Kulttuuri

Jorma Silvasti, 60, on ollut luotettava suomalainen tenori, mutta jatkossa hänen elämäänsä on tarkoitus mahtua muutakin kuin oopperaa

Maailman tärkeimmät oopperatalot kiertänyt Silvasti viihtyy parhaiten Saimaan äärellä.

Se oli tärkeä hissimatka. Vuosi oli 1980, ja Jorma Silvasti seisoi hississä Frankfurtin oopperassa, jossa oli tervehtimässä suomalaiskollegoita. Sitten hän huomasi, että talon kuoromestari seisoi vieressä.

”Pyysin kollegaa tulkiksi ja kysyin, olisiko talossa tenorille tarvetta. Vuotta myöhemmin olin jo Frankfurtissa”, Silvasti muistelee.

Jorma Silvasti on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä oopperalaulajia. Häntä on kuultu Lontoon Covent Gardenin ja New Yorkin Metropolitanin kaltaisilla näyttämöillä.

Varsinaista kotiaan Silvasti on pitänyt suuren osan elämästään Savossa. Ura lähti komeasti liikkeelle: kuusivuotiasta poikaa pyydettiin laulamaan tele­vi­sioon, kun Orvo Kontion Sirkus Papukaija -ohjelmaa kuvattiin kotikulmilla.

Kun Silvasti oli teini-ikäinen, 1970-luvun Savonlinnassa alkoi todellinen oopperabuumi.

Savonlinnan ooppera- ja mieskuorossa Silvasti pääsi mukaan Aulis Sallisen Ratsumies-oopperan kantaesitykseen, eikä paluuta enää ollut. Hän työskenteli myös Oopperajuhlien tekniikassa ja puvustamossa.

”Olen siis nähnyt Savonlinnan oopperajuhlista jokseenkin kaikki puolet kuorolaisesta taiteelliseen johtajan toimeen”, Silvasti kertoo.

Silvastin tenoriääni oli kiinnittänyt Savonlinnassa vierailleiden ammattilaisten huomion jo varhain.

Upseerikoulun jälkeen laulu­opinnot jatkuivat Helsingissä, ensin yksityisesti ja sitten Sibelius-Akatemiassa Mikko Pasasen johdolla.

Pasanen oli kokonaisvaltainen opettaja: laulutunnit saattoivat kestää yhden iltapäivän, ja lopuksi Silvasti sai aina mukaansa läjän c-kasetteja, joista Pasanen kehotti opiskelemaan kokonaisia oopperoita ja kiinnittämään huomiota erilaisiin laulutapoihin.

Opinnot jäivät lopulta kuitenkin lyhyeen, sillä työt Kansallisoopperan kuorossa veivät mukanaan. Frankfurtiin lähtiessään Silvasti oli vasta 21-vuotias. Pari vuotta myöhemmin hän voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun.

Uransa alkuvuodet Silvasti lauloi pääasiassa Mozartin tenorirooleissa. Todellinen läpimurto tuli 1990-luvulla, jolloin äänestä ja lavapersoonasta alkoi löytyä uusia vahvuuksia.

Kansallisoopperassa Silvastia kuultiin esimerkiksi Benjamin Brittenin Peter Grimesin nimiroolissa ja Wagnerin Reininkullan Logena. Hyvästä kielipäästä oli apua, sillä suurimmat menestykset tulivat sittemmin Léoš Janáčekin tšekinkielisistä oopperoista.

”Oli sitten kyseessä Wien, Berliini, Bayreuth tai Praha, pidin aina suurena kunnianosoituksena sitä, että sain mahdollisuuden laulaa yleisön edessä sen omalla äidinkielellä heidän omien kansallisten säveltäjiensä teoksia.”

Vuonna 2004 tippui postilaatikkoon yllätys, kirje, joka sisälsi kutsun Grammy-palkintojen jakotilaisuuteen. Karita Mattila ja Silvasti olivat levyttäneet Lontoossa Janáčekin Jenůfa-oopperan, joka oli ehdolla parhaasta oopperan kokonaislevytyksestä.

”Vähän harmitti, etten työkiireiden takia päässyt itse paikalle, mutta tuolla se Grammy-pysti nyt on olohuoneen nurkassa”, Silvasti sanoo.

Silvasti nautti olostaan maailmalla. Vaimonsa, laulaja Chieko Okaben, hän tapasi jo 1980-luvulla Frankfurtissa. Pariskunta viihtyy parhaiten Saimaan rannalla, ja koti on ollut Savonlinnassa jo vuodesta 1999 lähtien.

”Pystyin useimmiten järjestämään kalenterini siten, että palasin aina produktioiden välissä pariksi viikoksi Savonlinnaan.”

Viimeiset kuusi vuotta Silvastia on pitänyt kiireisenä Oopperajuhlien taiteellisen johtajan työ, jossa hän on noudattanut samaa ennakkoluulotonta asennetta kuin laulajanurallaan.

Kun uskaltaa kysyä, alkaa ­asioita tapahtua – esimerkiksi ensi kesänä toteutuva Milanon La Scala -oopperan vierailu toteutuu osittain Silvastin omien kontaktien ja aktiivisuuden ansiosta.

Ensi kesä on myös Silvastin viimeinen Oopperajuhlilla. Jatkossa elämään pitäisi mahtua muutakin kuin oopperaa. Silvasti-Okabet ovat esimerkiksi innokkaita karavaanareita, metsästäjiä ja kalastajia, joille luonto on tärkeä.

Oma laulaminen on viime vuosina jäänyt kokonaan. Sen sijaan aikaa jää nuorempien kollegoiden auttamiseen. Esimerkkinä menestyksen osatekijöistä Silvasti pitää omaa uraansa.

”En ollut koskaan mikään korkealle laulava c-tenori. Se menestys mitä tuli, perustui musikaalisuuteen, näyttämötyöskentelyyn ja luotettavuuteen.”

Tästä Silvasti suosittelee myös nuorempia ottamaan oppia, vaikka työmahdollisuudet ovat tiukassa. Ulkomaille kannattaa lähteä rohkeasti.

”Suomalaiset laulajat ovat tunnettuja siitä, että he tekevät nurisematta töitä. Siksi me olemme edelleen haluttua työvoimaa maailmalla.”

Kuka?

Jorma Silvasti


 Syntyi 1959 Leppävirralla, asuu Savonlinnassa.

 Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja 2013–2019.

 Aloitti uransa Suomen kansallisoopperan kuorossa 1980.

 Kuulunut solistikuntaan Krefeldin oopperassa 1982– 1985, Badenin valtionooppe­rassa 1985–1988 ja Suomen kansallisoopperassa 1986– 2014.

 Esiintynyt mm. Wienin valtionoopperassa, Lontoon Covent Gardenissa, New Yorkin Metropolitan-ooppe­rassa ja Milanon La Scalassa sekä Bayreuthin ooppera­juhlilla.

 Grammy-palkinto parhaas­ta oopperalevytyksestä 2004.

 Mirjam Helin -laulukilpa­i­lun tuomariston puheen­johtaja 2009, 2014 ja 2019.

 Timo Mustakallio -laulu­kilpailun voittaja 1982 ja tuomariston puheenjohtaja 2013, 2015, 2017 ja 2019.

 Naimisissa Chieko Okabe-Silvastin kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää