Kulttuuri

Grooming-ilmiön ”paljastaja” ja Breivikin ihannoiman äärioikeistojärjestön perustaja –Tällainen on Helsingissä nyt vieraileva Tommy Robinson

Seinäjoen arabikevät -dokumenttielokuva aiheutti torstaina kohun kun elokuvasäätiö perui elokuvan lehdistötilaisuuden. Uusi lehdistönäytöspaikka löytyi. Kuka on paikalle kutsuttu Tommy Robinson?

Seinäjoen arabikevät -dokumentista ei ehkä olisi lainkaan noussut kohua, ellei elokuvan ohjaaja Matti Reinikka olisi päättänyt kutsua lehdistönäytökseen kiisteltyä brittihahmoa nimeltään Tommy Robinson.

Sillä siellä, minne Tommy Robinson menee, alkaa yleensä tapahtua.

36-vuotias Robinson, oikealta nimeltään Stephen Yaxley-Lennon, on brittiläinen äärioikeistolainen aktivisti, joka tunnetaan ennen kaikkea perustamastaan English Defence League (EDL) -järjestöstä.

Seinäjoen arabikevään lehdistötilaisuus piti alun perin järjestää perjantai-iltapäivällä Suomen elokuvasäätiön vuokraamissa tiloissa, mutta elokuvasäätiö perui torstaina varauksen. Elokuvan ohjaaja Matti Reinikka ilmoitti HS:lle perjantaiaamuna, että uusi paikka tilaisuudelle löytyi. HS on paikalla elokuvan näytöksessä Helsingin keskustassa.

HS:n tietojen mukaan Robinson ei ole tilaisuudessa paikalla. Tilaisuuden järjestäjien mukaan hän on Suomessa.

Robinsonin perustama EDL on vuonna 2009 Lutonissa perustettu, useiden tutkijoiden mukaan äärioikeistolaiseksi ja islamofobikseksi luokiteltavissa oleva liike, jonka keskeisiin toimintatapoihin kuuluu erilaiset mielenosoitukset ja katumellakat. EDL syntyi vastareaktiona islamilaiselle radikalismille, jonka äärimuoto väkivaltainen jihadismi on ollut aito huolenaihe Britanniassa ja muualla Euroopassa jo vuosien ajan.

EDL puolestaan inspiroi muun muassa norjalaista äärioikeistolaista terroristia Anders Breivikiä. Breivik kehotti kirjoittamassaan manifestissa Euroopan äärioikeistolaisia järjestäytymään EDL:n tavoin. Toisaalta Breivik piti EDL:ää liian lepsuna islaminvastaisena järjestönä.

Breivikin tapettua kahdessa terrori-iskussa yhteensä 77 ihmistä Norjassa heinäkuussa 2011 Robinson kutsui häntä ”sekopääksi”, mutta varoitti samanlaisia tapauksia tulevan lisää, ellei maahanmuuttopolitiikka Euroopassa muutu.


Vuonna 2013 Robinson päätti erota perustamastaan EDL:stä, koska järjestöstä oli tullut hänen mukaansa liian radikaali. Tämä ei kuitenkaan lopettanut Robinsonin aktivismia.

Britanniassa Robinson on viime vuosina ollut esillä erityisesti oikeustapausten vuoksi. Viime vuonna hän sai vankilatuomion oikeuden halventamisesta, koska hän lähetti toistuvasti livekuvaa ja haastatteli vastaajia oikeudenkäynneissä, joissa käsiteltiin maahanmuuttajien tekemiä raiskaustapauksia. Oikeuden mukaan Robinsonin toiminta haittasi riippumatonta oikeudenkäyntiä.

Tuomionsa vuoksi kannattajat ovat pitäneet Robinsonia sananvapauden marttyyrina. Sosiaalisen median jätit Facebook ja Twitter ovat sulkeneet Robinsonin tilit vihapuheen levittämisen vuoksi.

Robinson on saanut aiemmin tuomioita myös väkivalta- ja huumerikoksista sekä väärennetyn passin käytöstä.


Robinson on pyrkinyt profiloitumaan erityisesti muslimitaustaisten maahanmuuttajien raiskaustapausten julkituojana. Hän on esittänyt toistuvasti, että ammattimainen valtavirtamedia yrittää peitellä raiskaustapauksia.

Britanniassa niin sanotut grooming-tapaukset toi yleiseen tietoisuuteen The Times -lehden toimittaja Andrew Norfolk tutkivan journalisminsa myötä. Norfolk paljasti 2011–2012 ilmestyneissä reportaaseissaan laajan grooming-ilmiön, jossa lähinnä pakistanilaistaustaiset miehet olivat käyttäneet vuosien ajan lapsia seksuaalisesti hyväkseen.

Norfolk on sanonut haastattelussa, että hänen tutkimuksiaan sysäsi eteenpäin pelko siitä, että äärioikeisto kaappaa rikokset omalle agendalleen, ellei ammattimainen media selvitä tapauksia juurta jaksaen.

Grooming-ilmiö on noussut Suomessa esille Oulun seksuaalirikostapausten yhteydessä. Seinäjoen arabikevät -dokumentin ohjaaja Matti Reinikka sanoi HS:n haastattelussa kutsuneensa Robinsonin Suomeen nimenomaan grooming -ilmiön tiimoilta.

Viime vuonna Robinsonista tuli EU-vastaisen Ukip-puolueen neuvonantaja. Tämä puolestaan sai Ukip-puolueen perustajajäsenenen Nigel Faragen eroamaan puolueesta,

Farage kertoi jättävänsä liian radikaaliksi muuttuneen Ukipin, jonka puoluekokouksiin alkoi ilmestyä liikaa ”vihaisia nuoria miehiä”, jotka suhtautuivat ”pakkomielteisesti islamiin ja Tommy Robinsoniin”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  4. 4

   Seitsemänlapsinen perhe oli matkalla kotiin, kun vastaan kaahasi auto moottori­tien väärää kaistaa – ”Jos olisin lähtenyt ohittamaan, olisi tullut suoraan nokkakolari”

  5. 5

   Iran uhkasi taas tukkia ”öljykaupan valtimon”, Hormuzin­salmen sulkeminen vaarantaisi maailman­rauhan ja -talouden

  6. 6

   Suomen velkasuhde painui alle 60 prosentin, Kreikan ja Italian velkataakat kasvoivat suuremmiksi kuin koskaan aiemmin

  7. 7

   Sdp:n johto ei langeta seuraamuksia Hussein al-Taeelle: ”Pidämme hyvänä sitä, että hän pyysi anteeksi”

  8. 8

   ”Yksinkertaisesti tyrmäävä valokuva” – kongolaisen puiston vartija otti selfien, jonka taustalle ilmestyi kaksi gorillaa

  9. 9

   Intia varoitti Sri Lankan tiedustelua terroriuhasta vain tunteja ennen sunnuntain iskuja

  10. 10

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  3. 3

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  4. 4

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  5. 5

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  6. 6

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  9. 9

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  8. 8

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  11. Näytä lisää