Kulttuuri    |   Balettiarvostelu

Kansallisbaletin Sylvia on loistoluokan nykybalettia

Hermoherkästi ja tarkasti rooliaan tulkinnut Atte Kilpinen nousi ensi-illan tähdeksi.

Baletti

Sylvia Kansallisoopperassa. Koreografia ja valosuunnittelu John Neumeier, musiikki Léo Delibes, Kansallisoopperan orkesteri johtajana Garrett Keast, lavastus ja puvut Yannis Kokkos, Kansallisbaletin tanssijat päätehtävissä Abigail Sheppard, Atte Kilpinen, Rebecca King, Johan Pakkanen ja Michal Krčmář.

Pitkästä aikaa Kansallisoopperalla on tarjota loistoluokan nykybalettia aikuiseenkin makuun. Kantaesityksensä Pariisissa vuonna 1997 saanut Sylvia lunastaa paikkansa modernien kokoillan balettien klassikkojen joukossa.

John Neumeierin koreografia elää ja hengittää kyeten samalla piirtämään eläviä, monisyisiäkin ihmiskohtaloita. Yannis Kokkosin lavastus tarjoaa Kansallis­baletin hienolle tulkinnalle kirkkaan ja jäsennellyn tilan, jota koreografin suunnittelema valaistus sävyttää ja muuntelee.

Yksi teoksen vahvuuksia on Léo Delibesin vuonna 1876 säveltämä musiikki, joka sai jopa itsensä Tšaikovskin toteamaan, ettei olisi säveltänyt Joutsenlampea, mikäli olisi kuullut Delibesin musiikin aikaisemmin.

Kuten monella balettiklassikolla, myös Sylvialla on monipolvinen historia. Se pohjautuu renessanssirunoilija Torquato Tasson 1500-luvulla kirjoittamaan, aristokraattien puutarhajuhlissaan esittämään paimennäytelmään. Se puolestaan perustuu antiikin mytologian tuntemukseen.

Tarina toteutettiin Pariisin oopperan baletin tulkintana 1877 ja myöhemmin muualle, mutta se ei menestynyt. Vain Delibesin musiikki jäi elämään.

Musiikki on myöhemmin houkutellut 1900-luvun koreografeja tekemään siihen omia versioitaan, yhtenä tärkeimmistä brittiläinen Frederick Ashton, jonka koreografian ensimmäisen ver­sion ensi-ilta oli 1952. Baletin keskeisimpänä ongelmana on pidetty sen juonta – antiikin mytologia kaikkine jumalineen ja kiemuroineen kun ei enää ollut yleisölle niin tuttu.

Kun Neumeier 1990-luvulla työsti omaa tulkintaansa, hän päätyi säilyttämään tarinan perusjuonen kuten roolihenkilöiden nimet, mutta hän lähti samalla kuorimaan siitä ajattomampaa tarinaa.

Keskiössä ovat edelleen nuori naissoturi Sylvia, häneen rakastuva nuori paimenpoika Aminta sekä naissotureiden komentaja Diana – ja tietenkin eroottisen rakkauden jumala Amor.

Neumeierin käsissä Sylvia on militantin naisyhteisön vallan ja ihmissuhteiden verkossa varttuva nuori nainen. Aminta taas on miehuuttaan kohti kehittyvä nuorukainen, joka ei oikein hahmota suuntaansa.

Diana on vallanjanoinen kovanaama, jolla on salaisuutensa: suhteensa passiiviseen, ikuiseen uneen vaivutettuun Endyminioniin sekä rakkautensa oppityttöönsä Sylviaan.

Amor, kuten tunnettua, on ovela ja muuntautuvainen. Hän voi esiintyä veikeänä rakkauden jumalana, joka tanssittaa ihmisiä mielensä mukaan. Tässä tulkinnassa hän näyttäytyy myös viettelijänä – eli hahmona, jonka olemassaolo on #metoo-kampanjan myötä kielletty.

Muuten viittaukset antiikkiin näkyvät lähinnä pieninä visuaalisina viitteinä. Amor ilmestyy antiikin näyttämökäytäntöjen mukaan taivaasta ja joillakin tanssijoilla hiukset muodostavat pikkiriikkiset satyyrin sarvet. Lavastuksessa nähdään välimerellisten puiden silhuetteja sekä antiikin ajan veistoksen torso.

Tarinan edetessä siirrytään kohti omaa aikaamme. Sylvia kypsyy naiseksi monien miesten ympäröimänä viininpunainen iltapuku yllään. Aminta puolestaan kasvaa yksinäiseksi idealistiseksi nuoreksi mieheksi.

Kaikki tämä saattaa kuulostaa naivilta, mutta esityksessä ei sellaista vaikutelmaa synny. Parkkiintuneellakin katsojalla nousi tippa silmään, kun toisensa ­uudelleen tavanneet nuoret vuosien jälkeen kohtaavat joutuakseen lopullisesti toisistaan eroon.

Neumeier kykenee muuttamaan ajattomaksi liikkeeksi monenlaisia inhimillisiä tunteita. Se ei tietenkään sujuisi ilman hienoja tanssijoita. Abigail Sheppardin tulkitsema Sylvia käy koskettavasti läpi kasvuprosessiaan ja Rebecca King naissoturien johtajana on teknisen tiukka ja jäätävä.

Ensi-illan miehitys oli kaikilta osiltaan moitteeton. Illan tähdeksi nousi kuitenkin Atte Kilpinen, jonka tulkinta hermoherkästä Aminta-nuorukaisesta on tarkka ja vereslihaisen koskettava.

Neumeierin koreografinen kieli tuntuu sopivan tanssijoillemme. Hänen kokoillan teoksiaan on kuitenkin nähty Kansallisbaletin ohjelmistossa vuosikymmenien mittaan vain kolmasti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  7. 7

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  8. 8

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  9. 9

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  10. 10

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää