Kulttuuri

Yle osallistui kohudokumentin rahoitukseen, mutta esitys peruttiin jo viime syksynä – ”Tällaisena Yleisradio ei elokuvaa pysty julkaisemaan”

Ylen Dokumenttiprojektin tuottaja Erkko Lyytinen kertoo, että ohjaaja Matti Reinikan kanssa ei ole päästy yhteisymmärrykseen elokuvan sisällöstä.

Seinäjoen arabikevät -nimisestä suomalaisdokumentista oli määrä pitää lehdistötilaisuus Suomen elokuvasäätiön tiloissa Helsingissä perjantaina. Torstaina elokuvasäätiö kuitenkin ilmoitti peruvansa tilaisuuden.

Matti Reinikan ohjaama Seinäjoen arabikevät kertoo ennakkotietojen mukaan syksyn 2015 turvapaikanhakijakriisistä kolmen eri näkökulman kautta. Perjantainen lehdistötilaisuus herätti etukäteen huomiota sinne vieraaksi kutsutun brittiläisen Tommy Robinsonin vuoksi. Robinson on äärioikeistolaisen järjestön English Defense Leaguen perustaja ja entinen johtaja. Robinsonista ja tilaisuuden perumispäätöksestä voi lukea lisää täältä.

Elokuvaosuuskunta Siperian tuottama dokumentti on saanut tukea Suomen elokuvasäätiöltä ja Kirkon mediasäätiöltä.

Myös Yleisradio on osallistunut elokuvan rahoitukseen ostamalla ennakkoon sen esitysoikeudet. Tällä summalla katettiin noin 20 prosenttia budjetista.

Seinäjoen arabikevät oli tarkoitus esittää Ylellä Dokumenttiprojekti-ohjelmapaikalla jo viime vuoden lokakuussa.

Dokumenttiprojektin tuottajan Erkko Lyytisen mukaan suunnitelmat kuitenkin muuttuivat viime syksynä, kun Ylellä nähtiin elokuvasta ensimmäinen leikkausversio.

”Siinä vaiheessa selvisi, että elokuvan sisältö poikkeaa voimakkaasti siitä käsikirjoituksesta, jonka olimme hyväksyneet osana rahoituspäätöstä”, Lyytinen kertoo.

Rahoituspäätös tehtiin Ylellä Lyytisen mukaan vuonna 2016.

”Elokuvan silloinen ajatus oli kertoa Seinäjoesta vallitsevista jännitteistä: eri kannoista ja puolista, joita ihmiset ottavat, kun paikkakunnalle tulee yhtäkkiä paljon ihmisiä muista maista. Erityisenä painotuksena elokuvassa piti olla, että kuvattaisiin turvapaikanhakijoiden elämää ja sopeutumista Suomeen.”

Mutta syksyllä nähdyssä leikkausversiossa painottuivatkin Lyytisen mukaan islamofobiset näkökulmat. Se ei sovellu Ylen eettisiin ohjeisiin.

Ylellä periaatteena on pyrkiä kertomaan näkökulmia tasapuolisesti, mutta eettisissä periaatteissa pysyen, Lyytinen sanoo.

”Kansanryhmää vastaan kiihottamisen tai muun vihapuheen välikappaleena Yle ei voi toimia.”

Lyytisen mukaan asiasta reklamoitiin Reinikalle: että elokuvan sisältö ei vastaa sitä, mistä rahoituspäätöksen yhteydessä sovittiin. Prosessi jatkui pitkin syksyä ja Reinikka toimitti Ylelle useita leikkausversioita, mutta yhteisymmärrykseen ei päästy.

”Viimeisin versio, jonka itse näin, oli helmikuun alussa. Silloinkin kerroin Matti Reinikalle, että tällaisena Yleisradio ei elokuvaa pysty julkaisemaan.”

 

”Matti Reinikka tietää, että meillä on tässä asiassa ollut voimakkaasti eri näkökulmat. Silti hän ei ole totuudessa pysynyt.”

Reinikka kertoo dokumentista tässä HS:n haastattelussa.

Yksi elokuvan henkilöistä on 25-vuotias irakilainen Shihab, joka haluaa esiintyä vain etunimellään. Toinen henkilöistä on Seinäjoella nyt jo lakkautetun vastaanottokeskuksen entinen johtaja Hannu Muhonen ja kolmas Antti-Jussi Hirsimäki, joka on äänekkäästi haastanut Seinäjoen päättäjiä kaupungin tiedotustilaisuudessa. Hirsimäki toimii Suomen Sisussa, joka tunnetaan maahanmuuttokriittisenä järjestönä.

Lyytisen mukaan lopullista päätöstä elokuvan esittämisestä Ylellä ei ole vielä voitu tehdä, koska lopullista versiota ei ole siellä nähty. Torstaina päivällä Ylen nettisivuilla julkaistussa tiedotteessa kerrotaan, että uusi versio on toimitettu heille äskettäin, ja sitä arvioidaan parhaillaan.

”Yle päättää dokumentin esittämisestä vasta tämän arvioinnin jälkeen”, tiedotteessa todetaan.

Lyytinen pitää Seinäjoen arabikevät -dokumenttiin liittyneitä ongelmia ”hyvin valitettavina.” Dokumentin alkuperäinen aihe oli hänen mielestään todella tärkeä.

Elokuvaosuuskunta Siperian tiedotteessa dokumentista puhutaan myös ”Ylen Dokumenttiprojektissa keväällä esitettävänä elokuvana”, vaikka esityksestä ei ole tehty Ylellä mitään päätöstä.

”Se on oikeastaan tässä kaikkein harmillisinta, sillä Matti Reinikka tietää, että meillä on tässä asiassa ollut voimakkaasti eri näkökulmat. Silti hän ei ole totuudessa pysynyt.”

Lyytinen on vetänyt Ylen Dokumenttiprojektia neljä vuotta. Hän ei muista omalle kohdalleen sattuneen ikinä tapausta, että dokumentin tekijä ja Yle eivät olisi päässeet yhteisymmärrykseen elokuvan sisällöstä.

Mikäli yhteisymmärrystä ei Seinäjoen arabikevään tapauksessa synny jatkossakaan, voi Yle myös purkaa koko ennakko-ostosopimuksen.

”Kaikki mahdollisuudet ovat auki”, Lyytinen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  8. 8

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää