Kulttuuri

Ylen vaalitenttien juontaja tekee sivutyönä juonto­keikkoja myös ministeriöiden piikkiin, onko se oikein vai väärin? Journalistien sivutöille perätään lisää läpinäkyvyyttä

Moni toimittaja tekee sivutöinään juontokeikkoja myös muille toimeksiantajille kuin omalle työnantajalle. Kirsi Heikel on Ylen politiikan toimittaja, mutta laskutti valtionhallintoa pääministerin pyöreän pöydän keskustelusta.

Millaisia sivutöitä kriittistä ajankohtaisjournalismia päätyönään tekevä toimittaja voi tehdä ja kuinka paljon vaarantamatta uskottavuuttaan ja riippumattomuuttaan?

Kysymyksen nostatti Iltalehti, joka keskiviikkona uutisoi Ylen politiikan toimittajan ja Ykkösaamun juontajan Kirsi Heikelin mittavista sivutöistä. Iltalehden mukaan Heikel on päätyönsä ohessa laskuttanut ministeriöiltä ja valtion virastoilta yhteensä kymmenien tuhansien eurojen arvosta palkkioita viestintäyrityksensä kautta.

Ylen tunnetun ruutukasvon vapaa-ajallaan tekemät toimeksiannot ovat olleet pääosin juontotyötä, mutta mukana on ollut myös muunlaisia tehtäviä. Esimerkiksi joulukuussa 2018 Heikel laskutti ympäristöministeriöltä 843,20 euroa projektista, jonka laskuun oli merkitty viitteeksi ”käsikirjoitustyö, ilmastopaneelin auttaminen pääministerin pyöreän pöydän keskustelun laatimisessa ja aikatauluttamisessa”.

Iltalehden mukaan Heikel on perustamansa yrityksen Kirsi Heikel Communications Oy:n kautta laskuttanut ministeriöiltä ja erilaisilta virastoilta yhteensä noin 32 000 euroa vuosina 2016–2018. Tietoja voi hakea myös valtion hankintojen tietokannasta osoitteesta tutkihankintoja.fi.

Iltalehden listaamien valtionhallinnolle tehtyjen sivutöiden lisäksi samoilta vuosilta löytyy pikagooglauksella ainakin 15 eri tilaisuutta, joita Heikel on ollut juontamassa arkipäivisin. Juontokeikkoja ovat tilanneet yhteiskunnalliset toimijat kuten ammattiliitot, Työterveyslaitos ja Kuntien eläkevakuutus Keva.

Vaikka Heikelin toiminnassa ei välttämättä ole muodollisesti mitään väärää, se herättää kysymyksen sivutöiden vaikutuksesta päätyöhön eli kriittiseen politiikan journalismiin.

Heikel on yksi Ylen tunnetuimpia ruutukasvoja. Hän toimi A-studion juontajana vuosina 2015–2018. Heikel on haastatellut käytännössä kaikkia Suomen kärkipoliitikkoja ja tenttaa tulevissa vaaleissa suorissa lähetyksissä puolueiden puheenjohtajia.

Iltalehden jutussa Heikel kertoo perustaneensa viestintäyrityksen, sillä hän haluaa sivutöillään kartuttaa eläkettään.

On varsin yleistä, että journalisteja pyydetään eri tahojen järjestämiin tilaisuuksiin puhujiksi, juontajiksi tai paneelikeskustelujen vetäjiksi. Monet journalistit ovat luontevia esiintyjiä, ja tunnetuilla kasvoilla voidaan nostaa tilaisuuden profiilia.

Mutta jos laskuttaa yrityksensä kautta tuhansia euroja esimerkiksi ministeriöille tehdyistä keikkatöistä, on aiheellista kysyä, miten tämä vaikuttaa uskottavuuteen, jos toimittaja esimerkiksi päätyönään joutuu tekemään kriittistä journalismia samoista kohteista, jotka ovat hänen asiakkaitaan.

HS pyysi Heikelia kommentoimaan kysymystä, mitä kaikkea riippumaton journalisti voi tehdä sivutöinään, ilman että journalistinen uskottavuus vaarantuu. Heikel kieltäytyi kommentoimasta ja vastasi tekstiviestillä:

”Lukuisat media-alan ammattilaiset tekevät sivutöitä eri mediataloissa. Voit varmasti kysyä asiasta tällä kertaa joltakulta muulta.”

Heikel lisäsi, ettei hän ole sivutöinään antanut haastattelu- tai esiintymiskoulutusta poliitikoille, joita on haastatellut työssään Ylen politiikan toimittajana.

HS:lle Heikel huomautti tekstiviestissä, että hän maksaa saamistaan palkkioista 24 prosenttia arvonlisäveroa.

Asiaa on joutunut pohtimaan myös MTV:n uutisten ankkuri ja vaaliohjelmien juontaja Jan Andersson. Hän työskenteli aiemmin Ylen palveluksessa.

Anderssonin mukaan Ylellä työskennellessään hänellä ei ollut aikaa tehdä sivutöitä, vaikka kyselyitä erilaisten tilaisuuksien vetäjäksi tuli paljon. MTV:n palveluksessa hän kuuluu juontajapooliin, jossa mukana olevia yritykset ja yhteisöt voivat tilata juontokeikoille.

Esimerkiksi tulevalla viikolla Andersson on menossa vetämään vaalitenttiä Kaupan liiton järjestämään tilaisuuteen. Hän näkee keikan ongelmattomana, koska kyseessä on vaalipaneeli, jossa hän haastattelee neljää poliitikkoa yleisön edessä.

”Minulle kriteeri on se, että keikkojen täytyy kestää samalla lailla päivänvaloa kuin television suorat lähetykset. Tilaisuuden vetäjänä päätän itse mitä kysyn. Tapahtuman on oltava sellainen, että voin toimittajana seisoa sen takana julkisestikin”, Andersson sanoo.


Anderssonin mukaan toimittajien tekemistä sivutöistä tarvitaan nykyistä enemmän läpinäkyvyyttä. Mediayrityksissä pitäisi enemmän pohtia rajanvetoa, hän sanoo.

Anderssonin mielestä raja menee siinä, ettei toimittaja voi olla esimerkiksi kouluttamassa tai avustamassa poliitikkoja ja muita vaikuttajia, joita itse haastattelee. Myöskään hengen nostattaminen yritysten tai puolueiden tapahtumissa ei kuulu journalistien tehtäviin.

”Se että tehdystä työstä maksetaan palkkio, ei ole ongelma, jos tilaisuus ja siellä tehty työ on muuten journalistisesti vakaalla pohjalla.”

Journalistista työtä ohjaavista Journalistin ohjeista ei löydy selkeää ammattieettistä näkemystä siihen, millaisia sivutöitä tai kuinka paljon toimittaja voi tehdä vaarantamatta uskottavuuttaan. Lähimmäksi osuu kohta neljä, jossa sanotaan:

”Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan.”

Myös HS:n toimittajia pyydetään toistuvasti esiintymään erilaisiin tapahtumiin tai vetämään paneelikeskusteluja ja seminaareja. Tätä pidetään lehdessä lähtökohtaisesti myönteisenä asiana, koska se voi vahvistaa toimittajan asiantuntijaroolia ja auttaa verkostoitumisessa.

Toimituksen johto on myös linjannut käytännöistä, joita pitää noudattaa, kun esiintyy talon ulkopuolella. Linjauksen mukaan HS:n toimittaja ei voi laskuttaa työajalla tapahtuvista esiintymisistä ulkopuolista tahoa. Työajan ulkopuolella toimittaja voi laskuttaa toimeksiantajaansa käyttämästään vapaa-ajasta hyvää harkintaa noudattaen.

Olennaista on pohtia tarkkaan, millaisiin tilaisuuksiin lähtee esiintymään.

”HS:n toimittajan ei ole soveliasta osallistua sellaisiin tai sellaisten järjestäjätahojen tapahtumiin, jotka voivat asettaa hänen ja lopulta koko HS:n uskottavuuden tai riippumattomuuden kyseenalaiseksi”, linjauksessa sanotaan.

Ongelmallisina pidetään esimerkiksi poliittisten puolueiden tai etujärjestöjen tilaisuuksia tai tapahtumia, joiden suoranaisena tarkoituksena on ulkopuolisen yritystoiminnan tai tuotteen menekin edistäminen.

Journalistien tekemiin sivutöihin ei ole olemassa mitään ehdotonta kieltoa, eikä sellainen ole tarpeenkaan, sanoo journalistiikan professori Mikko Villi Jyväskylän yliopistosta.

”Missään nimessä ei ole mitään ehdotonta kieltoa, etteivätkö toimittajat voisi tehdä myös muunkinlaista työtä kuin journalistista työtä. Mutta kun sellaisia ryhtyy tekemään, pitää olla avoin ja läpinäkyvä”, hän sanoo.

Villin mukaan varsinkin freelance-toimittajien tulot muodostuvat monista eri lähteistä, joihin kuuluu monenlaista mediatyötä, ei pelkästään journalistista työtä. Hänen mielestään on tärkeää, että journalistit kykenevät arvioimaan sidonnaisuuksia ja tarvittaessa jääväämään itsensä, jos on esimerkiksi tekemässä juttua tahoista, joilta on sivutöinä saanut tuhansien eurojen arvoisia palkkioita.

Merkittäviä sivutuloja ansaitsevilta toimittajilta hän toivoo jopa ennakoivaa avoimuutta.

”Pitää olla valmiutta tulla vastaan ja kertoa, miten asiat ovat menneet, ettei nouse epäilyksiä mahdollisista jääviyksistä tai intressiristiriidoista”, hän sanoo. ”Varsinkin jos toiset toimittajat soittavat ja kysyvät asiasta, silloin kannattaa olla avoin eikä jättää kommentoimatta.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää