Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Näyttelijät täyttävät tilaa huudolla Lauri Maijalan Kirsikkatarha-ohjauksessa

Helsingin kaupunginteatterin uusi ohjaaja loikkaa suoraa suurelle näyttämölle.

Draama

Kirsikkatarha. Helsingin kaupunginteatteri, suuri näyttämö. Anton Tšehovin näytelmän suomennos Martti Anhava, ohjaus Lauri Maijala, sävellys Lauri Porra, lavastus Janne Vasama, puvut Tiina Kaukanen, valot Matti Ijäs, ääni Kai Poutanen, naamiointi Jaana Nykänen. Rooleissa Heidi Herala, Sonja Kuittinen, Sanna Majuri, Aino Seppo, Emilia Sinisalo, Tommi Eronen, Jouko Klemettilä, Seppo Maijala, Kari Mattila, Unto Nuora, Chike Ohanwe, Heikki Ranta, Eero Saarinen. ★★★★

Kirsikkatarha, tuotta­mattomaksi muuttunut vanha sukutila, pakkohuutokaupataan velkojen takia.

Huutokauppapäivänä suku järjestää tilalla tanssiaiset ja diskopallon loisteessa kaikki tuntuu olevan yhtä kukkivaa kirsikkapuuta.

Kun tila on myyty ja uusi omistajaa alkaa pilkkoa sitä huvilatonteiksi, kypsät kirsikat putoavat lähtevien päälle kuin valtava pallomeri.

Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä on pitkään saatu odottaa uusien tuulten puhaltelua erityisesti puheteatterin parissa.

Teatterin uuden ohjaajakiinnityksen Lauri Maijalan kohdalla odotukset kulminoituvat, erityisesti kun näytelmävalinta osuu Anton Tšehovin viimeiseksi jääneeseen näytelmään Kirsikkatarha (1904).

Aikaisempien sukupolvien mestariohjaajat ovat tehneet siitä omia maineikkaita tulkintojaan, mutta Helsingin kaupunginteatterissa ja sen edeltäjäteattereissa klassikkoteosta ei tiettävästi ole esitetty koskaan aikaisemmin.

Maijalan ohjaus lunastaa odotukset, vaikka toteutus jää turhan varovaiseksi.

Räväkkyyttä esityksessä kyllä on, ja meuhkaamista turhankin paljon.

Nuoren ohjaajan heittäminen heti alkuun teatterin suurelle näyttämölle, jota perinteisesti kutsutaan lentokentäksi, on tietysti teatterin puolelta komea luottamuksenosoitus.

Ei silti, onhan Maijala ehtinyt olla suuren koneiston ruorissa ainakin Turussa ja Oulussa.

Kirsikkatarhassa näyttelijät on laitettu täyttämään tilaa huudolla, jolle hyvin harvoin löytyy mitään perustetta.

Erityisesti tilanomistaja Ranevskajan (Heidi Herala) ja hänen tyttärensä Anjan (Sonja Kuittinen) puhuttelevista tilityksistä katoaa kärki kiljumisen alle. Monien muiden kohdalla puhe on hetkittäin pelkkää puuroa.

Kaikin osin en ole lainkaan vaikuttunut myöskään näyttelijöiden tavasta tehostaa ilmai­suaan vahvalla liikekielellä, jonka takana ei ainakaan käsiohjelman mukaan ole ketään koreografia.

Näytelmän maailmassa vallalla oleva yleinen levottomuus tulee yleisölle varmasti selväksi vähemmälläkin. Yli kolme tuntia kestävässä esityksessä sen ainakin toivoisi tulevan.

Kutsun esitystä silti turhan varovaiseksi, koska Maijala jättää kaikessa niin paljon tulkinnanvaraa katsojalle.

Maijalan Kirsikkatarhalta olisi odottanut terävää psykososiaalista kuvausta televisiosta vastikään hänen ohjaamanaan nähdyn Aktivistit-sarjan tavoin.

Ranevskajan seitsemänvuo­tiaana kuollut poika kummittelee esityksessä mukana, mutta lopulta aika haaleana kuvana.

Kirsikkatarhastakin löytyy kyllä hienoja hahmoja, mainittakoon vaikka Kari Mattilan Gajev, Heikki Rannan Jaša, Chike Ohanwen Lopahin ja erityisesti Emilia Sinisalon hyytävän vahva Varja.

Heidi Heralan roolityö kaiken keskipisteenä olevasta tilanomistajasta kärsii suuresti siitä, että ohjaaja on irrottanut hänen pitkät repliikkinsä tilanteista ja ripotellut ne kohtausten välissä hankalan kohdentamattomasti esitettäviksi monologeiksi.

Ranevskajan ja Tomi Erosen esittämän ylioppilas Trofimovin pitkä kohtaus kolmannessa näytöksessä kuuluu joka tapauksessa esityksen tähtihetkiin.

Uuden Kirsikkatarhan henkilöt eivät siis perinteisessä mielessä puhu toistensa ohitse, vaan lähinnä itsekseen.

Tulkinnan eräänlaisena avainkohtauksena voi pitää näytelmään lisättyä ja Ranevskajan esittämää lastenlaulua Jänis istuu maassa torkkuen.

Ihmiset jumittavat paikoillaan menneessä elämässä ja vanhoissa unelmissa, eivätkä pääse liikkeelle vaikka parasta olisi hypätä pois ja loikkia eteenpäin.

Repliikkien monologeiksi irrottamisesta huolimatta Maijalan ohjaus on yllättävän uskollinen Martti Anhavan suomentamalle alkuteokselle.

Mitään ei ole jätetty pois ja muutamien asioiden on annettu hieman paisua.

Erityisen toimivia ovat Unto Nuoran esittämät kolme hahmoa: kotiopettajattaren puudeli, huutokauppameklari ja hirttonaru kaulassa vaeltava ohikulkija.

Vaikuttavin on silti väliajan jälkeen lavalle saapuva jousikvartetti, joka yhtälailla mainitaan alkuteoksessa. Kvartetti tulkitsee säveltäjä Lauri Porran musiikkia niin väkevästi, että koko esitys voisi hyvin päättyä kolmannen näytöksen veret seisauttavaan finaaliin.

Onneksi kvartetti on esityksessä mukana loppuun asti.

Loppupuolella myös esityksen visuaalisuus pääsee täyteen loistoonsa ja asettaa ihmisen omiin mitättömiin mittasuhteisiinsa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  3. 3

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  4. 4

   HS kysyi ensin haastavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Jarlalta, nyt Jarla kertoo koko tapahtuma­ketjun omasta näkö­kulmastaan toisessa sarja­kuvassa

  5. 5

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  6. 6

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  8. 8

   Cecilia Vuorimaa, 20, on tilausprinsessa

  9. 9

   Keskustan taustahahmo: Keskusta on parhaimmillaan riidellessään avoimesti – mutta viime kaudella niin ei saanut tehdä

  10. 10

   Uudet kansanedustajat häkeltyvät Helsingin asunto­markkinoista: ”Ei sitä yksiötä noin vaan napata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  2. 2

   Uudet kansanedustajat häkeltyvät Helsingin asunto­markkinoista: ”Ei sitä yksiötä noin vaan napata”

  3. 3

   Yhdysvaltalais­mies rakensi kodin tolpan nokkaan avomerelle, ja nyt häntä uhkaa kuoleman­tuomio Thaimaassa

  4. 4

   Nämä ovat Helsingin upeimmat työpaikat

  5. 5

   Opettajaansa seksuaalisesta häirinnästä syyttänyt nuori nainen poltettiin elävältä Bangladeshissa

  6. 6

   Matti Nykänen varoitti suomalaisia haalimasta omaisuutta, ja suomalaiset uskoivat: osakkeisiin ja rahastoihin sijoitettiin keski­määrin 42 euroa henkeä kohti, raha­peleihin 570 euroa

  7. 7

   Miltä kuulostaisi viiden euron neliö­vuokra pää­kaupungin keskustassa? Wien keksi, miten asuminen pysyy halpana

  8. 8

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  9. 9

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  10. 10

   Kriisienratkaisu­järjestö CMI Hussein al-Taeen kirjoituksista: ”Epäasiallinen kommentointi ei ole hyväksyttävää rauhanvälityksen ammattilaisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää