Kulttuuri    |   Kommentti

Me suomalaiset olemme huonoja häviäjiä – ei ole mikään ihme, että kukaan iso popartisti ei halua euroviisuihin

Viime keskiviikkona salskeat miehet jälleen suorittivat 15 kilometrin sivakointihässäkän. Yle uutisoi: ”Iivo Niskanen ei voittanut maailmanmestaruutta.”

Ei niin. Niskanen tuli kolmanneksi. Onhan se kovin harmillista olla jossain asiassa vain maailman kolmanneksi paras. Voimia.

Me emme todellakaan halua hävitä. Häviäminen on noloa. Kukaan ei halua palata maitojunalla kotiin. Ei tämän kansan parissa, jota on historian saatossa palloteltu Ruotsin ja Venäjän välillä kuin pingispalloa.

Silloin meille ei annettu edes mahdolli­suutta voittaa. Ja nyt saavu­tetuista eduista ei tingitä.

Sodanjälkeinen kansallisidentiteetti alkoi rakentua todennäköisyyksien voittamisen varaan. Pieni Suomi ei taipunut suurelle ja mahtavalle Neuvostoliitolle, paitsi ihan vähän taipui.

Suomalaisilla on sisu. Suomalaiset pärjäävät. Suomalaiset voittavat. Jopa ne isot ja mahtavat.

Tuskin missään muussa maassa puhuttaisiin yhä jostain yli 20 vuoden takaisesta jääkiekon maailmanmestaruudesta. Lordin voitto Euroviisuissa vuonna 2006 niputetaan tähän samaan suurvoittojen sarjaan. Mäkihyppy ei kiinnosta meitä enää, koska siinä emme pärjää.

Jääkiekko ja Euroviisut, sekö on tärkeää.

Ehkä ei, mutta voittamisesta tuli meille aika tärkeää.

Laulaja Seija Simola syntyi kymmenen päivää Lapin sodan alkamisen jälkeen. Simola tulisi elämään elämänsä ja rakentamaan artistiuransa traumatisoituneessa, eheytystä kaipaavassa Suomessa.

Se ei ollut helppo tehtävä, mutta Simola onnistui. Ainakin aluksi.

Seija Simolan huippuvuodet osuivat 1960-luvulle ja 70-luvun alkuun. Kunnes vuonna 1978 Simola osallistui Euroviisuihin. Anna rakkaudelle tilaisuus tuli laulukilpailussa sijalle 18. Se oli suomalaisille sen vuosikymmenen huonoin sijoitus.

Simolan ura romahti Euroviisu-reissun myötä. Sekä keikkakysyntä että levymyynti kääntyi laskuun. Simolan kohtalo on yksi kotimaisen popmusiikin historian traagisimmista tapauksista. Sen ajatteleminen kylmää joka kerta.

Vuonna 2014 HS:n haastattelussa Simola sanoi, että Euroviisut pilasivat hänen uransa. Hän sanoi kokeneensa, että Suomen kansa hylkäsi hänet.

Seija Simola kuoli kesällä 2017 eikä hän ehtinyt nähdä arvoaan palautettavan tasolle, jolle se olisi kuulunut.

En ollut elossa vuonna 1978, mutta silti hävettää koko Suomen puolesta. Simola lauloi edustuskappaleessaan: Kovaa maailmaa niin vaikeaa on joskus ymmärtää.

Anna rakkaudelle tilaisuus ei ollut niin huono kappale. Tärkeämpää oli, että se ei pärjännyt muiden joukossa. Laulukilpailussa, joka on täysin mielivaltainen ja johon pitäisi suhtautua sen ansaitsemalla kepeydellä.

Mutta me emme kestä tappioita edes popmusiikissa. On ilmiselvää, että Seija Simolalle olisi koittanut alamäki ennemmin tai myöhemmin. Kenenkään artistin ura ei pysy huipulla tai tasaisen suosittuna. Saati että artisti kasvattaisi suosiotaan loputtomasti.

Cheek ei halunnut omaa alamäkeään nähdä. Popmusiikin historiaa tutkimalla on helppo ymmärtää, miksi hän lopetti. Me emme osaa suhtautua artistin alamäkeen. Cheekin siis piti olla tarina voittajasta. Kansalle, joka haluaa voittajan.

Miten kävi? Jippikayjei-hei-hei, sä tsiigaat voittajaa.

Kojo tuli Euroviisuissa viimeiseksi vuonna 1982. Esityksessä oli kitaristina muuan Pave Maijanen, joka toisti saman tempun kymmenen vuotta myöhemmin. Molemmille suorituksille naurettiin, ja nauretaan yhä.

Täysin syyttä. Kojon Nuku pommiin on todella outo ja hauska kappale. Maijasen Yamma Yamma taas on fantastista, kädet levällään laulettavaa AOR:ää. Me saisimme olla näistä teoksista kansakuntana ylpeitä, jos nyt kansallisidentiteettiä halutaan korostaa.

Vuonna 2015 Maijanen kertoi Euroviisu-kokemuksestaan Vain elämää -ohjelmassa. Artistin mukaan häviön jälkeen ”kaikki periaatteessa loppui pariksi–kolmeksi vuodeksi.” Euroviisujen jälkeen lööpissä luki Maijasen kasvojen vieressä ”Euroopan huonoin”.

Että kiitos vain Pave taiteen tekemisestä! Väärin edustettu!

Popmusiikin historia on täynnä väärinymmärryksiä ja myöhäisiä herätyksiä. Minkäs sille mahtaa, kun koko Suomi on nukkunut pommiin. Nyt saa kuitenkin herätä.

Mitä tuo Darude tuolla tekee. Sebastian Rejman. Kuka?

Niin kauan kuin emme kestä häviötä, on täysin turha valittaa, että Suomi ei saa kiinnostavaa euroviisuedustajaa.

Seija Simolan ura meni pilalle. Kojosta tuli vitsi, eikä häntä ole enää koskaan sen jälkeen otettu vakavasti. Pave Maijasen uraan tuli täysi stoppi pariksi–kolmeksi vuodeksi.

Ja sitten harmitellaan, kun kukaan isoista kotimaisista poptähdistä ei halua lähteä Euroviisuihin. Että eiköhän robinit, sannit ja anttituiskut seuraa perässä, vai mitä.

Ei riskejä. Sehän on vain kisa. Ja suomalainen voittaa aina. Ollaan lentokentällä vastassa. Kyllä ollaan.

Suomi pilasi Euroviisut itseltään jo aikoja sitten. Yksi Suomen historian isoimmista popkulttuurituotteista on Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas (1955), joka tekee suomalaisista voittajia. Haluamme tarinoita ja näkökulmia, joissa voitamme, vaikka oikeasti emme voittaisi. Olemme näistä tarinoista riippuvaisia kuin sotamiehet olivat pervitinistä.

Jopa Veikkaus on huijannut meidät uskomaan, että suomalainen voittaa aina. Eikä voita.

Viime vuonna Saara Aalto oli Euroviisujen finaalissa toiseksi viimeinen. Eikä siinä ole mitään väärää.

Suomalainen häviää ihan helvetin usein.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   Puolikuun laulaja Kari Pesonen on kuollut

  4. 4

   Via Crucis kerännyt Helsingin Kaisa­niemeen pari­tuhatta katsojaa – Jeesus on tänä vuonna nuori, herkkä ja pohdiskeleva

  5. 5

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  6. 6

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  7. 7

   Jussi Halla-aho sanoo osan vanhoista kirjoituksistaan olleen ”tyhmiä ja harkitsemattomia” muttei irtisanoudu teksteistä

  8. 8

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  9. 9

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin asuntokisassa nuoret suunnittelijat yhdistelevät muodikasta jakamis­taloutta muistoihin menneiltä ajoilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  3. 3

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  4. 4

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  5. 5

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  6. 6

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  7. 7

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  8. 8

   Uudet kansanedustajat häkeltyvät Helsingin asunto­markkinoista: ”Ei sitä yksiötä noin vaan napata”

  9. 9

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  10. 10

   Opettajaansa seksuaalisesta häirinnästä syyttänyt nuori nainen poltettiin elävältä Bangladeshissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  10. 10

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää