

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  7. 7

   Lapsia vilisevälle kadulle ilmestyi 80 kilometrin ”nopeusrajoitus” keskellä Helsinkiä

  8. 8

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi epäilee miehen murhanneen avovaimonsa Lahdessa

  10. 10

   Ennakkosuosikki Annika Saarikko ei pyri keskustan puheen­johtajaksi: ”Teen kuten sydämessäni tuntuu oikealta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  4. 4

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  5. 5

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  6. 6

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  7. 7

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  8. 8

   Tutkimus toi hurjaa tietoa suomalaisten lihomisesta: Lähes puolet parikymppisistä miehistä on ylipainoisia tai lihavia

  9. 9

   Esperi Care sai Valviralta poikkeuksellisen määräyksen: Vanhustenhoidon epäkohdat kuntoon kaikissa yksiköissä, aikaa heinäkuun loppuun

  10. 10

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää