Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Tällaista jazzlaulua ei Suomessa kovin usein kuule: Kirkon vaikutuspiirissä kasvanut nuori Jazzmeia Horn lauloi suorastaan sensaatiomaisen keikan

Musiikin vietäväksi koko kehollaan heittäytynyt tulkitsija teki jazzin standardeista omiaan.

Jazz

Jazzmeia Horn ja trio Savoy-teatterissa, Savoy JazzFestin ohjelmistoa.

Laulaja Jazzmeia Hornin poikkeuksellinen nimi voi vaikuttaa taustoja tuntematta turhankin sopivalta – jälkikäteen sepitetyltä, häneen omaan taiteenalaansa ja esitystyyliinsä sopeutetulta taiteilijanimeltä.

Jazzmeia? Ja Horn? Siis se, jolla jazzissa viitataan usein varsinkin trumpetteihin ja saksofoneihin, niihin keskeisiin sooloileviin torviin.

Mutta ei.

Hänen nimensä ovat olleet syntymästä saakka Jazzmeia ja Horn, ja ensi huhtikuussa 28 vuotta.

Ensimmäisessä Suomen-konsertissaan Jazzmeia Horn osoitti olevansa myös ennusteellisen ja vaateliaan nimensä veroinen – ja itse asiassa enemmän. Savoy JazzFestin lauantai-iltainen esiintyminen oli näillä leveyspiireillä suorastaan sensaatiomainen.

Tällaista jazzlaulua ei Suomessa kovin usein kuule. Ei välittömän taidon eikä välittävän tunteen tasolla – eikä varsinkaan improvisoivan vokalisoinnin, sanattoman scat-laulun.

Paperille purettuna Jazzmeia Hornin ohjelmisto ei ollut silti millään mittapuulla erikoinen, saati hämmentävä.

Hän ja hänen akustinen perustrionsa – pianisti, kontrabasisti ja rumpali – esittivät pelkästään kymmeniä kertoja levytettyjä standardeja, joista uusimmallakin on sävellyksenä ikää yli neljäkymmentä vuotta.

Silti konsertin kuluessa ei juolahtanut lainkaan mieleen, että Jazzmeia Horn olisi tulkitsemassa kuolleiden amerikkalaisten laulajaikonien tunnetuksi tekemiä ikivihreitä ja kuluneita iskelmiä, jazzin standardeja.

Ei, hän teki niistä omiaan, tulkitsi ne kokonaan omikseen.

Teksasin Dallasissa syntynyt ja baptistikirkon vaikutuspiirissä varttunut Jazzmeia Horn näytti taivaan merkit heti alkuun valitsemallaan laulaja Betty Carterin kappaleella Please Do Something.

Kappale osoitti pitkine ja monipolvisena scat-osuuksineen myös sen, että hän on levyllä ja lavalla aivan eri maata.

Mutta hurja alku oli vasta alkua.

Musiikin vietäväksi koko keholla heittäytynyt Horn venytteli vähintään yhtä pidäkkeettömästi kappaleissa You’re Getting to Be a Habit With Me ja I Remember You.

Niissä hän teki runsaasti tilaa kokoonpanonsa kolmekymppisille soittajille, ­pianisti Victor Gouldille, basisti Ben Williamsille ja rumpali Anwar Marshallille.

Kertaakaan ei vaikuttanut siltä, että he olisivat olleet lavalla laulajan säestäjiä.

Päinvastoin, kyse oli lähes koko ajan neljän muusikon yhtei­söllisestä yksiköstä, kvartetista, jossa Horn oli yksi soittimellinen ja toki poikkeuksellinen solisti.

Ilmeisen innostuneen yleisön kannattelemana erilaisille sooloille kertyi myös mittaa.

Pisimmäksi kokoonpanon esitys venähti kappaleessa East of the Sun (and West of the Moon), joka kesti onnistuneine yleisölaulatuksineen peräti kaksikymmentä minuuttia.

Alkuperäisen ohjelman mukaan esityksen olisi pitänyt päättyä tähän tiiviiseen tuntiin, mutta Horn ei osannut, eikä sitä kukaan häneltä edes vaatinut. Ja hyvä niin.

Konsertin toisen tunnin aloittanut A Timeless Place (The Peacock) osoitti kiistatta, että Horn pystyy laulamaan myös ihan ”normaalisti”.

Paradoksaalisesti tämä pianisti Jimmy Rowlesin 1970-luvulla säveltämä kappale oli myös koko illan tuorein – kappale, johon englantilainen jazzlaulaja Norma Winstone kirjoitti sanat vasta Jazzmeia Hornin syntymän jälkeen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää